Profilerad Plåt För Trä (46 Bilder): Dubbelsidig Wellpapp I Mörk Och Ljus Träfärg. Hur Man Täcker Ett Hus Med Ett Dekorativt Profilerat Ark?

Innehållsförteckning:

Video: Profilerad Plåt För Trä (46 Bilder): Dubbelsidig Wellpapp I Mörk Och Ljus Träfärg. Hur Man Täcker Ett Hus Med Ett Dekorativt Profilerat Ark?

Video: Profilerad Plåt För Trä (46 Bilder): Dubbelsidig Wellpapp I Mörk Och Ljus Träfärg. Hur Man Täcker Ett Hus Med Ett Dekorativt Profilerat Ark?
Video: Все серии Третьего сезона - Железных монстров / Мультики про танки 2024, Maj
Profilerad Plåt För Trä (46 Bilder): Dubbelsidig Wellpapp I Mörk Och Ljus Träfärg. Hur Man Täcker Ett Hus Med Ett Dekorativt Profilerat Ark?
Profilerad Plåt För Trä (46 Bilder): Dubbelsidig Wellpapp I Mörk Och Ljus Träfärg. Hur Man Täcker Ett Hus Med Ett Dekorativt Profilerat Ark?
Anonim

Den mest igenkännliga typen av metallprofil med ett mönster anses vara träliknande wellpapp. Och detta förklaras enkelt: trä är ledande bland alla efterbehandlingsmaterial i världen. Materialet är multifunktionellt, behagligt att röra vid och visuellt, bekvämt när det gäller transformation . Men materialet kan inte heller kallas billigt, särskilt om det är värdefulla träslag. Därför uppstår imitationer: billigare material som externt återskapar mönstret och strukturen hos ett träd. Det är därför korrugerad metallplåt med träimitation har blivit så populär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

En vanlig stålprofil är täckt med ett tunt polymerskikt enligt en av teknikerna (det finns tre av dem), som återskapar trädets yttre struktur och färg. Materialet väljs när det inte är möjligt att använda äkta trä på grund av operativa eller ekonomiska skäl.

Och det här är bekvämt, eftersom du bara kan skilja imitation från "naturlig produkt" genom att komma väldigt nära.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Här är de främsta fördelarna med ett professionellt ark

  • Fuktmotstånd … Wellpappet kommer inte att absorbera fukt, därför kommer det inte att svälla och spricka när det är torrt. Tyvärr händer detta med naturligt virke.
  • Uthållighet i förhållande till påverkan av patogena organismer. Han är inte rädd för svampar, lavar, mögel, små gnagare och insekter. Metallplåt behöver inte bearbetas med specialutrustning, som man har att göra med trä.
  • Enkel installation … Det verkar som om allt är klart, tillgängligt, enkelt med ett träd. Men med wellpapp är det fortfarande lättare, eftersom det är lättare och större.
  • Brandsäkerhet . Med alla träets positiva egenskaper är detta material brandfarligt, vilket är dess största nackdel. Detta händer inte med en metallplåt, det är ett annat material i princip.
  • Litenhet … Om detta till exempel är ett väggfasadark med en tjocklek på en halv millimeter, blir dess vikt per 1 kvadratmeter bara 4 kg 29 g. Jämför detta med en ljus furu: med en brädtjocklek på 20 mm är vikten på en kvadrat blir 15 kg.
  • Kemisk resistans . Ark används för arbete i hamnar, nära saltvattenområden och nära kemiska industriföretag.
  • Lätt att städa . Ja, jämfört med löst virke är det verkligen lätt att rengöra, eftersom materialet är slätt. Men det finns ett villkor: föroreningar kan inte lämnas länge, utan tvättas regelbundet, vilket hindrar dem från att äta.
  • Billighet … Denna faktor visar sig vara avgörande för många.

Det är också anmärkningsvärt att wellpapp under ett träd kommer att kunna behålla sitt ursprungliga utseende under lång tid: utan att brinna ut i solen, delaminering och andra deformationer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu se vad nackdelarna med detta byggmaterial är

  • Smidighet … Å ena sidan är det lättare att rengöra, å andra sidan finns det ingen trevlig grovhet i träet, för vilket naturliga material är älskade.
  • Exponering för yttre påverkan . Trots att plåten är stål, är den tunn. Även om du slår hårt med handen kan det haka på. Och med en vanlig kniv kan du repa dess övre polymerskikt. Därför måste till exempel stopp och liknande strukturer täckas med något mer hållbart och vandalsäkert.
  • Det gick inte att återställa . Om ett ark är trasigt kan ingenting repareras, bara installera ett nytt helt ark.

Det finns många användningsområden där proffsen överlappar minuserna, vilket säkerställde detta materials popularitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Eftersom detta är den mest populära typen av wellpapp, finns det också tillräckligt med designalternativ och storlek . Till exempel är det bara wellpapp tillverkat med Printech -tekniken som har 20 färger, och var och en imiterar en specifik träslagstyp eller en specifik typ av träbearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till storlek

Storleksintervallet anges av tillverkaren. Men bland standardstorlekarna (både enkelsidiga och dubbelsidiga ark) är bredden 1-1, 85 m, och om vi tar vågbredden kan den vara 8 mm och kanske 20 mm. Tjockleken i den mest populära versionen är 0, 4-0, 6 mm.

Du kan dock kontakta fabriken för att beställa ett wellpapp på individuell begäran - de kommer att göra ett parti med de mått som kunden kräver. Denna tjänst ökar naturligtvis kostnaden för det profilerade arket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter färg

Wellpappens dekorativa kvaliteter är höga, eftersom det inte bara är ett målat material, utan med en subtil imitation av naturligt trä.

Vanliga alternativ inkluderar:

  • mörkt trä - ett kompromissalternativ, när åsikterna skiljer sig i familjen, vanligtvis en så lugn nyans förenar alla;
  • brunt träd - en ljusare, mer känslig nyans;
  • mahogny o - en sådan färgning bör vara i harmoni med objektets yttre miljö, snarare "nyckfull";
  • naturligt trä - ett hus, staket eller annan struktur i ett soligt område kommer att se bra ut med detta mönster;
  • bränt trä - det finns något skandinaviskt i det här färgschemat;
  • kontrasterande beige trä - Neutralfärgat profilerat ark, ser bra ut i kombination med andra vita, lätta, känsliga material.
Bild
Bild

I ett annat färgsystem kan prover kallas så - myr ek, lönn, cederträ, eller till exempel gyllene ek, tall.

Det är värt att säga det texturerade färger är av stort intresse nu : Naturligtvis ökar ett profilerat ark med imitation av trästruktur priset på denna byggprodukt, men likheten med vad den imiterar ökar betydligt. Det är värt att välja önskad färg från katalogen först i förstadiet: arken kan se helt annorlunda ut i verkligheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Alla uppgifter där ett profilerat ark kan användas kommer att slutföras av det. Det enda olämpliga alternativet är takläggning av hus och andra strukturer av samma typ. Teoretiskt kan detta göras, men ett sådant tak kommer att se ovanligt, konstigt ut.

Tänk på var ett profilerat ark används för ett träd

Vid konstruktion av staket och staket . Både ett massivt staket och ett staket av sektioner med betongpelare, sten eller tegel kommer att se bra ut med ett profilerat ark. Experter rekommenderar för en sådan konstruktion att använda ark med en liten bredd på bottenvågen. Så det verkar som om dessa är separata riktiga brädor, anslutna till en struktur. Detta gäller särskilt för ett dubbelsidigt ark. Och ett ännu bättre alternativ skulle vara ett metallstaket, som visuellt är så nära ett traditionellt trä som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid konstruktion av grindar och wickets . För porten till garaget, för skjuldörren är detta alternativ bra. Det kombineras perfekt med smidda element, eftersom metallöppningen är i harmoni med profilarket och i allmänhet ser hela ensemblen övertygande ut.

Det korrugerade arket fästs vertikalt för att skapa en grind, och detta är mycket bekvämt: själva materialet "tvättas". Regnvatten kommer att rinna nerför korrugeringarna och skölja bort föroreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För fasadbeklädnad . På ett sätt kan det profilerade arket betraktas som en variant av sidospår, så frågan om fasadfinish kan inte uteslutas. En lämplig wellpapp antar en lägsta bredd på bottenvågen för en mer naturlig finish på utsidan. Det är bra om arket är texturerat (även om det inte är ett mönster som pressats i en polymer, utan ett glansigt tryck på ett matt lager). Strukturen avgör mycket i väggbeklädnaden: en sådan fasaddesign ser mer realistisk ut.

Det händer att hela huset är mantlat med ett profilerat ark, det händer - bara fasaden och fronten. Men bara för att avsluta källaren används inte en wellpapp av denna typ (och en wellpapp under en sten - även hur).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För beklädningsgarage, lador, bruksblock och liknande byggnader … Träark ser optimalt ut på ganska stora ytor, och om det är ett rymligt garage eller grovkök på platsen är det ett ganska bra alternativ.

En mer exakt lösning skulle vara ark för ljust trä, de kommer inte att se för skrymmande ut och "äta upp" utrymmet. Mörka texturer kan vara alltför accentuerade, vilket är oönskat för sådana byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

I dekoration av loggior och balkonger . Detta är inte att säga att laminerade däck är idealiska för en sådan design, men detta är också ett alternativ. Till exempel, om huset är färdigt med rött tegel: får du en trevlig färgkonsonans.

Bild
Bild
Bild
Bild

I arkiveringen av takfoten överhäng . Metallprofilen är idealisk för detta ändamål. Endast om huset är gjort i minimalismens stil kommer detta material att se besvärligt ut i designen. När det gäller resten, både ur den visuella effektens synvinkel och ännu mer ur den utilitaristiska synvinkeln, passar materialet perfekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det potentiella användningsområdet för wellpapp indikeras också med märkningen på dem . Till exempel betyder bokstaven "H" att arket är redo att tåla betydande belastningar, eftersom produkten initialt har en god bärighet. Han har en maximal våghöjd, det finns ytterligare förstyvningar. Och tjockleken på duken med sådana markeringar är högre än tjockleken på andra typer av wellpapp. Beteckningen "NS" är en wellpapp som inte är materialväggig. Bladvågens höjd är mindre, men bäringsegenskaperna är också ganska bra. Vanligtvis används "NS" för hushållsbyggnader. "C" - väggvariation, "MP" - kan användas för takarbete.

Vissa tillverkare inkluderar andra parametrar i märkningen: plåttjocklek, till exempel längd. Det vill säga C13 eller, säg, T57K. Bokstäver och siffror är alltid dechiffrerade i instruktionerna.

Bild
Bild

Installationsregler

För att mantla huset med wellpapp måste du gå igenom 3 steg: obligatorisk ytbehandling, direkt installation av ramen, slutmontering av wellpapp och ytterligare komponenter. Om väggarna kommer att isoleras utförs denna procedur efter installationen av ramen. Fästningen av korrugerad plåt kan vara horisontell och vertikal, detta påverkar inte signifikant användningsegenskaperna.

Bild
Bild

Vilket förberedande arbete består av:

  • det finns ingen anledning att justera väggarna, men ta bort sprickor, hantera svampen, genom luckor borde verkligen vara;
  • från fasaden rännor tas bort , alla typer av ebbe, samt plattband, belysningsenheter och allt annat som kan störa finishen;
  • damm och smuts - ta bort , kontrollera väggarnas integritet, försegla sprickorna med cement;
  • väggar skadade av svamp kan rengöras med en skrapa och behandla med klorinnehållande produkter;
  • om väggarna är av trä - gå på dem med en primer med antiseptiska egenskaper flera gånger, låt ytan torka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan kan du börja bygga ramen. Det ska vara felfritt jämnt, alla styrningar är i samma vertikala plan. De är monterade på fästen, eftersom det är bekvämare att utföra vertikal inriktning på detta sätt.

Uppförandet av ramen består av flera steg

  1. Implementerad markeringar för parenteser, från hörnet . Verifiera vertikalen med en nivå, sätt krita märken var halv meter. Sedan ett inslag till sidan med 40 cm, och igen samma åtgärder.
  2. I slutet av markeringen hål borras för fästelement , sätt in pluggar och fixera fästena. Det är vettigt att sätta paronitpackningar mellan väggen och fästet.
  3. Den första guideprofilen tas , den är fäst på fästena och är lönsam med självgängande skruvar. Nivån styr profilens placering horisontellt, om det behövs korrigeras det, skruvarna vrids hela vägen. Det kommer att visa sig att rikta in lådans delar inom 3 cm. Alla andra ramprofiler installeras i tur och ordning, fixerade. Hjälpbygel fästs nära öppningarna för att bilda en kontinuerlig svarvning.
  4. Isolering placeras mellan styrningarna . Vanligtvis är det mineralull. Tallrikarna fästs från botten till toppen, vertikala sömmar förskjuts i varje nästa rad. Isoleringsskiktet är endast kontinuerligt. Det är mer bekvämt att fixa det med skivdynor.
  5. Nästa lager är vattenskydd och vindskydd . De är placerade vinkelrätt mot guiderna. Intilliggande ark - med en överlappning på 15 cm.
  6. På den nedre ramkanten är källaren ebb fäst vid de självgängande skruvarna … När ramen är vertikal studsas först horisontalen längs nivån, annars blir ebben inte harmonisk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vidare, enligt schemat, är dörröppningen, fönstren, husets hörn utformade. De börjar montera beklädnaden från byggnadens baksida, på väg mot den främre fasaden . Skyddsfilmen tas bort från finishen: det första arket placeras från hörnet till lådan, pressas med en självgängande skruv längs kanten längst ner. Därefter ställs den i nivå och fästelementen skruvas fast i vågböjningarna. Fästdonens intervall är 30 cm. Den nya duken är 15-17 cm överlappad, den verifieras längs botten. När öppningarna avslutas ska de profilerade arken klippas ut i förväg.

Efter installationen av beklädnaden är ytterligare komponenter installerade: dessa är dockningsremsor, samt plattband, enkla hörn, rumpa. Arbetet avslutas med beklädnad av fronten.

Profilerad plåt är ett av de mest praktiska och ekonomiska materialen för olika byggbehov. Och dess träkornssortiment är estetiskt en av de mest attraktiva. Ha ett bra val!

Rekommenderad: