Blackberry Förökning Med Sticklingar: Hur Man Förökar Det Med Sticklingar På Våren Och Sommaren? Hur Man Planterar Gröna Och Rotsticklingar? Hur Rotar Man Dem Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Blackberry Förökning Med Sticklingar: Hur Man Förökar Det Med Sticklingar På Våren Och Sommaren? Hur Man Planterar Gröna Och Rotsticklingar? Hur Rotar Man Dem Hemma?

Video: Blackberry Förökning Med Sticklingar: Hur Man Förökar Det Med Sticklingar På Våren Och Sommaren? Hur Man Planterar Gröna Och Rotsticklingar? Hur Rotar Man Dem Hemma?
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, April
Blackberry Förökning Med Sticklingar: Hur Man Förökar Det Med Sticklingar På Våren Och Sommaren? Hur Man Planterar Gröna Och Rotsticklingar? Hur Rotar Man Dem Hemma?
Blackberry Förökning Med Sticklingar: Hur Man Förökar Det Med Sticklingar På Våren Och Sommaren? Hur Man Planterar Gröna Och Rotsticklingar? Hur Rotar Man Dem Hemma?
Anonim

Björnbär kan förökas på flera olika sätt. Trädgårdsmästare gillar den här funktionen mycket, eftersom det gör det möjligt att få en stor mängd skörd på kort tid.

Det räcker med att lägga till lite kunskap om befintliga metoder, sorter och de mest lämpliga årstiderna. Många björnbärsälskare har valt förökning med sticklingar, som det enklaste.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Ett av de vanligaste sätten är att föröka björnbär genom sticklingar. Denna metod är lämplig även för nybörjare och gör att du snabbt kan öka antalet bärbuskar med viss kompetens och nödvändig utrustning. Metoden har vunnit stor popularitet för ett antal fördelar.

  • När du odlar björnbär från sticklingar kan du få en buske som kommer att ha alla egenskaper hos föräldern.
  • Metoden är ekonomisk när det gäller monetära kostnader.
  • Förökning med sticklingar kräver inte mycket fysisk ansträngning.
  • På så sätt kan du snabbt öka antalet björnbärsbuskar på webbplatsen.
  • Busken börjar bära frukt direkt nästa år efter sticklingens rotning.

Det finns inga uppenbara nackdelar med denna teknik, men rekommendationerna för plantering och vård bör följas strikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Blackberry sticklingar kan tillagas när som helst på året. Men under våren är reproduktion på detta sätt viktigt att slutföra innan knopparna öppnas. Sommaren anses vara den optimala säsongen för gröna sticklingar. I detta fall kommer materialet att vara klart för överföring till en permanent plats under hösten. För sorter som rekommenderas att förökas med sticklingar är höstperioden idealisk.

När du väljer den tid då det är bättre att skörda sticklingar, bör några punkter beaktas

  • Ämnen som gjorts på våren kan inte lagras under lång tid . Det är lämpligt att omedelbart plantera dem på en permanent plats och sedan täcka. I detta fall måste arbetet slutföras innan lövverket visas på buskarna.
  • På sommaren är det bäst att klippa sticklingar i juli och sedan placera dem omedelbart i växthus där det är hög luftfuktighet .… Så de kan lagras under lång tid.
  • På hösten skördas som regel lignifierade sticklingar … Det räcker att klippa och förbereda och sedan skicka dem för att förvaras till de första vårmånaderna. Lagring utförs i rum med en luftfuktighet på 95% och vid en temperatur på högst 4 grader.
  • På vintern utförs inte lagring av planteringsmaterial .
Bild
Bild

Hur förbereder man sticklingar?

Blackberry buskar kan förökas med olika typer av sticklingar. Det måste dock komma ihåg att var och en av dem har sina egna egenskaper. Detta bör komma ihåg under beredningsprocessen. Du kan skära rötter, gröna, liksom lignifierade skott. För att få bra resultat, följ dessa tips.

  • Observera tidpunkten för sticklingar, med hänsyn till sorten.
  • Överför plantorna korrekt till en permanent plats.
  • Ta hand om växten ordentligt. När allt kommer omkring kommer busken att bli mycket sårbar tills busken blir starkare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rot

Under vintermånaderna fortsätter många trädgårdsmästare att resa till landet, stimulerad av önskan att odla något. För närvarande kan du odla björnbär även i en lägenhet med rotsticklingar. Men för detta är det nödvändigt att förbereda materialet i förväg för plantering. Det är optimalt om sticklingarna är 0,3 till 1,5 millimeter tjocka och längden varierar från 6 till 9 centimeter . För detta används en buske oftast, som transplanteras.

Om sticklingarna skördades på våren måste de placeras i en tidigare förberedd behållare och täckas med ett lager jord i en mängd av cirka 3 centimeter. När plantorna dyker upp och växer lite, och frost inte längre förväntas, kan nya växter transplanteras till öppen mark. Vid skörd av delar av roten under höstmånaderna bör de placeras på en sval plats för förvaring. I detta fall är den optimala temperaturen från 2 till 5 grader. Det är lämpligt att förvara sticklingarna i en påse och ta ut dem var 7-8 dagar, ventilera och inspektera dem. Materialet planteras i behållare i slutet av vintern och läggs sedan på fönsterbrädan.

Buskar som har växt i behållare transplanteras till en lämplig plats efter det att stadigt varma dagar har börjat. Denna metod, med rätt tillvägagångssätt, säkerställer grobarheten hos sticklingar med 70%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grön

För varma sommardagar anses gröna sticklingar vara en idealisk avelsmetod för björnbär. Vanligtvis tas de från toppen av busken. Anskaffa dem enligt följande.

  • I juli är det nödvändigt att skära topparna på björnbärskotten i en vinkel på 45 grader . Dessutom bör segmentets längd vara cirka 20 centimeter.
  • Från botten av de resulterande resterna tas en stjälk med två blad . Att späda busken direkt uppifrån fungerar inte.
  • Bottenarket skärs så att en liten stubbe blir kvar, och det övre arket skärs bara på mitten .… Det är viktigt att stjälken har en hälsosam grönaktig nyans.
  • Det resulterande materialet måste placeras i en tillväxtstimulator för rötterna, till exempel i Kornevin .
  • Därefter fördelas sticklingarna mellan behållarna . och fylld med en blandning av jord, perlit och torv, taget i lika stora proportioner.
  • Groing utförs i ett varmt (30 grader) och fuktigt (96%) växthus, utan drag .
  • Vädring du kan börja när nya löv blir synliga på plantorna.
  • 7-8 dagar efter det de kan transplanteras till öppen mark .
Bild
Bild
Bild
Bild

Lignified

Stammsticklingar är en annan välkänd förökningsmetod för björnbärsbuskar. Det är värt att notera att den är lämplig för nästan alla sorter av denna växt. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderas att följa följande regler.

  • På hösten, förbered sticklingar från stjälkar som inte är mer än ett år gamla med en trädgårdsskärare . Varje snitt ska vara ungefär 40 centimeter långt. När du arbetar med taggiga sorter är det viktigt att bära handskar så att det inte finns några splitter på dina händer.
  • Det resulterande sticklingar är begravda i marken före våren .
  • Med början av värme, planteringsmaterial det är nödvändigt att gräva upp och sedan uppdatera skivorna på båda sidor .
  • Därefter placeras varje stjälk igen i marken. på ett avstånd av 10 centimeter från varandra .
  • Landning följer täck med folie lyfter den med metallbågar.
  • Att sköta sticklingar består av periodisk luftning ., vattna med sedimenterat vatten och rensa bort ogräs.
  • När tre löv dyker upp på buskarna tas de bort från marken .… Var och en kommer att innehålla flera groddar med rötter. De ska delas upp och planteras i smågrisar.
  • Efter att nya löv dyker upp på plantorna och stjälkarna blir längre, de kan planteras i öppen mark .

Denna metod kan också användas under vårmånaderna. Det är dock viktigt att ha tid att förbereda och rota sticklingarna innan knopparna blommar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur rotar man?

Om sticklingarna skördades under höstmånaderna är det bäst att rota dem på våren .… Innan materialet rotas i det öppna fältet rekommenderas att behandla det med Kornevin eller andra liknande medel. Därefter görs en gräv med ett djup av 5 centimeter. Det är nödvändigt att lägga sticklingar i det på ett avstånd av 7 eller mer centimeter från varandra och sedan täcka det med jord.

För att allt ska gå bra bör du ta hand om dem regelbundet. Så marken runt sticklingarna ska vara konstant måttligt fuktig och det bör inte finnas ogräs. Om du vill påskynda processen kan du lägga ett växthus över björnbärsbädden. Plantor dyker upp om några veckor. Växter bör planteras om när de ser ut som buskar och har minst tre riktiga blad.

Hemma kan du hantera sticklingar från mitten av vintern . För att göra detta måste du förbereda en blandning av jord och kokossubstrat i lika delar. Sticklingarna läggs ut i en behållare med den resulterande jorden horisontellt och fördjupas 4 centimeter. Ovanifrån är behållaren täckt med en film eller ett lock. Periodiskt ventileras och vattnas materialet måttligt för att förhindra att det ruttnar. Rötter börjar bildas om 14 dagar, och efter ytterligare 10 dagar kommer gröna groddar att dyka upp. Runt var och en av dem med beskärningssax bör du klippa av en del av stammen innan du planterar i separata behållare. De växer i dem tills nya löv dyker upp.

Bild
Bild

Landning

När sticklingarna blir starkare är det viktigt att plantera dem korrekt på en permanent plats så att de regelbundet tillfredsställer en riklig skörd

  • Ett par timmar före transplantationen måste busken vattnas.
  • Därefter förbereds gropar eller en gräv för plantering.
  • En blandning av jord och humus hälls i dem i lika delar.
  • Det är också värt att applicera ett långverkande gödningsmedel som AVA.
  • Det är nödvändigt att plantera växten så att knoppen är begravd 3 centimeter under jorden.
  • Därefter måste jorden runt roten tampas.
  • För att hålla vattnet inom stammcirkelns omkrets är det värt att göra en rulle runt buskens stam.
  • Varje planta bör vattnas med 8 liter vatten.

Om allt är gjort korrekt kommer ett nytt lövverk att dyka upp på de nya buskarna om ett par veckor. Nästa år kommer de att bli en fullfjädrad björnbär och glädjas åt skörden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Att ta hand om björnbärsbuskar bör innehålla ett antal åtgärder

  • Att vattna buskarna, om det inte regnar, bör vara en gång i veckan … Dessutom kommer varje växt att behöva från 10 liter vatten. Det är bäst att använda en vattenkanna eller sprinkler för detta, som kan bevattna flera buskar samtidigt.
  • Odlingen är inte komplett utan obligatorisk utfodring . Så på våren bör gödningsmedel innehållande kväve appliceras under varje björnbärsbuske. Växter gillar också att mata med ruttnade kogödsel. En vuxen växt behöver en hink med sådant gödningsmedel.

Av oorganiskt gödningsmedel kan du använda "Urea". När äggstocken bildas är det viktigt att mata med ämnen som innehåller kalium. Oftast används träaska för detta.

  • Blackberry-frukter bildas på tvååriga skott, de bör tas bort innan de övervintrar . Det är nödvändigt att bara lämna unga skott som kommer att bära frukt nästa år.
  • För att buskarna ska kunna ge en tidig skörd varje år bör de vara täckta för vintern . Det räcker att lägga groddarna som väver på marken och täcker med klippt gräs eller specialmaterial (agrofibre).
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av sticklingar av olika sorter

Trädgårdsbjörnbär förökas av sticklingar, men det är viktigt att ta hänsyn till sorten . Till exempel kan en tornlös buske odlad av sticklingar bli taggiga. Det bör noteras att sorter utan taggar, när de förökas av gröna eller lignifierade sticklingar, dör även i processen att få plantor. För remontantbjörnbär bör sticklingar utföras på sommaren. Så plantorna kommer att vara redo för överföring till en permanent plats under höstens första månad.

Som ett resultat kommer unga buskar att ta sin första skörd nästa år. För vanliga och vanliga björnbär är möjligheten att föröka sig med lignifierade sticklingar optimal. För att de ska växa och utvecklas säkert är det tillräckligt att ta väl hand om dem.

Rekommenderad: