Plantera Blåbär På Våren: Hur Man Korrekt Planterar Plantor I öppen Mark? När Ska Man Plantera Trädgårdsblåbär I Sin Sommarstuga I Vitryssland Och Krasnodar -territoriet?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Blåbär På Våren: Hur Man Korrekt Planterar Plantor I öppen Mark? När Ska Man Plantera Trädgårdsblåbär I Sin Sommarstuga I Vitryssland Och Krasnodar -territoriet?

Video: Plantera Blåbär På Våren: Hur Man Korrekt Planterar Plantor I öppen Mark? När Ska Man Plantera Trädgårdsblåbär I Sin Sommarstuga I Vitryssland Och Krasnodar -territoriet?
Video: ПРИШЕЛЬЦЫ в Реальной Жизни ! *Нас Похитили НЛО* 2024, April
Plantera Blåbär På Våren: Hur Man Korrekt Planterar Plantor I öppen Mark? När Ska Man Plantera Trädgårdsblåbär I Sin Sommarstuga I Vitryssland Och Krasnodar -territoriet?
Plantera Blåbär På Våren: Hur Man Korrekt Planterar Plantor I öppen Mark? När Ska Man Plantera Trädgårdsblåbär I Sin Sommarstuga I Vitryssland Och Krasnodar -territoriet?
Anonim

Medan odling av blåbär har sina egna utmaningar, är de resulterande sötaste bären värda ansträngningen. En av de viktigaste förutsättningarna för att odla en gröda är rätt val av plats och jord.

Bild
Bild

Tidpunkt

Att plantera blåbär utomhus på våren beror på vilken mängd plantor du har valt. Slutrotade exemplar är lämpliga för både vår- och sommarplantering, förutom på mycket varma dagar . Det är dock bäst att utföra proceduren i april, det vill säga när snön redan har smält helt, men jorden kommer fortfarande att behålla lite fukt och värma upp till minst +5 grader. Fröplantor med ett öppet rotsystem planteras i sommarstugan bara på våren, tills saften börjar röra sig och knopparna sväller.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att välja tid utifrån regionens klimategenskaper. Så, för mittfältet, inklusive Moskva-regionen, anses mitten av april vara optimal. I Ural, Sibirien och Leningradregionen flyttas arbetet till början av maj . I söder - i Krasnodar -territoriet - tillåts landningen först och främst i mars. Men även i Kuban måste du vägledas av väderförhållandena, våren ger också överraskningar i form av returfrost. I Vitryssland kan proceduren äga rum under hela våren. Huvudvillkoret är att vänta på att snön ska smälta och marken värms upp, men vara i tid innan saftflödet börjar.

Bild
Bild

Urval och beredning av en planta

För plantering av blåbär används som regel plantor med ett slutet rotsystem, placerade i en behållare. Open-root-instanser används till ett minimum. I en plantskola är det bättre för en trädgårdsmästare att välja en planta 2-3 år gammal, som har en bra årlig tillväxt och flera starka skott, vars ålder inte överstiger ett par år . Plantan måste naturligtvis vara helt frisk, och på dess yta får det inte finnas några fläckar, torkade spetsar eller obegripliga formationer, sår, sprickor eller tecken på sjukdom. Eftersom vi talar om växter som säljs i behållare, bör välutvecklade rotprocesser vara synliga från hålen i behållarens botten.

Bild
Bild

Det kommer att vara korrekt att bedöma tillståndet för marken där anläggningen ligger - det kan inte övertorkas. Starka och täta grenar av en ljusgrön färg ska ha knoppar.

Några timmar före plantering vattnas plantmaterialet väl . Innan direkt överföring till öppen mark måste den försiktigt avlägsnas från behållaren tillsammans med jordklumpen. Om rötterna visar sig vara böjda mot mitten av botten, måste de ges ett horisontellt läge så att de ser jämnt ut till sidorna. Troligtvis måste jordklumpen demonteras något för detta.

Det är också möjligt att placera plantan i en liten behållare fylld med vatten i ungefär en kvart innan du planterar, och sedan, när marken är våt, placera den i den öppna marken.

Bild
Bild

Det bör nämnas att en planta som skadats efter transport är ganska realistisk att återställa

  • Den första metoden innebär att doppa större delen av växten i vatten i ett par dagar. För att uppnå det önskade resultatet tillåts tillsats av 12 droppar kamferalkohol till varje liter vatten.
  • I det andra fallet, försvagade eller skadade skott avlägsnas helt eller förkortas med 1-3 centimeter.
  • Slutligen får sönderfallna rotgrenar skäras helt och den skadade centralroten behandlas med en 3% lösning av kopparsulfat.
  • Innan plantering måste en sådan planta doppas i en lösning som stimulerar bildandet av rötter.
Bild
Bild

Plats- och markval

Platsen där blåbären ska planteras bör vara mycket väl upplyst i minst 6-8 timmar och inte utsättas för drag . I princip kan kulturen utvecklas under förhållanden med halvskugga, men då kan man förvänta sig en minskning av storleken och försämringen av fruktens smakegenskaper. Dessutom är det mycket troligt att bristen på belysning kommer att bromsa buskens utveckling, vilket innebär att den inte kan bli träig på vintern och överleva frostiga dagar. Jordblandningar som kännetecknas av hög luftfuktighet är kategoriskt olämpliga för blåbär.

Bild
Bild

Det betyder att du inte ska plantera plantor i lågland, platser där nederbörd och smältvatten ackumuleras, liksom områden där grundvattnet är nära.

De viktigaste kraven för jorden är dess lätthet, löshet och andningsförmåga . Surhetsgraden bör inte överskrida pH -intervallet 3, 5-4, 5. Kulturen kommer att må bäst av allt på en torvmossa eller sandig lerblandning, och värst av allt - på tunga och leriga jordar. Trädgårdsmästare rekommenderar inte att man planerar blåbärsbäddar nära växter som föredrar neutral jord. De bästa grannarna för bär kommer att vara samma "älskare" av sur jord, det vill säga lingon, tranbär, azalea eller ljung. Det bör betonas att blåbär endast kan bära frukt på sur mark, eftersom sådana förhållanden krävs av ericoid mycorrhiza, vilket hjälper kulturen att extrahera näringsämnen från jorden. Förresten, sorrel och mynta anses vara optimala föregångare för blåbär, som också föredrar sur jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att normalisera surhetsgraden för att fylla gropen kommer det att vara möjligt att förbereda en speciell blandning av sand, torv, sågspån, fallna löv, nålar, trädbark och 40-60 gram svavel. Ett alternativ skulle vara att vattna jorden med en kombination av äppelsyra, citronsyra och ättiksyra.

Bild
Bild

Hur förbereder man en grop?

Beredningen av blåbärsplanteringen görs alltid i förväg

  • Standardhålets djup och bredd är 50 centimeter , men oftast ökar trädgårdsmästare dessa indikatorer till 60-70 centimeter. Eftersom kulturens rötter växer aktivt är det bättre att omedelbart skapa en större fördjupning. Om det är planerat att plantera flera plantor samtidigt, bör avståndet mellan groparna hållas 1-1,5 meter. Samma avstånd krävs för radavståndet.
  • Det kommer att vara korrekt att planera planteringsgropen, beroende på markens egenskaper . För tunga leror är breda men inte särskilt djupa hål lämpliga. Ett stort djup i denna situation kommer snarare att bidra till stagnation av fukt och sönderfall av rotsystemet. Ett hål 60 centimeter brett och 40 centimeter djupt ska grävas på lätt lera. Tunga lerområden kräver grävning av åsar - 10 centimeter djupa hål där en hög kommer att bildas. För sand- och torvmarker krävs fördjupningar med en diameter på 1 meter, som sträcker sig 50 centimeter in i jorden.
  • Det är oerhört viktigt att förhindra växtens rotsystem från vanlig trädgårdsjord som inte har den nödvändiga surheten . Detta kan till exempel göras med tegel, skifferark eller annat tillförlitligt material som är lämpligt för att forma sidorna. Botten av gropen måste läggas ut med dräneringsmaterial - stor barrträd, småsten eller sågspån. Det resulterande lagret bör vara 10 till 20 centimeter tjockt.
  • En blandning av högmyrtorv är lämplig för tankning av planteringsgropen ., ruttnade nålar och gul sand , Dessutom bör den första komponenten vara 60% och de andra två - 20% vardera. Svavelgödselmedel bör appliceras omedelbart - ammoniumsulfat eller kolloidalt svavel. Det föreslås också att befrukta trädgården med kaliumsulfat eller "Superfosfat".
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur planterar man rätt?

Det är nödvändigt att plantera trädgårdsblåbär i landet i enlighet med vissa regler. Allt börjar med bildandet av en hög med näringsblandning i mitten av ett tidigare grävt och delvis fyllt hål . Men om plantans rötter inte rätades ut i förväg och jordklumpen förblev intakt, räcker det bara att sätta den i hålet. Därefter fylls gropen med jord på ett sådant sätt att rotkragen fördjupas med cirka 7 centimeter.

Det är viktigt att jorden fördelas jämnt och fyller alla tomrum. För att förenkla uppgiften kan du behöva skaka försiktigt på stammen på växten.

Bild
Bild

I cirkeln nära stammen komprimeras jorden med handflatorna och sedan dras ett cirkulärt spår ut runt blåbären för bevattning . Kulturen vattnas rikligt genom att rikta 3 till 4 hinkar rent sedimenterat vatten under varje buske eller med en komposition som stimulerar rotväxt.

Det rekommenderas att hälla ut fukten gradvis: använd först en hink, vänta tills vätskan har absorberats och gå vidare till nästa.

Bild
Bild

Förutom grundmetoden är det möjligt att plantera blåbär i trädgården på andra sätt. Trädgårdsmästares rekommendationer indikerar att plantering i åsar är mer lämplig för lerjord . I det här fallet, efter att ha grävt ett 15-20 cm djupt hål, bildas en hög med torv, sågspån, sand och jord i den. Vidare placeras plantan helt enkelt ovanpå höjden, och dess rötter ligger på marknivå. I slutet är utrymmet nära stammen täckt med ett lager sågspån 8-12 centimeter tjockt. Den rätta lösningen är att installera runt träplankfästen som stöder åsen och förhindra att den rivs.

Bild
Bild

Odling av grödor i påsar eller plastbehållare är lämplig när blåbär odlas i stora volymer eller i trånga utrymmen . I detta fall placeras plantorna omedelbart i påsar fyllda med torv eller jord med den nödvändiga surhetsgraden. I avsaknad av torv ersätts planteringsblandningen med vanlig trädgårdsjord, matad med svavel eller barrträd. I princip föredrar vissa trädgårdsmästare att plantera endast i barrträd - ett jordlager grävt under barrträd på 7-9 centimeters djup. Det är bäst att använda tallskräp, även om gran trots det lägre pH -värdet också fungerar. I det här fallet föreslås att använda det översta lagret som ett mulchmaterial.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter plantering måste du ta hand om grödan enligt grundschemat

  • Omedelbart kläds stamcirkeln med ruttnade barrtrådar eller barkstycken, fodrade med ett lager 6 centimeter tjockt. Sur torv, i kombination med både nålar och bark, kan också användas för att förbereda en kompostblandning. Det är vanligt att kombinera komponenterna i lika stora proportioner med sand eller hö.
  • Ofta är det inte nödvändigt att vattna kulturen-även om sommaren är varm räcker det 2-3 gånger i månaden och 1-2 hinkar måste hällas för varje buske. Vid långvarig nederbörd reduceras procedurens frekvens. Vattning bör åtföljas av sprutning av den ovanjordiska delen, avlägsnande av ogräs och försiktig lossning som inte skadar rotsystemet och fördjupas med högst 5 centimeter. Om jorden lägger sig måste den fyllas upp till föregående nivå.
  • Om jorden först måste göras surare, bör vattning regelbundet åtföljas av införandet av citronsyra eller ättiksyra. För att göra detta, en gång i veckan eller varannan vecka för blåbär, måste du förbereda surt vatten från 100 milliliter 90 procent vinäger och 10 liter vatten. Det blir ännu lättare att späda ut 1 tsk citronsyra i 3 liter bas eller använda en speciell surgörare.
  • Top dressing under det första året av blåbärsmiljön i det öppna fältet krävs inte, eftersom de ämnen som införs i gropen är tillräckligt för utvecklingen av plantan. Från och med nästa år rekommenderas att föredra komplexa formuleringar som är lämpliga för kulturen. De ska användas främst före svullnad av njurarna.
  • Närmare vintern kommer det att vara nödvändigt att tänka på skyddet av plantor. Det är mest rimligt att isolera rotsystemet med hjälp av agrofibrer, eftersom polyeten bidrar till bildning av kondens och därmed till ruttnande av rotsystemet. Ett fint nät av metall eller plast hjälper till att skydda stammen från gnagare.

Rekommenderad: