Vad är Skillnaden Mellan Kitt Och Gips? Vad är Skillnaden, Vad är Skillnaderna I Processen, Att Gipsa Eller Spackla Väggarna

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan Kitt Och Gips? Vad är Skillnaden, Vad är Skillnaderna I Processen, Att Gipsa Eller Spackla Väggarna

Video: Vad är Skillnaden Mellan Kitt Och Gips? Vad är Skillnaden, Vad är Skillnaderna I Processen, Att Gipsa Eller Spackla Väggarna
Video: Gyproc Teknisk support: vad är skillnaden mellan gips och träbaserade skivor? 2024, April
Vad är Skillnaden Mellan Kitt Och Gips? Vad är Skillnaden, Vad är Skillnaderna I Processen, Att Gipsa Eller Spackla Väggarna
Vad är Skillnaden Mellan Kitt Och Gips? Vad är Skillnaden, Vad är Skillnaderna I Processen, Att Gipsa Eller Spackla Väggarna
Anonim

Den moderna byggmarknaden är "rik" på en mängd olika material och föreningar som används för reparationsarbete. Några av de mest populära typerna är gips och kitt, som ofta används för väggdekoration.

Många tror felaktigt att dessa byggmaterial inte skiljer sig från varandra. För att förstå skillnaden mellan kompositionerna är det därför nödvändigt att bekanta sig med funktionerna och egenskaperna för varje alternativ.

Bild
Bild

Egenskaper hos material

Plåster

Till att börja med bör det sägas att gips används för att eliminera sprickor och olika ytdefekter. Efter appliceringen bildas ett hårt och hållbart lager. Gips kan användas för att jämna ut inte bara väggar utan även tak. Med hjälp av en sådan byggnadsblandning kan du snabbt och effektivt bli av med droppar på ytan.

Ofta appliceras gips i bara ett lager, vilket är flera centimeter. Detta är tillräckligt för att eliminera oegentligheter och bli av med sprickor. I hjärtat av gipsblandningen finns stora granulat. Storleken på dessa komponenter avgör direkt hur starkt och tjockt det applicerade lagret blir.

Bild
Bild

För att skapa ett enkelt gips används följande komponenter:

  • sand;
  • cement;
  • vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

En del av cementet kommer att räcka till tre delar av sandbasen. Det är värt att notera att det är ganska svårt att knåda en sådan blandning, särskilt om du utför reparationsarbete för första gången.

Oftast gips används för att behandla stora ytor … Detta alternativ är något billigare än en gipsblandning. Det bör noteras att denna komposition är lättare att applicera på ytan. Dessutom passar gipsblandningen bra till utjämning, vilket förenklar reparationsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spackel

För att förstå skillnaden mellan kitt och gips måste du bekanta dig med materialets grundläggande egenskaper. Denna komposition används oftast för att eliminera små defekter på ytan. Till skillnad från gips kan ytan vara kitt i ett tunt lager, eftersom basen inte innehåller stora granuler.

Bild
Bild

Den fina blandningen appliceras både på väggen och i taket. Kompositionen lämpar sig väl för utjämning, vilket görs med en spatel. Dessutom erbjuder tillverkarna av detta material kunderna ett ganska brett utbud av blandningar:

  • Det första alternativet är ett cementutseende. Mjukgörare tillsätts till kittets huvudkomponenter. Skillnaden mot gips ligger i närvaro av små granulat. En egenskap hos cementspackel är en hög nivå av fuktbeständighet. Ofta används detta alternativ som överlack efter väggbehandling.
  • Med namnet på gipsspacklet kan man förstå att dess huvudkomponent är gips. Men många undrar hur detta alternativ skiljer sig från gips. Kompositionen är baserad på finmalt gips. Detta material fungerar inte bara som fyllmedel utan också som bindemedel. Den största nackdelen med gips är att det inte kan användas i rum med hög luftfuktighet. Under sådana förhållanden spricker och deformeras beläggningen. Därför används detta kitt uteslutande för inredning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Akrylblandning är inte mindre populär på byggmarknaden. Materialets sammansättning är rik på hartser, som säkerställer närvaron av en blank nyans av ytan efter arbetets slut. Ofta används krita och en vattenbas som ytterligare komponenter.
  • Limspack används minst ofta för reparationsarbete. Materialet är baserat på naturlig linolja. Dessutom tillsätts upp till 10% av limkomponenten till kompositionen.
Bild
Bild

Användningsområden

Spackel och gips används för att jämna ut ytor. Men det andra alternativet används oftast för att reparera allvarliga skador. Dessa kan vara sprickor, starka droppar på väggen eller taket. Detta beror på det faktum att stora granulat säkerställer tillförlitligheten hos lagerfästet under applicering.

Bild
Bild

Ett annat särdrag hos gips är frånvaron av krympning. Men många experter säger att lagrets tjocklek inte bör överstiga 30 mm, annars krävs ytterligare förstärkning … Det bör förstås att på grund av sin struktur kan gips eliminera allvarliga defekter. Men det är omöjligt att ge en perfekt plan yta med denna komposition.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller kittet innehåller det mindre komponenter, som nämnts ovan. Tack vare detta kommer kompositionen att ge en jämn yta i slutet av den förberedande processen.

Efter bearbetning med kitt är väggen helt redo för ytterligare manipulationer - dekoration och tapetsering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det här materialets särart ligger i det faktum att det kan användas för att eliminera små defekter på ytan. Om kittet appliceras i ett tunt lager och rätt arbetsteknik följs, håller kompositionen bra under en ganska lång period.

Om skiktet är för tjockt kan materialets senare krympning uppstå

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta kombineras gips och kitt vid reparationsarbete. Det första alternativet används för den första nivelleringen av ytor, det andra - som en efterbehandling.

Arbetar med formuleringar

Skillnaden mellan material ligger inte bara i huvudkomponenterna och det slutliga resultatet, utan också i tillämpningsmetoderna. I grund och botten beror arbetsmetoden på vilken typ av fyllmedel som används, eftersom det är denna komponent som bestämmer arten av blandningens fastsättning på ytan.

Bild
Bild

För att arbeta med gips av cementtyp använder befälhavaren en speciell murslev. Med kastmetoden kan du säkerställa maximal vidhäftning av materialet till den behandlade väggen.

Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt tillräcklig fuktighet under drift.

Ytan måste regelbundet behandlas med vatten, annars kommer gipset inte att fästa bra på väggen.

Bild
Bild

Invändig efterbehandling utförs i ett steg. När det gäller utomhusarbete, innan du putsar väggen, måste du först fukta och applicera en primer ovanpå. Täckning är ett obligatoriskt steg.

I slutet utförs behandlingen med kitt eller dekorativt gips. I det här fallet beror valet på dina preferenser och, naturligtvis, typ av yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller kittet appliceras denna komposition bäst med en speciell spatel. Ett smalt verktyg används för att samla blandningen, varefter den överförs till en inventering med en smal bas. Vidare tvättas blandningen över ytan.

Spackel, särskilt gips, ska spridas över väggen i ett tunt lager. I det här fallet deformeras inte materialet och det krymper inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer kitt och gips för att förbereda väggar inomhus bör du vara uppmärksam på flera viktiga punkter:

  • När du köper det första alternativet måste du först bestämma platsen för reparationen. Om du planerar att förbereda en redan putsad fasad är det bäst att föredra en blandning för utomhusbruk. Det finns också en speciell värmeisolerande kitt som är idealisk för att fylla små sprickor.
  • Om du planerar att jämna ut väggarna i badrummet är det bäst att ge företräde till förrättsblandningen. Sådana kittar används för inredningsarbete. Fördelen är att ytorna inte behöver slutlig utjämning.
Bild
Bild
  • När du förbereder väggar i bostäder för ytterligare målning är det värt att ge gips gips. Ett bra val skulle vara en polymersammansättning som kännetecknas av hög prestanda. Om ytorna inte har starka droppar kan du använda efterbehandlingsalternativet.
  • Om kittet används för dekorativ efterbehandling är det bättre att applicera det vanliga texturerade kittet.
  • När det gäller val av gips beror allt här också på typen av yta och reparationstekniken. Till exempel används en vanlig murbruk av cement och sand för grov ytbehandling. Kompositionen används för att eliminera allvarliga defekter.
Bild
Bild
  • När det gäller gips bör det sägas att det är bäst att använda efter att väggarna har behandlats med cement-sandbruk. Blandningen hjälper till att bli av med mindre defekter.
  • Dekorativ gips används idag ofta som ett alternativ till tapeter. Materialet presenteras i ett brett spektrum av färger. En separat typ är dekorativa kompositioner som används för fasadarbete.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Om du utför reparationer med egna händer för första gången och inte tidigare har arbetat med gips eller kitt, måste du vara uppmärksam på flera viktiga nyanser:

  • Till exempel, när du förbereder en yta av luftbetong, är en förutsättning att fylla väggen. Kompositionen kan användas som en avslutande behandling. Men putsning för denna yta krävs inte alltid, eftersom den skiljer sig i jämnhet.
  • När du arbetar med formuleringar ska du inte späda ut en stor mängd lösning direkt. Annars börjar kittet eller gipset att torka, vilket kommer att komplicera processen med att förbereda väggarna kraftigt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Innan arbetet påbörjas måste du noggrant inspektera ytan. Om det finns allvarliga droppar och skador på väggen bör du definitivt använda gips.
  • Du bör först beräkna den uppskattade skikttjockleken. Om materialskiktet överstiger 5 cm -markeringen är det nödvändigt att jämna betongväggarna med gips. Spackelbehandling utförs i slutskedet för att ge jämnhet och maximal jämnhet.

Rekommenderad: