Hur Täcker Man Taket Med Ett Profilerat Ark Med Egna Händer Steg För Steg? 42 Foton Installation Av Tillägg Och Stapling Av Ark. Hur Skruvar Man Wellpappet Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Täcker Man Taket Med Ett Profilerat Ark Med Egna Händer Steg För Steg? 42 Foton Installation Av Tillägg Och Stapling Av Ark. Hur Skruvar Man Wellpappet Korrekt?

Video: Hur Täcker Man Taket Med Ett Profilerat Ark Med Egna Händer Steg För Steg? 42 Foton Installation Av Tillägg Och Stapling Av Ark. Hur Skruvar Man Wellpappet Korrekt?
Video: Bygghemma.se - Golvvärme T2-Blå Tyco Thermal Controls 2024, April
Hur Täcker Man Taket Med Ett Profilerat Ark Med Egna Händer Steg För Steg? 42 Foton Installation Av Tillägg Och Stapling Av Ark. Hur Skruvar Man Wellpappet Korrekt?
Hur Täcker Man Taket Med Ett Profilerat Ark Med Egna Händer Steg För Steg? 42 Foton Installation Av Tillägg Och Stapling Av Ark. Hur Skruvar Man Wellpappet Korrekt?
Anonim

Denna artikel beskriver steg för steg hur du täcker taket med ett profilerat ark med egna händer. Egenskaperna för installation av ytterligare element och läggning av ark anges. Det anges hur korrugeringen ska fästas korrekt och vilka säkerhetsregler som måste följas under arbetet.

Bild
Bild

Vilka verktyg behövs?

Att installera fästelement för takplåt med händer och handverktyg är mycket lång, tråkigt och helt enkelt ineffektivt. Absolut alla professionella byggare och reparatörer använder ett annat sätt - specialanordningar . Det kommer inte att vara ett misstag att tro att de även i privat praxis kommer att vara det bästa valet. Det är lämpligt att använda en elektrisk borr utan att justera vridmomentet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skruvmejselchuckens rotationshastighet (om den används) bör inte överstiga 1500 varv / min.

I vissa fall används stålbäverborrar . Det är mer korrekt att göra snittet med en hydraulisk sax snarare än manuell. Då blir det mindre slitage och risken för kränkning av produkternas geometri, skärningarna blir jämnare. Installationen av svarven utförs med hjälp av de verktyg som låter dig fixa den valda typen av hårdvara. Men innan du fäster wellpappet på taket bör det ändå vara ordentligt beställt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

Att välja rätt wellpapp helt enkelt genom sitt utseende är en idé så förförisk, så meningslös. Alla kunniga bedömer otvetydigt först och främst styvheten i det använda materialet . Det är hon som talar om hur hållbart och pålitligt det visar sig vara. Och det är mest bekvämt att bedöma styvheten utifrån profilernas höjd. Ju större det är, desto starkare (men också dyrare) materialet kommer att bli.

Säker, det är bättre att välja för huset de ark som i längd och bredd motsvarar enskilda element i taket eller är multiplar av dem . Men detta är inte alltid möjligt, därför är den mest korrekta lösningen i många fall att använda det närmaste till det lämpligaste alternativet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas inte att ta ett ark som är för tjockt: det kommer att sätta hårt tryck på spärren och väggarna, och ingen ökad styrka kan motivera detta problem. Det främre lagret förtjänar särskild uppmärksamhet: från mycket billig, men kortlivad galvanisering till dyr och långvarig plastisol och pural.

När det gäller märkningen av "väggen", "lagret" och så vidare på det profilerade arket är detta inte alltför viktigt . Förmågan att motstå de resulterande belastningarna och materialets totala vikt spelar en mycket viktigare roll. Deras lämplighet för takarbeten i ett särskilt fall beror på dem. Det är oönskat att köpa efterbehandling av wellpapp i små företag och butiker; det är mer korrekt att kontakta tillverkarna direkt.

Bild
Bild

Om arken är belagda med zink måste du titta på kvalitetscertifikatet för att se vilken bearbetningsmetod som användes och hur mycket zink som applicerades.

Beräkning

Det är ett misstag att tro att det inte är så svårt att beräkna antalet professionella blad. De nödvändiga parametrarna anges i onlinekalkylatorer och ett tillägg på 10-15% för egna och produktionsfel. Sedan visar det sig att det antingen inte finns tillräckligt med material, eller tvärtom är det mycket. Detta beror på att det är normalt att beräkna behovet av ett professionellt blad annorlunda. Alla beräkningar på miniräknare - oavsett om de är vanliga eller online - är oundvikligen ungefärliga.

Bild
Bild

Därför är det mycket lämpligt att kontakta en specialist . Detta är användbart även om geometrin verkar enkel och det inte finns några knäckar, kränkningar och avvikelser från den vanliga formen. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till vågens storlek för den valda typen av ark. Ju fler dalar, desto större är sannolikheten för fel och desto mer slöseri visas, även med exakta beräkningar och felfritt arbete. För att samma räknare ska kunna ge en prognos som är närmare verkligheten är det nödvändigt att inte ange summan, utan bara arbetsdimensionen för varje ark.

Bild
Bild

Lägga steg

Bas och vattentätning

Även i områden med ett relativt lugnt klimat enligt ryska standarder skulle det vara mycket utslag att täcka taket med ett profilerat ark med egna händer utan vattentätningsarbete. Ganska snart kan detta allmänt hårda material misslyckas, och även då får det bara bli bittert ångra hans handling, om bortkastade pengar och tid. Brädorna måste behandlas med ett antiseptiskt medel. För att göra reparationer korrekt används dessutom vattentätning och ångspärrfilm . Det är filmmaterialen, med tanke på deras speciella bekvämlighet, som bör föredras framför alla andra alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla värmare ska täckas med ett tätskikt, även de som inte är alltför rädda för fukt . Detta gör det säkrare och säkrare. Valet av ett dyrt membran eller en enkel barriärfilm beror enbart på konstruktions- eller renoveringsbudgeten. Med ett skickligt tillvägagångssätt kan du räkna med en stabil vattenskyddstjänst i många år. Var noga med att också titta på vilken sida du ska sätta ångspärren: det är ett fel med detta ögonblick som ofta svarar med obehagliga konsekvenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompletteringar och ändbrädor

Antalet tillägg, utan vilka det är omöjligt att karakterisera proceduren för att ordna ett tak från ett profilerat ark, inkluderar:

  • droppare;
  • åsremsor (ansvarar för att skydda skridskon)
  • ändremsor eller brädor;
  • taklistremsor;
  • inomhus och utomhus hörn;
  • tillägg av ändar;
  • snöskyddsmedel (förhindrar lavin kollaps av ackumulerade snödrev).

Fästning av dropp görs främst i jämförelse med andra delar av tillägget. Det är absolut nödvändigt att ligga på alla privata hus där det inte finns något dräneringssystem. Endows monteras uteslutande efter behandling med en antiseptisk blandning. Gesimremsorna kan vara antingen raka eller böjda. Valet av ett visst designschema är främst förknippat med ägarnas själva preferenser.

Bild
Bild

Takremsor monteras med självgängande skruvar eller specialformade spikar . Bredden på ett sådant element bör vara något större än själva gesimsen. Trots det pålitliga locket ska trädet på det impregneras med antiseptika. Praktiken visar att ignorerar denna regel bara blir ytterligare problem.

Viktigt: skyddsfilmen måste tas bort från metallen; att lämna det innebär inte bara att inte ge "ökat skydd", utan också skapa ytterligare problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Begåvningar placeras först efter att geometrins noggrannhet har kontrollerats. De minsta misstagen och snedvridningarna är oacceptabla . Trädelar behandlas med ett antiseptiskt medel. Under dalen, liksom under själva wellpappet, monteras ett tätskikt. Den nedre stången placeras nedifrån och upp.

I det här fallet är överlappningens storlek 10-20 cm . Alla kontaktpunkter med andra delar är täckta med tätningsmedel. Först efter det fortsätter de till installationen av den övre baren. Installationen utförs strikt med takskruvar, som har en speciell gummipackning. Alla områden där ytterligare läckor är sannolika behandlas igen med tätningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av ark

Innan wellpapp läggs måste den först lyftas upp på taket. Och detta bör göras så noggrant som möjligt: även om metallen verkar stark är dess skada mycket trolig. Tak av alla slag, oavsett antal backar och deras lutning, bör täckas från slutet i en klart vald riktning. Höfttak är utrustade från de längsgående axlarna i alla höfter. För att det första arket ska ligga plant och de efterföljande inte heller avviker från den erforderliga geometrin behöver du:

  • fäst dem alla först till en hårdvara;
  • justera horisontellt längs en stark sladd försträckt längs takfoten;
  • och först då slutligen installera takelementen.
Bild
Bild

Installationsmetoden med tre block rekommenderas för profilerade ark som inte är utrustade med kapillärspår. Om de finns, är installationstekniken med fyra block att föredra. Treblockschemat är följande:

  • lägg ett par ark på den första raden;
  • trimma dem strikt längs med gesimsen;
  • tillfälligt fixat;
  • lägg ut det första arket på den andra nivån;
  • fäst hela blocket helt;
  • montera följande ark i ett rutmönster.
Bild
Bild
Bild
Bild

Metoden med fyra nivåer innebär att de kommer att installeras i etapper:

  • 1: a delen av 1: a nivån;
  • 1: a delen av 2: a nivån;
  • de andra arken på båda nivåerna (sedan, efter kontroll, måste du skruva dem helt på skruvarna och sedan gå till nästa samma layoutblock).

För att göra allt korrekt måste du också noggrant ansluta alla ark tillsammans. Det är ingen mening att sätta en viss universell standard för överlappning: i varje specifikt fall bestäms det av takets och materialets egenskaper. Överlappningen av den extrema vågen är oacceptabel för alla typer av anslutningar. Det är lämpligt att lägga tunna profilerade ark på en fast låda. Annars kan det inte talas om takets säkerhet och stabila drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland måste du designa ett tak med en liten lutning . Och i det här fallet uppstår en naturlig fråga - är det möjligt att använda ett överdrag från profilark i allmänhet, eller är det bättre att använda ett annat alternativ. SNiP tar bort alla tvister och diskussioner om detta ämne: det står tydligt att det är nödvändigt att ta ett professionellt ark endast om lutningen är 8 grader eller mer. I alla andra fall kan den resulterande belastningen när snötäcket dyker upp vara dödlig. Samtidigt säger instruktionen att steget med svarven med minsta möjliga lutning är 40 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men det är inte allt. " 8 -gradersregeln" omfattar endast mindre uthus . I bostadshus är minsta tillåtna hastighet 10 grader. När det gäller utövandet av professionella byggare, åtar de sig att fixa och foga ihop wellpapp bara på tak med en lutning på minst 12 grader. Att sätta det på ett plant tak är naturligtvis inte aktuellt.

När du arkiverar wellpapp i ett privat hus är det mycket viktigt att kringgå skorstenen . För vattentätning av rökkanalen används aluminiumflänsar. Dockningsblocket är tillverkat av silikon eller vanligt gummi. Tegelrör är mantlade med en layout av klinkerstenar. Sedan smetas en gipsblandning på den, eller fästs ett fuktresistent arkmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

En kanal görs i taket, vars storlek bestäms av normerna för en brandavbrott . Du kan till och med göra lite mer - det blir ingen skada, bara fördel. Röret är mantlat och bildar en låda av samma wellpapp eller stål med ett zinkskikt. Den optimala bredden på remsorna är 10 cm. När taklutningen är över 30 grader måste vattendränering tillhandahållas, det är bättre att lösa detta direkt i projektet.

Installation av efterbehandlingstillägg

Det är fullt möjligt att installera en snöhållare på egen hand på ett tak av wellpapp. Det rekommenderas att använda sitt enklaste rörformade format. Det är han som enligt experter är den mest effektiva. Dyrare och sofistikerade enheter förlorar ofta denna enkla enhet . Fästning görs med enkla metallskruvar.

Rekommendation: det är mer korrekt att välja en snöhållare som matchar basmaterialets färg. Då sticker det inte ut, och designavvikelser av något slag är också uteslutna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den nedre delen av blocket måste fästas på gesimsen. Detta bör göras strikt på den bärande väggens nivå. Man bör komma ihåg att enheter som kallas snöstopp inte är utformade för att rymma en stor mängd snö och bör kasseras på platser med betydande nederbörd på vintern.

Gitter snöskydd har fördelen att blockera även små isbitar . Denna lösning kan dock endast användas på ett tak med hög bärighet. Poängen är både i den betydande massan av själva gallret och i det faktum att ganska mycket snö kommer att samlas. Tallrikssystem är lätta och billiga, men de tål inte högt tryck och är olämpliga för installation i en lutning på mer än 30 grader. Samma profilerade ark tas som grund för plattorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett hur det går med valet av typ av ark och snöhållare är det också mycket viktigt att fästa åsen . Detta är inte heller det svåraste arbetet som kan göras ensamt, du behöver bara ta hänsyn till alla nyanser. Du kan bara arbeta efter installationen av hela golvet. Tillförlitligheten för fixering tillhandahålls av ytterligare stänger som läggs till den allmänna lådan. Redan innan du fäster åsen måste du kontrollera stångens jämnhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som alltid, en laseravståndsmätare kommer att vara en trogen assistent i denna fråga . Det är också möjligt att ta vattennivån, men i det här fallet är storleken på felet avgörande: att göra om taket är inte som att klibba tapeter. De arbetar från ena kanten av revbenet och orienterar läggningen mot de rådande vindarna. Det rekommenderas att sätta tätningen på åsremsan. De nödvändiga åselementen placeras i längdriktningen i förhållande till ribban med en överlappning på 15-20 cm.

Möjliga misstag

Dessa missar är följande:

  • felaktigt val av arkstorlek;
  • användning av självgängande skruvar utan gummerade pluggar;
  • felaktig beräkning av laster;
  • analfabeter av projektets utformning (eller till och med dess fullständiga frånvaro);
  • skärark med vinkelslipar och andra slipverktyg;
  • felaktigt utförd svarv (under wellpapp bör det vara annorlunda än under ett mjukt tak eller skiffer);
  • avvisning av ångspärr;
  • förvirring med isoleringsfilmens sidor (hindrar dem från att utföra sina funktioner);
  • kränkning av tätheten av isolerande barriärer (när de punkteras eller bryts igenom under slarvigt arbete);
  • brist på isolering;
  • tillåta kalla broar;
  • ignorerar ventilationsarrangemanget under metallplåten (stör det normala avgaserna och full cirkulation av luft);
  • för kraftig eller för svag skruvning i skruvarna;
  • spikar wellpappet med spikar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Naturligtvis kan det inte vara fråga om att utföra arbete i fuktigt, blåsigt och ännu mer åskväder. Det är värt att komma ihåg att wellpappet har skarpa kanter. Det bör endast förvaras i tyg eller andra slitstarka handskar. De skurna bitarna kan flyga åt sidan, så det är absolut nödvändigt att använda skyddsglasögon. Det är praktiskt att lyfta upp arken en i taget för att förhindra att de skadas när de rör varandra.

Att gå på wellpapp rekommenderas inte. Om det är nödvändigt att kliva på det, använd mjuka skor som inte skadar materialet. Det är absolut nödvändigt att binda upp och sätta på skyddsbälten på ett högt tak. Men av uppenbara skäl skulle det vara användbart att göra detta även när du ordnar ett tak på ett envånings privat hus. Om möjligt bör ni samarbeta och ömsesidigt försäkra varandra.

Bild
Bild

Det är strängt förbjudet att arbeta på taket medan du är full, i händelse av någon sjukdom eller känsla av olycka . Kläderna ska vara starka, täta, och det är mycket viktigt att de inte fastnar i någonting. Alla rörelser ska vara så fria som möjligt. Man måste vara försiktig så att material och verktyg inte placeras hotar arbetarna. Lageret måste göras på marken, och på toppen är det bättre att bara behålla det som behövs för tillfället, i extrema fall under 15-20 minuters arbete.

Bild
Bild

Allt arbete som kan utföras på marken måste utföras på marken . Trappans användbarhet och deras bärighet bör ständigt övervakas. Det är användbart att på förhand klargöra platsen för alla ingångspunkter för elektriska ledningar, deras placering under taket. Alla sådana platser bör till och med markeras med skyltar för att inte komma dit med en självgängande skruv eller för att inte bli träffad av en annan anledning. Det är mycket oönskat att själv reparera taket vid en ålder av mindre än 18 år och mer än 55 år; det bästa att göra då är att lägga pengarna på att anställa en extern besättning.

Bild
Bild

Med en taklutning på 16-20 grader måste den vara utrustad med ett räcke . När du avbryter arbetet till lunch, av någon annan anledning (särskilt på natten), bör du lägga ner allt material eller fixa det säkert. Om du måste arbeta på en höjd av 5 m eller mer måste metaltrappa med omslutande bågar användas. Om möjligt bör du undvika att arbeta med wellpapp vid en lufttemperatur under +10 grader. Det är omöjligt att arbeta vid negativa temperaturer i allmänhet.

Bild
Bild

Dessutom följer:

  • inspektera noggrant hela taket innan du påbörjar arbetet och efter varje avbrott i dem;
  • noggrant övervaka varje steg;
  • koppla bort elverktyget vid alla avbrott i arbetet;
  • om en del av taket sträcker sig bortom sin egen plats, sätt ett staket och varningsskyltar i riskzonen;
  • sluta arbeta i dimma, dålig sikt;
  • övervaka användbarheten för isoleringen av ledningarna som levererar till elverktyget.

Rekommenderad: