Vad är Skillnaden Mellan Blåbär Och Blåbär? 14 Foton Hur Skiljer Sig Bären I Smak Och Hur Ser De Ut? Vilket är Bättre Och Dyrare? Skillnader I Odling

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan Blåbär Och Blåbär? 14 Foton Hur Skiljer Sig Bären I Smak Och Hur Ser De Ut? Vilket är Bättre Och Dyrare? Skillnader I Odling

Video: Vad är Skillnaden Mellan Blåbär Och Blåbär? 14 Foton Hur Skiljer Sig Bären I Smak Och Hur Ser De Ut? Vilket är Bättre Och Dyrare? Skillnader I Odling
Video: HTML5 CSS3 2022 | header | Вынос Мозга 04 2024, Mars
Vad är Skillnaden Mellan Blåbär Och Blåbär? 14 Foton Hur Skiljer Sig Bären I Smak Och Hur Ser De Ut? Vilket är Bättre Och Dyrare? Skillnader I Odling
Vad är Skillnaden Mellan Blåbär Och Blåbär? 14 Foton Hur Skiljer Sig Bären I Smak Och Hur Ser De Ut? Vilket är Bättre Och Dyrare? Skillnader I Odling
Anonim

Blåbär och blåbär är en stabil hälsa, eftersom dessa bär innehåller ett brett utbud av vitaminer och användbara makro- och mikroelement som är nödvändiga för människokroppen för normal funktion och stark immunitet. Vissa obemärkta shoppare ser inte så stor skillnad mellan dem, och det är inte förvånande: vid en översiktlig undersökning liknar blåbär mycket blåbär.

Men ändå är dessa bär olika grödor med olika smak, form, färg, odlingsteknik etc . Den här artikeln hjälper dig att ta reda på hur dessa friska bär skiljer sig från varandra, och vilket man bör föredra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur är de olika i utseende?

Blåbär och blåbär tillhör familjen Heather och har en liknande sammansättning och utseende, varför de ofta är förvirrade . Skillnaden mellan dessa bär är dock märkbar redan i växande skede. Till exempel kan trädgårdsblåbär växa över en och en halv meter i höjd, medan blåbärsbuskar inte blir högre än en meter. Det är också värt att uppmärksamma buskens tillväxtriktning: blåbär är en krypande växt och blåbär växer vertikalt. Dessutom har dessa grödor olika grenstrukturer: blåbärsbuskar har tunna, nästan örtartade grenar, medan blåbärstammar alltid är träiga längs hela längden.

När man beskriver skillnaderna mellan blåbär och blåbär bör man också tala om de yttre egenskaperna hos själva frukterna. Större blåbär: de är runda, något platta vid toppen och når 5-13 mm i diameter. Blåbärsfrukter är runda och något långsträckta, deras storlek varierar från 3 till 10 mm. Du kan också skilja en kultur från en annan genom bärens placering: frukterna på blåbärsbuskarna fördelas individuellt och på blåbärsbuskarna ser de ut som klasar.

Mogna blåbär har en blank hy och har en mörkblå (nästan svart) färg och en liten märklig blomning … Massan och saften av bären har samma rika färg. Mogna blåbär har en blåblå färg och en matt hy, och köttet är ljusgult, med en lätt grönaktig nyans. Blåbärsjuice är färglös och helt färgfri, till skillnad från blåbärsjuice.

Dessa bär skiljer sig också i sin fasthet: blåbär är tätare och mer elastiska än blåbär.

Bild
Bild

Skillnader i smak

Blåbär har en rik och syrlig smak (sötma beror på hur mycket solljus bären fick under mognad) . På grund av de små fröna har bären en kornig konsistens. Blåbär, å andra sidan, är saftiga och söta, med en lite syrlig eftersmak och en lysande eftersmak (de kan smaka som ett äpple, körsbär eller druva).

Detta bär har en karakteristisk crunch på grund av sin spända och täta hud. Det är mycket svårt att avgöra vilket av dessa bär som är godare, eftersom detta val är baserat på kulinariska preferenser, som är subjektiva och individuella för varje person.

Bild
Bild

Jämförelse av växande teknik

Blåbär och blåbär har mindre skillnader i odlingsmetoder . Först och främst bör det sägas att blåbär är en tamväxt som har många sorter, som var och en kräver vissa vårdregler.

Blåbär är en vild gröda som växer i fattiga jordar med höga pH -nivåer. Om en trädgårdsmästare vill odla blåbär i sitt område, måste han ge henne de mest bekanta förhållandena som ligger nära deras naturliga livsmiljö. För att göra detta, 1 månad innan du planterar buskarna, bör du förbereda jorden:

  • gräva spår med en diameter på cirka 60 cm under platsen för den framtida blåbärsbusken;
  • gräva hål på en halv meter djup;
  • gödsla jorden med grå, torv, ekblad och nålar.

Det är viktigt att komma ihåg att blåbär gillar att växa i full sol eller halvskugga.

För plantering är det bättre att använda plantor från skogen: de ska vara låga och inte mindre än två år gamla. I avsaknad av sådana kan du gräva upp vuxna buskar och trimma dem efter landning på platsen. För minimal skada på rhizomen är det nödvändigt att gräva ut buskarna tillsammans med en klump av sitt hemland.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blåbärsbuskar kan också odlas av själva bären. För detta behöver du:

  • mogen frukt mosa och lägg i en behållare;
  • Lägg till vatten;
  • få fröna och en del av massan kvar i botten och torka på en trasa;
  • lägg de resulterande fröna i en kruka med sand och torv;
  • täck krukorna med ett glas- eller folielock;
  • lägg behållare på en upplyst plats (temperatur - 50-100 C)

Om du följer alla regler kommer de första groddarna att dyka upp efter fyra veckor, som efter en halv månad måste transplanteras till större krukor . Efter ett år kan dessa plantor planteras i öppen mark med ovanstående teknik. Med rätt vård kan blåbärsbuskar producera grödor i ungefär ett kvartssekel.

Till skillnad från blåbär gillar inte blåbär ekologisk matning: de föredrar dränerad jord rik på mineralgödselmedel med högt pH -värde. Dessutom odlas blåbärsbuskar i grundare och smalare gropar: cirka en halv meter i diameter och cirka 40 cm djupa. Ett annat inslag i att plantera blåbärsbuskar är att placera plantorna i varmt vatten 2 minuter innan de planteras i öppen mark.

Buskarna börjar bära frukt inom 36 månader efter att de planterats på platsen, avkastningen är cirka 5 kg bär från en buske. Fördelen med båda grödorna är deras uthållighet: på vintern kan blåbärs- och blåbärsbuskar tåla frost ner till -35 C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnad i skörd och lagring

Blåbär är mer nyckfulla att plocka och transportera än blåbär . Den allmänna regeln är dock att samla och lagra mogna bär direkt i behållare för transport. Detta beror på det faktum att hällning från en behållare till en annan skadar frukterna, vilket påverkar deras yttre och smakegenskaper, liksom hållbarheten.

Blåbär försämras snabbt under den varma årstiden, så de måste förvaras vid temperaturer från 0 till +4 grader (under sådana temperaturförhållanden kan de stanna i 2 veckor). Om blåbär fryses färskt med torrfrysning, kommer de att vara lämpliga för konsumtion i 1 år.

På grund av sin speciella smak kan blåbär och blåbärsfrukter användas i stor utsträckning i matlagning, nämligen:

  • sylta;
  • laga kompott;
  • bearbeta till sirap och konfekturer;
  • laga te och avkok på deras bas.

Bär kan också läggas till bakverk eller konsumeras färskt (det är viktigt att komma ihåg att varje värmebehandling minskar mängden vitaminer i produkten, medan torrfrysning behåller den maximala mängden näringsämnen).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket bär är bättre att välja?

Blåbär och blåbär har en liknande sammansättning av de främsta fördelaktiga elementen:

  • vitamin A - En antioxidant, avgörande för ögonens, hudens hälsa och upprätthållandet av allmän immunitet;
  • C-vitamin förbättrar det hematopoetiska systemet, främjar läkning av huden, ökar kroppens motståndskraft mot bakterier och virus;
  • vitamin PP reglerar funktionen i magen och bukspottkörteln;
  • vitamin K stärker skelettsystemet, främjar produktionen av kalcium i kroppen;
  • magnesium stärker det kardiovaskulära systemet, normaliserar blodsockret;
  • kalium minskar kroppens slaggnivå, bidrar till anrikning av blod med syre;
  • natrium hjälper till att normalisera vattenbalansen, stöder arbetet i nervsystemet och muskelsystemet;
  • karotenoider har antioxidant och immunförstärkande effekter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Båda bären är låga i kalorier: blåbär har vanligtvis 39 kalorier och blåbär har vanligtvis 57 . Om vi jämför koncentrationen av vissa komponenter, innehåller blåbär till exempel 17 gånger mer A -vitamin och 2 gånger mer vitamin C. Blåbär har dock 8 gånger mer järn och 3 gånger mer fiber. Båda bären är otroligt friska. Användningen av blåbär hjälper till att minska risken för onkologiska sjukdomar, minska koncentrationen av tungmetaller och radionuklider i kroppen, normalisera hjärt-, syn- och matsmältningssystemets funktion och förhindra åderbråck.

I sin tur har tillsats av blåbär till kosten en gynnsam effekt på blodkärlens, ögons tillstånd och hjälper till att förhindra diabetes mellitus (mag -tarmsjukdomar är en kontraindikation för att äta blåbär). Dessutom kan blåbärsblad användas för att läka brännskador och purulenta sår på huden, och fruktens fruktkött kan användas i kosmetologi.

När du väljer ett särskilt bär, förutom deras läkande och förebyggande egenskaper, bör du vara uppmärksam på deras kostnad . Priserna för båda grödorna är ganska höga, men blåbär är dyrare än blåbär. Detta beror på den mer komplexa odlings- och skördeprocessen.

Hur som helst, blåbär och blåbär är lika i sina hälso- och smakegenskaper. Baserat på den jämförande analysen av dessa bär i den här artikeln kan du enkelt göra ditt val och bestämma vilket du ska föredra.

Rekommenderad: