Plantering Av Nektarin: Hur Man Korrekt Planterar En Planta På Våren Och Hösten I öppen Mark I Vitryssland Och Moskva -regionen? Uppföljning Av Trädet

Innehållsförteckning:

Video: Plantering Av Nektarin: Hur Man Korrekt Planterar En Planta På Våren Och Hösten I öppen Mark I Vitryssland Och Moskva -regionen? Uppföljning Av Trädet

Video: Plantering Av Nektarin: Hur Man Korrekt Planterar En Planta På Våren Och Hösten I öppen Mark I Vitryssland Och Moskva -regionen? Uppföljning Av Trädet
Video: GROWING NECTARINES & PEACHES | LIVESTREAM 2024, April
Plantering Av Nektarin: Hur Man Korrekt Planterar En Planta På Våren Och Hösten I öppen Mark I Vitryssland Och Moskva -regionen? Uppföljning Av Trädet
Plantering Av Nektarin: Hur Man Korrekt Planterar En Planta På Våren Och Hösten I öppen Mark I Vitryssland Och Moskva -regionen? Uppföljning Av Trädet
Anonim

Nektarin är en utsökt, saftig och attraktiv frukt . Både barn och vuxna testar gärna denna hälsosamma delikatess, samtidigt som de får fördelar och nöje. Handodlade nektariner är mest användbara, eftersom de tas om hand enligt alla regler och kanoner.

För att odla detta träd måste du veta hur man väljer en planta, var man ska plantera den, när man ska utföra denna procedur och vad som kommer att bli den efterföljande vården

Bild
Bild

Tidpunkt för proceduren

Nektarin är en typ av persika som har en slät hy … Många människor gillar den saftiga och välsmakande frukten, den innehåller vitamin A och C, så förutom njutning kan du också få fördelar. Nektariner odlas främst i Medelhavsländerna, men med hjälp av nya sorter har geografin för deras distribution ökat betydligt. Plantering av nektarin, som alla andra träd, kan utföras på hösten eller våren. Säsongen för denna procedur bestäms av miljöförhållanden. För de regioner där vintrarna är tidiga och frostiga, rekommenderas att plantera träd på våren. I områden med milda vintrar kan nektarin planteras på hösten.

Moderna sorter växer bra i Ukraina, Vitryssland och Ryssland, med förbehåll för snabb plantering och korrekt uppföljning. I de norra regionerna är det bättre att skjuta upp planteringen till våren så att plantorna inte fryser i kraftiga frost. I Moskva -regionen och i centrala Ryssland rekommenderas det att välja vårens nektarinplanteringsdatum. På hösten bör nektarin planteras i september-oktober, när förhållandena är mest lämpliga för att slå rot på en ny plats och förbereda sig för vintern. Plantering av nektarin på våren bör utföras från det att snön smälte och en stabil temperatur över noll upprättades, utan nattfrost. Beroende på region kan den optimala perioden vara mars-april och i vissa fall början av maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man plantera?

Förutom landningssäsongen är det värt att ta hand om platsen där nektarinen kommer att placeras . Detta är ett träd som älskar värme och sol, så du bör inte plantera det i skuggan eller på norra sidan. Den mest gynnsamma platsen för detta träd är den södra sidan av platsen. För att säkerställa god belysning av plantan måste du plantera andra träd på ett avstånd av 2-3 m . Närheten till andra grödor är också en viktig faktor. För att plantan ska växa bra och bära frukt i framtiden med välsmakande och saftiga frukter är det bättre att inte placera den bredvid en persika, du kan inte odla plommon, valnöt, havtorn, söt körsbär och körsbär i närheten.

Trädkompatibilitet spelar en stor roll för att uppnå önskat utbyte. Om platsen inte har en stor mängd ledigt utrymme, kan persiken samexistera med nektarin, det viktigaste är att det är tillräckligt stort avstånd mellan dem. Det är bättre att inte placera plantan nära byggnader, eftersom de kommer att ge skugga under en viss period, och nektarinet växer dåligt om det stannar utan solen i mer än 2 timmar om dagen.

Marken är också en viktig faktor . Sandiga och leriga jordar är gynnsamma för nektarin. Kulturen utvecklas inte bra på leriga jordar och sådana där grundvatten ligger nära ytan.

Det kommer inte att vara möjligt att uppnå en god utveckling av nektarin i det område där meloner och nattsäckar, alfalfa, klöver och jordgubbar växte tidigare - jorden efter dessa grödor är full av alla slags sjukdomar och mikroorganismer som är skadliga för plantorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

För att plantera nektarin på platsen är det viktigt att ta hand om att välja en bra variation av denna kultur och hitta en lämplig plats för trädet . Närvaron av ljus är en viktig komponent för nektarin, så förekomsten av höga träd i närheten, staket eller byggnader bör uteslutas. En annan viktig faktor är jorden, den måste vara bördig, inte behålla fukt och inte ha nära intilliggande grundvatten. För att förstå om det valda området är lämpligt för att plantera nektarin kan du bedöma tillståndet hos de närliggande växande träden. Om trädgården aktivt bär frukt, växternas krona är tät, det finns inga tecken på sjukdom, då är jorden säker för en ny plantering.

I processen för att förbereda en plats för nektarin rekommenderas det att gräva ett hål på 70x70 cm. Jorden grävd ur hålet blandas till hälften med ruttnad kompost eller humus. Oavsett om planteringen kommer att ske på våren eller hösten, genomförs gropberedningsprocessen på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av plantor

Nektarinfrukten ser väldigt attraktiv ut, och de trevliga smakegenskaperna gör denna frukt mycket populär . För att plantera denna gröda på din webbplats är det bäst att kontakta specialiserade plantskolor, där proffs är engagerade i att odla olika sorter, de känner till beskrivningen och egenskaperna för varje alternativ. Huvudskillnaden mellan sorterna är storleken på den mogna frukten, mognadstiden och plantans vinterhårdhet. Genom att välja det bästa alternativet kan du få ett aktivt fruktande nektarinträd om några år.

När du väljer plantor bör du vara uppmärksam på följande nyanser:

  • pipan måste vara ren, utan mekanisk skada;
  • det ska inte finnas några torra områden på rötterna;
  • plantan ska inte visa några tecken på någon sjukdom.

För att säkerställa den snabbaste överlevnaden på en ny plats, rekommenderas att köpa en ett eller två år gammal nektarin, äldre träd slår rot sämre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsgrop

Att förbereda en planteringsgrop är en av de viktigaste stunderna i processen att plantera något träd . För nektarin är det viktigt att hitta ett område på en kulle eller slätt, på södra eller sydöstra sidan. Alla lågland är kategoriskt olämpliga för detta träd, eftersom de skapar skuggzoner, som kulturen inte gillar särskilt mycket. Gropens bredd bör vara inom 70 cm, djupet når också 60-70 cm. Vid utgrävning av marken är det möjligt att bedöma dess tillstånd, löshet, förekomsten av svart jord och närheten av grundvatten. Nektarin gillar inte platser med hög jordfuktighet, därför är det inte nödvändigt att plantera det i ett träskigt område eller i ett lågland där vatten kommer att samlas.

Om jorden är för tät blandas den med sand. För att stimulera plantans tillväxt efter plantering måste du lägga till gödselmedel till planteringsgropen . Den mest lämpliga är humus, som blandas med den utgrävda jorden: 10 kg humus gör att den unga växten kan känna sig bekväm under de första månaderna efter plantering. Vid plantering på våren rekommenderas att tillsätta superfosfat, vilket påskyndar processerna i växten, så att plantan kan växa snabbare och bli starkare på en ny plats så snabbt som möjligt. När gropen har förberetts måste den stå minst två veckor innan nektarinträdet placeras i den. För att undvika erosion av det fertila skiktet, det är bättre att täcka gropen med en film eller någon baldakin som inte släpper igenom vattnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur planterar man rätt?

Nektarin kan planteras på våren eller hösten; vissa funktioner i beredningsprocessen beror på säsongens val . När du utför arbete på hösten, förbered gropen en månad innan plantan placeras i den. Om det finns lite tid kvar kan du minska gropberedningstiden till två veckor. Humus eller kompost blandat med det övre, bördiga jordlagret hälls i botten av gropen. Efter att ha köpt ett bra träd måste det placeras på högen som skapats inuti gropen. Tack vare detta arrangemang av jord och humus kan du enkelt fördela rötterna utan att skada dem, vilket hjälper kulturen att snabbt acklimatisera sig till en ny plats. Du måste fylla rötterna med en bördig blandning, som ger de nödvändiga komponenterna till nektarin och gör att du kan behålla fukt längre på grund av den lättare strukturen. Det är viktigt att placera plantan så att ympplatsen ligger 5 cm över marknivån. Så snart hela hålet är fyllt är det nödvändigt att tampa jorden försiktigt och vattna det unga trädet med 4-5 hinkar vatten. Efter vattning kommer jorden att sjunka och ympplatsen kommer att spola med jorden.

För att behålla fukt är det nödvändigt att hälla 20-30 cm torr jord över det vattnade området . De nödvändiga åtgärderna inkluderar också mulching av stamcirkeln med ett lager kompost, minst 10 cm högt. Processen att plantera nektarin på våren upprepar nästan helt höstmanipulationerna. Ett särdrag är höstens beredning av gropen, som lyckas infunderas långt över vintern och är så redo som möjligt för att plantera en ny kultur.

Du kan köpa ett träd på hösten och lagra det hemma, vilket ger låg luftfuktighet och rätt temperatur, och när stabil värme kommer kommer växten att må bra utomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

För att odla ett bra, fruktigt och starkt nektarinträd måste det skötas ordentligt. Efter avstigning krävs ett sådant komplex av åtgärder.

  • Behandling av plantor från skadedjur med "Karbofos" utförs under perioden med knoppars svullnad.
  • Applicering av Bordeaux -blandning vid tidpunkten för lövverk.
  • Beskärning av träd vid spirande tid.
  • Användning av kemikalier mot svampar och skadedjur: "Polycarbacin", "Kuprozan", "Benlat", blanda dem med "Fozalon" eller "Karbofos". Gjordes före och efter blomningen.
  • Genomför en standardisering av antalet frukter, om det finns för många av dem, lämna en äggstock i 15-20 cm av skottlängden.
  • Sommarvård består av tidig och riklig vattning. Frekvensen och mängden vatten beror på regionen och vädret.
  • Flera gånger under sommaren sprutas träd mot lock med läkemedlet "Delan" eller andra.
  • Vid grödans aktiva tillväxt är det nödvändigt att spraya trädet med kaliumgödsel.
  • En månad före den förväntade skörden översvämmas träden av rikligt med vatten, vilket ökar storleken på nektarinen. Efter det stoppas vattningen.
  • Nästa vattning utförs efter skörden.
  • I oktober, spraya trädet med Bordeaux -vätska.
  • I november, ta bort löv och vattna träden i god tid före övervintring.
  • Behandla trädgården med kopparsulfat från svampar och "Nitrafen" och skydda den mot skadedjur som går i viloläge i barken av träd.

Korrekt och aktuell vård är nyckeln till friska träd, stabila och välsmakande skördar i många år.

Rekommenderad: