Beläggningsplattor "rhombus" (25 Bilder): Storlekar På Beläggningsstenar Och Andra "rhombuses", Alternativ För Läggning Och Former, Gula Och Röda, Grå Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Beläggningsplattor "rhombus" (25 Bilder): Storlekar På Beläggningsstenar Och Andra "rhombuses", Alternativ För Läggning Och Former, Gula Och Röda, Grå Och Andra

Video: Beläggningsplattor
Video: Area of a Circle - MathHelp.com - Math Help 2024, April
Beläggningsplattor "rhombus" (25 Bilder): Storlekar På Beläggningsstenar Och Andra "rhombuses", Alternativ För Läggning Och Former, Gula Och Röda, Grå Och Andra
Beläggningsplattor "rhombus" (25 Bilder): Storlekar På Beläggningsstenar Och Andra "rhombuses", Alternativ För Läggning Och Former, Gula Och Röda, Grå Och Andra
Anonim

Parkvägar, trottoarer, gågator och torg på stadens gator är ofta belagda med kakel. Murverket kan vara enkelt eller mönstrat och färgen kan vara grå eller ljus. De mest intressanta mönstren erhålls från diamantformade gatstenar i olika nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Folk började utrusta vägar och stigar för länge sedan. Först användes vanliga stenar för dessa ändamål - de bearbetades inte ens. Man kan föreställa sig hur många besvär vägarna, "utrustade" på detta sätt, orsakade för resenärer . Senare började stenen bearbetas och försökte göra dess yta så slät som möjligt. Men det var en ganska tidskrävande process och var därför helt olämplig för stenläggning av stora utrymmen. Och bara med tillkomsten av ny teknik lärde sig människor att göra betongplattor.

Beläggningsplattor kan ha olika former: rektangulära, fyrkantiga, polygonala

Diamantformade plattor har blivit utbredda - med dess hjälp är det lätt att få ovanliga mönster och mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den största fördelen är lika sidor. På grund av den perfekta symmetrin är det nästan omöjligt att göra misstag vid styling. Förutom, beläggningsplattor "rhombus" är idealiska för att skapa mönster med en 3D -effekt - för detta måste du använda element i 3 färger.

Men det finns också nackdelar: i alla fall måste brickorna klippas för att passa med trottoarkanten för att utforma banans kant. Du kan använda ytterligare element (trianglar med en stum eller spetsig vinkel), men byggare gillar dem inte särskilt mycket på grund av deras höga kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tillverkas plattor?

Eventuella beläggningsplattor skapas av en betongblandning. Många anser att produktionsprocessen är så enkel att den kan organiseras hemma, till exempel på din egen webbplats. Det här alternativet är acceptabelt om du behöver asfaltera ett par meters stig i trädgården. Men industriell utrustning används för att producera stora mängder. Det är viktigt att följa tekniken - annars kommer den färdiga produkten att vara av dålig kvalitet och inte ha slitstyrka.

Det finns 2 produktionstekniker: vibrokomprimering och vibrocasting.

Bild
Bild

Vibrokomprimering

I det första steget bereds betongblandningen. För detta används betongblandare: en om plattan är ettskiktad och två om den är tvåskiktad . Det andra lagret görs ofta färgat: pigment läggs till betongblandningen. När blandningen är klar placeras den i matrisen för vibropressen. Det är huvudmaskinen för tillverkning av beläggningsplattor. Det är i detta skede som konfigurationen ges till den. Hela processen är automatiserad. I en speciell form vibrerar blandningen och pressas samtidigt av en press - därav namnet på tekniken. Allt händer ganska snabbt: på cirka 5-6 sekunder.

Färdiga produkter transporteras längs en transportör till en palleterare . Pallarna staplas ovanpå varandra - upp till 6-9 rader, varefter de skickas till torkning. Kaklet torkar i ett separat rum, där det behandlas med varm ånga. Det är tillåtet att torka den färdiga produkten i samma rum som den produceras, men då måste kompositionen innehålla Portlandcement. Endast i detta fall kan kvaliteten och hållbarheten hos den färdiga produkten garanteras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plattor kan tas bort från pallar tidigast efter 6-8 timmar. Beläggningsplattor gjorda med vibrokomprimeringsteknik har följande funktioner:

  • dess grova yta ger en halkskyddande effekt - detta är viktigt för regioner med snöiga vintrar (större delen av Ryssland);
  • den har en porös struktur - vatten stannar inte på ytan, utan sipprar genom plattorna och går ner i jorden;
  • det är resistent mot höga temperaturer: det smälter inte under solen och avger inte giftiga ämnen.
Bild
Bild

Vibration gjutning

Produktionsprocessen med denna teknik liknar vibrokomprimering, men har sina egna egenskaper. Vibration används också här, men på ett vibrerande bord. Denna teknik är billigare, men produktionsprocessen är längre. Vibrationsgjutning kan användas för att göra glansiga plattor.

Processen börjar med framställning av en betongblandning - 1 eller 2 betongblandare används . Därefter hälls blandningen i en form.

Först kommer färgskiktet (om brickan är färgad), det vibrerande bordet slås på i 3-10 sekunder. Därefter hälls det andra lagret till formens kanter och vibrationen slås på igen i 5 sekunder.

Bild
Bild

Färdiga produkter läggs på pallar som staplas ovanpå varandra. Plastskivor läggs mellan pallarna. I 1-2 dagar måste brickorna lämnas ensamma: de får inte beröras, mycket mindre rörda . Efter 2 dagar kan beläggningsstenarna tas bort från formen. För att göra detta värms det i ett vattenbad till 70 ° C. Om detta steg ignoreras kan chips och sprickor visas. Plattorna staplas på pallar med höger sida mot varandra. Det kommer att ta upp till 3 veckor för slutlig härdning (mindre på vintern).

Den största nackdelen med kakel tillverkade med vibrocasting -teknik är en slät yta . Detta gör det svårt att använda på vintern: det blir halt.

Bild
Bild

Egenskaper och typer

Beläggningsplattor används för att dekorera stigar i parker och trädgårdstomter, för beläggning av trottoarer och torg. Standardstorlekar:

  • tjocklek 60–70 mm;
  • längd - 329 mm;
  • bredd - 190 mm.

Man bör komma ihåg att de kan skilja sig från tillverkare till tillverkare. Som regel säljs plattor i kvadratmeter: med standardstorlekar innehåller 1 m2 40 stycken. Gatstenar skiljer sig dock inte bara i storlek. Det kan vara grovt eller slätt.

Det första alternativet är mer att föredra, eftersom det är mindre troligt att det glider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beläggningsplattor kan vara monokromatiska, oftast gråa eller tvåfärgade, med tillsats av pigment till det översta lagret. Färgalternativen är varierade: rött och gult används ofta, brunt och blått är något mindre vanligt . Med olika färger kan du lägga ut inte ett enkelt spår, men med ett vackert mönster. Det finns praktiska alternativ med avlastning på framsidan. Denna lösning minskar ytterligare risken för halka. Det finns till och med glödande plattor, men denna typ är ganska dyr.

Tillsammans med själva plattorna kan du köpa ytterligare föremål . De har formen av en likbent triangel med en trubbig eller spetsig övre vinkel. Storleken är en halv standard romb. Denna lösning uppfanns för att minska kostnaderna, men i själva verket är dessa element dyra - det är billigare att klippa brickorna själva om det behövs.

Bild
Bild

Stylingalternativ

En av de främsta fördelarna med diamantplattor är att det är svårt att göra misstag när man lägger. Det enda sättet är att kombinera kanterna med varandra, det är omöjligt att förskjuta sömmarna. Samtidigt kan många intressanta och vackra mönster erhållas från brickorna i form av en rombe. Alla ritningar är baserade på 2 former:

  • sexkant - det visar sig om du lägger 3 brickor sida vid sida;
  • sexkantig stjärna - består av 6 brickor.

Allt annat beror bara på designerns fantasi - du kan få komplexa och mycket vackra ritningar. Det finns flera layoutalternativ.

Stjärna . Sex brickor av samma färg är anslutna vid ett tillfälle med skarpa hörn. Den resulterande stjärnans kontur inramas av brickor med kontrastfärg, det borde också finnas 6. Detta layoutalternativ är endast lämpligt för en stor yta. Stjärnor kan staplas i rätt ordning eller spridas slumpmässigt över ytan som ska formas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hexagon (kub) . För att få detta mönster måste brickorna vara i linje med stumpa hörn.

Bild
Bild

Ritning med 3D -effekt . Det läggs ut från sexkantar. Bildens visuella volym ges genom en kombination av 3 färger. Om du placerar en ljus kakel under 2 mörka kakel får du en skuggeffekt. Sådant murverk liknar en trappa. Du måste vara försiktig när du väljer färg: inte alla kombinationer ger en 3D -effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns mycket vackra mönster kantade med diamantformade plattor. Vissa liknar ett Lego- eller Tetris -spel, i så fall är de staplade i tre eller fyra färger.

Det är ganska svårt att lägga ut sådana bilder med egna händer: du måste vara mycket försiktig och följa beräkningsordningen exakt. Det är bättre att överlåta detta arbete till proffs.

Rekommenderad: