Slab (22 Foton): Vad är Det? Plattor Av Marmor, Onyx, Gabbro, Porslin Stengods Och Andra. Plattor Och Andra Produkter

Innehållsförteckning:

Video: Slab (22 Foton): Vad är Det? Plattor Av Marmor, Onyx, Gabbro, Porslin Stengods Och Andra. Plattor Och Andra Produkter

Video: Slab (22 Foton): Vad är Det? Plattor Av Marmor, Onyx, Gabbro, Porslin Stengods Och Andra. Plattor Och Andra Produkter
Video: Polera och reparera marmor och andra stenytor med PT Professional 2024, April
Slab (22 Foton): Vad är Det? Plattor Av Marmor, Onyx, Gabbro, Porslin Stengods Och Andra. Plattor Och Andra Produkter
Slab (22 Foton): Vad är Det? Plattor Av Marmor, Onyx, Gabbro, Porslin Stengods Och Andra. Plattor Och Andra Produkter
Anonim

Begreppet "platta" kan höras från skåpmästare och tillverkare av stenprodukter, men vanliga människor vill ofta ta reda på vad det är, var det används. Faktum är att med detta namn menar specialister ämnen i stort format med en obehandlad kant, erhållna genom att såga en mängd material. Plattor gjorda av porslin stengods, gabbro, marmor, onyx och andra råvaror används för tillverkning av fönsterbrädor och andra produkter, deras huvudsakliga värden ligger i mönstrets särart, liksom i produktens integrerade struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Inledningsvis kom begreppet "platta" från geologi, där de betecknade lager av natursten eller sten, som härrör från skärningen av massivet. Senare användes samma term av skåpmästare som arbetade med dyra eller exotiska växtarter. Om brädan alltid erhålls genom att skära stocken i längd kan plattan skapas genom radiell eller sned sågning. Dimensionerna för vart och ett av dessa element är individuella, beroende på måtten på råmaterialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träplattor har vanligtvis följande funktioner

  1. Unikt ytmönster … Varje knut, spricka eller defekt i bagageutrymmet kan bli huvudfokus för den framtida produkten.
  2. Standardtjocklekar i 30-200 mm … Den mest populära plattstorleken anses vara 60 mm. Bredd - 0,5-0,9 m, mindre ofta - upp till 2 m.
  3. Inga tecken på att de fastnar eller skarvar . Detta är huvudvärdet av solida nedskärningar.
  4. Naturligt kantsnitt . Det ger dessutom produkten unikhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom plattor oftast används vid tillverkning av bänkskivor blir kanten som bevarat barken en av de viktigaste accenterna i produkten.

Stenplattor - monolitiska plattor med en tjocklek på 20-40 mm, skär ut dem främst för enkel transport … I form av sådana plattor transporteras de från gruvplatser runt om i världen. Standardmåtten på stenplattor överstiger inte 2 × 3 m. De kan beställas i alla storlekar.

Bild
Bild

Funktioner i produktionen

Produktionen av stenplattor utförs i stenbrott på platserna för deras utvinning . Stora bitar av skiffer, tuff, marmor eller travertin flisas av det fasta materialet och sågas sedan för att passa materialet i ett transportfordon. Rätt val av gruvmetod hjälper till att bevara stenens struktur. Normalt används en riktningsexplosion eller en luftdyna för detta.

Bild
Bild

Sågning utförs med skivmaskiner för att göra bearbetningen mer exakt. Om det behövs gör du sedan inriktning, fräsning, slipning, polering. Marmor- och granitblock skärs med diamantverktyg. Den önskade tjockleken för skärning väljs omedelbart. Därefter skickas plattorna till ett lager eller verkstad.

Bild
Bild

Skörd av träplattor har också sina egna egenskaper. Skogsavverkning kan också göras med en motorsåg.

Det här jobbet kräver inte hög precision eller rent snitt. Men för att göra separata plattor med önskad tjocklek från stammarna, hjälper ett band eller en motorsåg; efterbehandling kräver en specialiserad maskin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Själva begreppet "platta" idag tillämpas lika ofta på både sten- och massivträplattor. De vanligaste materialen för tillverkning av sådana fasta plattor är följande material.

  1. Marmor massiv . Ett av de mest populära plattalternativen. Plattor av sällsynt skönhet i svart, gul, vit, blå, grön, röd, grå färger är gjorda av marmor - det kan finnas många alternativ för nyanser. Plattor bearbetas, poleras och poleras ganska lätt, och när de impregneras får de ökad fuktbeständighet.
  2. Onyx … Unik sten: genomskinlig, genomskinlig. Har ovanliga färgövergångar, spektakulära unika mönster på ytan. Alla dessa fördelar begränsas något av plåttjocklekarna - upp till 15 mm.
  3. Granit … En sten som är praktiskt taget oöverträffad i hårdhet. Plattor gjorda av det är mycket hållbara, och färgintervallet är så olika som möjligt, beroende på avlagring och sammansättning. Alla typer av granit är inte lämpliga för inomhusbruk, det är viktigt att vara uppmärksam på materialets säkerhetsklass.
  4. Gabbro … En sten av magmatiskt ursprung, en sten med en komplex komposition och struktur. Utåt kan det se ut som granit, det har en mängd olika färger.
  5. Agat … Ett mineral relaterat till kvarts. Dess främsta fördel är dess ovanliga randiga struktur, som ser särskilt imponerande ut på en platta.
  6. Kvartsit … En mycket tät sten, svår att arbeta med. Den har en vacker snittstruktur, den kan vara vit, röd eller grå. Kompositionen domineras av kvartspartiklar.
  7. Skiffer … Billig, men ganska respektabel och externt ädel sten, särskilt uppskattad i varianten av bearbetning med naturliga chips. Huvudnyanserna är från svart-grafit till vinrött, det finns flerfärgade varianter av mönstret.
  8. Labradorit … Efter polering får plattorna från denna sten en speciell iriserande struktur som kombinerar olika nyanser av gult, grönt och blått.
  9. Ek … Robust trä med ett ädelt kornmönster. Det lämpar sig bra för bearbetning: borstning, toning, blötläggning med olja.
  10. Aska … Träarter med en mycket ljus nyans av fast, nästan vitt, behagligt vid beröring. Att hitta en platta i stort format anses vara en stor framgång.
  11. Tall . Lätt, ljust halmsträ och karakteristisk hartsarom - detta material behåller sina huvuddrag även i plattor. Men när det gäller hårdhet, slitstyrka är det mycket sämre än andra raser.
  12. Lärkträd … Det kännetecknas av en speciell grönaktig nyans av trä. Snittet är väldigt vackert.
  13. Nöt … Ett av de vackraste träalternativen, det har ett lyxigt mönster på snittet. Detta material är dyrt, men har en ganska tät struktur. Produkter tillverkade av det är hållbara, effektiva, pålitliga.
  14. Lönn … Träet i denna växt har en ovanlig rödaktig nyans. Små element är ofta gjorda av lönn, eftersom stammdiametern sällan når betydande storlekar.
  15. Alm … Träslag med ett unikt mönster på snittet. Ger produkterna en speciell attraktivitet och hållbarhet.
  16. Suar eller tamarind . En exotisk "gäst" är ett regnträd från djungeln i Indonesien och andra asiatiska länder. Dess gigantiska stammar skärs radiellt och får snitt som är unika i mönstrets skönhet.
  17. Poppel … Material med lyxig konsistens. Du kan skapa riktiga mästerverk av poppel på grund av komplexa färgövergångar och olika riktningar av träfibrer.
  18. Björk … Ett prisvärt alternativ för ett sommarboende eller ett lanthus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En platta av massiv björk är benägen att spricka, därför används den sällan för tillverkning av möbler eller möbler.

I stället för natursten kan dess konstgjorda motsvarighet användas för tillverkning av olika produkter . Oftast är det porslinstengods eller plattor baserade på kvartsagglomerat. De tillverkas omedelbart i rätt storlek, har imponerande fysiska och mekaniska egenskaper och låter dig välja ett färgschema på begäran av kunden. Plattor av exotiskt trä kombineras ofta med epoxiharts, vilket skapar kompositioner av unik skönhet med en genomskinlig central del.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

Slabprodukter är också ganska olika. Av sten- och träsnitt kan göras:

  • fönsterkarmar;
  • bardiskar;
  • sänggavlar;
  • bänkar;
  • dörrar;
  • steg;
  • ställningar;
  • hyllor, skåp och andra möbler;
  • öppen spis hyllor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Element av staket och grindar kan tillverkas av billiga plattor . Plattor med liten diameter kan ersätta plattor eller användas som klockbaser, hyllor i badrummet under handfatet, speglar. Stenelement med liten tjocklek kan monteras på väggen som en inredning i interiören för att göra unika paneler eller mosaik av dem.

I utformningen av sommarstugor och lanthus är bordsskivor för lusthus, spisrum, matplatser gjorda av träsågsnitt. Ju större produktstorlek och desto mer exotiskt mönster, desto bättre.

Rekommenderad: