Sifon -enhet: Hur Fungerar Den, Vad är Den Till För? Vad Består Badrumssifonen Och Andra Modeller Av?

Innehållsförteckning:

Video: Sifon -enhet: Hur Fungerar Den, Vad är Den Till För? Vad Består Badrumssifonen Och Andra Modeller Av?

Video: Sifon -enhet: Hur Fungerar Den, Vad är Den Till För? Vad Består Badrumssifonen Och Andra Modeller Av?
Video: The Siphon 2024, April
Sifon -enhet: Hur Fungerar Den, Vad är Den Till För? Vad Består Badrumssifonen Och Andra Modeller Av?
Sifon -enhet: Hur Fungerar Den, Vad är Den Till För? Vad Består Badrumssifonen Och Andra Modeller Av?
Anonim

Häverten är ett viktigt element i avloppsbeslag och är helt ersättningsbart vid installation av handfat, badkar och duschkabiner. Enheten kännetecknas av enkel design, låg kostnad och bred konsumenttillgänglighet.

Bild
Bild

Funktioner och syfte

Häverten är en oberoende avloppsarmatur utformad för att ansluta VVS -armaturer till ett avloppssystem. Förutom VVS installeras sifoner på avlopp för tvättmaskiner och diskmaskiner, vilket förhindrar att smutsiga avlagringar kommer in i det allmänna nätverket. Häverten ligger mellan hushållsapparatens avlopp och avloppsröret och tjänar flera viktiga funktioner . Det tillåter inte spridning av en obehaglig lukt från avloppssystemet, vilket beror på närvaron av ett vattenblock eller en vattentätning i det. Den andra, inte mindre viktiga funktionen av sifoner är att förhindra att matrester och köksrester kommer in i avloppsledningen, av misstag hamnar i diskbänken och tvättas bort med vatten.

Sifoner fungerar således som ett slags dubbelsidiga filter som säkerställer avloppsnätens relativa renhet och skyddar hemmet från skadlig lukt. Sifonerna har en ganska enkel design och består av en kaross, inlopps- och utloppsuttag, gummipackningar, ett skyddsnät för filtrering, två utloppsrör, en anslutningsskruv och tätningar. Vissa modeller är dessutom utrustade med ett överflödessystem som förhindrar att VVS -armaturen överfyller och stänker vätska över kanten, samt ytterligare uttag som gör att du samtidigt kan ansluta flera enheter samtidigt, till exempel ett handfat, en tvättmaskin och en badkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Principen för VVS -sifonen är mycket enkel och baserad på enkla fysikaliska lagar

  • Vatten ackumuleras ständigt i enhetens nedre eller mellersta del, vilket inte lämnar och upprätthåller ett konstant tryck i enheten. Tack vare detta blockeras obehagliga lukter och stiger inte in i rummet.
  • Köksavfall kommer in i sifonen, sätter sig på botten av den del av apparaten där vattenpluggen sitter och stannar där tills sifonen är rengjord. Flytande avlopp passerar fritt genom detta fack och släpps ut genom utloppsröret i det allmänna avloppssystemet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sifoner klassificeras enligt flera kriterier, vars huvudsakliga är konstruktionstypen. Enligt detta kriterium utmärks tre typer av enheter, vars detaljerade beskrivning presenteras nedan.

Bild
Bild

Flaskhävertar

De representerar den största gruppen enheter och är de vanligaste och bekvämaste. Beslagen har en enkel enhet och monteras utan inbjudan från en specialist. Hävertens konstruktion består av en cylindrisk kropp, till vars botten ett rundat kolvglas är skruvat med en gängad anslutning. Ett kort rör finns inuti kroppen, genom vilket förorenat vatten från ett handfat eller handfat kommer in i kolven. I dess övre del finns ett utgående uttag, anslutet med en gängad anslutning med ett utloppsrör, som i sin tur är anslutet till ett avloppsrör.

Flaskmodellen ser ut så här: smutsigt vatten genom dräneringshålet i diskbänken kommer in i sifonkroppen, därifrån, genom det övre hålet, går det in i grenröret, genom det - in i avloppssystemet. Samtidigt lägger sig fast avfall till botten av kolvglaset och kommer inte in i det allmänna avloppssystemet. Det är i kolven som vatten ackumuleras och en vattentätning bildas, som inte tillåter avloppslukt att komma in i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ta bort avfall från sifonen, skruva loss kolven och skaka ur skräpet som har samlats där. Det är också lämpligt att rengöra hålrummet mellan kroppen och det korta röret, det är också ibland igensatt med fettavlagringar och tillåter inte att vatten stiger till det övre avloppshålet.

Vid rengöringens slut skruvar du fast kolven, sätter på vattnet och kontrollerar anslutningens täthet . Rengöringen av flaskhävern kräver inga låssmedverktyg och utförs helt för hand. Rollen som tätningsmedel för gängade anslutningar av flaskhävert utförs av en koppling, vilket gör det möjligt att avstå från användning av packningar och andra material som är nödvändiga för att bilda en tät anslutning. Tack vare detta kan även hemmafruar klara av att rengöra en sådan modell.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrugerade sifoner

Fram till nyligen ansågs de vara de mest populära och användes ofta vid anslutning av handfat och handfat. Enheten presenteras i form av ett korrugerat böjt rör tillverkat av mjuka material och kan enkelt ändra formen. I sektion är enheten en sicksackformad ihålig struktur med gängade anslutningar i dess ändar, med hjälp av vilken den är ansluten till VVS och avloppsrör. Hävertinstallationsprocessen är enkel och består i sekventiell körning av flera steg.

Först fästs en enhet för dränering av vatten i diskbänken med packningarna som ingår i hävertpaketet . Den nedre änden av den korrugerade kopplingen är fixerad i en tee som går in i avloppsröret, och den övre änden är ansluten till avloppsröret som kommer ut ur diskbänken. Därefter får sifonen den önskade böjningen, vilket skulle säkerställa bildandet av en vattenplugg - en vattentätning.

Det rekommenderas att göra böjningen mer brant, annars kommer det inte att vara möjligt att skapa det nödvändiga trycket, och avloppslukt kommer att tränga in i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rörhäver

De är S- eller U-formade böjda rör och är kompakta i storlek. Monteringsdesignen inkluderar den övre delen, som är fäst vid badet (handfatet) med en speciell bult, den mellersta arbetsdelen av den krökta formen och den nedre - konstruerad för att ansluta sifonen till avloppsröret. Monteringen och installationen av enheterna utförs med hjälp av spännmuttrar och O-ringar. Beslag av denna typ rekommenderas inte för installation i kök på grund av deras tendens att snabbt ackumulera fettavlagringar i ett fast knä. Demontering och rengöring av rörmodeller är en arbetskrävande och tidskrävande process, varför de oftare används för badrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Platta sifoner

Designad för installation under badkar och duschar och kännetecknas av enkel design och miniatyrdimensioner. Sådana anordningar består av ett plant hölje, på vars ovansida det finns inlopps- och utloppsöppningar . En av dem är ansluten till en slang som kommer från badets avloppshål, och den andra är ansluten till ett grenrör som är anslutet till avloppsröret. Den lilla höjden på den platta sifonen är tillräckligt för att skapa effekten av en vattentätning, men den är kategoriskt inte avsedd för ackumulering av matavfall och fast skräp. Därför rekommenderas det inte att installera platta modeller i köket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa funktion som sifoner klassificeras är hur ventilen stängs . Enligt detta kriterium utmärks manuella och automatiska modeller. I den förra är ventilen fixerad på en kedja, och stängningen / öppningen av dräneringshålet görs manuellt. Sifoner med automatisk ventil är utrustade med ett system som är anordnat och fungerar enligt följande: en bottenventil i avloppshålet är ansluten med en serie rörliga stavar till en manöverspak på vattenkranen. När du trycker på spaken öppnas ventilen och vattnet rinner fritt in i sifonen och sedan i avloppssystemet. Dyrare modeller kommer med en klick-klack bottenventil och är utrustade med ett överflödessystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Innan du köper en sifon måste du besluta om konstruktionstyp. Så om en modell väljs för en diskbänk är det bättre att välja en apparat av flaska med en grenrörsdiameter på minst 40 mm. Detta krav beror på att stora mängder vatten med högt innehåll av fett och matrester passerar genom kökshävern. Detta orsakar snabb igensättning av apparaten och kräver regelbunden rengöring. Därför, ju större dess innerdiameter är, desto mindre ofta måste den rullas upp och rengöras.

Om sifonen är vald för ett bad med korta ben eller en duschkabin, är det bättre att köpa en rak platt modell. En sådan enhet passar perfekt in i ett trångt utrymme och, trots sina små dimensioner, skapar den önskade vattentätningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa urvalskriterium är sifonmaterialet . Det mest praktiska och pålitliga alternativet är plastmodeller. De är som regel utrustade med den nödvändiga uppsättningen packningar och tätningar, har en enkel struktur och är monterade utan användning av VVS -verktyg. Många plastprover är dessutom utrustade med ytterligare rör som gör att du kan ansluta flera VVS- eller hushållsapparater till sifonen samtidigt. Men trots deras höga prestanda och långa livslängd ser plastprover rustika ut och passar ofta inte in i moderna köks- eller badrumsdesigner.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det här fallet kommer spektakulära rostfria modeller med en vacker kromfinish och lakoniska former att rädda. Sådana sifoner är monterade lite mer komplicerade än plast, men de ser mycket snyggare och ädlare ut. Mässingsmodeller ser inte mindre attraktiva ut. De är också ofta förnicklade och har en lång livslängd. Fördelen med metallmodeller är en absolut slät inre yta som inte behåller fettavlagringar och små skräp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett kompetent val, korrekt installation och tidigt underhåll av sifonen kommer att säkerställa en lång och problemfri drift av VVS-armaturer och hela avloppssystemet.

Rekommenderad: