Vad är Skillnaden Mellan Emalj Och Färg: Vad är Skillnaderna, Skillnaden Mellan Kompositionerna

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan Emalj Och Färg: Vad är Skillnaderna, Skillnaden Mellan Kompositionerna

Video: Vad är Skillnaden Mellan Emalj Och Färg: Vad är Skillnaderna, Skillnaden Mellan Kompositionerna
Video: Components of Paints 2024, Maj
Vad är Skillnaden Mellan Emalj Och Färg: Vad är Skillnaderna, Skillnaden Mellan Kompositionerna
Vad är Skillnaden Mellan Emalj Och Färg: Vad är Skillnaderna, Skillnaden Mellan Kompositionerna
Anonim

För närvarande används olika typer av färger för att måla väggarna i rummet. Moderna tillverkare erbjuder kunderna ett ganska brett utbud av efterbehandlingsmaterial, vilket gör det enkelt att välja det bästa alternativet för en specifik yta. Alltmer används emaljfärger för att måla väggar och tak, något annorlunda än standardblandningar.

Bild
Bild

Förening

För att förstå vad emalj är och vad som skiljer det från vanlig färg måste du bekanta dig med kompositionen. En obligatorisk komponent i basen är lack. Dessutom ingår olika fyllmedel och pigment för att uppnå önskad färg. En annan viktig komponent i emaljen är sprit eller lösningsmedel.

På grund av denna sammansättning används ämnet i stor utsträckning för både inomhus- och utomhusarbete. Emaljer fäster bra på alla ytor, vilket förenklar färgningsprocessen avsevärt. Detta gäller trä, metall och till och med tegel.

Bild
Bild

Experter rekommenderar att man överger användningen av sådana färger i rum med brandfarliga förhållanden. Detta förklaras av det faktum att lacken i emaljbasen är mycket brandfarlig . Dessa blandningar har anständiga prestandaegenskaper som skiljer dem från många efterbehandlingsmaterial.

Sådana kompositioner kännetecknas av bra motståndskraft mot fukt, och de är inte heller rädda för negativ påverkan från miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det bör noteras att moderna tillverkare uppmärksammar köparna flera typer av emaljer. Dessa inkluderar:

  • Alkydföreningar. Dessa efterbehandlingsmaterial är hållbara och lätta att arbeta med. Dessutom används sådana kompositioner ofta för att måla väggar i rum med hög luftfuktighet.
  • Typer av polyuretan. Den främsta kännetecknen för dessa alternativ är slitstyrka. De används ofta i rum med hög trafik.
  • Nitroenamel. Huvudkomponenten i dessa formuleringar är cellulosanitrat. En positiv egenskap hos sådana emaljer är omedelbar torkning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av ovanstående typer kan användas under vissa förhållanden. Men innan du köper emalj bör du bekanta dig med vanliga färger.

Funktioner av färg

Till att börja med bör det sägas att färg har ett bredare koncept jämfört med emalj. Huvudkomponenten i vanliga typer är linfröolja, som kokas under produktionsprocessen. Till skillnad från emalj används färger uteslutande för att färga vissa ytor. Sådana kompositioner har helt olika egenskaper, som du bör bekanta dig med mer detaljerat.

Konsistensen av vanlig färg är ganska viskös. Detta beror på det faktum att grunden inkluderar sådana komponenter som olja och torkolja. Latex och emulsion används som ytterligare komponenter. Dessutom ingår komponenter nödvändigtvis i sammansättningen av en konventionell färg, som efter applicering på ytan bildar en film. Ganska ofta tillsätts ett lösningsmedel till basen så att ämnet får en konsistens som är bekväm att applicera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag finns det många olika färger. De mest populära är vattendispersion. Det speciella med dessa alternativ ligger i närvaron av speciella vattenhaltiga dispersioner, som fungerar som bindande komponenter.

Många experter säger att sådana färger är det perfekta valet för att måla väggar och tak, eftersom de inte innehåller skadliga föroreningar.

Tillförlitliga silikatarter är också mycket efterfrågade. Konstnärliga och självhäftande färger är inte mindre populära.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnad på kompositioner

För att förstå vilket alternativ som är bäst att använda för ytmålning måste du jämföra emalj och vanlig färg. Till att börja med måste det sägas att den första typen används för ytbehandling, och bildar ett slags tunt glasskikt efter applicering. Dessutom utsätts emaljen för höga temperaturer.

När det gäller färger baserade på olja eller vatten används de för att ge färg till en specifik yta. Glöm inte att torkolja används för att lösa upp pigment. Om du använder emalj används ett lösningsmedel för detta ändamål.

Färger har låga skyddande egenskaper jämfört med emalj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den största fördelen med emaljer framför oljekompositioner är att de inte bara används för att måla rum. Alkyd -alternativ används ofta för fasader. De kännetecknas av god stabilitet och hållbarhet.

En eller annan yta bör ägnas särskild uppmärksamhet efter bearbetning med liknande föreningar. När emaljen appliceras blir beläggningen slät och blank. Färgbehandling ger ett något annorlunda resultat. Efter färgning är ytan matt och tråkig.

Bild
Bild

Skillnaden mellan emalj och färg ligger i deras hårdhet och elasticitet. Det första alternativet har högre prestandaegenskaper. Under påverkan av väderförhållanden eller temperaturförändringar kan färgen förlora sina ursprungliga egenskaper, vilket inte kan sägas om emalj.

Skillnaden mellan dessa efterbehandlingsmaterial är det emaljer används för att behandla vissa föremål … Färger är nödvändiga för stora ytor. Dessutom kommer olja eller andra formuleringar att kosta lite mindre än emalj.

Rekommenderad: