Vad Kan Du Plantera Efter Jordgubbar? Kan Jordgubbar Planteras Efter Jordgubbar På Hösten? Växer Vitlök Bra Efter Jordgubbar Nästa år?

Innehållsförteckning:

Vad Kan Du Plantera Efter Jordgubbar? Kan Jordgubbar Planteras Efter Jordgubbar På Hösten? Växer Vitlök Bra Efter Jordgubbar Nästa år?
Vad Kan Du Plantera Efter Jordgubbar? Kan Jordgubbar Planteras Efter Jordgubbar På Hösten? Växer Vitlök Bra Efter Jordgubbar Nästa år?
Anonim

Jordgubbsbuskar är en av de tidigaste invånarna på platsen. Medan de fortfarande växer aktivt, gläds de redan med sina saftiga bär. Från 3 till 5 år växer jordgubbar i genomsnitt på ett ställe på tomten och byter sedan plats. Och trädgårdens ägare tänker ofta på vad man ska plantera på platsen där bäret växte.

Bild
Bild

Funktioner för växtföljd

För att en gröda ska bli lycklig måste grödan växa under lämpliga förhållanden. Detta är en ganska omfattande egenskap som består av en mängd olika faktorer . En av dem är normal mikroflora. För att upprätthålla det krävs regelbunden växtföljd. Om växtföljden ignoreras kommer avkastningen definitivt att minska.

Varje planta som planteras på platsen är krävande för jorden . Och dessa krav kan vara olika: surhet, densitet - ett helt spektrum av jordkvaliteter kan "utvärderas" på helt olika sätt av trädgårdsgrödor.

Om du inte följer växlingen av planteringar kommer marken att tömmas. Skadedjur kommer att börja föröka sig mer aktivt än tidigare (och vissa kommer att dyka upp helt och hållet, som om de var från ingenstans). Och alla kommer att drabbas av fel i växtföljd: både de grödor som redan växer på utarmad mark och de som inte har hittat en lämplig plats.

Bild
Bild

Varför behöver du en växtföljd:

  • markens bördighet ökar;
  • näringsämnen används mer effektivt;
  • grödans volym växer;
  • sanering av skadedjur;
  • riskerna för vind- och vattenerosion minskar.

Forskare har länge fastställt att det finns minst tre skäl som tvingar trädgårdsmästaren till växtföljd: mindre jordföroreningar av ogräs, bevarande av den optimala strukturen i det övre jordlagret och påfyllning av jordens näringstillförsel.

Bild
Bild

Det finns växter som bara konsumerar näringsämnen från det översta lagret av jorden, och det finns de som kommer till botten. Och konsumtionen av ämnen i sig är kvantitativt annorlunda. Det är en retorisk fråga om en kultur som inte kan penetrera djupt kommer att växa där den "sugde" allt från det övre jordlagret i tre eller till och med 5 år i rad.

Vissa växters rötter kan också släppa ut toxiner. Och medan vissa kulturer inte svarar på dem, är andra extremt känsliga. Växter från samma familj är vanligtvis mottagliga. Detta gäller inte så mycket för jordgubbar, men till exempel morötter, rödbetor och spenat kan fastna i denna "fälla ".

De mest resistenta mot gifter är majs, baljväxter, purjolök.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi sammanfattar vad som har sagts och betecknar det från en vetenskaplig synvinkel, så finns det fyra grupper av skäl på en gång, som förklarar behovet av kulturer

  • Den första gruppen är fysiska skäl: till exempel ger fleråriga gräs en stor mängd växtrester, som fyller på balansen mellan organiskt material och fertilitetsindikatorerna för ett visst område går upp. Men bearbetade grödor, tyvärr, tunna ut humus.
  • Den andra gruppen är kemiska skäl, de är förknippade med en oproportionerlig balans i ämnesministeriet, om grödor odlas permanent.
  • Den tredje gruppen - biologiska orsaker - talar om ackumulering av patogener (upp till kritiska nivåer) i permanent jord.
  • Slutligen är den fjärde - ekonomiska gruppen - associerad med organisatoriska och tekniska faktorer.
Bild
Bild

Vad kan du plantera?

På den tredje - femte säsongen med odling av jordgubbar på samma ställe är det dags att tänka på dess "migration". Efter skörden grävs buskarna upp, en ganska stor tomt hittas som måste fyllas nästa år.

Vi kommer att ta reda på vad som kan planteras i denna trädgård istället för jordgubbar

Blommor . Här är vad som växer bra i stället för bären. Den bästa idén är att verkligen sätta upp en blomsterträdgård och plantera ödmjuka växter där. Trädgårdsprästkragar, pioner, irisar, liksom tulpaner och krokusar bosätter sig på denna plats med nästan idealisk överlevnad.

Bild
Bild

Lök och vitlök . Det här är några av de mest krävande grödorna som slår rot i praktiskt taget vilken del av platsen som helst efter en växt. Och de är också underbara genom att de naturligt och effektivt desinficerar jorden. De dödar svampsporer och patogener. Samtidigt kommer plantering av dessa växter inte att bli så framgångsrik om jordgubbarna skördas från deras "hem" i förtid. Hon borde tillbringa minst 3 år på ett ställe, om du tar bort det tidigare kommer lök och vitlök att slå rot där mycket mindre effektivt.

Bild
Bild

Baljväxter . Sojabönor, linser, bönor och ärtor är idealiska kandidater för en jordgubbsfläck. Det finns inte tillräckligt med kväve i sängarna som bäret skördas från. Men baljväxter behöver det inte riktigt. De klarar själva mättnad av jorden med kväve, det vill säga de matar det knappa området. I baljväxternas rotsystem finns det bakterier som inte ackumulerar kväve - de släpper tvärtom. Det vill säga, om du planterar baljväxter i stället för jordgubbar, kommer nästa land att berikas och ge en sval skörd.

Bild
Bild

Rotfrukter och meloner . De anses vara lämpliga kandidater eftersom deras rotsystem inte är särskilt djupt, och dessa växter är inte rädda för jordgubbssjukdomar. Men plantering är endast möjlig efter befruktning av jorden.

Bild
Bild

Spannmål . Om platsen behöver gröngödsel är det dags att så bovete, havre och råg här. Det finns inga bättre kandidater för restaurering av markens mikroflora. Råg saktar märkbart ner ogräsväxten, havre matar jorden med kalium och bovete matar den med fosfater. Du kan också plantera alfalfa eller senap på platsen, de kommer att klara sidornas uppdrag i mitten av sommaren, så att de kan klippas före säsongens slut.

Bild
Bild

Alla andra grödor garanterar inte sådana framgångsrika resultat. Och det finns några växter som under inga omständigheter borde ta plats med jordgubbar.

Vad ska inte planteras?

Jordgubbar anses vara en extremt olycklig föregångare för hallon, nypon, hagtorn och bergaska. Dessa fyra kan inte "få vänner" med jorden som jordgubbar kommer att lämna efter sig . Till exempel är ett hallon sjukt med samma sak som en jordgubbe - det här är redan tillräckligt för att leta efter en annan plats för buskarna. Utarmad jord ger inte heller en normal utfodring av hallon.

Potatis och tomater är också olyckliga anhängare av jordgubbar . De har samma sjukdomar, de kan bara inte ta sina egna från jorden, som är utarmad efter jordgubbar. Om någon, i motsats till rekommendationerna, ändå bestämmer sig för att odla dessa växter på denna plats, kan du föra en dagbok för tillväxt och avkastning. Det kommer att vara uppenbart hur svårt det är för dessa växter att bekämpa naturen.

Bild
Bild

Nyanser av platsberedning

Det befriade territoriet, innan det är nödvändigt att så något på det, måste vara kvalitativt förberett för detta. De utgrävda jordgubbbuskarna transplanteras antingen till en annan plats eller kastas bort som föråldrade . Om jordgubbarna har påverkats av skadedjur (och allvarligt) är det bättre att kasta buskarna direkt efter grävning. Ogräs bör avlägsnas helt från marken (detta är viktigt). Sängen måste grävas upp väl i hopp om att den måste gå djupare med 2 bajonetter. Därefter införs antingen humus eller liknande organiskt material i den grävda jorden.

Bild
Bild

Vi kommer att studera funktionerna i beredningen av platsen efter jordgubbar

  • Ytkompostering . En utmärkt effektiv åtgärd som definitivt förbättrar markens bördighet. Så snart de sista frukterna har tagits bort, pressas jordgubbsbusken helt enkelt mot markytan - de drar inte ut någonting, de trycker bara ner. Klippt gräs är utspritt på sängen i ett jämnt lager, och sedan den redan ruttnade komposten. Du kan lägga till preparatet "Baikal - M1" och sedan täcka allt med en svart polyetenskärning.
  • Organisation av ett par . Du kan inte planera någon förändring av kulturer, men låt landet mättas med kväve i ett mjukt läge, vila. Steam är ett fält som är fritt från kulturer. När allt ogräs har tagits bort från jorden gräver de upp det bra, gödslar det. Redan på våren kan spannmålsgrödor planteras på denna plats för att förbättra jorden. I mitten av sommaren grävs detta område upp - tillsammans med odlat spannmål och gräs. Marken kommer att bli rikare på kväve, användbar humus kommer att bildas i den.
Bild
Bild

Det finns ytterligare några tips som påverkar avkastningen på platsen efter växtföljd.

Även om ägarna lyckades odla jorden ordentligt, desinficera den, etc., kommer detta inte att skydda mot några misstag. Till exempel bör du inte plantera grödor i närheten som är för känsliga för vattning. Jordgubbar tolererar inte torka, men de är också känsliga för vattenmängden.

Och här är ett annat tips, mer exakt, ett populärt schema för plantering av växter efter år

  • Första året . Grönsaker planteras: rädisa eller rädisa, tidig blomkål är också möjlig. Men i det här fallet planteras unga jordgubbar på deras plats.
  • Andra året . Jordgubbar växer under det första året.
  • Tredje året . Jordgubbsodling under andra året.
  • Fjärde året . Det är dags att ändra kulturen och plantera blomkål och gurkor på denna plats.
  • Femte året . Rädisor, rädisor och morötter kan ersätta sina föregångare.
  • Sjätte året . Rödbetor, persilja och andra gröna passar perfekt på denna plats efter korrekt bearbetning på hösten, skydd för vintern.

Rekommenderad: