Beläggningsplattor (89 Foton): Typer Och Val Av Plattor För Landskapet. Hur Lägger Man Trottoarkakel? Klassiska Plattor Och Andra Alternativ, Tillverkare Och Mönster

Innehållsförteckning:

Video: Beläggningsplattor (89 Foton): Typer Och Val Av Plattor För Landskapet. Hur Lägger Man Trottoarkakel? Klassiska Plattor Och Andra Alternativ, Tillverkare Och Mönster

Video: Beläggningsplattor (89 Foton): Typer Och Val Av Plattor För Landskapet. Hur Lägger Man Trottoarkakel? Klassiska Plattor Och Andra Alternativ, Tillverkare Och Mönster
Video: Tips! vad skillnaden mellan makadam och stenmjöl ? part 1 2024, April
Beläggningsplattor (89 Foton): Typer Och Val Av Plattor För Landskapet. Hur Lägger Man Trottoarkakel? Klassiska Plattor Och Andra Alternativ, Tillverkare Och Mönster
Beläggningsplattor (89 Foton): Typer Och Val Av Plattor För Landskapet. Hur Lägger Man Trottoarkakel? Klassiska Plattor Och Andra Alternativ, Tillverkare Och Mönster
Anonim

Beläggningsplattor är mycket populära bland konsumenter idag. Det används vid konstruktion och dekoration av olika territorier. Därför måste du veta allt om beläggningsplattor när du väljer denna typ av material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Efterfrågan på kakel bestäms av deras höga tekniska egenskaper. Platta och fasta material tillverkade av betongblandning, gummi och polymer används mest aktivt idag för beläggning av trottoarer, gårdar, gångstigar och olika platser.

Plattornas huvudsakliga egenskaper:

  • tål lugnt temperaturhopp, och därför används den i olika klimatregioner;
  • miljövänligt, eftersom det i de flesta fall är tillverkat av naturmaterial;
  • eliminerar termisk deformation - det smälter inte som asfalt, avger inte giftiga ämnen vid uppvärmning;
  • lätt, enkel att installera, den kan transporteras över de längsta avstånden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag är kakel tillverkade av betong, granit, lera, gummi och polymerer. Det kan vara av den mest ovanliga formen. Ett stort urval av kakelstorlekar är en annan fördel.

Att välja en produkt blir alltmer användbart för sommarboende och ägare av lanthus: med kakel kan du uppnå olika effekter i landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tillverkas plattor?

Det finns flera tillverkningsalgoritmer som beror på typen av brickor

Vibrerad platta . Utrustningen som krävs är enkel - en betongblandare, en uppsättning formar och ett vibrerande bord. En produkt är gjord av en betongblandning med fint grus, cement och sand, mjukgörare och ett pigmenterat element och vatten. Ibland tillsätter de basalt eller granit i flis, glas eller fiber. Formarna, som redan är fyllda med kompositionen, placeras på ett vibrerande bord, under tillverkningsprocessen avlägsnas den återstående luften, kompositionen komprimeras. I 3-5 dagar blir produkten hållbar, sedan avlägsnas den från formarna och torkas i 3 veckor. Sådana plattor tillverkas även under hantverksmässiga förhållanden. Den är lämplig för stenläggning av gårdar, men den kommer inte att vara den mest hållbara och frostbeständiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vibropressad . Det tillverkas uteslutande i fabriker, med ett obligatoriskt presssteg, utan vilket det är omöjligt att uppnå hög densitet och styrka från materialet. Vanligtvis är sådana plattor belagda med ytorna på parkeringsplatser vid ingångarna, det vill säga det är konstruerat för höga belastningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hyperpressad . Metoden för halvtorrpressning används. För tillverkning av cement- och marmorkalksten tillsätts pigment och mineraler. Råvaran skickas till formen, och pressen med ett visst tryck verkar på den. Plattorna utsätts sedan för kraftig termisk påfrestning. Därefter skickas produkterna för att torka i speciella rum, där parametrarna för luftfuktighet och temperatur inte slås ut från de inställda värdena. Sådana plattor används inte bara i stenläggning, utan också vid arrangemang av fasader.

Bild
Bild

Polymer sand . För tillverkning av en sådan kakel används sand av fina fraktioner, och dess proportioner i produktens kropp når 75%, även polymerflis, färgämnen och tillsatser för att modifiera kompositionen ingår i sammansättningen av denna kakel. Den råa blandningen upphettas först signifikant, polymerkomponenten smälter, den blandas och bildas under tryck. Resultatet är en frostbeständig produkt, hållbar, med goda slitageegenskaper. Kaklet absorberar inte fukt, är inte rädd för höga belastningar. Lätt och enkel att installera. Inte rädd för exponering för kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gatstenar . Den dyraste typen av kakel, eftersom dess prestandaegenskaper är unika. För tillverkning av ett sådant beläggningsalternativ används granit, marmor, kvartsit, travertin, sandsten. Sågning av stenar på industrimaskiner. Gatsten kan sågas (delar av berget flisas av) och flisasås (produktens kanter förblir jämna).

Bild
Bild
Bild
Bild

Klinkerrum . De gör det av bakad lera (som en tegelsten), och människorna kallar ofta detta kakel, vägklinkersten. Den torra lerblandningen markeras, späds sedan med vatten, denna massa utsätts för tryck genom speciella hål. Så här erhålls långsträckta rektangulära ämnen. Produkten torkas i flera dagar, sedan skickas den till en tunnelugn för bränning i 2 dagar.

Bild
Bild

Sudd . Denna kakel är tillverkad av smulgummi, som erhålls genom bortskaffande av bildäck, skor och andra polyuretan- och gummiprodukter. Pigment läggs också till där, vilket ändrar färgen på den färdiga produkten. Denna massa bearbetas också genom exponering vid hög temperatur, varefter den skickas till ämnen, vilket bestämmer formen på den färdiga plattan. Sådant material används vanligtvis för att täcka barn- och idrottsplatser, ramper för funktionshindrade, trappor etc. Sådana plattor har stötdämpande egenskaper, därför är de inte hala och det är svårt att bli skadad på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mångfalden av material motsvarar begäran, som består av estetiska, praktiska och ekonomiska indikatorer.

Tillämpningsområde

Materialets huvudfunktion är beläggning av fotgängare såväl som bilbeläggningar. Först och främst är trottoarerna dekorerade med kakel, liksom angränsande territorier, parkeringsplatser, gränder, torg, zoner nära fontäner . Den används på lekplatser och idrottsplatser, nära utomhuspooler.

De viktigaste konkurrenterna på beläggningsplattor betraktas med rätta som asfalt och betong . De är mer praktiska i många avseenden, till exempel när det gäller läggningshastighet, men när det gäller hållbarhet är vissa typer av beläggningsplattor definitivt mer lönsamma. Till exempel gatsten. Det har använts i decennier, enklare typer av plattor kan också tjäna 30-35 år utan reparation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plattor används också aktivt på grund av deras underhållbarhet. Misslyckade element kan tas bort och ersättas med nya. Det vill säga reparationskostnaderna är minimala. Och om du behöver lägga kommunikation under brickorna, görs det också enkelt - plattorna demonteras, och efter avslutat arbete läggs de igen. Och ur attraktivitetssynpunkt är beläggningsplattor mycket mer estetiskt tilltalande än betong eller asfalt. Det löser landskapets problem, används på stora gatutorg, anläggs på ett mönstrat sätt nära huset.

Egenskaper hos brickan efter syfte:

  • materialet för gågator kommer att vara det tunnaste, med en tjocklek på 20-40 mm, eftersom belastningarna på dessa zoner är minimala, större tjocklek krävs inte;
  • om beläggning kräver en blandning av blandad typ behöver du en tjockare kakel, från 60 till 80 mm, bilen kommer att passera på en sådan kakel, men det här är fortfarande inte en last av en riktig väg;
  • beläggningsstenarna är lämpliga för trottoarer med höga belastningar, eftersom deras tjocklek kan nå 120 mm, de används på lossningsplattformar, i hamnens territorium.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I förortsområden låter beläggningsplattor dig också lösa mer än ett designproblem: med hjälp kan du lägga ut vandringsleder, hushållsstigar, ordna en angränsande entré osv.

Beskrivning av arter

Varianter av kakel är ett tillfälle att välja det bästa alternativet för varje smak och budget.

Betong

Det inkluderar cement (men ibland kalk), vilket vatten används för att kondensera. Krossad sten, sand eller småsten används som fyllmedel. För att förstärka materialet, lägg till granitflis eller använd förstärkta element. Livslängden för sådana plattor når i genomsnitt 10 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Granit

Detta är beläggningsstenar, beläggningsplattor baserade på granit. Granit, som du vet, är en natursten, vars form är vulkanisk och består av två mineraler.

Stenens integritet säkerställer plattornas hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lera

Eller ett annat namn är klinker. Det avfyras enligt tegelprincipen. Det är absolut nödvändigt att materialet innehåller lera med en hög koncentration av metaller. Under bränningen sintras dessa partiklar och produkten blir därmed mer hållbar . Lerplattor kommer att hålla minst 15 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sudd

Det finns inga naturliga ingredienser i denna typ av material. Dessutom polyuretankomponenter presenterar polymergranulat . Det är en fjädrande, mycket elastisk beläggning som minskar skador vid fall.

Sådana plattor är idealiska för arenor och lekplatser. Det kommer att pågå i cirka 20 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polymer

Kaklet är tillverkat på basis av polyeten och mjukgörare. Det är de som fungerar som bindemedel, det vill säga att de faktiskt ersätter cement. Och det viktigaste fyllmedlet av polymerplattor är sand. Det är en helt vattentät beläggning, kemiskt icke-reaktiv, lätt, klarar 15 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Former och design

Det finns ett dussin eller två vanliga typer av beläggningsmaterial. Förutom det vanliga rektangulära finns det lockiga alternativ, intressanta runda prover, sexkantiga plattor etc.

De mest intressanta typerna av kakel i form och design:

" tegel " - ett rektangulärt överdrag, det är tillåtet att lägga i valfri ordning och förena plattorna med varandra;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Vinka " - långsträckta prover med kanter, materialets form är vågig, den kan ha olika färger - från grått till rött;

Bild
Bild
Bild
Bild

" spole " - ett självförklarande namn, eftersom varje element i en sådan trottoarbeklädnad upprepar formen av en trådrulle, färgerna är också varierade - gul, vit, svart, brun;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Vaxkaka " - Ett annat mycket populärt alternativ, produkterna har en sexkantig form, som påminner om en honungskaka;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Gzhelka " - den kompletta uppsättningen antar två element av komplex form, när en beläggning bildas runt ett av elementen bildas ett mönster med hjälp av fyra andra (det andra namnet är "Gzhel");

Bild
Bild
Bild
Bild

" klassisk " - en sådan kakel liknar en parkettbräda, den är gjord i kvadratiska delar, på en produkt finns det 4 segment som är vinkelräta mot varandra och är uppdelade i rektangulära delar;

Bild
Bild

" Klöver " - komplexa element av samma typ kan intressant kombineras i färg;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Skalor " - ett mycket sofistikerat alternativ som bildar ett vackert fjälligt mönster;

Bild
Bild

" Gammal stad " - brickan skapar ett mönster som påminner om den gamla typen av stenläggning;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Lönnlöv " - i färgversionen är denna styling makalös;

Bild
Bild
Bild
Bild

" parkett " - materialimitation, som hjälper till att dekorera territoriet med en lockig layout;

Bild
Bild
  • " Spindelnät " - gjord i form av rutor, som bildar ett mönster av en spindelväv, ett cirkulärt mönster bildas av 4 fragment vikta ihop;
  • " Antik " - trapetsformat material för en finish i antik stil;
Bild
Bild

" romb " - bara ett diamantformat alternativ;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Engelsk kullersten " - och denna beläggning har en texturerad yta, som kan vara på gatorna i medeltidens städer;

Bild
Bild

" Gräsmattor " - en intressant typ av plattor med hål för gräs, mycket lämplig för bevarande av den naturliga miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och det här är inte alla möjliga typer: "småsten", "tre brädor", "kamomill", "12 tegelstenar", "trädstubbe", "eko" - det är värt att överväga alla alternativ för att välja det som kommer glädje över sitt utseende varje dag …

Dimensioner

Att veta produktens längd och bredd är nödvändigt för att beräkna den potentiella förbrukningen. Dess tjocklek är också en viktig egenskap som hjälper till att förstå vilken funktionalitet beläggningen är avsedd för.

Standardstorleksintervall (i mm):

  • 1000x1000 - vanligtvis konstruktion, dekorativa, färgade kakel;
  • 500x500x50 - mycket ofta säljs den populära typen "sköldpadda" under sådana dimensioner;
  • 300x300x50 - kan vara med eller utan förstärkning;
  • 250x250x25 - används ofta vid hållplatser för kollektivtrafik;
  • 350x350x50 - för beläggning av stora ytor;
  • 200x100x40 - för gågata, parkeringsplatser;
  • 500x500x70 är ett bra alternativ för trädgårdsvägar.

När du väljer den optimala storleken och tjockleken på kaklet måste du ta hänsyn till området för den kommande beläggningen, läggningsmetoden samt basens sammansättning med dess egenskaper. Det är också viktigt vilken storlek på luckor som föredras, vad är regionens klimatmässiga sammanhang, vad är slutligen syftet med territoriet.

Bild
Bild

Hur många bitar finns det på 1 m2?

För beräkningen kan du använda en online -kalkylator, eller så kan du helt enkelt bläddra i katalogen, som anger antalet för en viss typ av kakel. Till exempel, i en kvadratmeter kluvna brickor med måtten 100x100x100 mm - 82 bitar . Och flisade kakel med mått 50x50x50 mm - 280 bitar.

Bild
Bild

Topptillverkare

Det kan finnas många märken på den här listan. Låt oss beskriva de mest kända.

De bästa tillverkarna inkluderar när det gäller efterfrågan på hemmamarknaden:

Braer - arbetar med tekniken för dubbel vibrokomprimering, det bredaste utbudet av färgnyanser, imitation av texturfunktionerna i naturmaterial;

Bild
Bild

" Gotisk " - tillverkar småsteniga betongbeläggningsstenar och liknande produkter avsedda för både horisontella och vertikala beläggningar.

Bild
Bild

LSR -gruppen - ett stort ryskt varumärke, vars huvudprodukt kan kallas stenläggningsklinker;

Bild
Bild

" Val " - Ett annat välkänt företag som tillverkar gatstenar, huvudsakligen arbetar med tysk utrustning, färgade kakelplattor med ett granitstrukturerat lager har blivit särskilt populära;

Bild
Bild

" Stenåldern " - ett Ryazan -företag som arbetar på en tysk automatiserad linje producerar bland annat premiumplattor.

Bild
Bild

Men materialvalet beror inte bara på varumärkesmedvetenhet och pris, det innebär flera komponenter.

Valbara kriterier

Huvudkriteriet är materialets syfte. Till exempel, om du tänker bana ytan på en sportanläggning eller samma lekplats är det bättre att inte välja en mjuk gummibeläggning . För restaurering av gatorna där historiska byggnader ligger, behövs bättre kakel, skapade av klipphugg - då blir sammansmältningen av den horisontella ytan med byggnaderna harmonisk.

På en modern stadsgata väljer de ofta budgetalternativet, som skapas i urban stil . Och om du behöver lysa upp ytan, använd färgade kompositprover. Om belastningen på beläggningen förväntas bli mycket hög bör du välja en beläggning baserad på natursten eller vibropressat material. Samma kakelalternativ, vid tillverkning av vilka högt tryck inte användes, är inte så resistenta mot stress.

Bild
Bild
Bild
Bild

En snabbguide för att välja en kakel kommer att berätta vad du ska leta efter:

  • produktcertifiering, samt märkning;
  • design som matchar objektets stil;
  • avlägsen leverans;
  • fuktbeständighet och frostbeständighet;
  • tillverkarens rykte;
  • erbjudanden och rabatter;
  • beläggningen av beläggningen (hur hala plattan är);
  • pris och dess överensstämmelse med uppskattningen.

Om du håller med om ditt val för varje artikel, med nästan hundra procents sannolikhet kommer det att bli framgångsrikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Styling

Ritningen är utgångspunkten för läggning av beläggningsmaterial. Färgen på den framtida beläggningen beaktas förresten också på ritningen. När du köper en produkt måste du lägga till 10% för eventuella brister i stylingen . Jag måste säga att det förberedande skedet, som föregår själva installationen, är ganska mödosamt.

Först måste du ta bort spadtaget, ta bort stenar, rötter och ogräs och ordna sedan dränering vid behov . Därefter komprimeras arbetsytan, spår rivs ut för framtida trottoarkanter, en kudde av spillror hälls. Territoriet har spillts flera gånger från slangen, det försvaras under en dag. För närvarande kan du förresten ta itu med trottoarkanten. En dag senare placeras ett sandskikt på krossstenen, sanden fuktas, ett nät läggs på den. Därefter hälls nätet med en blandning av sand och cement, jämnas med en kratta och en metallprofil. Spill med vatten.

Du måste lägga ut brickorna, inte glömma att använda byggnivån . Under läggningen, se till att brädorna inte lyfts eller pressas in, så att basen sjunker jämnt under plattans vikt. Du måste arbeta i en mask och skyddsglasögon så att byggdamm inte kommer på slemhinnorna och i luftvägarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Det finns ytterligare några punkter att uppmärksamma. Dessa tips hjälper dig att undvika potentiella problem.

  1. Officiellt tillstånd krävs för att installera brickor, oavsett om det är in- eller utgångsområdet. Du måste kontakta den lokala administrationen. Annars kan det visa sig att åtgärderna för att förbättra territoriet är olagliga och brickorna måste demonteras.
  2. Det är nödvändigt att tänka på plattornas layout i förväg så att detta inte är kaotiska arrangemang, utan ett acceptabelt mönster erhålls.
  3. Var noga med att använda vägkantar, då kommer inte vatten från vägen efter regn eller snösmältning att finnas på platsen.
  4. När du lägger kakel på ditt hemmas territorium måste du ta hand om en bred avfart till vägen - det är bara bekvämt.
  5. Vid entrén kan brickorna förresten ersättas med vägplattor.
  6. Tungt byggavfall behöver inte kastas, det kan bli en bas för ett blindt område.
  7. Plattorna kan levereras och lossas med en manipulator.
  8. När du köper kakel måste du ta 1 pall mer än beräkningarna kräver.
  9. Vid läggning är det vettigt att fylla på en film för att täcka cement-sandmurbruk och själva plattan vid regn.
Bild
Bild

Tips är enkla, men användbara - ibland förstår du det uppenbara först efter irriterande misstag i arbetet.

Exempel på användning i landskapsdesign

Genom vältaliga exempel kan du se hur beläggningsplattor förändrar den visuella uppfattningen av platsen

Ett mycket intressant tillvägagångssätt för rabatten och färgfusionen är visuellt tilltalande

Bild
Bild

Kaklet betonar perfekt mitten av trädgårdskompositionen - det är harmoniskt upplagt i en cirkel

Bild
Bild

Tack vare färgerna och mönstren på plattorna förändras hela sajten

Bild
Bild

Det verkar som att denna imitation av parkett bidrar till kvällsdanser under det romantiska ljuset från de inbyggda lamporna

Bild
Bild

Fallet när brickan och den valda paletten av växter överlappar varandra

Bild
Bild

Ibland, med blygsamma planteringar, kan du göra en ljus design genom att välja ett bra kakel och lägga det vackert

Rekommenderad: