Plantering Av Druvor I öppen Mark På Våren: Med Plantor I Vitryssland, På Krim Och På Annat Territorium, Plantering Av Frön För Plantor. Hur Gror Man En Vinstock?

Innehållsförteckning:

Video: Plantering Av Druvor I öppen Mark På Våren: Med Plantor I Vitryssland, På Krim Och På Annat Territorium, Plantering Av Frön För Plantor. Hur Gror Man En Vinstock?

Video: Plantering Av Druvor I öppen Mark På Våren: Med Plantor I Vitryssland, På Krim Och På Annat Territorium, Plantering Av Frön För Plantor. Hur Gror Man En Vinstock?
Video: Plantera Vinrankor 2024, April
Plantering Av Druvor I öppen Mark På Våren: Med Plantor I Vitryssland, På Krim Och På Annat Territorium, Plantering Av Frön För Plantor. Hur Gror Man En Vinstock?
Plantering Av Druvor I öppen Mark På Våren: Med Plantor I Vitryssland, På Krim Och På Annat Territorium, Plantering Av Frön För Plantor. Hur Gror Man En Vinstock?
Anonim

Vårplantering av druvor i öppen mark kommer inte att orsaka stora problem för trädgårdsmästaren, om tid och plats är korrekt bestämda, och glöm inte heller de förberedande förfarandena. Förekomsten av fyra huvudalternativ gör att du kan organisera din webbplats på det mest framgångsrika sättet.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Att plantera druvor utomhus på våren har både fördelar och nackdelar.

Tänk på det positiva

  • Ett betydande plus är den tid som plantan får slå rot på en ny plats och bli starkare innan det kalla vädret kommer. Till vintern kommer dess rotsystem att utvecklas så mycket att det inte bara kommer att kunna ge mat till busken, utan också att skörda under nästa säsong. Förresten, druvor planterade på hösten kan bära frukt med en fördröjning på minst ett år.
  • Det är möjligt att förbereda en plats för vingården i förväg, varefter jorden hinner vila och näras med användbara ämnen.
  • Genom att överföra kulturen till dess permanenta livsmiljö just under vårmånaderna är det i de flesta fall möjligt att undvika en kraftig kall snäpp, och därför dör plantan inte av kylan efter plantering.
Bild
Bild

Bekväma väderförhållanden påskyndar anpassningsprocessen, kulturen ökar dess motståndskraft mot låga temperaturer.

Ändå har förfarandet fortfarande ett antal nackdelar

  • Till exempel, våruppvärmning åtföljs vanligtvis av aktivering av skadedjur och utveckling av svamp- och infektionssjukdomar. Utan förebyggande behandlingar av landet kan en buske som ännu inte har mognat bli smittad, inte slå rot eller till och med dö.
  • Det finns en liten möjlighet att återkomma nattfrost, liksom otillräcklig jordfuktighet efter att snön har smält. I en situation med brist på fukt, åtföljd av en temperaturökning, måste druvorna vattnas från början av säsongen.
  • En annan relativ nackdel är att väldigt få druvsorter säljs på våren - du måste köpa plantor på hösten och organisera lämplig lagring för dem, eller riskerar att skaffa sjuka eller frysta exemplar.
Bild
Bild

Villkor och plats

Tidpunkten för vårplanteringen av plantor i öppen mark kan skilja sig något, beroende på plantans specifika egenskaper och regionens klimategenskaper. Så, från andra halvan av april till mitten av nästa månad, är det vanligt att hantera brunkylda ettåriga och från slutet av våren och nästan till slutet av juni - grön vegetation. Det är i alla fall viktigt att vänta tills marken är helt tinad och den genomsnittliga dagliga temperaturen är inställd på plus 12-15 grader.

Bild
Bild

I de södra regionerna i Ryssland, till exempel på Krim eller Kuban, börjar planteringsperioden från det andra april -decenniet. En viktig förutsättning är att luften redan värms upp till +15 grader och väl upplysta områden på jorden - i allmänhet upp till +20 grader . Trots det varma vädret är plantorna fortfarande täckta med specialmaterial vid frost på natten. Det är vanligt att plantera druvor i Moskva -regionen och i mittfältet i maj, från och med det andra decenniet. Vid denna tidpunkt bör jorden redan vara väl fuktad och luften bör värmas upp till plus 15-17 grader. På Vitrysslands territorium börjar denna period efter den 9 maj.

Bild
Bild

Det är typiskt för Ural och Sibirien att plantera grödor i öppen mark från slutet av maj till mitten av juni . Det bör nämnas att många trädgårdsmästare som bor i dessa regioner föredrar att designa en grön skärm för vingården. En konstruktion med en höjd av 80 till 100 centimeter monteras från brädor och monteras på norrsidan av sängarna. Dess främsta syfte är att skydda landningar från kalla vindar.

Bild
Bild

Rent generellt, om du planerar att plantera bara några druvbuskar, är det bäst att placera dem längs staketets södra sida eller nära husets södra vägg . Bildandet av flera rader kommer att kräva att man organiserar dem på en svag södra sluttning av platsen, med bibehållen orientering från norr till söder. Området ska vara väl upplyst, men samtidigt skyddat från drag. I princip, för att klara av vindarna, kan du placera en häck av träd med ett rotsystem bredvid. Sängens storlek bör göra det möjligt att hålla ett mellanrum på 3 till 6 meter mellan plantor och stora träd.

Bild
Bild

Annars kommer grannarna att dra ut alla näringsämnen ur jorden, och växterna har inget utrymme för tillväxt.

Om en vingård visar sig vara planterad på södra eller västra sidan av stora byggnader, kommer den värme som byggnaden ackumulerat under dagen att ges till växterna på natten . Under inga omständigheter ska du plantera plantor i lågland, vars temperaturer sjunker, så att buskarna inte överlever, liksom i områden med nära grundvatten.

Bild
Bild

Träning

Ju mer noggrant förberedelsen av planteringsgropar och material utförs, desto mer sannolikt är det för en framgångsrik anpassning av druvor på en ny plats.

Platser

En plats för vårplantering av druvor bör förberedas även under föregående höst. Så, sådd av vinterråg kommer att vara en bra lösning - denna gröda kommer att förbättra jordens skick, och på våren, när den lämnas i gångarna, kommer den att skydda plantorna från vinden och sandskiktet från spridning . När vinstockarna är starka kan den avskurna rågan användas som mulch.

Kulturen passar vilken jord som helst, förutom tät lera, men den reagerar mycket dåligt på pH -nivåer under 5 enheter. För sur jord måste genomgå kalkning.

Bild
Bild

Om det innan planteringen beslutades att mata jorden med organiskt material, är det tillåtet att endast använda jästa och ruttnade ämnen, till exempel mullein, kycklingavfall, humus eller kompost. Stimulering av rotsystemet gör det möjligt att tillsätta 100-300 gram superfosfat, som läggs på botten av hålet . Dessutom är det värt att lägga till ett par kilo träaska till urtaget. Gropens djup, liksom dess bredd, är i genomsnitt 80 centimeter. Det är viktigt att rötterna av druvplantor befinner sig på ett djup, eftersom de inte tål temperaturer mer än minus 6-7 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planter

Fröplantor som transporteras utomhus ska vara friska och välutvecklade. Inom trädgårdsarbete är det vanligt att använda två sorter: vegetativ eller lignifierad . Den första är faktiskt sticklingar med flera gröna blad som skickas utomhus tidigt på våren.

Gröna vegetativa plantor behöver härdas innan de planteras . Annars, när de väl är i det öppna fältet, brinner de omedelbart ut i solen. Härdningen börjar med att hålla plantorna under en baldakin eller under breda trädkronor i nästan en vecka och fortsätter sedan i form av att stanna i öppen sol i cirka 8-10 dagar.

Bild
Bild

Det kommer inte vara överflödigt att stå emot arbetsstyckena i en tillväxtstimulator - köpt eller hemlagad, gjord av en matsked honung och en liter vatten.

Lignifierade plantor betyder en ettårig buske som grävdes upp på hösten . Innan du planterar måste växten klippa av ettårsskottet och lämna 3-4 ögon. Rötterna på alla de övre noderna tas bort, och på de nedre uppdateras de bara. För plantor som odlas från förkortade sticklingar krävs dock endast en uppfriskande beskärning av de övre rotprocesserna. För att förhindra utvecklingen av svampsjukdomar är det vettigt att fördjupa tillväxten utan rot i en blandning av 5 gram "Dnoka" och 1 liter vatten. Det är också meningsfullt att hålla den avskurna plantan i en hink med vatten i ungefär en timme.

Bild
Bild

Det är värt att nämna att på våren kan plantning av druvor med frön för plantor också utföras.

Material skiktat över 2-4 månader, desinficerat och grodd på en fuktig servett i de södra regionerna skickas till öppen mark i mitten av mars . Om kornen först planeras placeras i en sluten mark - i en kruka på en fönsterbräda eller ett växthus, varierar såtiden från början av mars till det första maj -decenniet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsteknik

För att framgångsrikt gro en vinstock måste den spirande trädgårdsmästaren ta reda på vilken planteringsteknik som är rätt för hans speciella förhållanden.

Klassisk

Steg-för-steg-instruktionerna för att plantera druvor enligt det klassiska schemat ser ganska enkla ut. Plantan frigörs från behållaren och placeras tillsammans med en jordklump längst ned i hålet. Från urtagets norra sida grävs genast in en pinne som senare kommer att krävas för bindning . Plantan strös med jord ovanpå klumpen, som omedelbart komprimeras och vattnas med varmt vatten. Därefter fylls gropen till den höjd som motsvarar det första bladet.

Bild
Bild

På spaljéerna

Denna metod kräver preliminär installation av spaljéer, vars antal motsvarar antalet plantor. Dessa stöd är mest bekvämt konstruerade av metallrör med en diameter på cirka 10 centimeter, på vilka vinstocken kommer att fixeras med en tråd insvept i plastskydd . Metallstångens diameter väljs vanligtvis lika med 5 centimeter. Kulturen bör planteras på samma sätt som med den klassiska planteringen. Dess layout ser som regel ut tre gånger tre meter.

Bild
Bild

I sängarna

Organisationen av sängar är särskilt populär i de norra regionerna i Ryssland, eftersom ett sådant system inte tillåter översvämning och ger druvorna maximal värme. Allt börjar med bildandet av en dike som går i södergående riktning . Dess djup når 35-40 centimeter, längd - 10 meter och bredd - 1 meter. I nästa steg kastas jord ut över 32-35 centimeter från ytan. Efter mulching och placering av isolering planteras plantorna själva. Att vattna en sådan säng utförs med ett speciellt rör.

Bild
Bild

Moldaviska

Specificiteten för moldavisk plantering kräver att en lång bit frisk, mogen vinstock vrids, till exempel från en tvåårig druva. Arbetsstycket, bundet med ett tätt rep, placeras i ett vanligt hål så att bara 2-3 knoppar finns kvar över ytan . I framtiden händer allt på samma sätt som det klassiska schemat.

Rekommenderad: