Förökning Av Pelargon Genom Sticklingar Hemma: Hur Man Förökar Pelargonium Genom Sticklingar På Vintern I Februari? När Ska Man Föröka En Blomma På Våren? Hur Rotar Och Planterar J

Innehållsförteckning:

Video: Förökning Av Pelargon Genom Sticklingar Hemma: Hur Man Förökar Pelargonium Genom Sticklingar På Vintern I Februari? När Ska Man Föröka En Blomma På Våren? Hur Rotar Och Planterar J

Video: Förökning Av Pelargon Genom Sticklingar Hemma: Hur Man Förökar Pelargonium Genom Sticklingar På Vintern I Februari? När Ska Man Föröka En Blomma På Våren? Hur Rotar Och Planterar J
Video: How to take pelargonium(geranium) cuttings 2024, April
Förökning Av Pelargon Genom Sticklingar Hemma: Hur Man Förökar Pelargonium Genom Sticklingar På Vintern I Februari? När Ska Man Föröka En Blomma På Våren? Hur Rotar Och Planterar J
Förökning Av Pelargon Genom Sticklingar Hemma: Hur Man Förökar Pelargonium Genom Sticklingar På Vintern I Februari? När Ska Man Föröka En Blomma På Våren? Hur Rotar Och Planterar J
Anonim

Innan du överväger och pratar om metoderna för att odla pelargoner hemma, måste du ge en beskrivning av denna blomma. Geranium tillhör släktet med halvbuske örtartade växter . Och även i naturen finns det en växt som liknar pelargoner - pelargonium.

Geranium har vanliga blommor med fem kronblad och frukter med långa svansar . Pelargonium, till skillnad från pelargon, har oregelbundet formade blommor med en spår. Växternas löv är enkla, ovala, med små dentiklar längs kanterna. Pelargon kan också hittas i naturen, medan pelargonium är en termofil krukväxt, och kallas ofta helt enkelt rumsperanium och odlas främst hemma. I det följande kommer vi för enkelhetens skull också att kalla det pelargon.

Bild
Bild

Rätt tid

Reproduktion av pelargonium (nedan kallad pelargon) hemma är inte svårt, och alla nybörjare kan älska det. Denna blomma har en mängd olika sorter, den kan dock bara odlas och odlas på två sätt: sticklingar och frön.

Fröplantor dyker inte upp direkt från fröna; efter sex månader från uppkomsten kommer växten att börja blomma. Det är bäst att odla en växt vegetativt, det vill säga sticklingar , då kan du spara alla egenskaper hos ett visst betyg.

Detta är inte bara effektivt, utan också det mest pålitliga sättet, det ger också föryngring till den ursprungliga moderblomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att pelargon ska blomma länge och njuta av sin skönhet måste pelargon vara sticklingar vid en viss period. Den mest lämpliga tiden för förökning av sticklingar är antingen på vintern eller tidig vår eller på hösten.

Ju senare datumen är, desto mer sannolikt är det att inomhus pelargon blommar först nästa år efter januari. Två perioder på året anses vara optimala. I slutet av februari till början av april, när växten aktivt producerar grönsaksjuicer. Under reproduktionen av växter under denna period kommer blommor att dyka upp i slutet av sommaren.

Men också en lämplig period för växtreproduktion är slutet av sommaren, början av hösten, när växten ännu inte har gått in i vilofasen, i detta fall kommer växten att blomma nästa år.

Bild
Bild

Hur får man sticklingar från en moderväxt?

För att få en frisk blomma med ett kraftfullt rotsystem, ett stort antal blommor, måste pelargon förökas korrekt och endast från en frisk moderblomma. För att korrekt klippa växter måste du följa vissa regler.

Du behöver en vass kniv, som förbehandlas med alkohol. Annars riskerar du att skada skärningen, och som ett resultat kommer dess rotsystem att utvecklas långsamt

Bild
Bild

Sticklingar ska skäras i 90 graders vinkel (rät vinkel) mot huvudstammen. Vid skärningstiden bör det finnas minst tre blad på handtaget. Om sorten är hög bör skärningens längd vara från 5 till 7 centimeter. För låga sorter med tillräcklig längd kommer det att ske en skärning på upp till 4 centimeter. Det är önskvärt att sticklingar som tas inte har blomställningar eller knoppar. Annars kommer rotsystemet på sticklingarna att utvecklas långsamt och slå rot i marken under lång tid

Bild
Bild

Och ytterligare en rekommendation: vid ympning från en vuxen växt är det de övre skotten som skärs av. Därefter placeras skottet i vatten, helst i en ogenomskinlig behållare, eftersom växtens rötter älskar mörker. När groddarna har ett ganska starkt rotsystem kan den transplanteras i marken.

För att växten inte ska dö och blomma på länge är det nödvändigt att skapa optimala förhållanden och ordentlig vård för den. Behållaren med handtaget måste läggas på en solig plats måste vattnet bytas varannan dag.

Bild
Bild

Röta

Efter att sticklingarna har klippts framgångsrikt och för att ytterligare föröka dem måste du plocka alla pilar med blommor och knoppar. Och ta också bort bladen från skärningen, förutom två - ett på toppen och det andra på sidan. Detta måste göras så att rotsystemet bildas och utvecklas i sticklingarna, och groddens krafter slösas inte bort vid blomningen.

Bild
Bild

När groddarna ger sina rötter måste de transplanteras i en förberedd permanent behållare. Liksom alla andra växter har pelargon sina egna sorter. Spiran av varje sort behöver sin egen tid för rotning. Det finns 4 huvudsakliga sorter av pelargoner:

  • doftande pelargonium - rotningstid upp till 6 veckor;
  • kunglig pelargon - upp till 4 veckor;
  • murgröna pelargon - 2 veckor;
  • zonalt pelargonium - rotningsperioden är också 2 veckor.

Det finns två huvudtyper av hur du kan plantera groddar - dessa är i marken och i vattnet . Låt oss beskriva dessa metoder mer detaljerat.

Hur rotar man i vatten?

Det enklaste sättet är att reproducera i vatten. Men trots den enkla metoden är den inte lämplig för alla blommor. Du måste vara försiktig med processerna så att de inte börjar ruttna utan att slå rot.

Bild
Bild

För att snabbt och enkelt späda ut processerna är det nödvändigt att slipa en tablett med aktivt kol och hälla den på behållarens botten. Behållaren ska vara mörk eller ogenomskinlig, en engångskopp kommer att fungera bra. Därefter hälls förberedt vatten i ett glas, som måste vara i rumstemperatur, annars kommer skottet inte att rota och dö.

Spiran behöver bara placeras hälften i ett glas, vattnet i glaset bör bytas med 2 dagars intervall . Detta undviker avdunstning av vätskan eller omvänt rotrot. När groddarnas rötter har vuxit med 3 centimeter kan den transplanteras i marken.

Bild
Bild

Landar i marken

Innan sticklingarna transplanteras i marken måste groddarna behandlas med ett rotmedel. För sådana fall är det bra läkemedlet "Kornevin" är lämpligt , men andra analoger kan användas. Skivor på skotten måste strö eller blötläggas i en lösning av detta eller annat gödselmedel efter eget val. Låt dem sedan torka, och även då kan du plantera plantorna i en kruka.

Bild
Bild

Innan du planterar en färdig stjälk i en permanent kruka måste flera regler följas

Grytan eller något annat kärl ska vara liten, den optimala behållarvolymen är 200 milliliter . Det bör finnas dräneringshål i botten så att överflödig fukt inte finns kvar i marken. Om du planterar flera skott i en stor behållare, finns det en möjlighet att rötterna trasslar ihop och i framtiden kommer det att bli svårt för dig att plantera dem. För att undvika detta är det nödvändigt att hålla ett avstånd på minst 15 centimeter mellan dem när du planterar flera skott.

Bild
Bild

Lägg sedan dränering på botten av grytan . Och även istället för dränering lämpar sig frigolit, småsten, torv eller smulat tegel väl. Efter utjämning av dräneringsskiktet, täck det med tidigare förberedd lös jord. Du kan förbereda det själv genom att blanda humus, trädgårdsjord, sand (helst flod) och gräs. Marken ska endast täcka hälften av behållaren så att mer kan tillsättas efter att groddarna har fixerats.

Bild
Bild

Därefter bör jorden vattnas väl med varmt kokt vatten, du kan också använda en svag lösning av kaliumpermanganat, som också ska vara varm . Låt sedan marken svalna helt. Sticklingar bör planteras till ett djup av 2 till 4 centimeter, inte mindre. Tampa jorden runt skärningen och fortsätt att fylla grytan med jord, tampa den hela tiden.

Bild
Bild

Pelargoner älskar värme och ljus, så lägg potten på ett väl upplyst, varmt ställe . Men innan dess är det önskvärt att grytan med groddarna står i 2-3 dagar på en skuggig plats. Rumstemperaturen bör ligga i intervallet 15-25 grader Celsius. Du måste vattna groddarna försiktigt så att vattnet inte kommer på bladen, annars kan de börja ruttna. Det är bäst att vattna genom en droppbricka för att förhindra att vatten rinner ut på bladen.

Bild
Bild

Om stjälken har försvagats eller bladen börjar bli gula måste en sådan grodd skapa växthusförhållanden … Grytan med groddarna måste täckas med antingen en burk eller en genomskinlig påse.

Bild
Bild

Att rota en växt i marken är mycket långsammare än i vatten. Därför måste groddarna observeras efter transplantation, och om några avvikelser uppträder bör åtgärder vidtas.

Om deras blad vissnar efter att de har planterat sticklingarna måste de skäras … Om bladen blir gula och torra, har groddarna inte tillräckligt med fukt, och du måste öka vattningsfrekvensen. I en situation där råtta tvärtom började dyka upp på bladen och själva bladen blev slöa, indikerar det att du har gått för långt med vatten, och du måste minska vattningen. Annars är det bättre att transplantera skäret i en annan kruka, annars kan det dö.

Bild
Bild

Om skärningen börjar ruttna på stammen nära marken , du måste skära den till en hälsosam del av stammen och rota den i ny jord, med beaktande av alla ovanstående rekommendationer.

Bild
Bild

Om det har gått mycket tid efter rooting , och nya löv har dykt upp på din grodd, men växten blommar inte, det betyder att du har plockat upp en för stor kruka för den, och all vitalitet går in i rötterna. I det här fallet är det bättre att transplantera det i en mindre behållare eller klippa av en ny stjälk från den.

Bild
Bild

Så snart nya löv dyker upp på skotten kan vi anta att växten har rotat sig och rotat sig i krukan.

Bild
Bild

Ytterligare vård

Gradvis, med tiden, geraniumen i botten av stammen kasta sina löv. En växt som en gång var fluffig och blommande kan växa till en ensam pinne med sällsynta blommor. För att odla en växt med frodiga löv och ett överflöd av blommor måste det vara ständigt och korrekt sticklingar.

Och även när du odlar pelargoner måste du komma ihåg att konstant transplantation av en växt från en kruka till en annan kan minska eller helt stoppa blomningen. Geranium tillhör växter som inte gillar frekvent transplantation; det bör transplanteras endast i speciella fall. Till exempel när en växt har rotvärk, eller när den har växt väldigt mycket.

Platsen där du kommer att ha en kruka pelargoner måste väljas korrekt. Detta ska vara ett dragfritt rum. Vattna växten sparsamt när jorden torkar ut, helst genom kastrullens kastrull.

Om du har torr luft hemma kan växten försiktigt sprutas med en sprayflaska, vattnet ska vara rent och vid rumstemperatur.

Bild
Bild

Geranium kan matas en gång i månaden med vilket som helst mineralgödselmedel för inomhusväxter. Kaliumfosfatgödselmedel kan tillsättas under blomningen. Växten är ljuskrävande, och därför är det bättre att placera den på ett väl upplyst ställe.

Med brist på naturligt ljus blir plantens löv och blommor små och bleka. Eftersom växten bildar blommor på alla sidor måste krukan periodiskt vändas från sida till sida. Och slutligen, om du vill ha en frodig buske över tiden, och inte en ensam stam, så klipp av kronan efter att du har transplanterat groddarna i huvudkrukan.

Förutom inomhusförhållanden växer pelargon mycket bra utomhus under varma årstider. Med rätt vattning, temperatur och luftfuktighet och belysning kan du odla en frodig växt med riklig blomning inom några månader.

Mer information om förökningen av pelargoner genom sticklingar finns i följande video.

Rekommenderad: