Aster Plantor (27 Bilder): Hur Man Planterar? Hur Ser Hon Ut? Plantering I öppen Mark Med Plantor. Hur Man Sår Frön?

Innehållsförteckning:

Video: Aster Plantor (27 Bilder): Hur Man Planterar? Hur Ser Hon Ut? Plantering I öppen Mark Med Plantor. Hur Man Sår Frön?

Video: Aster Plantor (27 Bilder): Hur Man Planterar? Hur Ser Hon Ut? Plantering I öppen Mark Med Plantor. Hur Man Sår Frön?
Video: 🥦🥕Odling för dummies – Lätt att odla grönsaker 🥬🍅 2024, Maj
Aster Plantor (27 Bilder): Hur Man Planterar? Hur Ser Hon Ut? Plantering I öppen Mark Med Plantor. Hur Man Sår Frön?
Aster Plantor (27 Bilder): Hur Man Planterar? Hur Ser Hon Ut? Plantering I öppen Mark Med Plantor. Hur Man Sår Frön?
Anonim

Enligt utdrag ur biologibokböcker tillhör asters till den örtartade gruppen växter och är direkt besläktade med familjen Compositae. Tack vare deras extraordinära utseende kan du dekorera vilken del av trädgården som helst eller ordna en mini-rabatt på balkongen. Frostmotstånd och anspråkslöshet är själva faktorerna som trädgårdsmästare över hela världen uppskattar. Dessa egenskaper gör det möjligt att dekorera ett privat område även på senhösten.

Det viktigaste är att komma ihåg att asters älskar relativ vård, och överskydd kan leda till obehagliga konsekvenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Såddatum

Astra är en opretentiös växt som lätt rotar sig när den transplanteras till en ny jord, och viktigast av allt, den uppfattar alla klimatfenomen i vissa regioner. I ett varmt område bör planteringsprocessen utföras under de första dagarna i maj, men om trädgårdsmästaren inte kan ägna den angivna tiden åt sådd kan du skjuta upp det till de första dagarna i juni. I kallt klimat är det bättre att plantera blommor de sista dagarna i mars . Glöm inte den vegetativa perioden. För varje enskild sort av asters har tillväxtprocessen vissa parametrar, i genomsnitt fluktuerar den inom 80-130 dagar.

Ett viktigt inflytande på såperioden är trädgårdsmästarens önskan att njuta av blommans skönhet vid vissa tider på året. Vissa människor gillar att njuta av plantans skönhet i juli, andra gillar höstblommor. Erfarna odlare ger mer specifik information om växtsäsongen för olika astersorter, nämligen:

  • tidiga blommor - 80–90 dagar;
  • medellånga tidiga blommor - 90–110 dagar;
  • senblommor - 120–130 dagar.

Även en amatörodlare kan göra korrekta beräkningar av tillväxttiden, det viktigaste är att noggrant läsa informationen från tillverkaren på fröförpackningen. Om fröna samlades hemma bör du använda informationen tidigare och självständigt välja datum för sådd.

Ägaren till trädgården, som vill njuta av den konstanta blomningen av asters, måste utföra proceduren för att så plantor med vissa intervall. I det här fallet kommer det färgstarka utbudet av färger att glädja ägaren under en lång period.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

De viktigaste egenskaperna hos asterplantor är helt beroende av kvaliteten på substratet och fröna. Det är viktigt att inte glömma behovet av försåddsbehandling av båda materialen, på grund av vilken trädgårdsmästaren ger idealiska förutsättningar för efterföljande tillväxt av plantor . Endast om reglerna för beredning av substrat och frön iakttas är det möjligt att odla vänliga, friska och starka växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utsäde

Erfarna trädgårdsmästare vet att asters reproducerar uteslutande genom frö. I detta fall sås materialet både i öppen mark och i plantor. Varje såningsmetod har sina egna egenskaper, men för båda fallen är det viktigt att fröna håller hög kvalitet. Allt planteringsmaterial måste förberedas i förväg. När det gäller asterfrön övervägs två effektiva metoder.

  • Spirningsförfarande . Detta är en mycket populär metod som låter dig aktivera styrkan och tillväxten av frön, samtidigt som det inte kräver speciella färdigheter och extra kostnader. Fröna viks till en liten flik av vävnadsmaterial, binds med en tråd om det behövs. Därefter sänks påsen i en svag lösning av kaliumpermanganat i flera minuter. Efter den angivna tiden avlägsnas fliken från fröna från desinfektionsvätskan, pressas lätt ut och överförs till en vanlig tallrik eller fat. Således bör fröna ligga i en vecka, medan det är nödvändigt att titta på så att tygpåsen inte torkar ut. Du kan lägga en sprayflaska med vanligt vatten i närheten och strö den om påsen är något torr. 7 dagar efter manganbehandlingen läggs vävnadsfliken med fröna i en plastpåse. Den vikta påsen måste lämnas i ett rum där en konstant lufttemperatur på +22 grader upprätthålls. Och efter 2-3 dagar kan du börja plantera de förberedda fröna.
  • Blötläggningsprocedur . Användningen av denna metod gör att trädgårdsmästaren kan börja plantera frön inom 10 timmar efter att förberedelsen påbörjats.

För att göra detta måste du förbereda en svag lösning av kaliumpermanganat eller ravsyra och doppa fröna i den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jord och behållare

En viktig faktor för högkvalitativ tillväxt och god fröutveckling är ett gynnsamt underlag. I strävan efter målet att odla asters bör du komma ihåg att vanlig jord från din egen trädgård inte är bra. Även för dvärgvarianter är det oerhört viktigt att känna väldränerad mark. Av detta följer att det mest framgångsrika valet skulle vara att köpa lämplig mark i en specialaffär. Även om du kan förbereda substratet av en lämplig konsistens själv. Själva processen med att förbereda jord för plantor tar inte mycket tid, kräver inte mycket ansträngning, och viktigast av allt, det påverkar inte familjens budget på något sätt. Så det är värt att följa följande algoritm för åtgärder:

  • först måste du förbereda alla ingredienser för receptet för ett högkvalitativt substrat; du bör ta mark, torv och flodsand, medan alla element ska vara i lika stora mängder;
  • blanda de beredda ingredienserna noggrant i en djup behållare;
  • det sista steget är desinfektion av det förberedda substratet - för detta kan du använda en svag lösning av kaliumpermanganat eller köpa en speciell komposition i en blomsterbutik.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom ett högkvalitativt substrat är kapaciteten där de kommer att växa mycket viktig för asterfrön. Och i denna fråga bör man vara ytterst försiktig. Höga blomkrukor är inte på något sätt lämpliga för rollen som ett blomväxthus, men deras miniatyrmotståndare kommer att klara sig bra . I sin tur delar erfarna blomodlare med sig av sina observationer om att för sådd av astermaterial är det bäst att välja en låg behållare med en maximal sidhöjd på 5 cm. För detta är trälådor eller plastpallar lämpliga.

När du väljer gamla trälådor är blomsterhandlaren skyldig att bearbeta dem, nämligen att skölja väl och behandla med en manganlösning. I botten av behållaren måste det finnas små hål genom vilka överskott av fukt kommer att lämna . Denna faktor är extremt viktig när man odlar frön. Om bevattningsvätska samlas i underlaget kommer detta att leda till stagnation, vilket leder till att plantornas unga rotsystem dör. Glöm inte, enligt reglerna för sådd och odling av asters bör behållare med plantor täckas. Det mest lämpliga alternativet anses vara glas som motsvarar behållarens storlek med substratet.

Film kan användas som analog.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man sår?

När allt förberedande arbete har utförts kan du börja plantera fröna. Erfarna trädgårdsmästare är medvetna om så komplexa med såningsprocessen, men För nybörjare blomsterodlare och älskare av mini-blomsterbäddar på balkongen är det viktigt att noggrant läsa den korrekta ordningen med plantering av asterfrön.

  • Längst ner bör ett dräneringsskikt läggas ut, cirka 1–2 cm. Expanderad lera, små stenar eller trasiga tegelstenar anses vara idealiska för dränering. Det är dessa element som skyddar substratet från stagnation av bevattningsvätskan.
  • Vidare görs spår i jorden. De ska inte vara stora, djupet på varje hål bör vara 1-2 cm, annars kommer det inte att vara möjligt att se vackra asterknoppar inom en snar framtid. Avståndet mellan spåren bör inte vara mindre än 5 cm, annars blir de unga rötterna mycket trånga nära varandra, vilket kommer att påverka växternas tillväxt negativt.
  • Fröna själva för sådd bör tas mycket försiktigt, de är inte bara små i storlek, utan också extremt sköra i struktur. Fröet måste fördelas jämnt över de förberedda spåren, så att flera olika sorter inte sätter sig i ett hål. Substratet sprutas från en sprayflaska innan direkt sådd med frön.
  • För att underlätta arbetet med utsäde rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att använda ett litet papper och göra det ihåligt. Så det är mycket lättare att fylla i fröna i små mängder, samtidigt som processen tydligt kontrolleras.
  • Efter sådd bör ett litet lager flodsand hällas i varje enskilt spår. En tjocklek på 1 cm är tillräcklig. Fröna får därför ytterligare skydd. Genom sin struktur bevarar sanden en fuktig miljö mycket väl, tack vare vilket groddarna inte kommer att uppleva brist på vatten, vilket innebär att den svarta bensjukdomen inte kommer att drabba asterembryon.
  • I slutet av såningsarbetet placeras ett lock på behållarens yta. Som nämnts tidigare kan detta vara glas- eller plastfolie. I avsaknad av dessa element kommer plastplattan att bli en analog av locket. Därefter skickas behållaren med landningarna till ett varmt rum med svagt ljus, där lufttemperaturen hålls inom +22 grader. Det är detta klimat som anses vara det mest gynnsamma för tillväxten av asterfrön hemma. Under sådana förhållanden bör behållaren stå tills de första skotten visas.
  • I väntan på att plantor ska dyka upp på ytan av substratet måste odlaren ständigt övervaka jordens fuktinnehåll. Marken ska inte vara torr, annars dör asterembryonen. Därför är det nödvändigt att regelbundet spruta jorden med en sprayflaska. Att förvara plantor i en permanent behållare rekommenderas inte heller. Fröna måste ges möjlighet att andas frisk luft. För att göra detta, ta bara bort glaset eller påsen från lådans yta. De första gångerna "växten" av växter bör vara 10-15 minuter. För varje ny tid kan denna tid gradvis ökas.

Viktig! När de föreslagna reglerna följs kommer de första gröna groddarna att dyka upp på substratets yta om 7-10 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Korrekt skötsel av de såda fröna kommer att belöna trädgårdsmästaren med en stor blommande gröda. Men det betyder inte att grödor måste vattnas varje timme, sprutas efter 15 minuter och gödslas med allt som kommer över på gården. Asters är opretentiösa blommor, men de kräver grundläggande uppmärksamhet från trädgårdsmästaren. Huvudsaken är att inte överdriva det och inte springa så att säga behålla den gyllene medelvägen. Det bästa är att alla växande steg, som börjar med förberedelsen av behållaren, görs för hand hemma.

  • Behållaren med de planterade fröna bör placeras i ett rum med måttligt ljus. Direkt solljus får under inga omständigheter tillåtas. Om det är omöjligt att dölja lådan från naturligt ljus, måste du leta efter ett kompromissalternativ för dess plats, till exempel under bordet, eller sätta ett skyddskort. I avsaknad av dagsljus talar vi om grumliga dagar, konstgjord belysning måste bibehållas.
  • För varje tillväxtdag får asterplantor styrka och börjar vänja sig vid den temperatur som är gynnsam för livet. Men ett varmt klimat ersätts av ett kallt, vilket innebär att aster måste lära sig från embryot till sådana förändringar. För att göra detta är det tillräckligt att ordna om behållaren med frön i ett rum med en lägre temperatur inom + 16– + 18 grader. Det viktigaste är att göra det gradvis, annars kommer växten att få allvarlig stress. Dessutom kommer för varm luft och brist på solljus under lång tid att få växten att sträcka sig uppåt, vilket innebär att blomman bara kommer att lägga all sin kraft på tillväxt.
  • Vattningsförfarandet kräver särskild uppmärksamhet från odlaren. Under perioden med odling av frön är det mycket viktigt att övervaka jordens fuktinnehåll. Naturligtvis rekommenderas det inte att ständigt spraya underlaget, men växterna bör vattnas regelbundet. Det är bättre att titta på sandens skick i spåren som en indikator. Om det är torrt måste plantorna vattnas. Brist på fukt kan leda till att plantor vissnar, och överskott kan leda till sjukdomar och ruttnande av rotsystemet.
  • Ungefär en vecka efter sådd av fröna kommer de första bladen att dyka upp på markytan. De ser sofistikerade och sofistikerade ut samtidigt. Och här är amatörblomsterodlare redo att koppla av, eftersom tillväxtprocessen pågår, vilket gör att asters känner sig bekväma i sin egen miljö. Men faktiskt har bara hälften av vägen täckts.
  • Efter att 2-3 löv på varje planta har dykt upp på markens yta, bör trädgårdsmästaren börja dykproceduren. Enkelt uttryckt transplanteras varje odlad skott till en separat behållare. För att förhindra att rotsystemet skadas måste du använda en speciell spatel när du planterar plantor. Som en analog av detta verktyg kommer en te- eller dessertsked att göra.
  • Använd en jord som liknar fröbädden i den nya plantlådan. Du kan bara lägga till lite aska i jorden. Behållaren själv bör ha individuella fack, till exempel vanliga blomkrukor. I deras frånvaro kommer plastkoppar att göra. Spåren i varje enskilt fall är gjorda efter plantans rotsystems storlek. Roten ska sjunka in i hålet utan veck. Om rotsystemet visar sig vara för långt är det tillåtet att dela upp cirka 1/3 från varje antenn. Efter att asterroten är i spåret, strös den lätt med jord, och de ska inte under några omständigheter påverkas av kraft.
  • Efter plantering måste jorden fuktas. Vattenkrukans pip ska inte tas direkt till växten. Strålen från vattenbehållarens pip ska flöda nära krukans sidor.
  • Dykade asters är strängt förbjudna att utsättas för solljus. Detta kan döda växterna. Men även i mörka rum kommer blommor att vara obekväma. Det är här sökandet efter den gyllene medelvägen bör genomföras. Det viktigaste är att dagens temperaturregim ligger inom + 16– + 18 grader, och på natten sjunker det inte under +12 grader.
  • En vecka senare kan du mata de dykade plantorna för första gången. Kväve måste finnas i fodret för unga asters. Det är han som påverkar plantans tillväxt ovanför markytan. Dessutom behöver asters kalium och fosfor, som är ansvariga för blommans starka immunitet och växtens blomningsprocess. Erfarna trädgårdsmästare delar gärna receptet på sina egna gödningsmedel. I en djup behållare med rent vatten blandas 20 g ammoniumnitrat, 15 g kaliumsalt och 15 g superfosfat.

Att odla asters hemma är enkelt, och att ta hand om dem är ett nöje. I gengäld ger de sin ägare trädgårdens skönhet, och beroende på sorten kan de glädja trädgårdsmästaren även på senhösten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för plantering i öppen mark

Att plantera asterfrön i öppen mark är helt beroende av klimatförhållandena i en viss region. Asters tolererar kyla väl, de är inte rädda för låga lufttemperaturer . Det viktigaste är att jorden vid plantering värmdes upp till +15 grader. Enligt genomsnittsstatistiken faller proceduren för att plantera asterfrön under hela april och maj. Och det är också viktigt att fokusera på de odlade plantorna, 8 löv bör finnas i strukturen på varje planta vid plantering och embryonets höjd bör nå 10 cm.

Det är viktigt att notera att asters måste vara vana vid härdning 14 dagar innan man planterar plantor på en rabatt . För att göra detta placeras en behållare med plantor ute på dagtid så att plantorna mättas med varm luft. Den allra första "promenaden" av blommor bör inte överstiga 15 minuter. Nästa dag kan tiden för blomsterfestligheterna ökas med 10 minuter. Således kommer trädgårdsmästaren att kunna plantera plantor som redan är vana vid nattkylan i det öppna marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt transplantation av asterplantor till öppen mark är nyckeln till en rik blomskörd. Den innehåller flera steg.

  • Platsen för den framtida rabatten med asters bör ha bra belysning, det viktigaste är att det inte finns några drag. Öppen mark som är avsedd för plantering av plantor måste befruktas. För detta kommer nitroammofosk att göra. Och för preliminär desinfektion av jorden är en svag lösning av kaliumpermanganat, kopparsulfat eller spån tvätttvål lämplig.
  • När du väljer en plats för asters, glöm inte korrekt utvalda grannar. Från dem kan blommor inte bara få positiva spårämnen, utan kan också plocka upp olika sjukdomar. Till exempel liknar listan över sjukdomar i dahlia på många sätt sjukdomar hos asters, vilket innebär att om hälsoproblem uppstår i en blommasort, drabbas den andra sorten automatiskt.
  • Dagen före plantering måste jorden rensas från ogräs och sedan lossas. Det maximala lossningsdjupet bör vara 6 cm. Sedan vattnas jorden rikligt med vatten och förblir ensam. Själva plantan översvämmas också med vatten, vilket gör det enkelt för trädgårdsmästaren att ta bort plantoroten. Omedelbart före transplantationen grävs små spår i rabatten, så att rötterna bekvämt kan bosätta sig på en ny plats.
  • När du transplanterar en aster, älska bekväma väderförhållanden, vilket innebär att proceduren måste utföras på morgonen, innan solens strålande strålar dyker upp eller på kvällen. Avståndet mellan planteringarna beror på olika asters.
  • Så snart den planteras i öppen mark är det nödvändigt att börja mata blomgrödan. För den kvalitativa utvecklingen av planteringar kommer en infusion av mullein att göra enligt en utspädningsformel på 1: 10.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Trots sin anspråkslöshet kan asters, precis som alla andra blomma varelser, plocka upp många obehagliga besvär. Även vid odling av plantor finns det en enorm risk för svarta bensjukdomar . Denna sjukdom i en blomma uppträder på grund av densiteten av planteringar och överflödig fukt i substratet. Denna sjukdom bör behandlas med läkemedlet "Previkur", som en analog kan du göra en lösning av aska. Om vattnet i jorden inte hinner fly, stagnerar fukt, vilket innebär att rotsystemet av blommor inte får den mängd luft som krävs. Således slutar fotosyntesprocessen och växten dör gradvis.

Nybörjare trädgårdsmästare står ofta inför problemet med långsam tillväxt av plantor . Fröna av dålig kvalitet är orsaken. Lösningen på frågan kommer att bli sådd igen, medan frömaterialet måste hållas i aloejuice under en tid och substratet bör ändras helt. När fusarium uppstår, som ofta attackerar asters, finns det ett säkert sätt - i inget fall gödsla blommorna med gödsel.

Spindelmiten påverkar utvecklingen av blomställningar negativt . Detsamma gäller ängbuggar. Endast två sådana varelser kan orsaka en vitaktig blomning, då krullar plantans löv och knoppar torkar ut. Alla insekticida preparat hjälper till att hantera dem. Bladlöss är en liknande skadedjur, från vilken aster blir lockig. Insekticider används också för behandling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bryr dig om det ordentligt, gör den nödvändiga utfodringen och vattna den i tid, det kommer att visa sig att hålla blommans gröda av asters stark och frisk.

Rekommenderad: