Skillnader Mellan Svarta Hallon Och Björnbär (16 Bilder): Vad är Skillnaden Mellan Buskar? Skillnaden är I Bladen Och Frukterna. Hur Man Berättar Efter Smak? Skillnad I Vård

Innehållsförteckning:

Skillnader Mellan Svarta Hallon Och Björnbär (16 Bilder): Vad är Skillnaden Mellan Buskar? Skillnaden är I Bladen Och Frukterna. Hur Man Berättar Efter Smak? Skillnad I Vård
Skillnader Mellan Svarta Hallon Och Björnbär (16 Bilder): Vad är Skillnaden Mellan Buskar? Skillnaden är I Bladen Och Frukterna. Hur Man Berättar Efter Smak? Skillnad I Vård
Anonim

Björnbär och svarta hallon är inte samma sak som många tror. Bären är egentligen väldigt lika, men de har också betydande skillnader. Något de säkert har gemensamt: gott, hälsosamt, med höga dekorativa egenskaper och relativt lättskött. De kan planteras i ett område om valet är svårt och du vill odla allt, men bara utan grannskapet. Sådana liknande som systrar, men björnbär och svarta hallon går inte ihop.

Hur man berättar med en buske?

Hur busken exakt kommer att se ut beror inte på arten, utan på sorten. Till exempel, sorten "Cumberland" (svart hallon) har en kraftfull och spridande buske . Men "Bristol" kommer att nå 3 m i höjd, så det måste bindas.

Spretig buske och variation « Vänd ", den har tjocka taggar och därför knyter man upp växten och sedan skördar - det är fortfarande uppgifter . Busken kan växa upp till 2, 6 m. Den svarta hallon "Lycka till" kommer att växa upp till 2 m, men denna sort har väldigt få taggar, vilket innebär att sommarinvånare föredrar det framför många andra "bröder".

Bild
Bild
Bild
Bild

Och ändå, vad har svarta hallonbuskar gemensamt:

  • plantans stjälkar har ett fallande utseende, en gröngrå nyans, till vintern ändras färgen till en stabil brun;
  • bladen är äggformade;
  • blommor samlas i en pensel;
  • avlånga kronblad;
  • först är frukterna av hallon gröna, sedan blir de röda när de är mogna och redan mogna får en svart färg.

Björnbär liknar hallon genom att buskens form och dess egenskaper också bestäms av sorten. Så, "Black Satin" kommer att vara en upprätt, två meter (max) buske. Starka och starka skott av björnbärssorten "Agavam" når redan en höjd av 3 m och måste täckas för vintern. "Ruben" -sorten är frostbeständig, den är upprätt, kräver inte stöd, den är en favorit bland många trädgårdsmästare. Den populära sorten "Navajo" är bra eftersom växten inte har taggar, och höjden på två meter är bekväm vid vården av busken.

Vad har olika sorter av björnbärsbuskar gemensamt:

  • hög likhet med hallon;
  • upprätt form av skott, ibland halvliggande;
  • långa skott;
  • alla vilda arter med taggar;
  • tätare buske;
  • när de bärs ändras inte stjälkens färg - de är mörkgröna och finns kvar.

Det verkar som att beskrivningen av buskarna ensamma fortfarande inte är tillräckligt för att tydligt förstå skillnaden. Vi måste "bryta" kulturen i delar, eftersom skillnaderna är både detaljerade och inte bara externa.

Bild
Bild

Skillnader i törnen

Vassa grenar är gemensamma för båda arterna, eftersom törnen gör dem så. Endast selektivt uppfödda björnbärssorter blir släta, utan taggar . De skarpa utväxterna av svarta hallon är nästan identiska med dem som finns på de vanligare röda hallonen. Grenarna är täckta med törnen mycket tätt, vilket gör dem visuellt fleeciga.

Björnbär har större taggar än hallon . Och i form är de böjda, nästan en i en med de som rosen har. De är tjockare och skarpare, i ett ord verkar de mycket farligare än hallontörnen. Och slutligen skapas inte effekten av hårighet, eftersom grenarna inte är särskilt tätt prickade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnaden i frukt

För björnbär är denna period mer förlängd och varar i genomsnitt en och en halv månad. Vilda sorter började börja bära frukt så snart sommaren passerade ekvatorn, men uppfödare lyckades utveckla sorter som bär frukt vid olika tidpunkter . Detta gjordes på begäran av trädgårdsmästare, vilket innebär att nya sorter har blivit efterfrågade. Till exempel, i början av juni, nästan i början av sommaren, kommer Natchez och Columbia Star att skördas. I juli kommer det att vara möjligt att njuta av sorterna LochNess och Loughton. Och vem vill njuta av bär i slutet av sommaren, efter att också ha fångat september, bör uppmärksamma sorterna "Smutstem", "Triple Crown".

Det finns också alternativ med hallon . Till exempel, i början av sommaren kommer de att njuta av Cumberland och Boysenberry bär. Ugolyok och Udacha är populära svarta hallon i mitten av säsongen, medan Bristol ger vintern under sensommaren. Det vill säga, enligt denna indikator är bären nästan desamma. Och det största pluset med denna variation i mognadsdatum är att du kan ordna fruktsäsong på en plats: välj sorter så att bären mognar under hela säsongen (från juni till september).

Naturligtvis, om området på webbplatsen tillåter det, och om ägarna är redo att "servera" buskarna varje månad.

Bild
Bild

Andra skillnader

Svart hallon är en flerårig med en tvåårig växande cykel. Under det första året kommer skotten att växa, under det andra kommer de att skörda. Årliga skott kommer att vara tunna, grenade, med en märkbar blåaktig blomning, med märkbart hängande toppar . Tvååringar blir redan stela, blir bruna, blomman kan vara lila och många törnen dyker upp på skotten. Rotsystemet för svart hallon går djupt, det är ganska utvecklat. Det finns ingen rottillväxt (som det händer med röda hallon), vilket innebär att reproduktion utförs genom skiktning och även genom att rota topparna. Busken i sig är kompakt, fransarna är upp till 3 m, har formen av en båge, de måste klippas. Många varianter av svarta bär är resistenta mot kyla, blir sjuka lite och är nästan inte rädda för farliga insekter.

Trädgårdsbjörnbär är också perenner och har också en tvåårig växtsäsong . Men den senare cykeln kan vara ett år när det gäller remontanter. Formerna av björnbärsbuskar är olika: upprätt, krypande och till och med halvkrypande. Skott är mycket långa och flexibla, därför kräver de också ofta beskärning.

I de flesta sorterna är piskorna uttrycksfullt taggiga, och endast hybrider utmärks av frånvaron av taggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mognadstid

Björnbär har en längre vegetationsperiod än svarta hallon. Tidiga sorter mognar i ungefär en och en halv månad . I slutet kan denna period sträcka sig till 2 månader. Intressant är att på samma gren kan bär mogna vid olika tidpunkter. Och detta förlänger skördetiden, det vill säga att det kommer att vara möjligt att frossa på björnbär under relativt lång tid.

Hallon kännetecknas av deras höga motståndskraft mot kyla, vilket är lika med att de mognar snabbare . Den första grödan skördas ofta i juni. Det verkar som om svarta hallon i detta avseende är mer lönsamma. Men remontant sorter av denna typ ger bara en gång om året (enligt det klassiska schemat), men björnbär skördas ibland fram till den första frosten. För dem som prioriterar färska bär snarare än konservering är denna längd av skördesäsongen extremt viktig.

Bild
Bild

Fruktens utseende

Hallon är mer rundad, dess form är ganska halvklotformad. Trädgårdsbjörnbär kommer att vara mer avlånga, mycket liknande i denna mening till röda hallon . Svarta hallon har en ihålig kärna, björnbär inte. Om du tar bort hallon från en buske, finns en behållare kvar. Björnbäret lossnar direkt med stjälken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Smak

Svarta hallon klarar sig inte från den karaktäristiska surheten som björnbären är så älskade för. Hallon är söta, och denna smakaktiga accent kommer i förgrunden, vad man än kan säga . När det gäller saftighet och konsistens är svarta hallon närmare röda sorter. Vissa typer av björnbär har en uttalad kryddig smak. Därför kan detta bär läggas till ovanliga sallader, vilket borde förvåna med den flerskiktade smaken.

Båda bären passar bra till klassiska fruktsallader . De används för att dekorera desserter, till exempel glass. De läggs till yoghurt och mjölk. Och, naturligtvis, i en maträtt kan du kombinera båda bären, men i området i ett sådant grannskap av bär kommer det inte att fungera.

Bild
Bild

Vård

Och även om det finns uppenbara familjeband mellan växter, kommer de verkligen illa överens med varandra. Du kan inte plantera dem i närheten, det blir i alla fall ett misslyckande. Det vill säga, på en plats är det naturligtvis möjligt, men i grannskapet - inte. Och dessa buskar planteras inte ens efter varandra. Med vad du inte kan lösa svarta hallon och björnbär: med andra sorter av hallon, äggplanter, tomater, potatis. Detta är ett tabu för båda bärsorterna.

Vi kommer att lära oss att ta hand om björnbär och hallon

  • Björnbär är relativt opretentiösa, de älskar fukt, men de kommer att uthärda en viss brist på vattning (men om svarta hallon lämnas utan fukt kommer de snabbt att dö).
  • Hallon kommer lugnt att växa och utvecklas i skuggan, björnbär kommer inte att tolerera detta.
  • Hallon tål frost bra, vilket inte kan sägas om björnbär. Bären måste vara täckt för vintern. Hallon å andra sidan skräms inte av en temperaturfall till -25 ° C.
  • Båda växterna har god immunitet, men ändå är de inte "odödliga". Om de lider av något är det från svampen. De kan attackeras av septoria, mjöldagg, vit ruttna. Av skadedjur är bladlöss, skalbaggar, fästingar och en björn särskilt farliga för växter.

Kraven på vård är enkla: förebyggande arbete mot sjukdomar och skadedjur, snabb beskärning, vattning, skörd, skydd för vintern vid behov, mulching, bindning av grenar, samt en klar förståelse för acceptabelt / oacceptabelt grannskap.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

I detta är kulturerna så lika som möjligt. Frön kan köpas i affären, eller så kan du samla dem själv från mogna bär (först genom att torka dem). Du kan också använda metoden för att dela busken, som utförs på hösten eller våren. Men de gamla buskarna delar sig inte - det vore ett meningslöst förfarande. För att föröka växter genom skiktning väljs klättrande sorter, de läggs i marken.

Förökningsmetoden för unga rotsugare är också lämplig: på våren separeras de från den vanliga roten, transplanteras. Den sovande njurmetoden är också bra. Det är nödvändigt att skära av skott med tre knoppar från busken på hösten. För vintern skickas de till kylskåpet eller till källaren. I slutet av februari tar de ut det och lägger det i vattnet med njurarna.

Sticklingar används också med gröna eller stamsticklingar.

Rekommenderad: