Flytande Takmaterial: Vad är Det? Tillämpningsområde. Hur Ska Man Späda Ut Och Hur Man Använder? Vad är Flödeshastigheten För 1m2?

Innehållsförteckning:

Video: Flytande Takmaterial: Vad är Det? Tillämpningsområde. Hur Ska Man Späda Ut Och Hur Man Använder? Vad är Flödeshastigheten För 1m2?

Video: Flytande Takmaterial: Vad är Det? Tillämpningsområde. Hur Ska Man Späda Ut Och Hur Man Använder? Vad är Flödeshastigheten För 1m2?
Video: Unique Creative ideas from Cement and Tennis Ball - How to make Pots - Flower pot Design Ideas 2024, April
Flytande Takmaterial: Vad är Det? Tillämpningsområde. Hur Ska Man Späda Ut Och Hur Man Använder? Vad är Flödeshastigheten För 1m2?
Flytande Takmaterial: Vad är Det? Tillämpningsområde. Hur Ska Man Späda Ut Och Hur Man Använder? Vad är Flödeshastigheten För 1m2?
Anonim

Ny generation vattentätningsmaterial ersätter gradvis de klassiska rullarna. Denna kategori inkluderar flytande takmaterial som appliceras på ytan av byggnadskonstruktioner i flytande tillstånd - detta är dess huvudsakliga användningsområde. Det är värt att prata mer detaljerat om vad det är, vad är förbrukningen per 1 m2, hur man späd och hur man använder flytande takmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Under handelsnamnet "flytande takmaterial" döljs polymer-bitumenkompositioner som används som beläggning för vertikala och horisontella byggnadsstrukturer. Det liknar helt rullmaterialen med samma namn, men har en annan struktur.

Flytande takmaterial är ett material med en tjock, viskös konsistens, levererad i behållare av metall eller plast . När det gäller dess flytbarhet liknar det lite plasticine eller mastik, det kräver användning av ytterligare komponenter vid förtjockning. Vid tillverkning av flytande takmaterial är grunden för kompositionen alltid bitumen, som upptar det mesta av volymen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till det läggs en mjukgörare, polymer och mineralfyllmedel. Det bästa alternativet är PBK-1, som inkluderar termoplastisk elastomer, som behåller beläggningens egenskaper när den utsätts för frost och solljus . För applikation kan MBI- eller MRBI -alternativ användas som primer. Det är nödvändigt att använda flytande takmaterial i utspädd form. I detta tillstånd får den förbättrad fluiditet och är lämplig för applicering som primer. Topplacken är tjockare och tätare.

Varje typ av beläggning appliceras uteslutande på ett kallt sätt, utan ytterligare uppvärmning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

De huvudsakliga tillämpningsområdena för flytande takmaterial liknar de som är karakteristiska för dess upprullningsbara motsvarigheter. Oftast, med hjälp av sådana lösningar, repareras taket, vilket gör det möjligt att reparera läckor och återställa sin integritet utan att demontera den gamla beläggningen. Och även med hjälp av flytande polymer-bitumenkompositioner är det möjligt att utföra vattentätning:

  • stiftelser;
  • socklar;
  • källare;
  • golv;
  • platta takkonstruktioner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Intressant nog ger formuleringar av denna typ en möjlighet för en permanent beläggningsanordning . Det vill säga, förutom vattentätningsuppgifter, kan de bära en funktionell belastning. I detta fall har materialskiktet ökat motståndskraft mot nötning, det appliceras upp till 1-2 cm tjockt i flera lager. För vattentätning används ofta flytande takmaterial för att skapa avlopp och brunnar. Den är också lämplig för reparation av asfaltbeläggningar, som underlag för tätning av skarvar och sprickor.

När det gäller trä- och metallstrukturer används bitumen-polymerkompositer som en skyddande beläggning. De förhindrar att korrosion återkommer, hjälper till att undvika förstörelse av strukturer under påverkan av biologiska faktorer, den yttre miljön.

Bild
Bild

Hur man använder?

Innan applicering måste flytande takmaterial spädas. En speciell kolvätekomposition används som lösningsmedel för bitumen-polymerkompositionen. Komponenterna blandas till önskad konsistens, blandas noggrant tills de är släta. För grundningsarbeten används flytande blandningar, tjocka är lämpliga för applicering av huvudbeläggningen.

Förbrukningen av flytande takmaterial per 1 m2 under appliceringen beror direkt på det bearbetade materialets vidhäftningsegenskaper:

  • för betong, golv, gammal rullbeläggning - från 0,5 till 1,5 liter;
  • på asfalt och andra bituminösa ytor - 2-2,5 liter;
  • för metall och trä - 0, 2-0, 4 liter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsreglerna är ganska enkla. Flytande takmaterial bör endast spridas med borste eller rulle vid torrt väder. Det bearbetade materialet måste initialt vara fritt från överskott av fukt. Det är omöjligt att applicera blandningen på en våt beläggning, den kommer att flagna av. För att förbättra vidhäftningen måste alla uttalade oegentligheter elimineras för att säkerställa nödvändig täthet.

När det används som takbeklädnad utförs arbetet i en specifik ordning

  • Ta bort gammal flagnande beläggning . Om kompositionen appliceras för första gången rengörs ytan från damm och smuts.
  • Applicera ett lager primer . Det är jämnt fördelat, vilket förbättrar vidhäftningen av materialet. Primern måste härda och torka helt.
  • Applicering av baslack . Det appliceras i lager och torkar varje nivå. Det är bäst att arbeta med en rulle. I genomsnitt, efter 1-2 timmar kommer materialet att stelna och få den nödvändiga konsistensen.

Med rätt ordning kan du säkerställa en exakt och jämn applicering av flytande takmaterial på ytan av betong, tegel och andra material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

Enligt de flesta köpare motiverar flytande takmaterial fullt ut de medel som läggs på köpet. Beläggningen fördelas jämnt, utan sömmar eller luckor . Efter härdning får materialet en slät, enhetlig yta, helt ogenomtränglig för fukt. Köpare noterar att flytande takmaterial kan appliceras med en pensel eller rulle, manuellt, utan verktyg, vilket påskyndar och underlättar arbetet väsentligt.

Många ägare har erfarenhet av långsiktig användning av flytande takmaterial - mer än 3 år. Enligt deras uppskattningar fungerar produkten verkligen bättre än en vanlig roll-to-roll-analog och behåller alla sina egenskaper. Sådan vattentätning löser helt problemet med fuktexponering för betong och andra liknande ytor. Det fanns praktiskt taget inga brister i det nya materialet . Vissa köpare noterar bara att livslängden inte alltid visar sig vara lika med den som tillverkaren deklarerat. Svårigheter uppstår också när applikationstekniken inte följs. I detta fall sker partiell eller fullständig exfoliering av beläggningen.

Rekommenderad: