Thuja Från Frön (18 Bilder): Hur Man Odlar Det Steg För Steg Från Frön Hemma? Planterings- Och Skötselregler. Hur Ser Frön Ut Och Hur Gror Man Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Thuja Från Frön (18 Bilder): Hur Man Odlar Det Steg För Steg Från Frön Hemma? Planterings- Och Skötselregler. Hur Ser Frön Ut Och Hur Gror Man Dem?

Video: Thuja Från Frön (18 Bilder): Hur Man Odlar Det Steg För Steg Från Frön Hemma? Planterings- Och Skötselregler. Hur Ser Frön Ut Och Hur Gror Man Dem?
Video: 🥦🥕Odling för dummies – Lätt att odla grönsaker 🥬🍅 2024, April
Thuja Från Frön (18 Bilder): Hur Man Odlar Det Steg För Steg Från Frön Hemma? Planterings- Och Skötselregler. Hur Ser Frön Ut Och Hur Gror Man Dem?
Thuja Från Frön (18 Bilder): Hur Man Odlar Det Steg För Steg Från Frön Hemma? Planterings- Och Skötselregler. Hur Ser Frön Ut Och Hur Gror Man Dem?
Anonim

Thuja är en av de mest populära växterna som används i landskapsarkitektur. Bevarandet av ett attraktivt utseende under hela året, liksom den relativa lättheten, förklarar kärleken till denna växt. Oftast sker planteringen av thuja efter köp av plantor i specialiserade plantskolor, men i vissa fall förökar duktiga trädgårdsmästare det med frön som samlats in på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

För- och nackdelar med uppfödningsmetoden

Efter att ha bestämt dig för att föröka thuja med frön, bör du bekanta dig inte bara med fördelarna med denna process, utan också med nackdelarna. Den största fördelen i detta fall är att det är möjligt att få plantor praktiskt taget gratis och i stora mängder. De kommer alla att vara i samma ålder och samma storlek, vilket kommer att glädja trädgårdsmästare som bestämmer sig för att använda växten för att bilda en häck. Förutom, om du odlar thuja från frön kan du vara säker på att växten kommer att känna sig bekväm i de befintliga klimatförhållandena och jordkompositionen.

När det gäller nackdelarna är den huvudsakliga den alltför långa tiden för växande träd, särskilt jämfört med förökning av sticklingar. Minst 4 år går från det att fröet används tills plantorna planteras i deras permanenta livsmiljö. Ofta noterar trädgårdsmästare att ibland förlorar sortens egenskaper hos förälderprovet.

I det här fallet kan även växter som odlas från samma frön skilja sig åt i formen på deras krona.

Bild
Bild

Insamling och beredning av frön

Thuja -frön kan skördas i september eller till och med under andra halvan av augusti. De ser ut som bruna stötar. Det är viktigt att hinna samla dem redan innan de öppnar sig på egen hand, och de platta fröna strö över. Mogna frukter skärs försiktigt från växten eller separeras direkt med en del av skottet och läggs sedan ut på rent papper i lägenheten för att torka helt. Det valda rummet måste vara torrt, varmt och välventilerat.

Temperaturen på platsen där fröna ligger bör ligga i intervallet 6-7 grader Celsius . Direkt solljus i denna situation är oönskat; diffus belysning bör organiseras när det är möjligt. Efter några dagar kommer kottarna att öppna sig och "släppa" fröna utanför. Om detta inte händer, är det dessutom vettigt att lätt knacka på bulten. Thuja -frön ser ut som bruna korn av en ganska liten storlek. Frö är också lätt att köpa i en trädgårdsbutik.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att öka sannolikheten för frögroning krävs ett skiktningsförfarande. För detta ändamål lindas fröet i en trasa och begravas i marken på hösten, varefter det skyddas av viss naturlig isolering, till exempel en hög med fallna löv. När jorden värms upp på våren måste fröna grävas upp och läggas i en burk med lock.

Allt är täckt med sand på toppen och ställt i kylskåpet i ett par månader. Släckning i kylskåpet anses inte vara mindre effektivt.

Fröna avlägsnas först i en behållare fylld med våt sand eller sågspån, varefter de stängs med ett lock och avlägsnas till kammarens nedre hylla i flera månader.

Bild
Bild

Hur man sår?

Såning av thuja -frön kan utföras både på hösten och våren. Hösten anses vara det bästa alternativet, och omedelbart i öppen mark för naturlig skiktning. Sådana plantor kommer att klara den första vintern med större effektivitet, och de första plantorna kommer att utvecklas aktivt. Om fröna planteras på våren, är preliminär förberedelse oumbärlig.

Efter att ha bestämt mig för att plantera frön hemma är det viktigt att följa instruktionerna från proffsen steg för steg . Jordblandningen kan tas färdig, avsedd för barrträd. Annars blandas jorden med egna händer från ett par delar sand, en del gräs och en del torv. Frön kan sås omedelbart på sängarna eller i separata lådor för att övervaka utvecklingen av thuja hemma under de första åren. Först fylls krukans eller hålets botten med dränering, varefter allt är täckt med jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytan jämnas och smälls så att dess nivå är ett par centimeter lägre än behållarens kanter. Spåren är utformade så att det är mellan 5 och 6 centimeter. Fröna läggs snyggt ut längs fårans längd. Ovanpå är allt täckt med ett centimeter lager jord och komprimerat. Planteringarna besprutas med vatten och täcks med ett glasark eller en film.

För det För att thuja-fröet ska gro, är det nödvändigt att ta bort lådan på en väl uppvärmd plats och ge den nödvändiga belysningen … Framväxten av groddar signalerar att det är dags att ordna om behållaren till en sval plats. Glas eller film tas bort då och då för ventilation och bevattning. Defekta prover tas bort omedelbart.

Det kommer att ta tis 40 dagar för att uppnå nödvändig uthållighet och förmåga att existera utan skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om planteringen utförs direkt på sängarna, rekommenderas att omedelbart täcka sängen med sågspån. Dessutom måste du fortfarande vänta tills marktemperaturen når intervallet från 10 till 15 grader Celsius. På våren, när snön smälter, kommer plantorna att gro av sig själva. Naturlig odling garanterar en höjning av planthöjden med 7 centimeter varje år, om du inte glömmer vinterskyddet.

Det är värt att nämna att behållare anses vara de mest praktiska för thuja, vars höjd varierar från 10 till 12 centimeter. Om behållarna visar sig vara för djupa, blir den oanvända jorden sur, och om den är för låg, kommer rotarna att sammanflätas och därmed hindra utvecklingen av varandra. Dessutom kommer trassliga rotsystem att vara mycket svåra att separera för vidare plantering i separata krukor.

Det rekommenderas också att desinficera jorden i förväg ., som lätt uppnås genom att använda en koncentrerad lösning av kaliumpermanganat, lätt igenkännlig med sin ljusrosa nyans. Innan de planteras behöver fröna fortfarande gro, vilket tar inte mer än en dag. Fröet lämnas i varmt vatten eller fuktad sand över natten, och på morgonen är det redan tillåtet att använda det.

Bild
Bild

Ytterligare vård

Om odling av plantor utförs i en kruka är det inte nödvändigt att transplantera plantorna i separata behållare om plantorna inte visar sig vara för tjockna och det finns tillräckligt med utrymme för varje prov. Under det första året kommer framtida thuyas bara att behöva regelbunden bevattning av marken. Växten bör odlas i skuggan och hålla temperaturen från 17 till 23 grader Celsius. Helst bör detta vara fönsterbrädorna i norr eller väster. På vintern rekommenderas temperaturen att sänkas till 15 grader Celsius.

För att plantorna ska kunna gro framgångsrikt måste plantorna befruktas minst 2 gånger i månaden med komplex av mineralgödsel . Det är bekvämt att köpa färdiga kompositioner som är lämpliga för barrträd och tillämpa instruktionerna därefter. Under det andra året sitter enskilda thuja i separata behållare och tas ut på gatan. Det är också nödvändigt att välja en skuggig plats och se till att ge plantorna regelbunden bevattning. På vintern måste träd tas in i rummet.

Under det tredje året tas unga thuja ut på gatan i maj dagar, och på hösten planteras de i sängarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Thuja planterade i en behållare eller på en trädgårdsbädd tas om hand på samma sätt, och de spirar framgångsrikt med samma vårdprocedurer. Bevattning måste vara extremt försiktig för att förhindra att mark läcker ut. Det är bäst att göra det inte med en vattenkanna, utan med en sprayflaska som skapar tunna strömmar. Om det tvättar ut fröna, strös de omedelbart med ett tunt lager jord. Vattningsfrekvensen bestäms beroende på markens skick - både vattentäppning och torrhet anses lika skadliga.

De dagar när plantor börjar dyka upp kan behållare tas ut, med hänsyn till bra väder från 17 till 23 grader Celsius, men det är oerhört viktigt att se till att plantorna inte får direkt solljus. Solen bränner ofta thujaens fortfarande sköra löv, och därför är det bättre att placera den någonstans under trädkronan eller under tak. Detsamma gäller träd som växer i sängarna. För toppdressing rekommenderar experter att välja komplexa gödningsmedel som innehåller fosfor och kalium .t.ex. Agricola eller Solution. Medan vi pratar om unga plantor bör dosen minskas med 2 gånger, eftersom informationen som anges i instruktionerna är avsedd för vuxna växter. För att förhindra sjukdomen bör plantor behandlas med fungicider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Öppen marktransplantation

Även om det är tillåtet att plantera plantor i sängarna redan under det tredje året av thujas liv, rekommenderar många experter att skjuta upp denna händelse tills växten har blåst under en femårsperiod. Visuellt kan du navigera efter thujans höjd - den ska vara minst 50 centimeter. Det rekommenderas att plantera ett träd antingen på våren eller hösten, men alltid i ett mörkt område på platsen. Marken bör först grävas upp, samtidigt som den mättas med gödningsmedel. I sig självt ska det vara löst och lätt.

Vanligtvis, en kvadratmeter mark använder en hink med humus, ett glas träaska och ett par matskedar nitroammophoska … Torv, sand och torv i denna situation kommer också att vara användbart. Djupet av det grävda hålet bör nå 70 centimeter och ungefär 1,5 gånger bredden på jordklumpen som bildas på växtens rötter. Dräneringslagret kan uppta upp till hälften av hela djupet av det förberedda hålet.

Småsten, smågrus eller till och med expanderad lera är lämpliga för dess bildning.

Bild
Bild

Om flera exemplar planteras samtidigt är det viktigt att hålla ett mellanrum på cirka 30 centimeter mellan dem (om vi pratar om en tillfällig livsmiljö) och från 1 till 3 m (vid permanent plats). Radavstånd är vanligtvis 30 centimeter. När du placerar thuja i fossan måste du se till att rothalsbandet förblir på ytnivån och att stammen inte visar sig vara för djup. Annars börjar växten att ruttna och helt enkelt dö. Efter att ha slagit jorden bör den vattnas och dessutom mulas med torv- eller ekblad.

Efter genomförd transplantation rekommenderas för ung thuja att ställa in en bevattningsregim motsvarande 2 gånger i veckan . Dessutom måste du applicera gödningsmedel (först varje månad och sedan mindre ofta), lossa, förhindra utveckling av sjukdomar, bekämpa utseende av insekter och utföra andra standardvårdsprocedurer. Efter en tid bör du definitivt lägga till ett förfarande som beskärning (wellness, anti-aging eller design). För vintern bör träd skyddas mot frost och djur. Det räcker med att gömma plantorna under grenar, hö och löv och fixa säckväven ovanpå. I genomsnitt kan thuja växa med 30 centimeter per år, men den exakta siffran kommer säkert att bestämmas beroende på den valda sorten.

Bild
Bild

Det är viktigt att nämna att det är logiskt att lämna thujan för odling i behållaren om det finns ledigt utrymme i den och plantorna ännu inte har tjocknat.

I detta fall behöver du bara hälla färsk jordblandning i behållaren. När thuja planteras i en permanent livsmiljö kan den bli lite sjuk och nålarna ändrar färg till brunt . Men denna effekt är tillfällig, och du bör inte oroa dig för det. I händelse av att thujan förblir i grytan, under sommarmånaderna ska den alltid tas ut i frisk luft och under resten av året ska den ständigt vridas för att uppnå enhetlig belysning.

Rekommenderad: