Lampor För Violer: Med Vilken Kraft är Det Bättre Att Välja Lampor För Belysning Hemma? Är LED -remsor Och Fytolampor Lämpliga För Belysning Och Odling?

Innehållsförteckning:

Video: Lampor För Violer: Med Vilken Kraft är Det Bättre Att Välja Lampor För Belysning Hemma? Är LED -remsor Och Fytolampor Lämpliga För Belysning Och Odling?

Video: Lampor För Violer: Med Vilken Kraft är Det Bättre Att Välja Lampor För Belysning Hemma? Är LED -remsor Och Fytolampor Lämpliga För Belysning Och Odling?
Video: DIY LED Grow Light Follow Up - Low Power LED VS CFL 2024, April
Lampor För Violer: Med Vilken Kraft är Det Bättre Att Välja Lampor För Belysning Hemma? Är LED -remsor Och Fytolampor Lämpliga För Belysning Och Odling?
Lampor För Violer: Med Vilken Kraft är Det Bättre Att Välja Lampor För Belysning Hemma? Är LED -remsor Och Fytolampor Lämpliga För Belysning Och Odling?
Anonim

De flesta växtälskare inomhus har sina gröna "husdjur" i fönsterbrädan. Om du föredrar violer är fönsterbrädan bara den mest ogynnsamma platsen för odling av denna typ av blommor. På sommaren kan direkt solljus bränna Saintpaulia -blad. På vintern kan de utsättas för varm, torr luft från batterier. Ett annat hot mot Saintpaulias är kallt, som oundvikligen tränger in även genom det mest isolerade fönstret.

Bild
Bild

Gynnsamma förhållanden

När du väljer en bra plats för odling av Saintpaulias är hyllor eller specialhyllor med belysning den bästa lösningen. Du kan till och med använda en vanlig garderob. Allt du behöver är att förse dina favorit inomhusväxter med rätt belysning ., vilket gör att de kan uppnå den högsta graden av dekorativitet. För att göra detta är ganska enkelt, du behöver bara fixa lamporna ovanför blommorna på ett avstånd av minst 20 centimeter. Således bör det optimala avståndet mellan hyllor eller hyllor vara minst 55 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växterna själva bör placeras så att de extrema bladen från närliggande Saintpaulias inte vidrör. Dessutom beror antalet lampor direkt på hyllans djup och dess storlek. Florister rekommenderar att du installerar hyllor som är cirka 50 centimeter djupa. Ett annat viktigt villkor är bredden på hyllorna för odling av Saintpaulias, tack vare vilket det kommer att vara bekvämt för ägaren av denna typ av inomhusblommor att vända krukorna i olika riktningar till belysningen för att säkerställa full fotosyntes.

Det är värt att överväga funktionerna i lamporna som du kommer att använda . Som regel är ett starkt ljusflöde koncentrerat i mitten av lampan, och vid dess kanter är det svagare.

Av denna anledning bör växter med mörkgröna blad placeras närmare stativets mitt eftersom de absorberar mer ljus än växter med ljusgröna blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bakgrundsbelysning funktioner

Ett av de vanligaste problemen som violettälskare står inför är bristen på solljus. Brist på belysning kan leda till följande konsekvenser:

  • avmattning i tillväxten;
  • brist på blomning;
  • dålig utveckling.

För att undvika ovanstående potentiella problem är det nödvändigt att tillgripa ytterligare belysning av anläggningen. LED -remsor är bra för denna funktion. Det rekommenderas att stoppa ditt val på ett band, vars färgspektrum är kalla nyanser, och effekten kommer inte att överstiga 25 watt per 1 meter.

Det är nödvändigt att tillgripa lysdioder på grumliga dagar eller när solen inte skiner i riktningen där blommorna ligger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på att för den snabba utvecklingen av violer är det nödvändigt upp till 14 timmars dagsljus. Lysdioden ska lysa några timmar före solnedgången. Med den här funktionen kan du applicera extra ljus om dina växter ligger på en fönsterbräda. Denna typ av belysning kommer inte att orsaka obehag för ögonen och kommer att skapa mys i huset.

En annan typ av lampa som kan fungera som ytterligare belysning är en lysrör . Om dina växter inte ligger på en fönsterbräda, utan på en hylla, är bara en sådan lampa bekväm att använda. Den starka sidan av en sådan lampa är dess förmåga att jämnt fördela ljus över en ganska stor radie, som andra typer av lampor inte kan skryta med. Som regel placeras lysrör över blommor på ett kort avstånd. Oftast väljer de flesta just det här alternativet.

Men experter rekommenderar att du använder LED -remsor hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Organisation

Om blommorna odlas i ett mörkt rum blir rollen för valet av ljusflödesspektrum ännu viktigare, eftersom lampan blir den huvudsakliga och enda ljuskällan för blommor som placeras i sådana odlingsförhållanden. Utvecklingshastigheten och varaktigheten av växtsäsongen för Saintpaulia beror på din tillämpning av spektrumet.

Om det inte finns dagsljus i rummet där fiolerna växer, är det värt att använda full konstgjord belysning . Phytolamps hjälper dig att hantera detta. På grund av sitt syfte avger de nödvändiga färger (rött och blått) för att helt mätta plantorna med ljus. Kraften hos sådana lampor beror på deras längd. Så en fytolamp med en längd på mer än 90-120 cm har en effekt på 36-40 watt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill uppnå en hälsosam och levande färg på dina violer är det en utmärkt lösning att köpa ett brett utbud av lampor. Växter kommer att se bra ut under och kommer att vara snygga. I det här fallet är det bättre att ge tyska företag företräde. Nästan alla typer av lampor från tyska tillverkare innehåller ett komplett spektrum. Det huvudsakliga kännetecknet för sådana lampor är förhållandet mellan strålarnas nyanser.

Ganska ofta uppfattas färgen på växter som ligger under fytolampor av människosyn i ett förvrängt ljus . Detta beror på förekomsten av en liten mängd gröna strålar i spektrumet av denna typ av lampa. För att undvika ett sådant problem är det nödvändigt att tillgripa kombinerad konstgjord belysning. Vanligtvis kombineras lysrör med fytolampor.

Observera att en speciell typ av lysrör måste väljas för varje typ av fytolampa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett vilken typ av lampor för violer du väljer, kommer ett timerrelä att underlätta uppgiften att organisera korrekt och högkvalitativ belysning. Tack vare denna enhet kommer du att kunna styra varaktigheten och frekvensen för ljusets ankomst.

Det är värt att notera att ljusspektrumet måste beaktas med fullt artificiellt ljus.

Rekommenderad: