Kemiska Ankare (29 Bilder): Installation Av En Hårnål Med Ett Flytande Ankare. Vad är Det Och Hur Använder Jag En Flytande Pluggpistol?

Innehållsförteckning:

Video: Kemiska Ankare (29 Bilder): Installation Av En Hårnål Med Ett Flytande Ankare. Vad är Det Och Hur Använder Jag En Flytande Pluggpistol?

Video: Kemiska Ankare (29 Bilder): Installation Av En Hårnål Med Ett Flytande Ankare. Vad är Det Och Hur Använder Jag En Flytande Pluggpistol?
Video: Så lägger du till med ankare 2024, April
Kemiska Ankare (29 Bilder): Installation Av En Hårnål Med Ett Flytande Ankare. Vad är Det Och Hur Använder Jag En Flytande Pluggpistol?
Kemiska Ankare (29 Bilder): Installation Av En Hårnål Med Ett Flytande Ankare. Vad är Det Och Hur Använder Jag En Flytande Pluggpistol?
Anonim

Inom byggbranschen används ofta olika typer av fästelement. Deras sortiment expanderar ständigt. Tillverkare erbjuder årligen nya typer av fästelement. En av dem är ett tvåkomponents kemiskt ankare (flytande plugg). Det dök upp på marknaden nyligen, varför det ännu inte har lyckats bli populärt bland professionella och hantverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Kemiskt ankare - ett fästelement som innehåller en självhäftande massa, en hylsa med en invändig gänga och en förstärkningsstång. Metallkomponenterna är tillverkade av korrosionsbeständiga material som rostfritt stål eller galvaniserat stål.

De tillverkas i enlighet med föreskrifterna i GOST R 57787-2017.

Sådana fästelement ser ut som ett vanligt limrör med en hårnål som ingår i satsen. Vätskemassans sammansättning inkluderar:

  • konsthartser tillverkade med användning av polyestrar, akryl;
  • fyllmedel;
  • härdare som påskyndar polymerisationen av den vidhäftande blandningen.
Bild
Bild

Funktionen för detta fästelement är enkel - ett hål i ytan fylls med speciellt lim, varefter en förstärkningsstång sätts in i den . När limmet härdar är metallstången ordentligt fixerad i urtaget. På grund av de unika egenskaperna hos limkompositionen expanderar den inte under polymerisationen och fungerar snabbt - det tar inte mer än 40 minuter för dess fullständiga härdning vid en temperatur på 15-20 grader.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Flytande pluggar används i nästan alla typer av byggnadsarbeten.

En av deras viktiga fördelar är att säkerställa tätheten i anslutningen till materialet, förmågan att motstå allvarliga kraftbelastningar.

Bild
Bild

Andra fördelar med sådana fästelement:

  • enkel installation - för att fixa pluggen från befälhavaren krävs ingen erfarenhet och speciella färdigheter;
  • förmågan att arbeta med de flesta typer av byggmaterial;
  • ankaret är inte utsatt för frätande processer, det är resistent mot olika negativa yttre faktorer;
  • möjligheten att fixera under vatten;
  • anslutningens hållbarhet - livslängden är minst 50 år;
  • eliminering av förekomsten av inre spänning på grund av samma termiska expansion av basen och ankaren;
  • hög bärighet;
  • ett stort sortiment av flytande pluggar - det finns produkter till salu för både inomhus och utomhus arbete (i sådana limblandningar finns det inga komponenter som avger giftiga ångor).
Bild
Bild

Kemiska ankare är inte idealiska fästelement eftersom de har betydande nackdelar. Den största nackdelen är den höga kostnaden för materialet. Jämfört med klassiska expansionspluggar kommer den senare att kosta flera gånger billigare.

Nackdelarna inkluderar också:

  • lång polymerisation av limmet vid låga omgivningstemperaturer, till exempel kommer kompositionen helt att härda vid 5 grader först efter 5-6 timmar;
  • brist på polymerisation vid låga temperaturer;
  • kort hållbarhet - kompositionen i en förseglad förpackning behåller sina egenskaper i 12 månader;
  • omöjligheten att lagra det öppnade röret - limmassan ska användas omedelbart efter att förpackningen har förseglats.

En annan betydande nackdel är omöjligheten att demontera ankaret när limmassan är fullständigt polymeriserad.

Bild
Bild

Var används de?

Kemiska ankare är oumbärliga i situationer där det är nödvändigt att fixa tunga föremål på byggmaterial med en lös struktur. De används för gips, skumblock, plåtar eller keramiska block. Den självhäftande massan tränger lätt in i byggnadsmaterialets porer, och efter härdning fixerar den på ett tillförlitligt sätt dubben i basen.

Bild
Bild

Flytande pluggar används:

  • för arrangemang av vägkonstruktioner, till exempel vid installation av skyddande ljudbrusskydd, stöd för kraftledningar och belysningsstolpar;
  • för efterbehandling av byggnader med ventilerade fasader på väggar av cellbetongblock;
  • för installation av omfattande och viktiga arkitektoniska föremål - pelare, stuckaturer;
  • under rekonstruktion av lyftaxlar;
  • under installation och restaurering av olika monument;
  • under byggandet av vattenparker, dekorativa fontäner och andra vattenstrukturer;
  • vid installation av skyltar och andra strukturer.

Kemiska ankare används i byggbranschen för arbete med trä, ihåliga tegelstenar och andra material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Kemiska ankare är en tvåkomponentsblandning . Dess första komponent är en limmassa, den andra är en härdare. Material klassificeras enligt arbetstemperaturen.

Tillverkare erbjuder sommarankare avsedda för användning vid t 5 … 40 ° С, vår -höst, där polymerisation sker vid t -10 ° … +40 ° С.

Det finns en vinter flytande plugg till salu som kan härda vid temperaturer ner till -25 grader. Dessutom tillverkas kemiska ankare i 2 versioner: ampull och patron.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ampull

Innehåller en ampull som innehåller 2 kapslar - med lim och härdare. Dessa 2 komponenter måste blandas innan du använder den flytande pluggen. När lim och härdare kombineras erhålls en homogen massa som är lätt att använda.

Huvuddragen i ampullkemiska ankare är produktion för en specifik skruvstorlek . För att skapa en anslutning krävs 1 ampull. Användarvänlighet förklaras av avsaknaden av behovet av att spåra hålets fyllning, eftersom kompositionens mängd beräknas noggrant av tillverkaren för att installera en stud av en specifik storlek. I detta fall utförs fyllningen utan munstycke.

Bild
Bild

Ampulfästen rekommenderas för horisontellt placerade baser. När medlet införs i vertikala strukturer kommer limmassan snabbt att flöda nedåt.

Bild
Bild

Patron

Dessa material finns i två varianter - i ett rör eller i två patroner. I det första fallet separeras limmet och härdaren i en behållare med en inre skiljevägg. När du trycker på röret matas 2 kompositioner samtidigt in i blandningsspetsen.

Den har ett specialiserat munstycke som säkerställer homogen blandning av limmet och härdaren.

Bild
Bild

Kemikaliepatronampuller är av följande typer

  1. Universell . Sådana kompositioner är praktiska att använda, eftersom de inte kräver en noggrann beräkning av kompositionsmängden för en infästning.
  2. Designad för att fästa metallbeslag på en betongbas . Dessa blandningar har en tjock konsistens. De inkluderar korrosionshämmare och deoxideringsmedel.

Nackdelarna med patronvätskedynor inkluderar oförmågan att kontrollera fullständigheten av att fylla hålen, liksom behovet av att beräkna flödeshastigheten med borrhålsdiametern.

Bild
Bild

Populära märken

På grund av deras utmärkta prestanda och tekniska egenskaper är kemiska ankare av europeiska märken efterfrågade särskilt. Låt oss presentera ett betyg av populära tillverkare.

Tytan Professional . Företaget tillhör innehavet Selena. Universella flytande pluggar (EV-I, EV-W) produceras under detta märke. Kompositionerna tillverkas på basis av polyesterhartser. Anchor EV -W är ett vintermedel för låga temperaturer, som kan polymerisera vid t ner till -18 grader. Båda dessa material kan användas för installation av viktade strukturer, för olika reparations- och restaureringsaktiviteter.

Bild
Bild

Sormat är en finsk tillverkare , erbjuder flytande pluggar i cylindrar med olika volymer. Engångsmunstycken tillhandahålls för applicering av blandningen. Den självhäftande massan är gjord av polyesterharts, bestående av 2 komponenter. Produkterna är avsedda att fästa strukturer med medelvikt i byggmaterial med en ihålig och cellulär struktur.

Bild
Bild

" Ögonblick ". Det är ett varumärke som tillhör det tyska koncernen Henkel. Företagets produktionsanläggningar finns i många länder, inklusive Ryssland. Syntetiska pluggar "Moment" rekommenderas för installation av tunga strukturer i porösa material. Produkterna från detta märke har blivit särskilt populära på grund av deras snabba polymerisation och höga bindningsstyrka. Det finns ingen styren i sådana lim, på grund av vilka de kan användas för interiörarbete.

Bild
Bild

Fischer är en tysk tillverkare som erbjuder kemiska ankare (RM och FHP) och patronvarianter (FIS V 360S och FIS V S 150 C). En konstruktionspistol krävs för att använda patronerna.

Bild
Bild

TOX . Ett annat tyskt märke som tillverkar ampull- och patronankare. Produkterna har vunnit popularitet på grund av deras snabba inställning, vilket garanterar en pålitlig anslutning och förmågan att arbeta med porösa material.

Bild
Bild

Det är värt att notera produkterna från Hilti -märket . Kemiska ankare från denna tillverkare kan användas i områden med seismisk aktivitet, såväl som under vatten. De kan användas vid temperaturer från -18 till +40 grader. Tillverkaren erbjuder produkter för hål 8 … 30 mm i diameter, på grund av vilka de kan användas för installation i basen av armeringsstavar.

Bild
Bild

Hur väljer man?

De flesta flytande pluggar på marknaden är universella. Det finns dock flera kriterier att tänka på när man väljer material. Det första du bör tänka på är typen av grund . Denna information anges i instruktionerna från tillverkaren på förpackningen.

När du köper en limblandning är det viktigt att titta på produktionsdatumet, eftersom produktens hållbarhet är 1 år. Efter 12 månader förlorar materialet sina egenskaper och tekniska egenskaper.

Kemiska ankare bör väljas i enlighet med temperaturregim där de kommer att användas. Om den väljs fel kan det hända att den självhäftande massan inte hårdnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Att installera tappen i limmassan är inte svårt, men vid genomförandet av denna uppgift måste flera viktiga villkor vara uppfyllda. Installationen börjar med att göra ett hål i basen . För detta används en stans med en borr (dess diameter bör vara cirka 2-3 gånger större än metallstångens storlek).

Nästa steg är att noggrant rengöra det resulterande hålet från damm och smuts . Om du försummar detta arbete kommer vidhäftningen av limmet och materialet inte att vara så tillförlitlig. Du kan använda en dammsugare för att ta bort damm från hålet.

Bild
Bild

Efter åtgärder

  1. För in en silhylsa i hålet (dess användning är obligatorisk vid arbete med cellmaterial och ihåliga tegelstenar). Den måste installeras innan limmassan introduceras. Användningen av en maskhylsa främjar en jämn fördelning av kompositionen längs hålets längd och på alla dess sidor.
  2. För att fylla hålet ordentligt bör en speciell dispenser användas . Massan ska användas för att fylla hela hålets volym.
  3. Manuell insättning av reglaget . Om produktens längd är mer än 50 cm är det lämpligt att använda en speciell jigg, som matar stången under tryck. När du använder ampullvätskedynor måste tappen klämmas fast i borrchucken och fästelementen måste sättas in när utrustningen arbetar med medelhastighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att förankringsbulten har satts in i hålet hårdnar föreningen. I grund och botten torkar limmet på en halvtimme. Kontrollera metallstavens vinkelrätt omedelbart efter att den har installerats i hålet . Efter några minuter, på grund av polymerisationen av kompositionen, kommer det inte att vara möjligt att ändra stiftets position.

Rekommenderad: