Vad är Skillnaden Mellan Jordgubbar Och Jordgubbar? 13 Foton Skillnaden Mellan Jordgubbar Och Trädgårdsjordgubbar I Bladen, Skillnaderna Mellan Bär. Hur Man Berättar Efter Smak? Vä

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan Jordgubbar Och Jordgubbar? 13 Foton Skillnaden Mellan Jordgubbar Och Trädgårdsjordgubbar I Bladen, Skillnaderna Mellan Bär. Hur Man Berättar Efter Smak? Vä

Video: Vad är Skillnaden Mellan Jordgubbar Och Jordgubbar? 13 Foton Skillnaden Mellan Jordgubbar Och Trädgårdsjordgubbar I Bladen, Skillnaderna Mellan Bär. Hur Man Berättar Efter Smak? Vä
Video: How To Grow Strawberries From Seed | SEED TO HARVEST 2024, April
Vad är Skillnaden Mellan Jordgubbar Och Jordgubbar? 13 Foton Skillnaden Mellan Jordgubbar Och Trädgårdsjordgubbar I Bladen, Skillnaderna Mellan Bär. Hur Man Berättar Efter Smak? Vä
Vad är Skillnaden Mellan Jordgubbar Och Jordgubbar? 13 Foton Skillnaden Mellan Jordgubbar Och Trädgårdsjordgubbar I Bladen, Skillnaderna Mellan Bär. Hur Man Berättar Efter Smak? Vä
Anonim

Ofta är trädgårdsmästare övertygade om att det är jordgubbar som växer på deras webbplats, men ibland visar det sig att de odlar trädgårdsjordgubbar. Det är värt att ta reda på vad som är skillnaden mellan dessa två kulturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Externa skillnader

Både jordgubbar och vilda jordgubbar är besläktade växter (Strawberry -familjen från släktet Pink) . Detta är dock två olika växter. De skiljer sig åt i antal kromosomer, liksom i utseende. De kan kännetecknas av sina buskar, och av färgen och storleken på bären, och av smak av frukterna, och av bladen och pedunclesna. Jordgubbe skiljer sig från vild jordgubbe främst genom att det är en större och tvåväxt växt (med närvaro av hon- och hanblommor).

Och i trädgårdsjordgubbar har varje blomma en pistill med ståndare, kulturen producerar inte karga blommor. Det är en squat -växt. Om du tittar på bladen är jordgubbarna stora och korrugerade, med en ljusgrön nyans. Jordgubbar har ett medelstort blad, rikt grönt, tandat längs kanten, växer på sidorna. Förresten luktar till och med jordgubbsbuskens löv, för att inte tala om frukterna. Jordgubb, förresten, kan lukta som citrus, ananas: beroende på sorten kan specifika dofter komma från … I vilda skogsgubbar ser frukten mycket mindre ut än hos en tämd växt.

Trädgårdsgjorda jordgubbar liknar vanliga jordgubbar, bären kan till och med vara större (2-8 cm i diameter) . Frukten kan ha olika former: rund, i form av ett hjärta eller kammusslor, långsträckt och så vidare. Jordgubbsfrukten är ett långsträckt bär med en diameter på 0, 3-5 cm. Jordgubbsbuskar växer sig högre och verkar mer robusta, kan nå en höjd av upp till 40 centimeter, medan graciösa jordgubbsstjälkar stiger till högst 25-30 cm. Blommorna på jordgubben reser sig över bladen, medan jordstjärnans blomstjälkar tvärtom gömmer sig under dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse av smak

Jordgubbar ger oss ett tätare, tätare bär med en stjälk i mitten. Jordgubbsbäret har inte en sådan kärna .… Även om det är mindre, är det mycket doftande, med en enhetlig delikat skarlet rödmassa och mycket söt. Jordgubbar är sura än jordgubbar. I små jordgubbsfrukter är sockerhalten mycket högre, därför tycks dess smak vara mer kryddig och ljus. Men samtidigt är det jordgubben som lämnar en sur eftersmak. Trädgårdsgubbar har ett högre utbyte, frukter är mer aromatiska, men mindre.

Men jordgubbar håller sig färska längre .därför skickas jordgubbar huvudsakligen till försäljning: de förstörs inte så snabbt och behåller sin smak. För jordgubbar behövs en köpare omedelbart, det är bättre att bearbeta det direkt, annars börjar det försämras och flöda, förlorar sin smak. Det rekommenderas inte att äta mjuka bär, eftersom detta kan orsaka problem med mag -tarmkanalen. Frukt och jordgubbar och jordgubbar används på ungefär samma sätt: de används för att förbereda kompottar, mousser, göra sylt, sylt, mala med socker för vintern eller helt enkelt frysa.

Som du vet råder det ingen tvekan om smak och färgpreferenser, alla har sin egen syn på dessa saker, men jordgubbsfrukter kommer fortfarande att vara mättade i färg, arom och smak. Men i storleken på bär kan jordgubbar vara sämre än jordgubbar, såvida vi inte pratar om gigantiska sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Näringsskillnad

Jordgubbar innehåller följande vitaminer och makronäringsämnen:

  • C, PP, K, E;
  • grupp B;
  • kalium;
  • kalcium;
  • folsyra;
  • citronsyra;
  • salicylsyra.

Jordgubbar innehåller spårämnen:

  • järn;
  • zink;
  • jod;
  • fluor;
  • koppar;
  • kobolt;
  • magnesium;
  • selen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Eteriska oljor förbättrar doften av jordgubbar (särskilt skog), deras innehåll i bär är mycket högt . Förekomsten av flavonoider (speciella ämnen som främjar produktionen av enzymer i människokroppen) bidrar också till att vi starkt luktar jordgubbsaromen. Många är övertygade om att trädgårds- och skogsgubbar ger fler fördelar för kroppen, trots att jordgubbar är mycket större. Man bör komma ihåg att jordbrukare brukar som regel använda gödningsmedel, inklusive kemiska kompositioner. Om du inte är säker på bärens miljövänlighet är det bättre att hålla dem i en eller två timmar i vatten innan du använder dem. Baserat på detta kan det mest användbara vara vilda jordgubbar som odlas under naturliga förhållanden. Under säsongen är det lämpligt att dra nytta av möjligheten och berika din kropp med användbara element som detta bär innehåller.

Förresten, på grund av de uppätna 5-6 kg per säsong kan du stärka immunsystemet kraftigt . Så, i alla fall, säger experter. Om jordgubbar och jordgubbar inte ger en allergisk reaktion kan upp till 0,5 kg bär per dag säkert ätas av friska vuxna. Men om du följer figuren, kom ihåg att kaloriinnehållet i jordgubbar är mycket högre - 146 kcal per 100 g bär, medan kaloriinnehållet i jordgubbar bara är 49 kcal. Förhållandet fett: 2,5 g kontra 0,5 g, protein i jordgubbsfrukter kommer att vara 23 g, i jordgubbar - bara 1 g. Men kolhydratsammansättningen är starkare i jordgubbar än i jordgubbar (117 g kolhydrater finns i jordgubbar, 7 g - i jordgubbar). Barn får ett bär beroende på ålder, från 1 bit och övervakar kroppens reaktion så att det inte finns någon allergi i form av rodnad eller utslag i ansikte och kropp. Jordgubbar har ett lågt glykemiskt index (40), det vill säga att de inte ökar blodsockret, så även diabetiker kan äta dem. Den innehåller fibrer och mycket kalium, vilket bidrar till normal tarm och hjärta.

Att äta 100 gram jordgubbar ger dig 67% av ditt dagliga värde för C -vitamin och 12% av ditt dagliga värde för koppar . Och om jordgubbsfrukter bidrar till läkning av sår, påverkar jordgubbarna minskningen av inflammatoriska processer, normaliserar blodtrycket.

Men även jordgubbens löv är användbara (de innehåller också mineraler och antioxidanter). Ett avkok av jordgubbsblad rekommenderas för förstoppning, hemorrojder, frekventa förkylningar, åderförkalkning, mjälteproblem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader i odling

Agrotekniska åtgärder för att odla jordgubbar är mer komplexa: för att få en skörd måste ett tillräckligt antal han- och honbuskar planteras. Om det finns färre hanbuskar, kommer honbuskar inte att bära frukt. Som ett resultat får du bara tomma blommor. Vi måste också ta hänsyn till det faktum att manliga buskar aktivt absorberar kvinnliga: i denna situation blir avkastningen låg. Men jordgubben ger inte karga blommor, den växer i skuggan, den är resistent mot kallt väder. I allmänhet är hon mindre nyckfull än sin "kusin".

Förresten, jordgubbar har färre rankor än jordgubbar . Den senare reproducerar endast vegetativt. För sin odling kommer stora områden att behövas, den växer ganska snabbt. Jordgubbar växer i vilken jord som helst, belysning spelar ingen särskild roll. Att ge henne god vattning kommer att vara fördelaktigt, men hon kommer att klara torra förhållanden. Men jordgubbar är en känsligare växt som älskar bra jord, fukt och ljus. Det måste lossas, för att ta hand om buskarna, i tid skära av "barnen" (även om det släpper ut senor mycket mindre än jordgubbar).

Det är känt att jordgubbar odlas mer i Frankrike, Holland, Spanien: hela plantager planteras där i industriell skala. Bären tolererar transporten bra, så vi kan ofta se nederländska jordgubbar också på den ryska marknaden. I Ryssland och OSS -länderna är olika jordgubbsorter och hybrider traditionellt mer populära. Växter anpassar sig till nästan alla klimatförhållanden och, med rätt vård, glädjer sommarboende med god avkastning. Många tror att de odlar jordgubbar, men vet inte om särdragen, men i själva verket odlar de de vanligaste jordgubbarna av trädgårdssorter. Efter att ha läst den här artikeln kommer du definitivt att kunna förstå denna fråga. Och bli inte upprörd om det visar sig att du planterar en trädgårdskultur. När allt kommer omkring är detta bär inte värre (kanske till och med nyttigare än jordgubbar) och väldigt doftande. Och många agronomer och amatörträdgårdsmästare kallar fortfarande jordgubbar för jordgubbar.

Förresten, riktiga jordgubbar kommer inte att växa i naturen, så om du vill veta exakt vad som växer på din webbplats, försök att plantera om busken i skogskanten eller på närmaste gräsmatta: om det gör det, är det definitivt jordgubbar.

Rekommenderad: