Armering Av Plattan: Korrekt Bindning Av Armeringen Av Monolitiska Plattor. Hur Beräknar Man Konsumtionen Av Armering För Mängden Betong? Vilken Typ Av Förstärkning Läggs?

Innehållsförteckning:

Video: Armering Av Plattan: Korrekt Bindning Av Armeringen Av Monolitiska Plattor. Hur Beräknar Man Konsumtionen Av Armering För Mängden Betong? Vilken Typ Av Förstärkning Läggs?

Video: Armering Av Plattan: Korrekt Bindning Av Armeringen Av Monolitiska Plattor. Hur Beräknar Man Konsumtionen Av Armering För Mängden Betong? Vilken Typ Av Förstärkning Läggs?
Video: Building With Carbon Fiber Reinforced Concrete 2024, Maj
Armering Av Plattan: Korrekt Bindning Av Armeringen Av Monolitiska Plattor. Hur Beräknar Man Konsumtionen Av Armering För Mängden Betong? Vilken Typ Av Förstärkning Läggs?
Armering Av Plattan: Korrekt Bindning Av Armeringen Av Monolitiska Plattor. Hur Beräknar Man Konsumtionen Av Armering För Mängden Betong? Vilken Typ Av Förstärkning Läggs?
Anonim

Förstärkning av en monolitisk golvpanel utan balkar (invändig horisontell inneslutande struktur) är en obligatorisk teknisk process för deras tillverkning. Armeringen i konstruktionen av konstruktionen av betong tar belastningen och ökar produktens hållfasthetsegenskaper.

Bild
Bild

Utnämning

Syftet med förstärkningen är att öka förmågan att klara konstruktionens belastning, för att minska risken för sprickor som uppstår på grund av temperaturhopp. För sådana uppgifter används ett material med höghållfasta egenskaper - fiber, glasfiber, basaltfiber, stål. För att eliminera för tidig korrosion och öka byggnadernas slitstyrka började förstärkningsmetoden tillämpas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

Förstärkning av en monolitisk golvpanel är en ansvarsfull process, vars genomförande är föremål för ett antal villkor. Vid arbete med att skapa en golvpanel av armerad betong är det nödvändigt att följa följande rekommendationer.

  • För att ansluta metallstavar bör en stickningstråd med ett tvärsnitt på 1, 2-1, 6 millimeter användas. Användningen av elektrisk svetsning är oacceptabel på grund av en förändring i metallens struktur vid gränssnittspunkterna.
  • Det är nödvändigt att ange den önskade tjockleken (höjden) på betongplattan i förhållande till avståndet mellan väggarna som tar emot lasten. Höjden på den armerade betongpanelen är 30 gånger mindre än avståndet mellan stöden. Samtidigt är den minsta paneltjockleken minst 15 centimeter.
  • Läggningen av komponenterna i järnramen, med hänsyn till överlappningens dimensioner, utförs vertikalt. Vid minsta panelhöjd läggs armeringen i ett lager. På en höjd av över 15 centimeter görs förstärkt armering i två lager.
  • För gjutning i formen används en betongblandning av M200 -klass och högre. Betong av dessa kvaliteter har utmärkta prestandaegenskaper, tål betydande belastningar och har en rimlig kostnad.
  • Armeringsstavar med ett tvärsnitt på 8–12 millimeter används för att montera stålgallret. Vid implementering av en tvåskiktsförstärkning praktiseras en ökad storlek på sektionen av metallprofilen i den nedre raden. Alternativet att använda det färdiga nätet är tillåtet.
  • Formen är gjord av vattentät plywood eller hyvlade brädor. Fogarna förseglas noggrant. För att förstärka formen används glidstång av järn eller träpelare med en diameter på upp till 20 centimeter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppfyllandet av de angivna kraven vid implementering av armeringsprocesser garanterar hållfasthetsegenskaperna hos konstruktionen som konstrueras. Förstärkt panel, tillverkad i enlighet med tekniska villkor, kommer att fungera i mer än ett decennium.

Vilka material används?

Bland annat behöver du oroa dig för att välja rätt material som kan användas. För tillverkning av golvplattor, som nämnts ovan, är det att föredra att använda cementkvalitet 200 och högre . Eftersom det är denna cement som kännetecknas av den högsta graden av styrka - en indikator som är särskilt viktig i det givna fallet. När allt kommer omkring är panelens massa cirka 500 kg / m2.

Bild
Bild

I rollen som förstärkning för plattan används främst metallstavar i A500C -klassen. Varmvalsade armeringsjärn med periodisk profil. Stångarnas diameter bestäms av beräkningen i den utvecklade planen. Som regel ligger diametern på överlappningsstavarna i intervallet 8-16 millimeter.

På grund av det faktum att den monolitiska överlappningen huvudsakligen fungerar för sprickor, är den underliggande förstärkningen specifikt den underliggande förstärkningen, som dras ut under drift. För att skapa det används i vissa avsnitt stavar med ett större tvärsnitt än för det övre lagret. Situationen är något annorlunda i de områden där paneler och stöd stöds ihop . Här verkar imponerande laster på de övre stavarna på ett liknande sätt, i detta avseende förstärks den dessutom. När plattan är baserad på pelare eller mellan stöd som har ganska stora spänn, används armering som ligger i den förstärkta konstruktionens tvärriktning, vars klass är A240C eller A240 (konstruktionsarmering med en slät yta).

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningsfunktioner

Kompetent beräkning av en monolitisk panel för golv och dess förstärkning har många positiva egenskaper.

  • En horisontell monolitisk panelstruktur kommer att ha en hög lastkapacitet.
  • Den korrekta beräkningen ger ett optimerat alternativ för val av armering, panelhöjd, betong och volym av betong. Allt detta tillsammans gör det möjligt att spara tid och pengar.
  • Mycket professionell beräkning tillåter, som stöd för en monolitisk struktur, att utnyttja inte bara väggarna utan även kolumnerna inuti objektet.
  • Beräkningen ger alla erforderliga arbetsvolymer och deras värde.
  • Det är möjligt att beräkna en golvpanel som inte uppfyller konfigurationsstandarden.
  • Livslängden för en konstruktion byggd i full proportion till armeringsberäkningarna är i huvudsak obegränsad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

Alla kan inte göra en professionell exakt beräkning. Det finns dock enhetliga standarder för tillverkning och förstärkning av ett monolitiskt golv. Baserat på dessa regler bör panelhöjden vara 1/30 av avståndet mellan angränsande spanstöd. Till exempel, med en spännvidd på 600 centimeter, kommer höjden på den färdiga monolitiska strukturen att vara 20 centimeter. En höjning kommer bara att resultera i en överskridande av dyr betong.

Bild
Bild
Bild
Bild

När längden på de överlappande öppningarna inte överstiger 7 meter, bör standardberäkningsmetoden användas. Enligt denna metod måste en monolitisk panel förstärkas med två lager av armering . Båda skikten läggs med armeringsjärn A-500C, med en diameter på 10 millimeter. Stavarna placeras med intervall på cirka 150-200 millimeter. Anslutningen av stavarna till en ram med en cellstorlek på 150-200 millimeter utförs med en mjuk stickstråd med ett tvärsnitt på 1, 2 till 3 millimeter. Panelen kan förstärkas med ett standardsvetsat nät som finns på marknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid beräkning av måtten på en monolitisk struktur är det nödvändigt att ta hänsyn till mängden grepp . Detta är den del av panelen som passar mot väggen. Med tegelväggar bör greppets storlek (arbetsyta) vara 15 centimeter eller något mer. För väggar av skumbetong är denna storlek 25 centimeter eller mer. Armeringsstavar skärs på ett sådant sätt att deras ändar täcks med ett lager betongblandning med en höjd av minst 25 millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den enklaste beräkningen avslöjar det med korrekt förstärkning för en kvadratmeter. meter av en monolitisk betongplatta med en höjd av 20 centimeter, är förbrukningen cirka 1 m3 betong av M200-klass och högre (helst M350), 36 kg A500C-förstärkning med en tvärsnittsarea på 10 millimeter. Detta är de grundläggande reglerna. Men bara en specialist kan utföra en noggrann beräkning.

Hur förstärks?

Belastningen på monolitiska paneler utan balkar går vertikalt nedåt och sprider sig proportionellt över hela området. Det visar sig att förstärkningsramens ovansida antar kompressionsbelastningar, och den nedre tar dragbelastningar. Stavarna läggs i formen och knyts till varandra med hjälp av en mjuk stickstråd. För det underliggande skelettet praktiseras tjocka metallstavar. Det övre lagret består av stavar med en mindre sektion.

Bild
Bild
Bild
Bild

När förstärkningsnätet har stickats bör de ha rätt avstånd till höjden.

Med en monolitisk golvkonstruktionshöjd på 180 till 200 millimeter kan längden på spännet som ska täckas sträcka sig upp till 6 meter . I sådana paneler bibehålls avståndet mellan det nedre och det övre armeringsnätet med ett intervall på 100–125 mm. För detta praktiseras klämmor, som är gjorda av resterna av armering med en diameter på 10 millimeter. Långa stavar är böjda i form av bokstaven "L" och placeras med en meters mellanrum. På platser där förstärkning av golvpanelen krävs minskar avståndet till 40 cm. Som regel är detta mitten av gränssnittet med stöden och området med största belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett lager betong på cirka 25–30 millimeter, eller något mer, bör ligga kvar under den underliggande panelförstärkningsramen. Det övre armeringsnätet hälls med ett liknande lager. För att bibehålla denna storlek placeras plaststöd under skärningspunkten mellan armeringens nedre stänger med ett intervall på cirka en meter. Sådana enheter säljs i byggvaruhus. De kan ersättas med träklossar som spikas eller skruvas fast i formen med hjälp av självgängande skruvar. Om du inte fixar deras plats i den här typen kan de flyta när de fyller formuläret med en konkret lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkningsinstruktioner

Byggprocessen består av ett antal steg som måste genomföras i den etablerade sekvensen.

Bild
Bild

Forminstallation

En hopfällbar form är gjord av metallkanaler, brädor och plywoodskivor. Under formen är speciella teleskopiska stödelement (ställningar) placerade på pålitliga och stabila stativ. Antalet stöd bör grundligt stödja lådan, så att den inte kan böja sig under murbrukens belastning . Med en 200 mm lagerhöjd är vikten 1 kvm. meter betonglösning når 300-500 kilo. Istället för infällbara ställningar kan du träna runt timmer eller timmerstänger med en sektion på 100 × 100 millimeter. De ordnas med ett intervall på 1, 2-1, 5 meter. Längsgående balkar placeras på ställen och höjs till en viss höjd. Därefter installeras tvärbalkarna, på vilka plywooden med en fuktbeständig film fixeras ovanpå de yttre skikten med hjälp av skruvar. Den tillåtna tjockleken är 18–20 millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Film-plywood kan ersättas med vanlig, belagd med lackbaserad färg. En annan typ av bas är släta brädor täckta med cellofanfilm. Murbruk fastnar inte på en hal yta - i detta avseende kommer golvpanelens nedre del helt slät och jämn ut.

Hur stickas förstärkning korrekt?

Layout och stickning av metallstavar utförs enligt konstruktionsförstärkningsschemat. Den idealiska cellstorleken är 150 × 150 eller 200 × 200 millimeter. Det är nödvändigt att försöka se till att de delar av ramen som löper i längdriktningen är integrerade. Om stavarnas längd inte är tillräcklig, läggs hjälpstavarna med en anständig överlappning . Böjningszonerna är arrangerade i ett rutmönster. En sådan förstärkning garanterar tillräcklig tillförlitlighet och styvhet hos panelen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fyller i formuläret

Det är lämpligt att använda en prefabricerad betonglösning. Det bibehåller förhållandet mellan komponenterna, blandningen innehåller tillsatser som ger bättre prestandaindikatorer. Betongen är föremål för tillförlitlig kontroll och förs till byggarbetsplatsen i en volym som är tillräcklig för en engångshällning . Med hjälp av en betongpump distribueras blandningen direkt till hela panelens utrymme. Den nedsänkbara betongvibratorn komprimerar effektivt murbruk och fördelar den proportionellt över formen. Parallellt avlägsnas luftbubblor. När hällningen är klar, slätas planet ut med en speciell sparkel på ett långsträckt handtag och täcks med ett tunt lock av torrt cement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lämplig temperatur för omgivande atmosfär vid fyllning av strukturen med en lösning bör vara minst +5 grader . Vid negativa temperaturer kan vätskan inuti blandningen stelna och bryta monoliten. Sprickor försämrar panelens styrka och förkortar dess livslängd. Vid en lämplig arbetstemperatur kommer det förstärkta golvet att härda helt efter en månad. De första 3-4 dagarna fuktas betongen ständigt med vatten för att behålla fukt i den, och på sommaren täcks den dessutom med en film.

Bild
Bild

Viktig! Ett detaljerat diagram över förstärkningen av den horisontella omslutande panelen måste finnas i den tekniska dokumentationen, inklusive ritningarna. Med information om hur man förstärker golvpanelen är det enkelt att göra jobbet på egen hand och spara mycket på detta. Det viktigaste är att korrekt utföra beräkningarna och följa tekniken.

Rekommenderad: