Installera En Huva I Köket (56 Bilder): Hur Man Installerar Och Ansluter Till Köksventilation, Installation I En Lägenhet

Innehållsförteckning:

Video: Installera En Huva I Köket (56 Bilder): Hur Man Installerar Och Ansluter Till Köksventilation, Installation I En Lägenhet

Video: Installera En Huva I Köket (56 Bilder): Hur Man Installerar Och Ansluter Till Köksventilation, Installation I En Lägenhet
Video: Installation frihängande köksfläkt - MORA.2019.07 2024, April
Installera En Huva I Köket (56 Bilder): Hur Man Installerar Och Ansluter Till Köksventilation, Installation I En Lägenhet
Installera En Huva I Köket (56 Bilder): Hur Man Installerar Och Ansluter Till Köksventilation, Installation I En Lägenhet
Anonim

Under tillagningen krävs att luftmassorna cirkulerar av hög kvalitet för att ta bort olika lukter från köket samt sänka temperaturen i detta rum. För att säkerställa denna effekt kan du inte bara göra med ett naturligt ventilationssystem. Av denna anledning placeras en speciell enhet ovanför spisen som ger forcerad luftventilation - en köksfläkt. I den här artikeln visar vi dig hur du installerar det korrekt och får det att fungera effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av enheter

Installation av olika modeller av huvar kan variera beroende på egenskaperna hos deras design och deras kategori.

Om vi tar luftreningsmetoden som ett kriterium, kan dessa enheter vara enligt följande

Återcirkulera . Sådana modeller är utrustade med speciella filter som använder kol. När den passerar genom den rengörs luften och strömmar tillbaka in i köket. Nackdelen med detta alternativ är behovet av att ständigt byta kolpatroner, eftersom de inte kan tvättas. Typiskt har en sådan enhet platta modeller av de aktuella enheterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en genomströmningsmekanism . Dessa modeller rengör luftmassorna perfekt från sot och oljiga ångor, vilket ofta observeras i köket. Vanligtvis är dessa kåpor anslutna direkt till ventilationsaxeln. För att en sådan kåpa ska vara så effektiv som möjligt måste dess mått antingen vara samma som kaminens eller matlagningsytans eller större. Sådana mekanismer är utrustade med bullriga, om än kraftfulla fläktar.

Varje huva kommer att vara utrustad med ett filter, men det kan vara kol, eller det kan bestå av metallgaller som är lätta att rengöra. I genomströmningsmodeller skyddar sådana filter ventilationsaxeln från inträngande av fettpartiklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvor kan skilja sig från varandra i sättet att fästa

Hörn . Sådana modeller kommer att vara relevanta om spisen ligger i hörnet av köket. Hörnmodeller kan ha både genomflödes- och recirkulationssystem. I enlighet med denna bestämmelse är det nödvändigt att ge obehindrad tillgång till kommunikation under installationen - ventilationsaxel och elektriska ledningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inbäddad . Dessa modeller är mycket kompakta och praktiskt taget osynliga i köket, eftersom de vanligtvis är monterade i en nisch speciellt avsedd för dem. De kräver en direktanslutning till ventilationssystemet. Detta gör att de kan visa den högsta effektiviteten. Här används metallgaller som filter, varför de bör rengöras regelbundet. De kan diskas i diskmaskin.

Detta alternativ ser ganska estetiskt tilltalande ut och kan passa in i nästan alla designkoncept, vare sig det är ett modernt loft eller en bra gammal klassiker.

Bild
Bild
  • Platt . De installeras när det inte finns tillgång till ventilationsaxeln av någon anledning. Denna enhet är helt självförsörjande, även om den fungerar från elnätet. Vanligtvis utrustad med en mediumfläkt. Kostnaden för en sådan huva är inte hög, men här måste du ofta byta kolfilter.
  • Ö . Dessa modeller tar mycket plats eftersom de är fästa i taket direkt ovanför plattan. De är vanligtvis utrustade med en kraftfull fläkt, vilket gör det möjligt att göra ett utmärkt rengöringsjobb. Dessa kåpor installeras ofta mitt i köket, precis ovanför arbetsområdet. Ölösningar har ett högt pris och snygg design.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kupol eller öppen spis . Denna typ av avgassystem tillhör gruppen högeffektsanordningar som har stor funktionalitet. De är vanligtvis monterade på väggen ovanför plattan och tar mycket plats. Sådana modeller behöver inte byta filter.

Bild
Bild

Det bör noteras att när man väljer en viss modell bör man vara mycket uppmärksam på dess höjd. Under installationen bör den placeras ovanför gasytan på ett avstånd av 70-85 centimeter och ovanför den elektriska ytan - från 60 till 85 centimeter.

Valet av en viss modell kommer att utföras beroende på kökstyp, möblerna i den, rumets område och ventilationssystemets egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändig ström

När du väljer denna typ av utrustning är ett viktigt kriterium som har en allvarlig inverkan luftreningsprestanda, som mäts i kubikmeter. Detta värde avgör hur mycket luftmassor den aktuella utrustningstypen kan passera genom sig själv på en timmes drift.

Om vi pratar om inhemska standarder måste luften i köket förnyas helt 12 gånger inom en timme . Och om du behöver beräkna effekten kan detta göras med en enkel formel - takhöjden måste multipliceras med köksytans yta och det resulterande antalet multipliceras med 12.

Vid beräkningar är det nödvändigt att göra en liten marginal för effektfallet på grund av förekomsten av olika luftkanalböjningar, ventilationsaxelns längd och andra egenskaper. För att göra detta, lägg till 30% till det erhållna resultatet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, när du köper en viss huva bör det buller som det gör tas beaktas. Tillverkare anger vanligtvis dess nivå i decibel. Köp inte modeller som avger mer än 50 decibel. Idag finns det nästan tysta modeller på marknaden med flera fläktar med ett speciellt fodral som absorberar ljud.

Ett stort antal billiga inbyggda enheter är små i storlek, men denna fördel kan bli ett problem när det gäller otillräcklig luftpumpeffekt. Detta problem kan lösas med en liten tweak som du enkelt kan göra med dina egna händer.

Grunden är att montera ytterligare en fläkt av kanaltyp i valfri del av den utgående typen . För att genomföra denna satsning behöver du bara ett par adaptrar. Det är nödvändigt att lägga fläktens strömkabel antingen parallellt med kanalen eller i den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationen kan också utföras i syfte att öka effekten, redan med hänsyn till att standardfläkten och den extra kanalfläkten fungerar. Om så önskas är det möjligt att ersätta den inbyggda lösningen med en utomhusmodell med en kapacitet två till tre gånger högre än standard fläktkapacitet. Det är klart att ingen kommer att utrusta ett billigt system med en för kraftfull fläkt.

Det bör komma ihåg att omkopplaren som används för huvor som kan fungera i olika lägen kanske inte är utformad för att ansluta en annan fläkt, utöver den vanliga. Då är det bättre att inte försöka förstå essensen i enheten i en sådan omkopplare, utan helt enkelt att installera en extra omkopplare för kroppstyp. För att göra detta behöver du bara borra ytterligare ett hål i någon bekväm del av enheten och installera omkopplaren och anslut den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

Om vi pratar om utformningen av skåpet för en inbyggd huva, så är det ganska enkelt. I ett sådant skåp finns det två väggar på sidorna med det övre skiktets totala djup, som fästs med en horisontell skiljevägg upptill och utan botten. Det bör också finnas en invändig hylla mellan väggarna. Det är bättre att inte beställa tillsatsen av en sådan del under skapandet: fyra konfirmanter kan installeras själv, men huven kommer att levereras så tätt som möjligt.

Med storlekskraven blir allt mer komplicerat . Så att den efter inbäddning organiskt passar in i möbelstrukturen, utan att skapa några sprickor och hål, huven eller dess ritning med huvudmåtten bör redan vara hos ägaren innan möblerna börjar skapas. Och enhetens dimensioner bör väljas med hänsyn till bredden på kokplattan eller spisen, liksom det ögonblick då kroppen faktiskt blir två eller tre centimeter större.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den nedre delen kommer att vara den bredaste, så det är utifrån det som skåpets huvudmått kommer att bestämmas. Dess storlek på utsidan ska vara samma bredd som själva huven. Om vi pratar om ett möbelfodral kan dess djup vara 5-6 centimeter djupare. Sedan kan huven flyttas till den främre väggen, och den öppna delen kan helt enkelt stängas med en liten skiljevägg för fästning.

Det bör komma ihåg att huset för den dolda delen av huven kommer att ha ett gap på 1-1,5 centimeter från skåpsväggen. Detta tillstånd bör under inga omständigheter försummas, eftersom detta är en av de viktigaste förutsättningarna för installation av inbyggd elektrisk utrustning.

Med skåpets höjd är allt mer eller mindre klart, eftersom avståndet mellan botten av den övre delen och bordsskivan vanligtvis är från en halv meter till 65 centimeter. Som nämnts ovan bör avståndet mellan gasspisen och enheten vara från 70 till 85 centimeter, och avståndet mellan huven och elspisen ska vara 60-85 centimeter. Det vill säga avsnittet där huven är monterad kommer att falla avsevärt ur den övergripande köksensemblen. I detta fall kan skåpets höjd vara 8-12 mindre än andra skåp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsarbete

Installation av en huva i köket är vanligtvis uppdelad i flera steg.

  • Först måste du montera huven till önskad plats på väggen. Detta förutsätter att den måste hängas över spisen, fäst vid väggen eller taket.
  • Enheten är ansluten till elnätet.
  • Luftkanalanslutning och dess borttagning i ventilationskanalen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss börja med en kupolhuva . Enheter av denna typ är utrustade med en genomströmningsfiltreringsmekanism och de kräver en direkt anslutning till ventilationsaxeln. För att fläkten ska fungera måste ett eluttag finnas i närheten. Innan du monterar enheten bör du montera kökssatsen helt. I det här fallet är det inte överflödigt att använda markeringar, med hänsyn till måtten på den valda huven. Du måste fästa den på väggen så fast som möjligt. Av denna anledning stansas först hål under avgasfästena med en borr eller perforator om väggen är gjord av betong eller tegel. Det är nödvändigt att montera pluggarna i dessa hål och skruva fast de speciella fästelementen med hjälp av bultar, som vanligtvis levereras i satsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om en inbyggd huva, kommer den nästan att vara osynlig i köksuppsättningen. Vanligtvis installeras denna typ antingen i en specialpanel som glider ut, eller i en speciell låda som är gångjärnig. Om det är nödvändigt att installera i ett skåp, bör det förstås att det måste göras strikt enligt enhetens dimensioner. Du kan ta reda på dess egenskaper genom informationen som finns i instruktionerna för tekniken.

Med tanke på att denna typ av huva är inbyggd, bör dess nedre del ligga i linje med skåpet . Av denna anledning stiger botten till enhetens höjd, varefter den skruvas fast på den. Massan av denna design kommer att vara imponerande, varför alla komponenter måste installeras korrekt. Botten fixas bäst med eurobultar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att skåpet täcker luftkanalen . Det är nödvändigt att göra ett hål i det korrugerade röret. Om ventilationsaxeln är placerad i väggen bakom skåpet, vilket ofta är fallet i privata hus, bör bakväggen också skäras ut. Om vi pratar om en lägenhet kommer kanalen att ligga i taket, varför den övre delen ska skäras ut. Skåpet placeras på golvet eller på sidan och huven är fäst vid den. Nu sätts allt på plats och skruvas fast. Men bultar ensamma kommer inte att räcka på grund av att konstruktionens massa blir för stor. För förstärkning på väggen måste du först fästa en speciell metallprofil som är utformad speciellt för väggskåp, och en struktur är redan fäst vid den från sidan.

Nu är det nödvändigt att fästa ett rör av korrugering till ventilationsmekanismen och huven. Huven är ansluten till elnätet och dess funktion kontrolleras. Nu behöver du bara fixa skåpets framsida, varefter arbetet är klart.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är nödvändigt att installera en platt fläkt av recirkulationstyp, ska det sägas att detta är en upphängd konstruktion som hänger över spisen eller spishällen. Ett recirkulationsrengöringssystem är installerat här och det finns ingen luftkanal, varför hela strukturen är plan.

Följ dessa regler för att göra installationen av denna modell enklare

  • Det finns speciella hål på enhetens kropp för att fästa den på väggen. Under dem, med hjälp av en perforator, stansas hål i väggen i vilken så kallade spikspikar sätts in.
  • Markiserna är fästa på dem, som vanligtvis levereras med enheten i satsen. Huven är fäst vid dem.
  • Nu behöver du bara ansluta till nätverket och du kan använda enheten.

Som du kan se är installationsschemat för olika modeller av huvar i allmänhet ungefär detsamma. Även om du har en hemgjord huva installeras den med samma procedur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk koppling

På grund av ackumulering av ånga och fettavlagringar inuti sådan utrustning är det möjligt att få en elektrisk stöt om anslutningen inte gjordes korrekt. För att ansluta en avgasanordning i köket och leverera el till den måste det finnas tre kablar - fas, noll och jord. Landningsstandarder ska vara gula, åtskilda av en grön rand. Och innan du påbörjar installationsarbetet bör du se till att det finns jordning alls.

Naturligtvis, om köket redan har en jordningskabel och europeiska standarduttag är installerade, så förenklar detta avsevärt anslutningen: det räcker att ansluta tråden till jordkontakten, som vanligtvis är markerad i form av remsor av olika längder eller bokstaven förkortning GND. Om enheten inte ger jordning, och det finns sådana modeller på marknaden, är det bättre att göra det själv, helt enkelt genom att ansluta kabeln till metallhöljet.

Om jordning inte finns i uttagen måste du göra det själv . Men om du inte vet hur du kan göra det själv, är det bättre att ta till en lämplig specialist. Och du ska inte försöka ansluta en neutral ledning till rör eller ett batteri. Den måste fixeras uteslutande på en död neutral.

Glöm inte att huven måste vara ansluten till ett separat uttag, som är monterat på nivån för huven på hela mekanismen eller något högre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under byggandet av alla lokaler som kommer att användas för mänsklig bostad, görs också ett ventilationssystem. När du eller specialisten du ringer ansluter spiskåpan, avbryts dess funktion. För att minska dessa överträdelser till ett minimum bör en extra låda utrustad med en speciell ventil installeras. Funktionsprincipen är extremt enkel: när huven stängs av stängs ventilen med ett lock och luften kommer ut av sig själv. När tillagning pågår och huven är aktiverad stänger ventilen det naturliga ventilationshålet genom det forcerade luftstyrkan från fläkten. Denna mekanism har fördelar - det finns ingen omvänd dragkraft.

Låt oss nu gå direkt till beskrivningen av processen för att ansluta huven till det elektriska nätverket

När strukturen är helt installerad är det nödvändigt att installera uttaget om det inte redan är på rätt plats. En separat linje bör dras från överföringsfallet. Det skulle vara trevligt om det ligger på väggen i korridoren. Då är det bara nödvändigt att göra ett hål i väggen, utföra slutsatsen av trådarna och fästa uttaget på en plats som passar dig.

Om distributionsboxen ligger på ett betydande avstånd eller på en obekväm plats, blir arbetet ganska allvarligt. Först måste du slipa väggarna, lägga ledningarna och sedan ansluta till elpanelen. Men allt beror på varje enskilt fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av ventilationskanal

Det finns två huvudkategorier av avgasrör.

  • Korrugerad aluminium . De böjer sig bra, sträcker sig och kan justeras till en eller annan storlek. Denna version av kanalen skapar inte buller och vibrationer, men ur estetisk synvinkel kan den inte kallas vacker. Vanligtvis gömmer den sig i en garderob, låda eller inuti ett falskt tak.
  • Luftkanaler av polyvinylklorid eller plast . Sådant material väger lite och anses vara ganska hållbart. På grund av den släta ytan genererar luftströmmarna inget ljud under körning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du installerar en kanal i köket, se till att den enda standardventilen i rummet inte hindras av ett rör. Om det bara finns en, bryts ofta en annan utgång från axeln igenom och en backventil monteras, som stänger av flödet när enheten aktiveras. Du kan också använda en speciell låda med klaffventil.

Låt oss nu gå direkt till installationen av kanalen . Först är det nödvändigt att trycka in korrugeringen i de gjorda hålen, och i skåpets övre vägg är det nödvändigt att ge det den nödvändiga, i regel fyrkantiga formen. Nu måste du klippa korrugeringen med en liten marginal och också göra snitt i hörnen för att böja dem utåt.

Det är nödvändigt att hänga korrugeringsskåpet på väggen. Glöm inte att behandla alla luftvägsfogar med ett silikonbaserat tätningsmedel innan du gör detta. Detta är nödvändigt så att strukturen tätas och det inte finns någon strömförlust. I nästa steg är det nödvändigt att fixa den hemgjorda lådan på skåpet, vilket gör att det korrugerade materialet kan anslutas till ventilationsaxeln. Det kommer inte heller vara överflödigt att plantera den på silikon.

Om luckorna är för stora, är det bättre att inte försöka täta dem med silikon. Då är det nödvändigt att använda polyuretanskum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu fixar vi huven i skåpet. Det är bättre att skruva fast det på självgängande skruvar eller pluggar. Det andra alternativet är relevant om fästet är avsett för en vägg.

Vi fäster korrugeringen ordentligt på avgasanordningen och fixar den med en klämma. Det är inte nödvändigt att smörja anslutningen med ett tätningsmedel.

Om avgasanordningen är ansluten direkt till ventilationen är det ganska enkelt att utföra en direkt anslutning av luftkanalen till ventilationsaxeln. För att utföra sin bekväma dockning kan du använda ett speciellt galler där det finns ett runt hål.

Om vi pratar om installationen av PVC -luftkanaler, så blir installationen densamma: vi fäster bara rören i hörnen och leder dem till ventilation.

Vid installation av ventilation bör antalet rörböjningar minimeras så mycket som möjligt. Detta bevarar bra luftdrag i röret. Varje rörsväng minskar dragkraften med cirka tio procent.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips och vanliga misstag

Korrugering kommer att vara ett mer intressant och effektivt material för att skapa en ventilationskanal av olika anledningar. Till exempel gör den sitt jobb bättre än plaströr. Installationen kommer att kosta betydligt mindre än med andra material. Dessutom har den ingen förlust av effektivitet, vilket inte kan sägas om rörledningar av plast. Under installationen kan den töjas ganska kraftigt, vilket avsevärt minskar ljudnivån under systemets drift.

Ett annat användbart tips är att rengöring av plaströr och korrugeringar bör göras minst ett par gånger om året för att förhindra att de täpps till med specifika ansamlingar och avfall.

Du bör inte tveka att rådgöra med en avgassystemspecialist om du vill utföra din egen installation. Det kommer att vara bra om du har en assistent som redan har stött på några problem när du skapar ett ventilationssystem - då har du någon att diskutera det eller det problemet med.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvor är vanligtvis utrustade med speciella luktneutralisatorer, som kan vara:

  • ultraviolett;
  • baserad på kemi;
  • elektrojonisering.

Kemiska lösningar kräver konstant utbyte, eftersom deras aktiva element är täckt med en fettfilm. Detta alternativ kan också vara farligt för människors hälsa. Elektrojoniseringslösningar fungerar på samma sätt som en konventionell luftjoniserare. Det här alternativet har en nackdel, eftersom det kommer att ligga nära personen som är vid spisen - detta äventyrar säkerheten.

Ultravioletta lösningar kräver periodisk rengöring av lampor från förbränning och fett. Lampor måste bytas vartannat år. Men det här alternativet kommer att vara helt säkert och ofarligt, eftersom ultraviolett strålning är på en mycket låg nivå här.

Förresten, användningen av en sådan lösning kan också lösa frågan om tändning av spisen eller hällen, eftersom förutom den nämnda strålningen avger lamor en knappt märkbar blåaktig eller vit färg.

Bild
Bild

Det bör också komma ihåg att varje steg i installationen är viktigt och dess roll knappast kan överskattas på grund av det faktum att det är värt att göra det minsta misstaget eller avvikelsen i processen med horisontell installation av huven, och detta i nästan 100% fall kommer i framtiden att leda till problem som kan verka först omärkliga. Till exempel om du applicerade en liten mängd tätningsmedel eller lämnade luckor som inte är synliga. Detta kommer definitivt att påverka hela mekanismens funktion.

Bild
Bild

De vanligaste misstagen som byggare gör är följande

  • I ventilationsaxeln är ett rör murat upp och en avgasanordning är direkt ansluten till den, där en backventil är installerad. Om huven inte fungerar blir ventilationen av rummet omöjlig på grund av att ventilen helt enkelt stänger röret när fläkten är inaktiv.
  • Vid installation används ofta ett rör med en diameter på 100 millimeter. Det här är inte tillräckligt. Använd ett rör med en diameter på 125 mm för ventilation. Ett rör med en specificerad diameter tar bort förorenade luftmassor med en volym på upp till 350 kubikmeter på en timme.

I allmänhet är det relativt enkelt att eliminera dessa två fel - det räcker med att helt enkelt bygga ut ingången till ventilationsgruvan, samt installera ett speciellt galler för avgasmekanismen.

Bild
Bild

Processen att installera en huva i köket är fylld av vissa svårigheter, som inte alltid kan elimineras av en person som inte har viss kunskap. Det är därför det inte kommer att vara överflödigt att locka till sig en specialist eller åtminstone rådgöra med honom när du installerar huven i köket själv.

Rekommenderad: