Glödande Beläggningsplattor: LED -gatstenar Och Andra Plattor, DIY -tillverkning, Val Av Belysning För Gatukakel

Innehållsförteckning:

Video: Glödande Beläggningsplattor: LED -gatstenar Och Andra Plattor, DIY -tillverkning, Val Av Belysning För Gatukakel

Video: Glödande Beläggningsplattor: LED -gatstenar Och Andra Plattor, DIY -tillverkning, Val Av Belysning För Gatukakel
Video: How to Install Concrete Flag/Block Paving Flexibly | Commercial Paving | Marshalls 2024, April
Glödande Beläggningsplattor: LED -gatstenar Och Andra Plattor, DIY -tillverkning, Val Av Belysning För Gatukakel
Glödande Beläggningsplattor: LED -gatstenar Och Andra Plattor, DIY -tillverkning, Val Av Belysning För Gatukakel
Anonim

Glödande beläggningsplattor lockar uppmärksamhet, och gör-det-själv-produktion, liksom valet av belysning för utomhusplacering, är tillgängliga för alla. En sådan designlösning ser intressant ut i trädgårdslandskapet, i närområdet, i parker och i offentliga utrymmen. Men innan du implementerar det är det värt att lära sig mer om vilken typ av LED -gatstenar och andra bakgrundsbelysta plattor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Självlysande beläggningsplattor är en typ av material som används för att dekorera angränsande och offentliga områden. I mörkret ser beläggningen med sådana element särskilt imponerande ut, och under dagen är elementen svåra att skilja från andra komponenter på en gång-, cykel- eller motorväg . Beläggning görs extremt sällan solid. Oftast används ett schackbrädesarrangemang av block eller skär görs på ett visst avstånd.

Det mest prisvärda alternativet för en sådan inredning är LED -plattor, som är en lampa i ett förstärkt hus, helt isolerat från fukt. Glödlamporna inuti den är placerade i par, dessutom ger designen nödvändigtvis närvaro av en nätsladd eller ett solbatteri.

Med en stationär anslutning till en strömkälla kan designen kompletteras med kontroller som låter dig ändra färgomfånget eller luminescensläget . Huvudfunktionen för LED -lampor är att ge belysning av det asfalterade området på natten. För trädgården väljs traditionellt icke-flyktiga modeller med inbyggt batteri. Dessa plattor absorberar ljus under dagen, omvandlar det till energi och släpper det sedan efter solnedgången. En inbyggd ljussensor hjälper elektriska apparater att inte slösa energi, men i långa grumliga väder visar sig brickor med en strömkabel vara mer tillförlitliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med lysande LED -plattor inkluderar deras kostnad - i genomsnitt 5-10 gånger högre än klassiska motsvarigheter. Fördelarna med lamporna uppväger dock fortfarande, eftersom de har följande uppsättning tekniska egenskaper.

  • Kroppen är rektangulär, rund eller fri . Den är gjord av stål, polymer, glas med en genomskinlig övre del.
  • Tål temperatur - från +40 till -40 grader Celsius . Kan användas i de flesta regioner från norr till söder.
  • Resurs -lysdioder . För LED -lampor varierar det från 10 000 timmar för vitt och upp till 25 000 för färgade. Vid drift från 3 till 8 timmar om dagen kommer resursen att vara i en period av 3-10 år.
  • Typ av lampor . Det kan vara klassiskt eller monokromt, liksom färgbyte - RGB.
  • Teknisk utrustning . Det kan representeras av rörelse- och ljussensorer.
  • Förbindelse . Till styrenheten (1 för 10 plattor) eller strömförsörjningsenhet (för 7 element). Solcellsdrivna modeller är utrustade med ett inbyggt metallhydridbatteri för 3 års drift.

Dessa är de viktigaste egenskaperna som bör beaktas vid val av LED -plattor för hem- eller sommarstugor, beläggning av offentliga utrymmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

LED -gatstenar eller gatukakel är ett populärt inslag i landskapsdesign. Ofta är det inbyggt i trottoarkanter eller ramar, de dekorerar vallen eller uppfarten till huset med det. Klassificeringen av denna produkt av ny teknik är också ganska olika.

Följande kategorier kan särskiljas

  • Med nätverksanslutning . Ett ganska enkelt alternativ. Bakgrundsbelysta element läggs i stället för vanliga gatstenar, kabeln läggs under beläggningen, ansluten till nätverket. Ägaren har möjlighet att justera varaktigheten och intensiteten för bakgrundsbelysningen.
  • Laddad av solen . Förutom inbyggda laddningsbara batterier är den vanligtvis också utrustad med en ljussensor, och ibland en rörelsesensor. Detta är det mest ekonomiska alternativet för nattbelysning i en sommarstuga eller förortsområde.
  • Svartvit . Under drift behåller lysdioden det ursprungliga färgomfånget, ändrar det inte. Det finns också en kombination av ett färgat fodral och en enkel vit LED.
  • Genomskinlig flerfärgad . En RGB -LED är installerad i den, vilket kan ändra dess nyans. Sådana lösningar väljs oftast för att belysa offentliga utrymmen - där offentliga evenemang hålls, barn tillbringar tid.
  • Med en förändring av lägen . Denna LED -kakel kräver anslutning till en speciell regulator, som kommer att ställa in färgen eller ljusstyrkan och andra egenskaper. Alternativet är efterfrågat när man organiserar fester och bröllop, men det kan också vara av intresse för älskare av förbättringar av sommarstugan.

Dessa är de huvudsakliga sorterna i vilka det är vanligt att dela upp de lysande beläggningsplattorna på LED -element. Att välja lämpligt alternativ bland dem är den framtida ägarens uppgift själv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsteknik i produktion

I produktionen tillverkas plattor oftast med en fosfor, som har en lysande effekt - det lyser i mörkret. Ämnen som tillhör denna grupp kan ackumulera solenergi. Faktum är att under dagen laddas deras partiklar, som täcker plattan utanför, och på natten släpper de ut den ackumulerade tillförseln av ljus.

Tekniken för industriell produktion av sådana stenläggningar för trottoarer är ganska enkel:

  • en blandning för plattor baserade på sand, cement, vatten, mjukgörare och fosfor förbereds;
  • kompositionen matas till det vibrerande bordet, där formerna redan har förberetts;
  • blandningen tampas, under påverkan av vibrationer komprimeras den, stelnar efter 3-4 dagar.

Tillverkare uppmärksammar inte bara beläggningens funktionalitet. Ljuskakel med en lysande effekt har ett brett tjockleksintervall - från 30 till 90 mm, olika färger och former. Detta gör att du kan anpassa produkter till nästan alla färdiga lösningar i landskapet. När det gäller LED -element tar produktionsprocessen inte mycket tid, den skiljer sig lite från montering av en konventionell armatur. Produkterna monteras helt enkelt i ett fodral, anslutet till en strömkälla.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

För att göra en lampa med självlysande egenskaper med egna händer behöver du speciell form , med hjälp av vilka produkterna gjuts och pressas. Den kan vara gjord av trä eller plast, för att underlätta efterföljande extraktion av produkten kan den beläggas inifrån med en blandning baserad på vatten och olja. För flera element kan blandningen beredas manuellt och fosforet kan appliceras separat på den dekorativa delen av kaklet och täcker det med ett skyddande lack ovanpå. Denna teknik är mycket enklare än fabriken, och kakel kan tillverkas inte bara av cement, utan också av lera.

Hemma kan du göra en vanlig kakel till en lysande på följande sätt

  • Förbered önskad mängd gatstenar.
  • Täck rena stenar med en speciell betongprimer, vilket minskar materialets absorptionsförmåga.
  • Förbered en blandning av 400 g silikonförening eller polymerharts, 100 g självlysande pulver och 20 g pigment. Applicera den resulterande kompositionen på en torr grundad kakel.
  • Täck den härdade blandningen med ett skyddande lack. Den måste vara transparent, värmebeständig, tåla betydande driftsbelastning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sol- eller LED -bakgrundsbelysta plattor monteras av hållbart glasfiber eller korrugerat plexiglas. Beställningen kommer att vara så här.

  • Lysdioderna är gjutna med harts. Du kan ta 3D för golvet eller för att göra smycken. En klar eller matt epoxiblandning fungerar. Allt är kvar för att stelna.
  • Inuti det genomskinliga fodralet, som i form och storlek liknar en kakel, är den nödvändiga elektroniska fyllningen inbäddad, fylld med harts. Ansluts till ett metallhydridbatteri. Antalet lysdioder på brädet väljs individuellt; 6-8 lampor i olika färger kan byggas in.
  • Kroppssömmarna är försiktigt förseglade. Kaklet är monterat bland andra element, vanligtvis är det beläget längst ut på banans kant, vid trottoarkanten.

Som praktiken visar används ett glasblock ganska framgångsrikt som ett hölje för LED -plattor. Det kan vara helt transparent eller färgat; dess styrka motsvarar betongkvaliteten M400.

Det är säkert att köra på sådana brickor även för lastbilar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

LED -plattor kompletterar perfekt naturlandskap. Det är värt att överväga de mest framgångsrika exemplen mer i detalj.

Det eleganta naturlandskapet blir ännu mer attraktivt , om den är inramad av välskötta stigar med ovanlig belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att dekorera verandan kan också vara attraktivt , särskilt om en led av lysdioder leder till ingången till huset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kvällsstadens romantiska belysning kompletteras med LED -element , kombinerat med klassiska gatstenar.

Rekommenderad: