Kemiska Ankare För Betong: Vad är Det? Installation Av Flytande Ankare, Deras Sammansättning. Hur Använder Man Ankare För Armering I Betong?

Innehållsförteckning:

Video: Kemiska Ankare För Betong: Vad är Det? Installation Av Flytande Ankare, Deras Sammansättning. Hur Använder Man Ankare För Armering I Betong?

Video: Kemiska Ankare För Betong: Vad är Det? Installation Av Flytande Ankare, Deras Sammansättning. Hur Använder Man Ankare För Armering I Betong?
Video: Borra och plugga i olika väggar 2024, April
Kemiska Ankare För Betong: Vad är Det? Installation Av Flytande Ankare, Deras Sammansättning. Hur Använder Man Ankare För Armering I Betong?
Kemiska Ankare För Betong: Vad är Det? Installation Av Flytande Ankare, Deras Sammansättning. Hur Använder Man Ankare För Armering I Betong?
Anonim

Det är möjligt att säkerställa tillförlitligheten hos byggnadsinstallationer med hjälp av ett kemiskt ankare. Denna typ av fästelement har bosatt sig på den ryska marknaden för inte så länge sedan. På grund av fästelementets hållfasthet och vidhäftningsstyrkan i växelverkan mellan fasta ämnen och vätskor blir infästningen många gånger mer tillförlitlig än vid användning av konventionella förankringsanslutningar.

Bild
Bild

Vad det är?

Adhesiv ankare, flytande plugg, injektionsmassa - alla dessa definitioner av ett kemiskt ankare används i arbetarnas enkla språk. Fästelement som består av en konventionell armeringsstång eller med en utvändig gänga, en hylsa med en spiralformad yta inuti och ett speciellt lim (tillverkad av syntetiskt harts), kallas ett kemiskt ankare.

För första gången användes denna typ av fästsystem i gruvindustrin - med dess hjälp var det möjligt att montera olika fästelement på lösa fundament. Senare blev ankring populärt inom konstruktion . Kemiska material ger tillförlitlig förankring till skillnad från traditionella ankare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemiska ankare är ett komplett och sofistikerat system som inkluderar ytterligare borrverktyg, blandningspistoler, precisionsutmatare, skrapor och borstar för ytrengöring och andra . Limkompositionen väljs individuellt med hänsyn till installationsförhållandena och basmaterialet. Oftast används ett kemiskt ankare för vanlig eller porös betong, för tegelkonstruktioner, för sandsten eller kalksten. Massan tränger in i basen, i dess porer och sprickor, de syntetiska komponenterna stelnar - och en pålitlig monolit bildas som håller delen.

Flytande pluggar är oumbärliga för mycket höga och dragande laster, de kan användas för konstruktion av balkonger, broar, baldakiner vid ingångarna till byggnader

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Egenskaperna hos kemiska fästelement visar hög tillförlitlighet hos lederna, vars funktion åtföljs av statiska, dynamiska och vibrationsbelastningar. Draghållfastheten är 2,5 gånger högre än konventionella ankarbultar. Liksom alla byggmaterial har det limmade ankaren sina för- och nackdelar.

Det finns en hel del positiva aspekter

  • Efter installationen förseglas hålet och blir lufttätt.
  • Omfattningen är mycket bred.
  • För installation behöver befälhavaren ingen särskild utbildning och erfarenhet - installationen är så enkel som möjligt.
  • Efter att limmet har härdat ökar fästelementets hållfasthet.
  • Bärförmågan ökas, det vill säga ankaret tål dragmoment och brytbelastning.
  • Hög motståndskraft mot yttre aggressiv miljö. Motståndskraftig mot korrosion och kemiska angrepp.
  • Det finns speciellt formulerade föreningar för arbete under hög luftfuktighet, liksom för strukturer monterade under vatten.
  • Kapital och hållbarhet. Livslängden kan vara minst 50 år.
  • Miljövänlighet. Tillverkningsanläggningar producerar föreningar som är lämpliga inte bara för externa, utan också för internt arbete.
  • Kemiska ankare påverkas inte av höga temperaturfluktuationer. Termisk expansion motsvarar expansionskoefficienten för materialet där fästelementet installerades.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika problem under arbetet, glöm inte de negativa aspekterna

  • Limets härdningsperiod är direkt beroende av lufttemperaturen. Vid + 20 ° C - detta är 25-40 minuter, vid + 5 ° C - 5,5-6 timmar, om temperaturen är ännu lägre, tar polymerisationen upp till flera dagar.
  • Kort hållbarhet. Oöppnad förpackning måste användas inom ett år. Om patronen öppnas måste den användas omedelbart, eftersom vätskeankar inte alls lagras i öppen form.
  • Det höga priset på fästelement - många köpare avvisas av detta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Tillverkare avslöjar vanligtvis inte proportionerna av element i sammansättningen av flytande kemiska ankare. Men vilka komponenter som ingår i limblandningen förblir öppna:

  • produkter från den kemiska industrin i form av högmolekylära föreningar erhållna genom en polykondensations- eller polymerisationsreaktion - med andra ord syntetiska hartser;
  • kvartssand - en fritt flödande mineralblandning av naturligt ursprung, som består av 95% kiseloxid;
  • cement - används som ett extra bindningselement, tack vare vilket den självhäftande massan får sina höghållfasta egenskaper;
  • komponenten på grund av vilken härdning sker är en härdare.

Kemiska ankare är tvåkomponentformuleringar som blandas innan arbetet påbörjas. De tillverkas i flera typer.

Bild
Bild

Ampull

Denna typ används strikt för hål med en viss diameter. Det finns en ampull för varje hål. Ampulankare används huvudsakligen för fixering av baser, hål i vilka kan borras med hög precision och renhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Injicerbar eller kapsel

Mer bekvämt, eftersom hålets fyllningsnivå inte behöver kontrolleras. Skillnaden i diametrar kommer inte att leda till besvär, eftersom limmassan tenderar att expandera under härdning.

Förpackningen är tillverkad i form av ett par kapslar - med ett lim och en härdare. Denna typ är inte lämplig för arbete med vertikala ytor, eftersom kompositionen kommer att flöda ut utan att ha tid att härda. Injektionsankare kan vara av två typer.

  • Med två patroner av olika volymer, vars kompositioner blandas vid utgången. En speciell pistol krävs för att säkerställa att de två komponenterna matas jämnt. Det finns en spiral inuti mixerpipen, tack vare vilken kompositionerna blandas redan innan de lämnar.
  • Med en patron . Det finns också 2 komponenter som finns i ett rör, men åtskilda av en särskild partition. Blandning sker på samma sätt i mixerpipen. Du kan använda den med en traditionell sprutpistol.
Bild
Bild

Kapselmekanismer är mer mångsidiga och populära på den moderna marknaden. Detta beror på att inga beräkningar behövs för att bestämma det erforderliga antalet kapslar. De är praktiska för att fylla konformade hål, det vill säga de som expanderar på djupet.

Armeringsjärn eller dubbla ankare har en tjock konsistens. En viktig roll spelas av korrosionsskyddande komponenter och deoxideringsmedel som ingår i kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man tänka på när man väljer?

När du väljer ett vätskeankare finns det flera punkter att tänka på:

  • dimension - grundtjocklek, dellängd och diameter;
  • positionen där installationen kommer att ske, det vill säga vertikalt, horisontellt eller i taket;
  • belastning på ankaren;
  • var fästelementen kommer att placeras;
  • materialet från vilket basen är gjord;
  • fuktighet och temperatur i miljön;
  • härdningshastigheten för limmassan.

Tillverkningsanläggningar anger vanligtvis alla dessa parametrar på förpackningen eller i medföljande instruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Innan du installerar ett ankare, som tillhör kemi, måste du noggrant studera bruksanvisningen. Detta gör att du kan ta hänsyn till alla nödvändiga nyanser, till exempel beräkna installationsschemat och mycket mer.

Det första steget är beredningen av borrhålet . På grundval görs anteckningar på de platser där fästelementen kommer att monteras. Sedan borras ett hål med en borr högst 2 millimeter bredare än tappens diameter. Du måste hålla borren i vinkelrätt läge i förhållande till ytan. Hålets djup kan kontrolleras med speciella stopp, eller genom att markera ett märke på borren. För att framtida fästelement ska vara pålitliga måste hålet rengöras från damm och smuts. Proceduren utförs med en speciell borste och en manuell eller konstruktionsdammsugare - allt beror på mängden arbete som utförs.

Det andra steget är introduktionen av limmassan . Ett munstycke är installerat på patronen och hela strukturen sätts in i en speciell pistol. Pressa först ut en liten mängd av den kemiska sammansättningen, cirka 10 centimeter, för att se till att alla komponenter blandas jämnt - du behöver inte använda dem. Mixerutloppet placeras i hålet, sedan genom att trycka på pistolens avtryckarknapp kontrolleras blandningens flödeshastighet. Fanéret fylls till cirka 2/3 av dess volym.

Bild
Bild

Det tredje steget är installationen av en metallstav . För att fördela limmet jämnt inuti hålet kan fästelementen "dras ut" lite och sedan skruvas in i slutet. Medan limmet härdar kan ankarets position kontrolleras. Det är möjligt att avgöra om massan har fyllt hålet eller inte genom sitt utseende - om limmet kommer ut betyder det att installationen är lufttät.

Det sista steget är att montera och dra åt muttern . Efter att lösningen har härdat helt kan alla material och element fixas. Dra åt muttern med en momentnyckel. Tillverkare i sina rekommendationer anger vilken maximal kraft som ska appliceras vid åtdragning av muttern. Det rekommenderas inte att använda en traditionell nyckel, eftersom det finns risk för att kraften överskrids och materialet försämras.

Bild
Bild

Om det uppstår pauser under installationen tas inte pipen ur patronen, men innan du fortsätter arbetet ändras den till en ny.

Vissa byggare är engagerade i beredningen av lösningen på egen hand . För detta blandas epoxiharts, härdare (UP-583), cement- eller gipsbruk och ett mjukningsmedel (DBP eller DEG-1). Den resulterande blandningen knådas noggrant. Det är bäst att blanda lösningen i små mängder och använd sedan omedelbart.

De främsta fördelarna med ett hemlagat ankare är liten krympning, hög hållfasthet och slitstyrka, möjligheten att montera vid olika temperaturer från -9 ° C till + 35 ° C. Blandningen stelnar inom 2 timmar.

Rekommenderad: