Skrivare (44 Foton): Vad är Det? Typer Och Typer Av Skrivare För Utskrift. Hur Väljer Och Skriver Du Ut? Egenskaper Och Syfte

Innehållsförteckning:

Video: Skrivare (44 Foton): Vad är Det? Typer Och Typer Av Skrivare För Utskrift. Hur Väljer Och Skriver Du Ut? Egenskaper Och Syfte

Video: Skrivare (44 Foton): Vad är Det? Typer Och Typer Av Skrivare För Utskrift. Hur Väljer Och Skriver Du Ut? Egenskaper Och Syfte
Video: GUIDE: Såhär skriver jag ut - hela mitt arbetsflöde för utskrift 2024, Mars
Skrivare (44 Foton): Vad är Det? Typer Och Typer Av Skrivare För Utskrift. Hur Väljer Och Skriver Du Ut? Egenskaper Och Syfte
Skrivare (44 Foton): Vad är Det? Typer Och Typer Av Skrivare För Utskrift. Hur Väljer Och Skriver Du Ut? Egenskaper Och Syfte
Anonim

Vad är skrivare, hur man väljer och skriver ut dokument på dem - sådana frågor ställs ofta av människor när de först stöter på kontorsutrustning. Dessutom har denna utrustning alternativ med olika egenskaper och syften: från de mest primitiva till multifunktionella, som kan skapa färgglada foton, ansluta till en telefon och surfplatta. För att hitta den bästa lösningen är det värt att undersöka typer och typer av skrivare för utskrift, rekommendationer för att hantera dem mer i detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Skrivare - en enhet som är utformad för att skriva ut dokument tillhör kategorin kringutrustning som är ansluten till en dator … Beroende på syftet kan en sådan teknik producera informationsfiler med låg cirkulation i form av text eller grafiska bilder på papper eller film. Upplösningen för fotoutskrift beror på skrivartypen och dess storlek. Jämfört med MFP: er har sådana enheter färre funktioner: det finns ingen skanner, kopieringsenhet, men de är prisvärda och förblir populära, trots uppkomsten av mer multitaskingsutrustning.

Skrivare skiljer sig också från professionell tryckutrustning . Först och främst utskriftshastigheten och volymen. Beroende på prestanda är det vanligt att skilja mellan hem-, universal- och kontorsmodeller. Moderna skrivare fungerar inte bara när de är anslutna till en dator via en trådbunden anslutning.

Närvaron av Bluetooth- och Wi-Fi-moduler, platser för USB-flashenheter och microSD, minneskort gör att du kan utöka listan över tillgängliga metoder för att erhålla data avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skapelsens historia

För första gången, tanken på att skapa skrivarenheter för dokument, analogt med tryckpressar, uppstod 1835 , men fick inte utveckling på grund av ofullkomligheten i den tidens tekniska kapacitet. Nästan 120 år senare, 1953, gick drömmarna om bärbara tryckpressar i uppfyllelse. Med tillkomsten av bärbara datorer måste ingenjörer hitta sätt att kombinera traditionellt mekaniskt tryck med modern elektronik. Så utvecklades kronbladskrivarna, eller Uniprinters, av Remington-Rand.

Utskriftshastigheten i dessa maskiner nådde rekordnivåer. De första proverna kunde skriva ut upp till 78 000 tecken inom 1 minut. Senare förbättrades denna kvalitet, vilket nästan helt berövar vanliga maskinskrivare arbetet. Utskriften blev snabbare - utskrifter flög bokstavligen ut ur brickan, de fick fångas upp och samlas in.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dotmatrisskrivare har gjort det möjligt att göra utskriftsenheter mindre. Huvudet för bildandet av trycket var betydligt sämre än kronbladen i storlek, och det var inte nödvändigt att anstränga sig för att ändra typ av typsnitt - detta påverkade avsevärt enheternas popularitet. Uppfinningen registrerades officiellt av Seiko Epson, men snart nog tog varumärket Centronics Data Computer ledningen på marknaden.

Termiska skrivare uppfanns redan 1981, de var svartvita. Canon BJ-80 bläckstråleskivan kom till kommersiell försäljning 4 år senare.

Bild
Bild

Termiska färgskrivare gick i serieproduktion 1988 . Den första modellen stödde A2 -utskriftsformat och upplösning på 400 dpi.

Laserutskriftstekniken var före sin tid, dess prototyp - elektrografi eller xerografi - utvecklades 1938. Utformningen av utrustningen vid den tiden hade redan en bildtrumma, corotron eller laddningsaxel. Den första utvecklingen av moderna versioner utfördes av Xerox 1971. De lanserades i produktion för kommersiella företag i slutet av 70-talet av förra seklet, och massanvändningsmodeller dök upp först 1984. Hewlett-Packard var banbrytande inom detta med den legendariska HP LaserJet.

Bild
Bild

Funktionsprincip

Hur skrivaren fungerar är värt att prata mer detaljerat. Beroende på typ av enhet appliceras en bild på ytan på ett pappersark på olika sätt. Men principen för deras handling är alltid densamma: att bygga en kombination av punkter i en viss sekvens. Ju mindre storleken på varje element, desto mer exakt och detaljerad blir resultatet.

De flesta moderna skrivare använder torrfärg - toner, bläckstråleskrivningsmodeller sprider pigment, sublimeringsskrivare använder en metod för att avdunsta bläck från filmer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt handlingsprincipen ligger skillnaderna i ett antal funktioner

  1. I laserskrivare avbildningen utförs med en laser direkt på en roterande trumma. Därefter sprutas torr toner på ytan och lämnar ett avtryck på papperet. Det sista steget är att "baka" under den termiska effekten av en uppvärmd rulle.
  2. I bläckstråleskrivare det finns ett rörligt huvud som inte vidrör pappersarket. När den rör sig sprutar den bläck genom munstyckena, deras antal varierar från 12 till 256.
  3. I en punktmatrisskrivare det rörliga huvudet rör sig inuti vagnen längs pappersarket. Elektriska impulser appliceras på den. Själva huvudet innehåller 9-24 nålar i kontakt med elektromagneten. När ström appliceras förskjuts nålen, i kontakt med färgbandet.

Det här är de viktigaste punkterna du behöver veta om principerna för användning av olika typer av skrivare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Skrivare är olika: laser eller matris, bläckstråleskrivare och sublimering, stort format eller bärbara dimensioner. Deras grundläggande klassificering tar hänsyn till utskriftsmetoden som används i enheten, men det finns andra grundläggande egenskaper. Bland dem - utrustningens syfte: för utskrift på cirklar, på skivor, på pappersark används olika enheter för att skapa fotografier.

Dessutom är det viktigt: skriver ut en modell med flytande färger eller använder en mer ekonomisk toner i form av pulver, oavsett om det finns funktioner för färgöverföring av bilden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Matris

Ett sällan använt alternativ idag . Denna typ av skrivare ligger närmast klassiska skrivmaskiner, den har en rörlig vagn och en matris i form av ett huvud med en uppsättning nålar. Överföringen av utskriften görs rad för rad genom att trycka på spetsarna på färgbandet. Det finns från 9 till 24 nålar i huvudet - ju fler det finns, desto tydligare blir intrycket. Idag har prickmatrisutskrift överlevt i kassaregister.

Fördelarna med denna metod inkluderar opretentiöshet i arbetet … Färdiga tryck är inte rädda för mekanisk nötning och kontakt med fukt. Men prickmatrisskrivare är långsamma, bullriga och ger inte höga bilddetaljer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laser

Faktum är att denna teknik under nästan ett sekel sedan xerografins uppfinning har genomgått endast mindre förändringar. Laserutskrift på skrivaren är lämplig för dokument, diagram och diagram, fotografier . Den använder pulverfärg, som bakas vid uppvärmning och bildar ett starkt band med papperet. Utskrifter är inte rädda för blekning, fuktfriktion och själva laserskrivarna är okänsliga för papperskvaliteten.

Själva enheterna är dyrare, men lättare att underhålla och har ett imponerande arbetsliv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bläckstråleskrivare

Tryckutrustning av denna typ används vid industriellt skapande av reklamprodukter och hemma eller på kontoret. Bläckstråleskrivare har en hög utskriftshastighet och bildar en bild baserad på många punkter . En matris med munstycken fungerar som ett tryckelement, en tillförsel av färgämnen - behållare är inbyggda i en patron eller monterade i ett hus. På grund av den höga färgförbrukningen i bläckstråleskrivare har mer ekonomiska alternativ med CISS - ett kontinuerligt bläckförsörjningssystem - kommit i bruk. På de flesta vanliga modeller kan den installeras som en extern enhet.

Bläckstråleskrivare har mycket olika funktioner och kompatibilitet med olika typer av färgämnen. Bland dem finns det alternativ:

  • vattenbaserad, den mest prisvärda;
  • pigment för fotoutskrift;
  • lösningsmedel (tryckning) för reklamprodukter;
  • oljebaserad för industriell märkning;
  • alkohol med en accelererad torkcykel;
  • termisk överföring för överföring av tryck på tyg.
Bild
Bild

Hem- och kontorsmodeller, reklam - interiör för att skapa inredning och storformat. För att skriva ut utskrifter från fotografier används enheter med CISS. Särskilda manikyranordningar produceras för nagelservicesalonger och souveniranordningar för att skapa dekorativa utskrifter på skivor och andra föremål.

Bläckstråleskrivningsmodeller kännetecknas av tyst, nästan tyst drift, bra prestanda och utmärkt färgåtergivning . Deras största nackdel är hög bläckförbrukning.

Dessutom kräver tekniken inköp av rätt papper. Med en lång ledig tid torkar färgerna ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

LED

Principen för användning av sådana skrivare liknar laser, men en stråle av LED -strålar används här. Enheterna är pålitliga och hållbara och ger utskriftshastigheter upp till 40 ark per minut … Utskriftskvaliteten är utmärkt, men skrivare kostar nästan dubbelt så mycket som laser med liknande funktioner.

Bild
Bild

Multifunktionella enheter, eller MFP: er, kombinerar möjligheterna för flera typer av utrustning i deras fall. De är väl lämpade för användning i hemmakontorformat, de kan skriva ut bilder, dokument, skanna och kopiera utskrifter.

Modeller av denna typ är kompakta, tar lite plats, men i prestanda är de sämre än specialiserade typer av utrustning.

Bild
Bild

Sällan använda typer

Bland utskriftsenheterna finns det de som används relativt sällan. Detta är sublimering modeller som används vid tryckning. Trumskrivare , redan ur bruk, men med oöverträffad skrivhastighet. Kronbladsmodeller är prototypen för prickmatrisskrivare, men med ett specialteckenplaceringssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Idag kan du, även med en liten budget, köpa en skrivare av ett välkänt märke - varje större märke har billiga modeller. Bland de alternativ som är värda att köpa finns det ett antal modeller.

Canon PIXMA G1411 . En budgetbläckstråleskrivare med bra utskriftskvalitet och hastighet. I den här serien har varumärket i allmänhet ingen motsvarighet.

Bild
Bild

Samsung Xpress M2020W . Prisvärd svartvitt laserskrivare med inbyggd trådlös modul. Bekväm kontorslösning.

Bild
Bild

HP Color Laser Jet Pro M254dw . En färgskrivarmodell med en utmärkt kombination av hanterbarhet, prestanda och färgkvalitet.

Bild
Bild

Canon PIXMA iX6840 . Den bästa färgskrivaren med CISS och möjligheten att skapa utskrifter i A3 -format.

Bild
Bild

HP Sprocket fotoskrivare . Optimal modell för fotoutskrift. Mobil, bekväm, ger utmärkt bildupplösning.

Bild
Bild

Xerox Phaser 6020 . Enkel LED -skrivare med anständigt pris, lämplig för hem, minikontor.

Bild
Bild

Den här sexan kommer definitivt inte att svika sina ägare, den kommer att klara alla uppgifter och låter dig få önskat resultat i utmärkt kvalitet.

Förbrukningsbara material

När du köper en skrivare måste dess ägare ta hänsyn till behovet av att köpa förbrukningsmaterial . Dessa kan vara både underhållsartiklar - fett, papper och komponenter som krävs för utskrift.

Toner, bläck och behållare för dem, patroner är konstruerade för en specifik livslängd som anges av tillverkaren. Dessutom måste du då och då i lasermodeller byta utvecklare - ferromagnetiska kulor som är ansvariga i patronen för att flytta tonern … Det är bättre att göra detta inte på egen hand, utan i ett servicecenter.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en skrivare är det mycket viktigt från början att uppmärksamma ett antal parametrar som direkt påverkar enhetens användbarhet, dess funktionalitet och prestanda. De viktigaste parametrarna kan identifieras.

  1. Enhetstyp … MFP -enheter utökar avsevärt möjligheterna för kontorsutrustning, men om du inte behöver skanna, skicka och ta emot dokument via fax, kopiering är det meningslöst att betala för mycket för multifunktionalitet.
  2. Lastintensitet … Patronens önskade volym, utskriftskostnaden och dess hastighet beror på den. Ju fler visningar som måste göras per dag, vecka, månad, desto högre belastning kommer utrustningen att bli. Kontorsmodeller har en större resurs, de tål lättare sådana överbelastningar. För hemmamodeller överstiger de uppskattade volymerna sällan 2000 visningar per månad.
  3. Antal färger … Om uppgiften enbart är att skapa svartvita bilder är det värt att överväga svartvita skrivare från början. I färgenheter installeras från 4 till 12 patroner eller behållare med färgämne - ju fler det finns, desto bredare blir paletten med nyanser.
  4. Lov … Hur hög detaljen blir beror på det. Indikeras som dpi - dots per inch. För fotografier uppnås acceptabel utskriftskvalitet med en upplösning på 2400 dpi, för att arbeta med tabeller och grafer behöver du från 1200 dpi, endast för textdokument 600 dpi.
  5. Visningshastighet . I professionella modeller når den 50 sidor per minut, hemma - från 10 till 5 (svartvitt respektive färgbilder). Bläckstråleskrivare är de långsammaste, laser är dubbelt så snabbt.
  6. Skriv ut format . De pappersstorlekar som stöds av enheten är direkt beroende av dess funktionalitet. Till exempel stöder fotoskrivare oftast utskrift i A6 -format. Maxstorleken för standardskrivare är A3.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan faktorer som närvaro och typ av gränssnitt, trådlösa moduler och typen av operativsystem som stöds vara av betydelse.

Användarmanual

Efter att ha köpt en skrivare - ny eller begagnad - måste den vara ansluten till en dator och konfigurerad korrekt . Att ansluta till en dator som den inte tidigare var ansluten till kräver ett annat tillvägagångssätt. I Windows "Start" -menyn, välj fliken "Enheter och skrivare", hitta den anslutna skrivaren. När du har klickat på snabbmenyn kan du ställa in standard för utskrift från den här maskinen. Här kan du också hitta utrustningskalibrering, skriva ut en testsida och andra nödvändiga kommandon.

Om du behöver visa dokumenthistoriken måste du använda fliken "Öppna kö". Men det fungerar bara för aktuella bidrag. Den tidigare informationen, även om anställda bestämde sig för att skriva ut målarbok på en fungerande skrivare, kan endast erhållas genom att logga. Denna funktion är aktiverad i menyposten "Egenskaper". Här kan du rensa minnet genom att avmarkera kryssrutan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland behöver skrivaren bara startas om.

För att göra detta, gå bara in på kontrollmenyn och välj "Starta om". Återställning återställer data, vilket är viktigt för en ny anslutning.

Kalibrering behövs i de fall då enheten inte fungerar som den ska, det finns utskriftsfel . De senaste drivrutinerna laddas ner för att slutföra det. Användaren går sedan till underhållsmenyn där justeringen av skrivhuvudet kan startas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga fel

Att diagnostisera skrivarstörningar börjar alltid med att kontrollera alla förbrukningsmaterial och närvaron av ström. Om allt är i ordning med dessa indikatorer bör du vara uppmärksam på de informationsmeddelanden som tekniker utfärdar. Till exempel visas inskriften "Utskrift är omöjlig på grund av felaktiga inställningar för den aktuella skrivaren" oftast på grund av användning av föråldrad programvara - Microsoft Word -redigeraren. I andra program uppstår inte felet. Den troliga orsaken är förekomsten av skadlig kod i programmet.

Om skrivaren inte visas av datorhanteraren i motsvarande Windows -fönster kan orsakerna också variera . Till exempel leder till detta resultat om du inaktiverar utskriftstjänsten. Problemet kan vara att kablar eller pluggar går sönder.

Ibland är lösningen bara att installera drivrutinen från skrivartillverkarens webbplats.

Bild
Bild
Bild
Bild

När enheten skriver "Inget papper" med ett fullt fack är det värt att kontrollera arkens egenskaper, deras överensstämmelse med tillverkarens krav. Dessutom kan ett sådant fel bero på smutsiga rullar, mekanisk blockering i systemet eller programvarufel.

Om skrivaren skriver ut samma sak många gånger är orsaken troligen ett inställningsfel . Du måste återställa minnet eller avbryta utskriftskön från startmenyn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Se Canon PIXMA G1411 Printer Review.

Rekommenderad: