Hur Odlar Man Druvor? 24 Foton Hur Växer Det I Ett Växthus Och Hur Odlas Det Från En Vinstock I Landet? Hur Gror Man En Planta? Hur Många år Växer Det Innan Fruiting?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man Druvor? 24 Foton Hur Växer Det I Ett Växthus Och Hur Odlas Det Från En Vinstock I Landet? Hur Gror Man En Planta? Hur Många år Växer Det Innan Fruiting?

Video: Hur Odlar Man Druvor? 24 Foton Hur Växer Det I Ett Växthus Och Hur Odlas Det Från En Vinstock I Landet? Hur Gror Man En Planta? Hur Många år Växer Det Innan Fruiting?
Video: Från frö till träd (Biologi) - Studi.se 2024, April
Hur Odlar Man Druvor? 24 Foton Hur Växer Det I Ett Växthus Och Hur Odlas Det Från En Vinstock I Landet? Hur Gror Man En Planta? Hur Många år Växer Det Innan Fruiting?
Hur Odlar Man Druvor? 24 Foton Hur Växer Det I Ett Växthus Och Hur Odlas Det Från En Vinstock I Landet? Hur Gror Man En Planta? Hur Många år Växer Det Innan Fruiting?
Anonim

Den välkända barbariska avverkningen av vingårdar i en alkoholkampanj gjorde en sådan produkt som druvor knappt ett tag. Idag, igen, strävar många efter att odla denna gröda, inklusive i sina personliga tomter.

I artikeln kommer vi att berätta hur du väljer rätt plats för en vingård, vilken sort som är bättre att plantera, på vilket sätt kulturen kommer att rota sig bättre och hur man sköter den hemma, beroende på mark och annat betingelser

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av druvsort

När du väljer en sort, först och främst, styrs av de behov som du kommer att odla druvor för: för vinframställning kommer det att vara vinsorter, bordsorter - de hjälper till att fylla på kroppen med den nödvändiga tillgången på vitaminer. Det finns frölösa druvor - dessa inkluderar "Kishmish".

Och det finns också svarta druvor ("Moldavien", "Viking", "Codryanka" och andra), rosa ("Original", "Lydia" och andra), vita ("Laura", "Shasla Gailunasa", "Kesha" och andra). Ta hänsyn till särdragen i bostadsregionen, liksom särdragen i vinterkulturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt plats att plantera utomhus

Druvorna kommer att växa på nästan vilken jord som helst i trädgården, bara på utarmad jord är det lämpligt att tillsätta humus och näringsämnen till gropen . Om området är skuggigt, välj lämpliga sorter, även om kulturen i allmänhet är solälskande och för att få söta bär måste du välja solsidan i landet. Många människor planterar druvor så att vinstockarna växer på ett staket eller på ett lusthus, och de planterar det på en pergola - det är ganska acceptabelt. I det här fallet kan du få en dubbel fördel: att ha ett bär och skapa en "gardin" på staketet eller en skugga i lusthuset.

Om det finns en byggnad på platsen, välj den södra sidan av den. Om platsen har en sluttning, ordna vinstockarna från söder till norr.

Rätt plats är dock inte nyckeln till framgångsrik druvodling. Du måste känna till andra tekniska egenskaper för att odla denna gröda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsmetoder

Du kan odla druvor med olika metoder. Låt oss överväga de mest populära metoderna.

Frön

Alla druvkärnor kan gro och sluta med en bra vinstock, om det är under rätt förhållanden - detta är teorin om agroteknisk odling av denna gröda. Men om du bestämmer dig för att börja odla druvor genom frön, välj hybridfrön (även om sådana sorter är sällsynta). Man tror att fröna av hybridsorter är mer resistenta mot sjukdomar och att de är lämpliga för att odla druvor . Endast väl mogna bär med en brunaktig nyans (helst stor) är lämpliga för utsädesmaterial av hög kvalitet.

Frön tas bort från de valda frukterna, tvättas och fröna lindas in i en fuktig linneduk eller gasväv. Placeras i denna form i kylskåp. Så snart du ser sprickor på benen, vet du: det här är en signal om att det är dags att plantera dem i marken. För att göra detta, förbered en kruka med sand och humus. Efter plantering placeras krukan med druvkärnor så att solljuset tar sig till den. Om det inte finns tillräckligt med plats för groddarna i maj, transplanteras de odlade plantorna i större behållare och tas ut i luften (balkong, veranda och så vidare).

Transplantation i öppen mark sker under den tidiga höstperioden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Metoden för förökning av druvor med sticklingar eller, som folket säger, från en gren är ganska känd och är också tillämplig av trädgårdsmästare. Du måste agera på hösten, när allt lövverk på busken har fallit: välj önskad vinstock, skär av en stjälk 50-60 cm lång (diameter-högst 1 cm) från den så att den har 5-8 ögon . Sådana sticklingar förvaras i ett svalt rum i en fuktig miljö: antingen i våt sand eller inslagna i en fuktig trasa. Omedelbart före plantering av det förberedda planteringsmaterialet i marken placeras sticklingarna i en speciell lösning för att stimulera rottillväxt.

Så snart rötterna har brutit igenom planteras sticklingarna i marken. Nu behöver groddarna bra vattning och varmt väder (över +20 grader) - under dessa förhållanden kommer sticklingarna att slå rot och växa och bilda en fullfjädrad druvbuske på flera säsonger.

Bild
Bild

Planter

Förökning av druvor med plantor är den mest populära metoden bland trädgårdsmästare . Om allt görs korrekt är garantin för att du får en bra druvbuske som kommer att bära frukt nästan hundra procent. Dessutom är det på detta sätt möjligt att plantera druvplantager både under våren och under höstperioderna.

Alla åtgärder är desamma, bara på hösten efter plantering måste plantorna isoleras och skydda dem från kylan. I denna metod är förberedelsen av gropen av stor vikt: som erfarna odlare säger kommer detta att säkerställa 90% framgång. Här är de grundläggande reglerna att följa:

  • på lerjord, lägg till små bitar av tegel eller krossad sten i hålet;
  • sådan dränering behövs inte på sandig lera, men sådan jord kommer inte att störa berikningen av den med kväve;
  • förbereda humus för sandjord; kompost kan hällas i gropen och befruktas med superfosfat.

Tja, när du väljer plantor, var uppmärksam på att rötternas längd är minst 10 cm, och tillväxten bestod av 4-6 ögon (knoppar) . Planteringsmaterialet ska inte vara trögt, röra vid rötterna: de ska vara elastiska - endast i detta fall och med förbehåll för alla agrotekniska regler kommer det att vara möjligt att odla friska buskar av nya druvor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer det i ett växthus?

Att odla druvor i ett växthus kan ge bra resultat. Vanligtvis, för att odla denna gröda i växthusförhållanden, byggs ett komplex av transparent polykarbonat, som perfekt skyddar vinstocken från dåligt väder, samtidigt som du kan simma i solens strålar. Växten i växthuset odlas antingen i behållare eller direkt i marken. Vid planteringstillfället bör temperaturen i växthuskomplexet vara minst +10 grader, och när plantorna växer bör den gradvis höjas.

Så när knopparna öppnar bör termometern visa minst +24 under dagen och +16 på natten. Vid inställning av frukt och mogna bär är +30 tillåtet. Det är möjligt utan särskild utrustning att reglera temperaturregimen i växthus, till exempel genom att öppna och stänga ett fönster, tvungen ventilation.

Vid stark värme är det tillräckligt att täcka växthuset med ett speciellt mörkare nät, det säljs i alla specialaffärer.

Bild
Bild

Planteringsschema och teknik

Druvor planteras i marken när det finns en visshet om att det inte blir mer frost . För många regioner är detta en gränsövergång från april till maj, även om det i södra området är möjligt att plantera grödor i oktober-november. För sibiriska länder är detta det andra decenniet i juni. Erfarna odlare rekommenderas att köpa plantmaterial från pålitliga leverantörer. Beroende på sorten planteras plantor i en dike grävd 1 meter djup och 0,8 m bred.

I skyttegraven är det nödvändigt att skapa ett lämpligt näringsmedium för plantorna (för detta kan du blanda humus med gödsel, aska och jord i lika stora proportioner) och se till att vattna planteringen. Du kan täcka. Avståndet mellan raderna kan vara inom 1-2 meter - allt beror på sortens spridning (fråga när du köper vilka egenskaper din valda sort har).

I landet är vinstocken vanligtvis fixerad till ett stöd så att den flätar när den växer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga förutsättningar för tillväxt

Druvor är en opretentiös kultur, den kan odlas på ett ställe under lång tid, men du bör fortfarande följa reglerna för vård

Vattning

Druvorna kan mycket väl ha tillräckligt med fukt från naturlig nederbörd, men det kommer inte från år till år, och allt beror på druvplantagens placering. Ofta, för att få en utmärkt skörd, stora, saftiga och söta bär, kan du inte klara dig utan ytterligare vattning.

Växten behöver fukt det första året för normal fixering i marken. Att växa på hösten kräver ett noggrant tillvägagångssätt för vattning. Överflödig fukt är fylld med ruttnande av rotsystemet, därför bör du inte vattna med bra regn.

Bild
Bild

Toppdressing

Druvorna får näring från jorden. Kulturen matas oftast med fosfor, kväve-kaliumgödselmedel, järn, bor, koppar, samt mineralsalter och molybden. Vinstocken tolererar också organiskt material väl - inom skäl kan du förbättra jorden med kompost, gödsel eller ett torvskikt.

Men kompost från samma druvgrenar rekommenderas inte för användning i detta fall . Detta gödningsmedel kan bara skada busken: bromsa tillväxten och provocera olika sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Beskärning av vinstockar är en viktig del av druvskötseln . Busken kan producera många skott, och om den inte omedelbart rengörs från onödiga "barn", kommer det inte att finnas tillräckligt med mat för alla, det blir ingen utveckling och med tiden kan växten dö.

Även om rotsystemet kan stödja en tätt växande vinstock, kommer avkastningen från en sådan buske att vara minimal och bären är mycket små. Tillväxten i druvor skärs med 40-90%, och det är helt fel när de säger att ju fler skott på en druvbuske, desto högre blir avkastningen - styvbarn måste tas bort utan ånger.

Bild
Bild

Tid och frukttid

Hur många år efter att du planterat druvor kan du se den efterlängtade skörden - denna fråga kanske intresserar alla som bestämde sig för att börja odla denna gröda. Faktum är att om alla agrotekniska standarder observeras under plantering och grooming kan vinstocken glädja bär redan under andra året efter plantering, men du kan få en rikare skörd från och med tredje säsongen.

Blommor kan dyka upp under det första året av buskens utveckling, men de måste förstöras, eftersom de bara kommer att skada. Plantan kommer inte att bära frukt, men blomningen kommer att försvaga den, eftersom blommorna börjar dra ut näringsämnen till deras fördel. Biologer har funnit att det kan ta från 10 till 25 år från den första skörden till att vinrankan dör.

Med hänsyn till sortens särdrag och överensstämmelse med vårdreglerna kan perioden anpassas till den förväntade livslängden för druvbusken och dess frukt.

Bild
Bild

Korrekt övervintring

Att säkerställa en korrekt övervintring av druvor innebär att skapa en bra bas för nästa skörd. Efter höstens beskärning av såret behandlas vinstockarna med kopparsulfat (en 3% lösning görs). Om frost under noll grader förväntas är det redan lämpligt att skapa ett skydd för druvorna. Du kan skydda buskar från kyla och frost med polyeten, furugrenar, syntetiska tyger. Kan också täckas med halm.

Tänk bara på att det inte är nödvändigt att skynda på med den här frågan: om du täcker vinstocken för tidigt kan en svamp utvecklas, eller ögonen börjar fladdra.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Vinstocken kan attackeras av skadedjur som glupiga getingar, horneter och fästingar (filt). Farlig är druvluven, som suger saften från rotsystemet och därigenom förstör busken helt. Från sjukdomar kan druvor "fånga" röda hund, svart fläck, vit eller gråröta, bakteriecancer och andra sjukdomar. Tidig förebyggande - jordbearbetning av marken och själva växterna hjälper till att rädda vinstockarna och den framtida skörden . Förresten kan druvor bli sjuka i olika utvecklingsstadier. Till exempel dör redan mogna kluster av antraknos och svart fläck.

Man tror att druvkulturen som odlas i de södra regionerna är mer mottaglig för infektion och sjukdom. Funktioner i odling av dekorativa druvor Ett annat namn på dekorativa druvor är jungfrudruvor. Det kallas så på grund av självbestämningen av dess blommor. På Ryska federationens territorium planteras Virginian-sorten (fembladig) mer: den är frostbeständig och accepteras på vilken mark som helst.

Bland andra fördelar med denna sort utmärks följande:

  • dess attraktionskraft under hela säsongen;
  • snabb tillväxt i höjd (2-3 m per år);
  • kunna bilda ett slags tjockt "gardin";
  • resistent mot kallt väder;
  • opretentiös för livsmiljön, den rotar sig och utvecklas lika bra både i skuggiga områden och på en solig plats.

Den dekorativa Virginian-sorten skiljer sig från vanliga druvor i komplexa femfingrade löv och små suckar på antennerna. Trots de angivna fördelarna, denna växt måste odlas noggrant och medvetet.

Dammsorter (dekorativa) har det starkaste rotsystemet, de kan bokstavligen "fånga" stora områden, så att inga andra växter får chans att utvecklas, och en stark vinstock kan så småningom förstöra även byggnader, om de får under skiffer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Praktiska tips för nybörjare

Nybörjare odlar ofta vanliga misstag Därför kommer vi att beskriva några viktiga punkter som är värda att uppmärksamma dem som bestämde sig för att börja odla druvor.

  • Förvaring av sticklingar . Packa inte in dem i plastpåsar - detta kommer att forma sticklingar och ruttna rötterna. Många amatörträdgårdsmästare utan erfarenhet gör detta misstag. Sticklingarna är inslagna i våt gasväv eller förvarade i våt sand.
  • Blötläggning av planteringsmaterial (sticklingar) … Förbered smältvatten, eller ta vanligt kranvatten - och låt det stå i flera dagar. Blötlägg plantorna i högst 48 timmar vid en vattentemperatur på + 2 … 3 grader Celsius - på så sätt behåller de alla näringsämnen. Vid lägre temperaturer kommer vinrankan att vissna.
  • Bearbetning av plantmaterialets rötter … Innan plantering i öppen mark kommer rotsystemet inte att störa ytterligare stimulering för tillväxt. Använd speciella förberedelser för detta, erfarna vinodlare rekommenderar beprövade medel, till exempel "Heteroauxin" eller "Kornevin".
  • Planteringskultur i marken . Du bör inte skynda dig med detta, även om de första bladen redan har dykt upp på handtaget. När skottet växer snabbt och ger löv, måste det klämmas över det tredje bladet och planteras när rötterna dyker upp. Vid plantering - ingen kvävegödsling.
  • Furer . För att stimulera tillväxten av rotsystemet är det nödvändigt att fälla druvplantorna.

Var inte rädd för vissa åsikter om att det är mycket svårt att odla druvor i ditt lanthus, och denna process är mycket mödosam. I själva verket är detta inte fallet: om du följer alla planteringsregler, villkor och agrotekniska vårdåtgärder kan du njuta av söta bär i många år, bevara juice eller njuta av en klunk av hemlagat aromatiskt vin.

Rekommenderad: