Hur Man Gör Ett Tak Från Ett Profilerat Ark I Ett Garage? 25 Foton Hur Man Täcker Ett Lutande Och Gaveltak Med Egna Händer Steg För Steg? Hur Gör Man En Låda Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Gör Ett Tak Från Ett Profilerat Ark I Ett Garage? 25 Foton Hur Man Täcker Ett Lutande Och Gaveltak Med Egna Händer Steg För Steg? Hur Gör Man En Låda Korrekt?

Video: Hur Man Gör Ett Tak Från Ett Profilerat Ark I Ett Garage? 25 Foton Hur Man Täcker Ett Lutande Och Gaveltak Med Egna Händer Steg För Steg? Hur Gör Man En Låda Korrekt?
Video: Hur man bygger ett snyggt hus i minecraft! *eller?!* 2024, April
Hur Man Gör Ett Tak Från Ett Profilerat Ark I Ett Garage? 25 Foton Hur Man Täcker Ett Lutande Och Gaveltak Med Egna Händer Steg För Steg? Hur Gör Man En Låda Korrekt?
Hur Man Gör Ett Tak Från Ett Profilerat Ark I Ett Garage? 25 Foton Hur Man Täcker Ett Lutande Och Gaveltak Med Egna Händer Steg För Steg? Hur Gör Man En Låda Korrekt?
Anonim

Att veta hur man gör ett tak från ett profilerat ark i ett garage är mycket viktigt för nästan alla ägare. Efter att ha kommit på hur man täcker ett gavel- och gaveltak med egna händer steg för steg kan du eliminera många misstag. Ett separat viktigt ämne är hur man gör lådan korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetens funktioner

En parkeringsplats i garaget är en gammal dröm för många människor; ett antal andra har redan lyckats genomföra det. Men på något sätt, fordonssäkerhet och komfort beror inte bara på väggar och fundament, på lås och förvaringssystem.

Taket spelar en viktig roll. Naturligtvis kan du experimentera med olika lösningssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kanske bästa alternativet är dock att göra ett tak på garaget från ett profilerat ark. Den här vägen:

  • underlättar konstruktionen;
  • förenklar arbetet;
  • garanterar hållbarhet vid användning;
  • ger korrosionsbeständighet;
  • låter dig välja olika färger efter eget gottfinnande;
  • relativt prisvärd.
Bild
Bild

Formval

Av enkelhetsskäl väljer många ett sluttande tak. Rummet nedan har ojämlika takhöjder. Lutningen är tydligt orienterad åt ena sidan. Stödrollen spelas av:

  • stingrays;
  • främre balkar;
  • avsmalnande remsor.
Bild
Bild

Avsaknaden av en uttalad lutning tvingar mer energi på att rengöra taket från snö. Och när det regnar kommer fukt att dröja längre, vilket ökar belastningen kraftigt. Avvisningen av stressade element förenklar kretsen avsevärt, underlättar installationen . Livslängden ökar markant. Det är sant att i en stark vind kan en enkelbackkonstruktion bli allvarligt skadad och problem uppstår med bildandet av ett fullvärdigt termiskt skydd.

Gaveltaksmodellen är attraktiv eftersom du förresten kan utrusta en vind på vinden. Inte ens ett vardagsrum - extra förvaringsutrymme är också mycket användbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takbjälkar placeras på Mauerlat. Spärlutningen är vanligtvis 25 grader. Viktiga egenskaper hos ett tak med dubbla lutningar:

  • praktiskhet;
  • det obligatoriska behovet av arrangemang av dammfönster;
  • utmärkt avlägsnande av sediment;
  • behovet av mer material än med en enda lutning;
  • ökad estetik;
  • minska behovet av reparationer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Det handlar om design och scheman. De bestämmer nödvändigtvis den nödvändiga tjockleken på substratet och själva materialkroppen. I samma skede:

  • bestäm vilket märke av wellpapp och dess typ är bättre att välja;
  • köpa nödvändigt material och verktyg (efter behov);
  • slutföra åtminstone konstruktionen av väggar och fackverkskonstruktioner;
  • frigöra utrymme för arbete;
  • förberedelse för isolering, ångspärr, vattentätning och annat nödvändigt arbete.
Bild
Bild
Bild
Bild

Teknologi

Svarvning

Att göra ett garagetak av ett profilerat ark steg för steg är både enkelt och svårt på samma gång. Det är särskilt nödvändigt att ägna särskild uppmärksamhet åt utförandet av substratet. Typ av svarv beror inte på själva takkonstruktionens platta, skjulda eller gavelform. Det påverkas inte heller av överlappningen av de profilerade arken. Och här Profilstorlekens roll bör inte underskattas - under tiden gör även kvalificerade hantverkare ibland just ett sådant misstag.

Träsvarvning är relativt lätt och billig. Det är här dess positiva egenskaper slutar. Tendensen till sönderfall och sönderdelning, lätt förbränning tvingar träet att impregneras med ytterligare föreningar.

Bild
Bild

Men de eliminerar inte bara materialets ursprungliga naturlighet - vilket är viktigt, ytterligare kostnader dyker upp. Om brädor ändå väljs är deras bredd mer än 15 cm opraktiskt.

Rostfritt stål är dyrare, men det lönar sig för en längre livslängd . Tillförlitligheten hos stålkonstruktioner är tveksam. Takkonstruktionernas allmänna lutning spelar en avgörande roll för beräkning av parametrarna för svarven. På varje lutning görs beräkningen separat. Detta eliminerar många allvarliga fel och missförstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

De första brädorna ska fästas på takfoten. Kanterna på alla inbördes vidrörande element måste nödvändigtvis anslutas på ett gemensamt takben. Den horisontella nivån bör hållas så strikt som möjligt. Ibland måste du till och med ta tunna brädor för foder. De fungerar på ett liknande sätt runt åsbjälkarna.

Avstånden mellan de mellanliggande delarna fästa vid spärren bestäms av wellpappens märke . Det är bättre att omedelbart klargöra denna omständighet med säljarna - då blir det lättare att lägga lådan. Vi får inte glömma bort motgrillen, som har viktiga ventilationsfunktioner. Fästelement bör vara lämpliga för tjockleken på virket eller stålet. I annat fall innebär detta förfarande inga svårigheter för en mer eller mindre erfaren person.

Bild
Bild

Uppvärmning

Det är absolut omöjligt att lägga takmaterial korrekt utan isolering. Men själva isoleringen motiverar sig bara med noggrann ordning av vattentätning. Membranet placeras över hela volymen; även enkla fria fogar och tomma områden är inte tillåtna. Det enklaste sättet att fästa membranmaterialet är att använda en konstruktionshäftapparat. Om processen med att ordna värmeisolering i sig är planerad att byggas så effektivt och snabbt som möjligt, kan du använda polyuretanskum.

Mineralull är lite svårare att arbeta med. Detta material absorberar vatten rikligt, därför är vatten- och ångskydd absolut nödvändigt. Ytterligare efterbehandling ovanpå ångspärrskiktet är inte alltid nödvändigt. Om du vill använda det är upp till dig att avgöra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Isoleringsdelarna bör anpassas till mellanrummen som delar takbjälkarna . Det är lämpligt att använda en målarkniv. Det är mest rationellt att fästa det värmeskyddande elementet med en nylontråd. Ytterligare kvarhållning tillhandahålls av lameller på 5x5 cm. Eftersom kompression skadar mineralull måste den ha de mest exakta måtten - då utesluts problem.

Bild
Bild

Installationsprocess

Att täcka betongtaket i ett garage med eller utan ett överhäng med ett profilerat ark efter isolering och svarvarbete är inte så svårt. Du måste dock noggrant kontrollera själva materialet. Det är användbart att alltid kräva att ett kvalitetscertifikat presenteras. I avsaknad av ett sådant dokument är det meningslöst att lita på produkterna. Om ett attraktivt utseende och optimal livslängd är avgörande kan du beställa ett material med plastisol- eller PVC -beläggning - men detta är inte längre en budgetlösning.

På taket i garaget kan du på ett säkert sätt starta både vägg- och universalprofilerade ark. Stödkonstruktionerna är mer hållbara, men de är dyrare att installera.

Bild
Bild
Bild
Bild

På ett plant tak, vars lutning är cirka 5 grader, placeras antingen universalark med höga profiler eller bärande modifieringar. På sluttningar är HC eller en väggprodukt med hög korrugering att föredra. Om du måste täcka med en wellpapp med egna händer i anslutning till huset eller ett autonomt garage av tegel, behöver du en Mauerlat.

Ett sådant strukturelement behövs också i en blockbyggnad . En balk med en storlek på 10x15, ibland 15x15, placeras ovanpå den förstärkta delen. Fixering utförs med dubbar, ankarbultar. För din information: på medelstora strukturer är Mauerlat installerad utan sidoväggsförstärkning. Men i det här fallet är det nödvändigt att tydligt beräkna alla laster.

Bild
Bild

Takstolar behövs om gapet mellan de bärande väggarna överstiger 4,5 m. Höjden är 0,6-0,9 m. Spärbenen är fixerade med speciella hörn som sträcker sig bortom Mauerlat med 0,3 m.

Om garagets överlappning uppfyller höga estetiska krav kan takfäste överhäng och vindskivor fästas på det. Detta är dock inte nödvändigt alls.

Det är möjligt att lägga ett profilerat ark på en gavel och ett gaveltak enligt ungefär samma schema . Spärbenen är täckta med en vattentät film. Det är inte värt att dra i det, lite hängande måste lämnas. Remsorna läggs från takets nedre kant. Deras överlappning bör vara 10-15 cm.

Det är mest korrekt att stänga hela lutningen med själva profilbladet för hela längden . När detta inte är möjligt installeras panelerna från den nedre delen av lutningen. Överlappningen mellan dem är minst 15 och inte mer än 30 cm.

Bild
Bild

Det är användbart att använda ett ark med kapillärspår. Det låter dig avstå från köp av tätningsmedel.

Det är tillrådligt att lyfta det professionella arket längs lagren. Experter rekommenderar att vänta på lugnt torrt väder. Andra rekommendationer:

  • fixera arket på självgängande skruvar med en polymerbricka;
  • gör horisontella överlappningar för att förhindra fuktläckage;
  • försegla taket lutande mindre än 12 grader;
  • grundligt jämna ut det första arket;
  • justera positionen för de andra arken med fokus på det första;
  • fäst wellpappet i lådan med självgängande skruvar (4 stycken per kvm, i svåra fall - 5 stycken);
  • fixera remsorna på änden och åsstödet när hela takläggningen läggs och säkras (utan stark attraktion så att luft kan cirkulera fritt);
  • slutföra arbetet genom att utrusta svåra områden, som fästpunkter på intilliggande väggar, ventilationsuttag.
Bild
Bild

Det är lämpligt att ta självgängande skruvar som motsvarar taket i taket. Droppers sätts nästan alltid. Anpassningen av arket sker alltid på plana ytor. Klippning görs enklast med elverktyg med skivfästen. Slipskivor - inklusive på vinkelslipar - är oacceptabla.

Det måste komma ihåg att lutningsvinkeln och strukturens styrka är omvänt proportionell . Du kan inte ändra överlappningens storlek under installationen. Därför bör det beräknas i förväg och mycket noggrant. Det är oacceptabelt att minska antalet självgängande skruvar i jämförelse med kraven för universell konstruktion. Det rekommenderas att applicera en bituminös primer över betongen för att öka hållfastheten.

Rekommenderad: