Hur Lägger Man Wellpapp På Ett Sluttande Tak? 22 Foton Hur Man Lägger Ett Profilerat Ark På Ett Tak Med Låg Lutning På En Förlängning Till Ett Hus? Bestämning Av Lutningsvinkeln

Innehållsförteckning:

Video: Hur Lägger Man Wellpapp På Ett Sluttande Tak? 22 Foton Hur Man Lägger Ett Profilerat Ark På Ett Tak Med Låg Lutning På En Förlängning Till Ett Hus? Bestämning Av Lutningsvinkeln

Video: Hur Lägger Man Wellpapp På Ett Sluttande Tak? 22 Foton Hur Man Lägger Ett Profilerat Ark På Ett Tak Med Låg Lutning På En Förlängning Till Ett Hus? Bestämning Av Lutningsvinkeln
Video: Byggmax tipsar, så lägger du tak (Del 2 - lägga underlagspapp) 2024, April
Hur Lägger Man Wellpapp På Ett Sluttande Tak? 22 Foton Hur Man Lägger Ett Profilerat Ark På Ett Tak Med Låg Lutning På En Förlängning Till Ett Hus? Bestämning Av Lutningsvinkeln
Hur Lägger Man Wellpapp På Ett Sluttande Tak? 22 Foton Hur Man Lägger Ett Profilerat Ark På Ett Tak Med Låg Lutning På En Förlängning Till Ett Hus? Bestämning Av Lutningsvinkeln
Anonim

Idag är wellpapp ett mångsidigt och efterfrågat material. Takplåtar är lätta att underhålla och kan användas i många år. Wellpapp är mycket lättare att montera på ett skjultak än på en två-sluttning eller ett vrak med en komplex struktur. Därför kommer vi nedan att prata om hur du korrekt lägger wellpapp på ett sluttande tak - vi skisserar arbetsplanen, huvudstegen och väljer det verktyg som är nödvändigt för arbetet.

Bild
Bild

Takfunktioner

I modern konstruktion är ett skjultak inte bara associerat med stugor, garage, bad, det är också en av de trendiga trenderna inom landskapsdesign. Ett sluttande tak av wellpapp är enkelt att installera, kostnadseffektivt. Takjobbet är ganska enkelt: även en nybörjare kommer att kunna göra enkla beräkningar, montera lådan från själva taket, dessutom kommer en enhet från en sluttning att glädja sin ägare i många år.

Bild
Bild

Ett tak med en lutning anses vara säkert när det gäller vindbelastning och det enklaste att göra med egna händer.

Däckning för ett sluttande tak är bra eftersom du kan välja valfritt alternativ i färg, form, storlek; den har ett rimligt pris och är lätt att transportera. För konstruktioner med en lutning är det bättre att välja ark av typen "H" och "HC" märkta med NS35 eller NS44 . Varje ägare väljer längd, baserat på takets parametrar, användarvänlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Arbetet bör börja med en studie av taket från de operativa förmågorna. Nästa steg är att utföra beräkningar, med hjälp av vilka de bestäms med design, antal förbrukningsvaror och erforderligt material.

Den primära uppgiften är att göra en byggplan . Det är bättre för en nybörjare att skriva ner alla punkter steg för steg på papper. Ett av de viktiga stadierna är ritningen av en ritning av hela strukturen med angivelse av dimensioner och material. Lutningen bör utarbetas i detalj i figuren i flera versioner.

Bild
Bild

I det inledande skedet beräknas takbelastningen på hela konstruktionen som helhet. Vi använder två formler för beräkningen.

  • Den första formeln: C = A x tg (B). C ska förstås som väggarnas höjd, B är takkonstruktionens lutningsvinkel, A är övervåningens dimensioner.
  • Följande formel för projektet: E = C / sin (B). Här, under E, tas spärrenas längd, B är lutningsvinkeln och C är väggens höjd.

Det är bättre att välja det genomsnittliga steget mellan spärren i intervallet från 60-80 centimeter. När du beräknar, kom ihåg om taköverhängen, som fungerar som skydd mot nederbörd.

Därefter måste du beräkna den totala ytan av takkonstruktionen. När vi vet det beräknar vi mängden av allt material för arrangemanget. För att göra detta multiplicerar vi längden med takytans bredd.

Bild
Bild

Efter att ha bestämt rampens längd, takbjälk, är det också lätt att räkna ut mängden ved som behövs för jobbet . Längs vägen är det värt att beräkna mängden vattentätning, isolering. Ungefär detta kommer att vara takets längd, plus att vi lägger till 5 procent i reserv. Profilerade ark köps med samma beräkning. Vi tar upp till 50 självgängande skruvar för ett takark.

Bild
Bild

Bestämning av lutningsvinkeln

Byggkoderna föreskriver minsta lutningsvinkel. Detta är dock inte det enda kravet för att välja en vinkel som måste uppfyllas. Det är också nödvändigt att fokusera på takmaterialets lutning.

Den minsta lutningsvinkeln bör betraktas som en sådan vinkel där det inte finns något vattenflöde mellan korrugeringarna och inga vattenpölar dyker upp på taket. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till svårighetsgraden av snön på taket, dess förmåga att klämma in i taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med andra ord, för att bestämma den optimala lutningsvinkeln, klimatförhållanden, typ av taksystem, takets längd och taktyp beaktas . Höjden på byggnadens väggar beaktas också. Den genomsnittliga lutningsberäkningen är från 8 till 20 grader. Om du gör en mycket liten lutning är det nödvändigt att lägga vattentätningen i flera lager och noggrant isolera lederna.

Bild
Bild

Lastberäkning

Det är viktigt vid beräkning av lutningsvinkeln att korrekt bestämma belastningen på taket. Här anses klimatförhållandena vara huvudpunkten. Precis som hela taket har wellpappet en egen lindning. Om terrängen tillhör blåsiga områden, bör en brant vinkel inte göras.

Faran är snötäcket på det profilerade arket. Ofta uppstår deformation av takmaterialet under snövikten. Å andra sidan, om lutningen inte är brant, måste du ta hand om lederna och isoleringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Solen, temperaturspel, täta dimma och exponering för kemikalier påverkar också belastningen på taket. Dessutom är det värt att överväga det faktum att belastningen på byggnader kommer att vara annorlunda, till exempel i mittfältet och nära havskusten.

Ventilationsdesign

Med en minsta lutning är taktak vanligtvis utformade utan vindsutrymme . Då ventileras taket genom att uteluften kommer genom isoleringslagren eller genom hålen i panelerna. Detta är det bästa alternativet, eftersom det inte kommer att uppstå kondens på taket.

Kylning och värme är lika fruktansvärda för taket. Beläggningen bör också skyddas mot direkt solljus . På sommaren sker en kraftig uppvärmning av beläggningen. Men korrekt installerad isolering reflekterar solens strålar och förhindrar överhettning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsteknik

Alla beräkningsperioder ligger bakom, en av de svåra stunderna återstår - konstruktionen av hela strukturen med egna händer. Taket kan installeras på valfri förlängning till huset, och även en nybörjare klarar det. Det är nödvändigt att ange alla nyanser av arbetet på diagrammet och bestämma proceduren. Låt oss beskriva denna process i etapper.

  1. Vi börjar arbetsflödet med installationen av Mauerlat . Du kan använda en stråle på 10 * 15 centimeter, basen slås ner enligt de angivna måtten. Om strukturen inte är gjord av virke, räcker den övre kronan. Ofta används ett förstärkt bälte av taknoder för att fördela lasten. Mauerlat är nödvändigt så att takets hörn är desamma på alla sidor.
  2. Flera steg för att lägga spärren: brädor på Mauerlat måste läggas med överhäng på sidorna med 40-45 centimeter . Bredden på de nedskärningar som gjorts måste matcha Mauerlats bredd. Övre och nedre snitt ska göras på alla takbjälkar. Basen på taket på en skjul eller annan byggnad är en låda. Den kan fyllas med ett fast område eller i steg om 30 centimeter. Om lutningen är genomsnittlig är ett svarvsteg på upp till 55 centimeter tillåtet. Vi fyller lådan i riktningen från botten till toppen, fäster brädet med en spik eller en konsol på spärren. Då måste du installera överhäng eller fil med takpappersfoder. Detta är ett slags skydd mot fukt, som sedan kommer att täckas med sidospår.
  3. För att undvika efterföljande problem rekommenderas det omedelbart att lägga vattentätningen korrekt . Det är bättre att lägga takfilmen med dukarna nedifrån och upp och lämna en överlappning utan att dra åt. På svarven kläms det isolerande skiktet fast med spår. Om ventilation på taket inte tillhandahålls, är det bättre att köpa och täcka med en hydro-ångspärrfilm eller ett ångtätt membran. Detta är också nödvändigt eftersom vårsnön kommer att smälta, pressa med sin massa på arken, och om det finns en liten spricka kommer den att kunna sippra inuti. Men filmen med ett skyddande lager kommer att behålla fukt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att lägga en korrugerad plåt på ett sluttande tak med en låg lutning så att arkens längd blir större än lutningen. För installation bör du fylla på med följande verktyg:

  • elektriska saxar;
  • skruvmejsel;
  • takskruvar med gummiinlägg och insexhuvuden;
  • trappa;
  • häftklamrar, häftapparat.

För installation av profilerade ark måste i genomsnitt 9 skruvar förberedas. Det första fästelementet går längs toppen eller nedböjningen. Dra inte åt fästelementen för mycket, men du ska inte heller lossa dem. Vi fäster en skruv per avböjning till den första skenan. På det andra - 2 fästelement, alternerande efter 2 avböjningar. På den tredje - 3 till 2 och på den fjärde - 4 skruvar över hela arket. Läggningen görs vertikalt med vågens storlek. Men vid väggarna ska fogen vara minst 15 centimeter och sätta in fästelementen i hålrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Under arbetsflödet är det värt att dra nytta av några professionella råd

  • Arkets tjocklek skapar konstruktionens tillförlitlighet, men belastningen på strukturen ökar också. Därför måste sådana nyanser förutses i förväg med hjälp av ett tungt tak och kraftfulla takbjälkar.
  • När du bygger, välj en mellanväg mellan kvalitet och pris. En dyr extrabyggnad kan inte motivera kostnaden för den.
  • Det är nödvändigt att vara mycket uppmärksam på vattentätningsånga. Detta gäller byggnader i alla regioner, för någonstans finns det ett fuktigt klimat, havsluft, snöiga vintrar och det finns rekordregioner för nederbörd.
  • Ta hand om ventilationssystemet, annars inte bara taket, utan hela strukturen kommer snart att misslyckas.
Bild
Bild

Att lägga wellpapp på ett sluttande tak är inte en så svår process. Det är viktigt att göra rätt beräkningar, välja rätt material. Då löser sig allt även för en nybörjare.

Rekommenderad: