Mikrofon: Vad är Det? Hur Väljer Man? Egenskaper Och Enhet, Syfte Och Princip För Mikrofonen, Diagram. Vad är Det Till För Och Vad Består Det Av?

Innehållsförteckning:

Video: Mikrofon: Vad är Det? Hur Väljer Man? Egenskaper Och Enhet, Syfte Och Princip För Mikrofonen, Diagram. Vad är Det Till För Och Vad Består Det Av?

Video: Mikrofon: Vad är Det? Hur Väljer Man? Egenskaper Och Enhet, Syfte Och Princip För Mikrofonen, Diagram. Vad är Det Till För Och Vad Består Det Av?
Video: A Quick Guide to Microphones 2024, April
Mikrofon: Vad är Det? Hur Väljer Man? Egenskaper Och Enhet, Syfte Och Princip För Mikrofonen, Diagram. Vad är Det Till För Och Vad Består Det Av?
Mikrofon: Vad är Det? Hur Väljer Man? Egenskaper Och Enhet, Syfte Och Princip För Mikrofonen, Diagram. Vad är Det Till För Och Vad Består Det Av?
Anonim

För att välja rätt mikrofon måste du först avgöra vad det är, hur det fungerar. Det är lika viktigt att förstå enheternas typer och egenskaper. Och först efter det är det möjligt att formulera tydliga urvalsregler för att bestämma de bästa modellerna.

Bild
Bild

Vad det är?

Det är svårt att hitta någon som inte vet hur en mikrofon ser ut och hur den brukar användas. Du kan hitta ett stort utbud av sådana enheter. Men de följer alla en gemensam definition - elektroakustiska enheter. Ljudvågen som kommer till "ingången" omvandlas till en elektrisk signal. Enligt dess egenskaper kommer annan utrustning att kunna återge originalljudet.

Bild
Bild

Mikrofonen kan sända ljud till:

  • vanliga hemmahögtalare;
  • dator;
  • tv;
  • skivspelare;
  • spelare;
  • konsertutrustning;
  • studioinspelningsutrustning.
Bild
Bild

Skapelsens historia

Mikrofoner under 2000 -talet är mycket avancerade enheter . Men huvudpunkterna i deras arbete har förändrats sedan uppfinningen. Man tror att den första metoden för att skapa en mikrofon gjordes av den franska forskaren Du Monsel. År 1856 konstaterade han att en grafitelektrod avsevärt kan förändra graden av elektrisk motstånd. För att göra detta behöver du bara ändra kontaktytan på ledarna något.

Bild
Bild

Men den första praktiskt fungerande mikrofonen uppfanns och introducerades 1877 av Emil Berliner . Ett år senare moderniserade en annan amerikansk invånare, David Hughes, den ursprungliga Berliner -designen. Ett membran tillsattes till en av kolstavarna. Det avgörande steget togs av den legendariska Edison. Det var han som kom på idén att ersätta kolstavar med kolmassa; denna lösning fortsätter att användas i vissa enheter idag.

Bild
Bild

Först 1916, och igen i USA, mer exakt, i Bell Labs, visas en kondensatorkrets … Några år senare introducerades en underart av kondensatoranordningar, elektretmikrofoner, i Japan. Och i Tyskland skapas en dynamisk mikrofonenhet. Det var redan före både kol- och kondensatormodeller i ett antal egenskaper. Och våra landsmän Yakovlev och Rzhevkin presenterade en piezoelektrisk krets för världen 1925.

Bild
Bild

Det har vunnit stor popularitet och används till och med aktivt i hydrofoner. År 1931 gjordes nästa drag i USA. Utvecklad där dynamisk typ av mikrofon med spole . Denna enhet har utmärkt frekvensrespons. Det är inte utan anledning att den fortsätter att användas i inspelningsstudior i olika delar av vår planet.

Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

I allmänhet är mikrofonen ganska enkel. Och det schematiska diagrammet beror nästan inte på typen av apparat. När ljud appliceras på ett tunt membran genererar rörelsen av det membranet elektriska vågor. Beroende på hur enheten fungerar, genereras elektriska svängningar på grund av:

  • förändringar i kondensatorernas kapacitans;
  • elektromagnetiska induktionsfenomen;
  • piezoelektrisk process.
Bild
Bild

I beskrivningen av hur mikrofonen är gjord är det viktigt att betona det dess egenskaper beror på särdragen i interaktionen mellan ljud och membran . En tryckmikrofon är en enhet där en ljudvåg bara trycker på ena sidan av membranet. Det används också apparater där de verkar på hela mottagarens yta.

Observera: den andra sidan av membranet i tryckmikrofoner påverkas inte av direkta vågor, utan av någon form av motstånd. Detta motstånd kan vara mekaniskt, akustiskt eller skapat på grund av en tidsfördröjning.

I det senare fallet sägs det vara en asymmetrisk mikrofon med tryckgradient. Kondensatormikrofonapparater, utöver ingången, består också av speciellt utvalda elektriska kondensatorer. De är elektriskt anslutna i serie till en likströmskälla och belastningsmotstånd.

Bild
Bild

Strukturen hos elektretanordningar skiljer sig lite åt . Upprätthålla en laddning i dem tillhandahålls av ett lager av ett speciellt ämne - en elektret, som kan fungera i minst 20 år. Eftersom de har en inbyggd transistor är en extern strömförsörjning absolut nödvändig. I detta fall krävs ingen polariserande spänning. När det gäller dynamiska enheter fungerar de på samma sätt som högtalare, men precis tvärtom. Det finns inget behov av fantomkraft.

Bild
Bild

Rulltyp innebär en styv mekanisk bindning av membranet med en speciell spole, som är placerad inuti det ringformiga gapet i magnetsystemet.

Bild
Bild

Och det finns också (men mindre ofta):

  • tejp;
  • kol;
  • optoakustisk;
  • piezoelektriska;
  • kombinerade (kombinerar flera lösningar som beskrivits ovan) enheter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det är användbart att stanna kvar på några fler funktioner hos olika enheter. Så i ett dynamiskt system är membranet anslutet till spolen och magneten. Tillsammans bildar de en liten elgenerator. Det fungerar som från en ljudenhet. En permanent magnet används för att skapa ett magnetfält som omger spolen. Han behöver inte mycket kraft, tillförlitlighet och noggrannhet i arbetet är i första hand.

Bild
Bild

Dynamiska mikrofoner är relativt enkla men ändå mycket pålitliga . De kommer att kunna garantera utmärkt ljud för nästan alla dagliga uppgifter. Sådana system kan fungera framgångsrikt även med mycket högt ljud, vilket sliter ut mycket annan akustisk utrustning. Motståndskraft mot fukt och höga temperaturer är också mycket viktigt.

Därför är det den dynamiska mikrofonen som oftast väljs för att organisera massa gatuevenemang.

Bild
Bild

Kondensatortypen är en sammansättning av ett laddat membran och en fast platta, och i allmänhet fungerar strukturen som en ljudkänslig kondensator .… Membranet är vanligtvis tillverkat av metall, även om det finns alternativ när det är metalliserat och huvuddelen är gjord av plast. För ljudförstärkning används vanligtvis en elektret -underart av en kondensatormikrofon.

Alla dessa modeller inkluderar aktiva kretsar för att matcha elementets utgång till de grundläggande mikrofoningångarna.

Bild
Bild

Egenskaper

En grundläggande viktig egenskap hos en mikrofon är den sk frekvenssvar … För enkelhet, i dokument och specialtexter, kallas det frekvenssvaret. Professionella och amatörer är också ofta intresserade av riktningen i mottagandet av ljudvågor. Men de elektriska egenskaperna och designfunktionerna är inte så viktiga som det verkar. För en kondensatorkrets är parametrarna för fantomkraft fundamentalt signifikanta.

Bild
Bild

Det är värt att uppmärksamma det så kallade övergående svaret.

Det är inte svårt att förstå det rörelsen av membranet av en ljudvåg får denna våg att spendera energi . Och totalt är massan av membranet och spolen i en dynamisk enhet 1000 gånger högre än i en kondensatorversion. Både rörelsens början och dess slut är långsammare. Detta påverkar oundvikligen ljudkvaliteten.

Bild
Bild

För att återgå till frekvenssvaret måste jag säga det det är också förhållandet mellan utsignalsnivån och hela driftsfrekvensområdet . En sällsynt tillverkare undviker att beskriva frekvenssvaret i allmänhet, men vanligtvis ges det i ett visst intervall. Den vanligaste grafen är att visa utgångsnivån när frekvensen ändras. En platt linje är vanligtvis typisk för mikrofoner med längre räckvidd. De förvränger inte en mängd olika ljud; Det präglade frekvenssvaret väljs inte för den mest exakta reproduktionen, utan för att lösa strikt specifika problem.

Bild
Bild

Dessutom värt att utvärdera:

  • decibel;
  • fokus;
  • undertryckande av rumsligt brus;
  • vändningseffekt;
  • impedans;
  • utgående elektrisk nivå.
Bild
Bild

Vyer

Alla mikrofoner kan klassificeras enligt flera parametrar.

Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Speciella popmikrofoner används ofta. I motsats till namnet används de aktivt, inte bara på teatern, på konserter. En sådan teknik behövs överallt där en eller flera personer hörs av en stor publik av åskådare i hallen. Variety mikrofoner kan ha olika yttre design. Men de måste fixeras ordentligt i ställhållarna.

Bild
Bild

Reporternas mottagare av ljud, som du kanske gissar, är avsedd för journalister . Och för andra människor som behöver spela in (sända) sin egen eller någon annans röst på en mängd olika ställen. Naturligtvis är detta en mobil enhet, ofta med en autonom strömkälla. Sådana anordningar är vanligtvis utformade för dold användning. Konstruktörerna ger möjlighet att använda dem även i blåsigt väder.

Bild
Bild

Huvudfunktion studiomikrofoner - drift i tv -studior. Oftast är det platta och relativt diskreta enheter. Den akustiska enheten i dem är alltid av hög känslighet. Ett stort frekvensområde krävs inte, liksom överföringen av en mängd olika ljud. Studioteknik fungerar främst med röster, men samtidigt måste den säkerställa deras tydliga, oavbrutna överföring.

Bild
Bild

Och här mikrofon i studio kommer att vara intressant inte bara för TV -kanalen, utan också för radiostationen. Alla sådana enheter är utrustade med switchar för att enkelt ändra riktningen för ljudmottagning.

Bild
Bild

Nästa viktiga syn är mikrofon för ljudinspelning i studion . Vanligtvis monteras den på specialberedda stativ. Sådan utrustning kommer att uppfatta alla ljudets finesser, även med allvarliga störningar.

Bild
Bild

Enligt handlingsprincipen

De flesta av dagens industri gör kondensor och dynamiska mikrofoner. Andra sorter kan också köpas, men de behövs främst för högspecialiserade uppgifter. Den dynamiska versionen har alltid idealiska driftsparametrar. För sin bekvämlighet och avsaknaden av behovet av strömförsörjning uppskattas det av både TV -korrespondenter och sångare, komiker, underhållare. En kondensatormikrofon, å andra sidan, ger ett trevligare ljud, och det beror inte på frekvensen.

Bild
Bild

Huvudmonterade mikrofoner är ganska populära . De sitter fast på högtalarens huvud och har vanligtvis ett mycket smalt fokus. Avlägsnande av främmande ljud är praktiskt taget uteslutet. Denna teknik används i stor utsträckning av skådespelare, olika instruktörer, kommentatorer, ledare för turistgrupper och så vidare.

Bild
Bild

Bakre mikrofon , han är ett "knapphål", är så osynlig som möjligt och passar för de fall då det inte finns någon önskan att störa någon med hans närvaro.

Bild
Bild

Följande modeller kan också sticka ut:

  • för videofilmning ("vapen");
  • på film;
  • stereo;
  • gränsskikt (efterfrågat under förhandlingar);
  • upphängd;
  • gåshalsar;
  • mäta mikrofoner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Att välja en bra mikrofon korrekt, bara fokusera på volymen, kommer knappast att fungera. Det är mycket viktigt att be om att visa produkten i funktion. Om exakt återgivning av ljud finns i förgrunden, bör kondensorversionen vara att föredra. Men en sådan lösning kan bara användas där överdrivet ljudtryck inte påverkar inspelningsresultatet. Det är därför utanför studion används dynamiska sampel oftast.

Bild
Bild

Oavsett fixeringsmekanism måste du ta reda på vad membranets storlek ska vara. Det lilla membranformatet kan spela in höga frekvenser mycket exakt och tydligt . Men den är mycket känslig för även små svängningar i luften.

En stor membranmikrofon med lägre specifik känslighet på grund av det stora mottagningsområdet ger utmärkt känslighet. Det finns bara en nackdel - ett starkare eko.

Bild
Bild

Fördelarna och nackdelarna med mellanmembranmikrofoner är svåra att avgöra . De kombinerar i varierande grad egenskaperna hos små- och stormembranteknologi. Därför måste varje enhet kontaktas med sin egen, speciella åtgärd. När det gäller mikrofonkänsligheten är inte allt klart. Mycket hög känslighet kan störa om rummet eller annat inspelningsområde är dåligt förberett.

Bild
Bild

Enriktad mikrofon kan fånga vågor som kommer från en riktning. Det rekommenderas för konserter, under teaterföreställningar. Dubbelriktade modeller (oktal och några andra) koncentrera ljud från motsatta sidor. Denna lösning är lämplig för intervjuer i tv eller för inspelning i en stor konserthall . Omedelbart kommer du att kunna spela in publikens reaktion på föreställningen.

Bild
Bild

Omni-directional mikrofontyp spelar in ljud från alla håll … Ljudet i det här fallet är mest naturligt. Denna teknik bör dock endast användas i välutrustade rum. Främmande ljud kan vara extremt skadligt för inspelningen. Förutom de listade nyanserna är det värt att överväga:

  • typ av mikrofon strömförsörjning;
  • vy av dess kontaktdon;
  • möjligheten att justera volymen;
  • möjligheten att helt stoppa inspelningen.
Bild
Bild

Toppmodeller

Naturligtvis finns bland de attraktiva versionerna av mikrofoner Sennheiser Handmic Digital . Den ganska svarta färgen är ingalunda den enda dygden hos den dynamiska handhållna mikrofonen. Den har en robust metallkropp. Du kan använda enheten för att intervjua och spela in musik via iOS -enheter. Experter från Apogee, en av favoriterna inom digital akustik, var inblandade i utvecklingen av modellen.

Bild
Bild

Designerna tog hand om förebyggande av blåsning och sidoljudsexponering . Den resulterande posten kan nästan alltid publiceras omedelbart. Och i andra fall behöver du bara en enkel redigering av ljudinspelningen. Prestandan är mycket hållbar, mikrofonen är pålitligt skyddad från stötar.

Ingenjörer har gjort sitt bästa för att minimera störningar från mobiltelefoner.

Bild
Bild

De tekniska parametrarna är följande:

  • kardioiddiagram;
  • vägd ekvivalent ljudnivå 74 dB;
  • det finns ingen ljudknapp för inspelning;
  • microUSB -kontakt;
  • frekvenser från 0,04 till 16 kHz;
  • tillåtet ljudtryck upp till 99 dB;
  • 2 m USB -kabel.
Bild
Bild

Modellen förtjänar också uppmärksamhet. E835 från samma tillverkare. Designen är optimalt anpassad så att sång och backing sång kan noteras. Ger skydd mot ljud som kommer från riktningsaxeln. Det finns också skydd mot parasitisk feedback. Det finns en anti-chock suspension på kapseln; den tysta omkopplaren är utrustad med en spärr.

Praktiska egenskaper:

  • balanserad utgång över alla frekvenser;
  • "Varm" balans i toner;
  • kardioiddiagram;
  • det finns ingen ljudknapp;
  • motståndsklass 350 Ohm;
  • det minsta lastmotståndet 1000 Ohm;
  • XLR -kontakt;
  • behandling av frekvenser från 40 till 16000 Hz;
  • känslighetsnivå 2, 7 mV / Pa;
  • driftstemperatur från 0 till + 40 grader Celsius.
Bild
Bild

Det är mycket populärt och VideoMic NTG … Det uppskattas främst för sin mångsidighet. Det ringformade röret med speciell perforering garanterar extraordinär transparens och naturligt ljud. Med digital omkoppling är det möjligt att få tillgång till högpassfiltret och en speciell säkerhetskanal. Alternativet PAD är implementerat - 20 dB.

Det automatiska uttaget med en diameter på 3,5 mm är utmärkt för anslutning till en videokamera eller mobiltelefon. En uppdaterad, mer bekväm decibelindikator hjälper till att förhindra oavsiktlig klippning. Högpassfiltret kan ställas in på 75 eller 150 Hz. Vinsten är oändligt variabel.

Bild
Bild

Kondensatormikrofonen förtjänar också uppmärksamhet. Rode TF-5 med en liten bländare. Det kännetecknas av ett kardioid ljudupptagningsdiagram. Kapseln är omdesignad. I sin design är precisionen hos delarna mindre än en mikron. Tillverkaren lovar imponerande ljudklarhet och unik värme.

Även andra små membran Rode-mikrofoner är märkbart sämre än TF-5. Ett mycket klart, luftigt ljud garanteras. Mättnad med varma toner läggs till den. Ljudparningen är mycket bra gjort.

Enheten rekommenderas som ett stereopar i de svåraste inspelningarna, samt för att fånga de finaste nyanser av ljud.

Bild
Bild

En annan attraktiv modell - Shure 55SH Serie II … Designen är medvetet gjord i 1950- och 1960 -talets stil. Samtidigt är den dynamiska mikrofonens kropp ganska modern. Det låter dig återge den mest solida sången utan onödiga problem. Kardioidljuddiagrammet hjälper mycket med detta. Området för bearbetade frekvenser är från 50 Hz till 15 kHz.

Andra parametrar:

  • framgångsrik talutveckling;
  • impedansen deklareras 150 Ohm (enligt experter, 270 Ohm);
  • standard XLR -kontakt;
  • öppen kretsspänning vid en frekvens av 1000 Hz - 58 dB;
  • förkromad formgjuten kropp;
  • ingångsmotstånd 75-300 Ohm;
  • mått 5, 6x18, 8x7, 8 cm.
Bild
Bild

Granskningen är klar på modellen Shure beta 87 . Tillverkaren positionerar sin utveckling som "den idealiska kondensatormikrofonen för sång". Han kommer att kunna förmedla all rikedom av ljud, undvika tillägg utanför axeln. Signalens frekvenssvar är så platt som möjligt. Designen är annorlunda:

  • ökat motstånd mot buller;
  • efterfrågad bland professionella artister;
  • utökad frekvensspridning (0,05-18 kHz);
  • enkelriktat superkardioiddiagram;
  • elektrisk motstånd 150 Ohm;
  • utsignal vid en nivå av 74 dB.

Rekommenderad: