Rör Genom Wellpapp: Hur Man Stänger Gapet Mellan Röret Och Taket Av Wellpapp I Badet? Hur Förseglar Man Det? Hur Skär Man Ett Hål För Ett Rör I Ett Profilerat Ark?

Innehållsförteckning:

Video: Rör Genom Wellpapp: Hur Man Stänger Gapet Mellan Röret Och Taket Av Wellpapp I Badet? Hur Förseglar Man Det? Hur Skär Man Ett Hål För Ett Rör I Ett Profilerat Ark?

Video: Rör Genom Wellpapp: Hur Man Stänger Gapet Mellan Röret Och Taket Av Wellpapp I Badet? Hur Förseglar Man Det? Hur Skär Man Ett Hål För Ett Rör I Ett Profilerat Ark?
Video: GS 461 Betongsåg - Skär i betong, kapar rör, går igenom murar 2024, April
Rör Genom Wellpapp: Hur Man Stänger Gapet Mellan Röret Och Taket Av Wellpapp I Badet? Hur Förseglar Man Det? Hur Skär Man Ett Hål För Ett Rör I Ett Profilerat Ark?
Rör Genom Wellpapp: Hur Man Stänger Gapet Mellan Röret Och Taket Av Wellpapp I Badet? Hur Förseglar Man Det? Hur Skär Man Ett Hål För Ett Rör I Ett Profilerat Ark?
Anonim

Husens tak, som är gjorda av wellpapp, har länge förtjänat prestige bland husägare på grund av sin lilla massa, attraktiva utseende och även deras hållbarhet. Profilerad plåt är en tunn, men ganska stark metall som är resistent mot korrosion. För uppvärmning av hus med ett sådant tak installeras vanligtvis vedspisar eller gaspannor, liksom fasta bränslespisar. I den här artikeln kommer vi att försöka ta reda på hur man skär ett hål i det profilerade arket för att säkerställa smörgåsrörets passage med egna händer, ta ut det och försegla allt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plats för uttag

Valet av en bra plats för att göra ett hål i taket från wellpapp under skorstensröret är en extremt viktig aspekt av hela processen. Naturligtvis beror mycket på var ugnen sitter. Det rekommenderas naturligtvis att placera skorstenen så vertikalt som möjligt, men det finns ett antal andra nyanser som måste beaktas.

Det skulle vara bättre att placera skorstenshålet på takets högsta punkt, det vill säga så nära åsen som möjligt . Avståndet mellan åsen och skorstenen bör vara i intervallet 500-800 mm.

Bild
Bild

Det är optimalt att hålet i taket av den aktuella typen inte faller på spärrmekanismens delar . För att kringgå det kan du använda böjningar, liksom hörnelement i skorstenen. Deras användning gör att du kan ställa in varv på 45-90 grader.

Bild
Bild

Längden på skorstenssystemets delar beräknas så att fogarna är placerade ovanför eller under golvets övergångspunkter och själva taket … Annars blir det väldigt svårt att skapa en stark anslutning.

Bild
Bild

För att säkerställa högkvalitativ dragkraft bör skorstensmekanismens höjd vara 100-150 cm ovanför taknocken .… Om utsignalen är för hög, då den kommer att svalna när röken passerar genom den, bildas kondens.

Bild
Bild

För att vara säker på att skorstenens utgångspunkt bestäms korrekt kan du applicera en markör eller penna på taket med ett märke och kontrollera temperaturen på kvällen.

Det är nödvändigt att installera röret i det "kalla området", det vill säga det måste stå i skuggan hela dagen.

Bild
Bild

Hur visas korrekt?

Innan du börjar dra ut röret genom taket är det nödvändigt att utföra ett antal förberedande arbeten

  • Definiera mått rör.
  • På wellpapp cirkelhål där järnröret ska installeras.
  • Nu, enligt de tillämpade märkena, klipp av arket . Det är bäst att göra detta med en kvarn med en tunn cirkel för arbete med metall. Du bör agera så noggrant som möjligt för att inte göra grader.
  • När du skär ett hål, dra sig tillbaka ett par centimeter från den applicerade konturen.
  • Skär i hörnen av omkretsen , gör det möjligt att böja arkets kanter till takplanet.
  • Mellan skorstenen och taket behöver du lägg en låda som har cirka 15 centimeters mellanrum … Det ligger vanligtvis på vinden.
  • Hål med samma storlek måste göras i taket .
  • Skiktet av isolering och vattentätning bör tas bort . Det är inte nödvändigt att göra hål i dem, men det räcker bara med att göra en spår enligt kuvertprincipen och böja kanterna, som fixeras med självgängande skruvar eller häftklamrar. Som ett resultat av de manipulationer som gjorts bör ett genomgående hål erhållas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom bör värmeisolering och isolering av wellpapp tillhandahållas innan röret tas bort . Detta ögonblick kommer att skydda byggnaden från risken för brand på grund av överhettning. Det bästa sättet att göra detta är att använda stenull. Den har utmärkta hygroskopiska egenskaper och kommer att vara en bra isolering.

Bild
Bild

När järnröret har isolerats kan du installera det i en låda. Tejpen med en självhäftande bas skyddar ångans kanter och vattentäta band mot kondens.

Bild
Bild

Observera att träverket och rören antas ha ett gap på 5 cm.

Bild
Bild

Det kommer inte heller att vara överflödigt att använda stålklämmor för att fixera rörledningen vid skarvarna med spärrsystemet och lådan av profilerad plåt. De tillåter inte strukturen att skeva eller kollapsa. Det kommer inte vara överflödigt att använda asbest här . Om rörledningen är gjord av tegel kan luckorna tätas med tegelstenar placerade på lerbruket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avslutande funktioner

Nu krävs det att ytan runt röret avslutas från utsidan. Det är viktigt att stänga luckorna korrekt mellan wellpapp så att olika typer av nederbörd inte kommer dit. För att göra detta, täck utrymmet med galvaniserad metall eller rostfritt stål.

Bild
Bild

Denna struktur är en platt plåtbas till vilken en kon med en avskuren topp är fäst. Den sätts på skorstenen, varefter den förseglas och basen fixeras på taket. Detta gör att du kan få en högkvalitativ och pålitlig enhet som kommer att vara pålitligt skyddad i årtionden.

Bild
Bild

Det bör tilläggas att det finns alternativa lösningar för att avsluta detta område med ett stålförkläde eller förkläden som är gjorda av gummi. Nyligen har också ett nytt ord använts i denna fråga - självhäftande folieband av modifierad bitumen … Detta material är utrustat med ett självhäftande bitumenskikt. I sin tur har den en silikonfilm som måste tas bort innan limning. Och det översta lagret av folietypen skyddar bandet perfekt från uppvärmning och de skadliga effekterna av ultraviolett strålning.

Bild
Bild

Hur och hur man förseglar?

Nu är det nödvändigt att stänga gapet mellan röret och korrugerat tak. Detta kan uppnås genom att försegla området. Låt oss försöka ta reda på hur man gör detta i olika fall. Om det finns en distans till ett tegelrör, är hela processen uppdelad i 2 steg:

  • installation av ett förkläde;
  • säkerställer att den sitter tätt på taket.
Bild
Bild

Taket förbereds först … För detta bör vattentätningen placeras på röret och säkras. Detta görs ofta i ett badhus. Det ska inte finnas några platser här så att kondens inte kommer in.

Mantelbrädor måste installeras ovanför och under röret. Detta förhindrar att förklädet hänger. Nu måste allt rengöras och avfettas.

Efter det heller ett förkläde monteras med efterföljande tätning av lederna i delar av den extra typen, eller vikning utförs … I den första versionen börjar installationen med montering av den nedre angränsande remsan på röret. Skorstenshörn är markerade här, varefter du bör gå tillbaka från dem 20-30 millimeter och skära av en bit av den övre axeln på förlängningens del. Där hörnet är böjt görs ett snitt och stången böjs för grepp. Nu längs takets längd självhäftande butylbaserad tejp appliceras och ett tätningsmedel placeras ovanpå så att smuts inte samlas under förklädet och tätning utförs.

Bild
Bild

Fogen som ligger mellan röret och taket stängs med en anliggningsstång . Eftersom arbetet sker med wellpapp utförs infästningen med självgängande skruvar av taktyp med en EPDM-gummipackning. Självgängande skruvar skruvas vinkelrätt mot arket ovanpå alla vågor. Från sidorna fästs remsorna på ungefär samma sätt. De skärs för att passa rörets dimensioner, böjda, men monteras endast på ett tätningsmedel och butylbaserad tejp. Och tätningsmedlet appliceras endast på förklädets botten så att det endast täcker remsans ledning. Steget mellan de självgängande skruvarna när du fäster dessa remsor får inte vara mer än 150 millimeter.

Bredden på den nedre delen av ett fast element bör vara minst 450 millimeter med en 15-graders taklutning. På tak med stor lutning bör det övre förklädet vara bredare. Det är nödvändigt att belägga hela plankfogen med taket med tätningsmedel, inklusive botten och sidorna.

Där anliggningsstödsarket ligger under det övre arket på wellpappet, en remsa som fästs med självgängande skruvar med platta hattar. Så fästelementen kommer inte att störa takläggningen. Där delen kommer att vara öppen kan stången fästas med vanliga självgängande skruvar.

Bild
Bild

Ett ark med wellpapp kan läggas på den övre anliggningsstången, som bör föras under åsen.

Innan du lägger på den plana ytan av den nedre axeln krävs det att du klistrar en självhäftande tejp, och sedan limmas ett tätningsmedel på det och en tätningsmassa appliceras. Takmaterialet kommer att fästas här på samma sätt som på andra ställen.

Hur stänger man röret?

Om du vill stänga ett rör av rund typ på ett tak av wellpapp kan du använda en adapter som kallas "master-flash". Dess installation på ett tak av wellpapp kommer att utföras med hänsyn till följande funktioner.

  • Om taket är högt , då måste adaptern installeras med en diamant.
  • Om möjligt då fastsättning av adaptern på wellpapp bör utföras både till botten och till toppen av vågen .
  • Huvudspolningen måste tätas två gånger … Först vid limning, och sedan vid vikningarna. Anledningen är att det helt enkelt är omöjligt att ge basen en form som exakt kopierar plåttakets korrugering.
Bild
Bild

Med hjälp av en elastisk adapter är det möjligt att täta endast värmeisolerade rör och ventilation av ugnstyp. Men för oisolerade alternativ är det bättre att använda tätningsmedel och stålklämmor. Fogarna på klämman och röret med stålplåtar är belagda med en förseglad förening.

Bild
Bild

Rekommendationer

Om vi pratar om rekommendationerna för uttag av röret genom wellpapp, så är den första punkten som bör sägas att det inte finns något behov av att göra försök att kränka tekniken. Att spara material kommer att vara extremt tveksamt, men problem med sprickor och tak kan vara säkert.

Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att göra röret för stort för att tas ut ur huset . Annars svalnar röken snabbt och kondens bildas i röret.

Fogen måste repareras. Annars kommer husets tak inte att hålla ens hälften av den förväntade perioden. Dessutom kommer det att vara mycket obehagligt på vinden i huset under vintersäsongen.

Nedan hittar du en användbar video om tätning av skarven mellan rör och wellpapp.

Rekommenderad: