Hilti Ankare: Kemiska Och Mekaniska, M10 Stud Ankare För Luftbetong, Distanser För Tegel Och Betong, Kilankar, Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Hilti Ankare: Kemiska Och Mekaniska, M10 Stud Ankare För Luftbetong, Distanser För Tegel Och Betong, Kilankar, Andra Typer

Video: Hilti Ankare: Kemiska Och Mekaniska, M10 Stud Ankare För Luftbetong, Distanser För Tegel Och Betong, Kilankar, Andra Typer
Video: How to Install Concrete Wedge Anchors 2024, April
Hilti Ankare: Kemiska Och Mekaniska, M10 Stud Ankare För Luftbetong, Distanser För Tegel Och Betong, Kilankar, Andra Typer
Hilti Ankare: Kemiska Och Mekaniska, M10 Stud Ankare För Luftbetong, Distanser För Tegel Och Betong, Kilankar, Andra Typer
Anonim

Installation av olika strukturer kräver användning av alla typer av fästelement. Ankare är ett pålitligt alternativ. De representerar en detalj som ser ut som ett litet ankare. Sådana modeller läggs oftare på hållbara och hårda ytor. Idag kommer vi att prata om ankarna som tillverkas av tillverkaren Hilti.

Bild
Bild

Särdrag

Hilti ankare har ett stort utbud av möjligheter. De används för att säkra massiva ytor med betydande massa . Modeller kommer att vara det bästa alternativet för montering av olika baser, inklusive luftbetong, gips, tegel och betongkonstruktioner.

Ankare av detta märke kan ha olika tekniska egenskaper . Varje separat typ används för olika material. Prover kan ha alla möjliga storlekar och tjocklekar, så att alla användare kan hitta en lämplig sort i sortimentet.

Varumärket producerar olika modifieringar av fästelement, inklusive ram, kil och drivna modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Räckvidd

Hilti -märket är idag en av de största tillverkarna av konstruktionsfästen, inklusive ankare. De vanligaste alternativen inkluderar följande typer.

Kemisk

Dessa modeller kännetecknas av det faktum att de är utrustade med ett speciellt lim, som används för stark fixering. Oftast används kemiska ankare för att fixera ihåliga tegelstenar, kalksten, skalsten och expanderad lerbetong . Kemiska typer kommer att vara det bästa alternativet för förankring av material med en porös struktur. Men samtidigt kommer det att vara ganska svårt att byta ut sådana element, om det behövs, eftersom basens integritet måste kränkas.

För närvarande finns kemiska sorter i flera versioner . Så det finns speciella kapslar, som är små fulla behållare med en limkomposition. Oftast är de tillverkade av hållbar polyeten. Deras storlek kan vara olika. Vid kontakt med en metallpinne trycks denna behållare snabbt ned och blandas och hårdnar, under påverkan av luftströmmar, vilket leder till en stark fixering av delarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av sådana behållare gör att vi kan fästa processen så snabbt och enkelt som möjligt . Men kostnaden för sådana kemiska sorter kommer att bli mycket högre jämfört med andra alternativ. Dessutom är varje behållare strikt uppmätt. Oftast finns de i behållare om 300 eller 500 milliliter.

Kapslarna kan användas i områden som är utsatta för korrosion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Speciella injektioner kan också hänföras till den kemiska sorten . De är små två volymer ampuller. En av dem innehåller en självhäftande massa, den andra innehåller en speciell härdare för kompositionen. Injektionerna kan säljas i olika mängder. De har en lägre kostnad jämfört med den tidigare typen. Men samtidigt, för att arbeta med sådana fästelement, måste du köpa speciella konstruktionsverktyg separat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behållarna fylls i speciella handhållna apparater . Genom att klicka på dem, genom dispensern, får du en limkomposition. Om du regelbundet utför olika installationsarbete är det bättre att använda en speciell pneumatisk dispenser. Kemiska sorter ersatte snabbt standardpluggarna. De har ingen obehaglig lukt. All kemi som används för formuleringarna är säker för människor och deras hälsa.

Kapslar och injektioner gör att du kan fixa både tunga konstruktioner och lätta produkter.

Bild
Bild

Mekanisk

Dessa klämmor används också i stor utsträckning vid installationsarbete. De kan användas för sammanfogning av massiva material med hög, medellång vikt, samt för att skapa olika isoleringssystem. Hiltis mekaniska ankare kan användas för praktiskt taget alla urtag . De kan också vara lämpliga för substrat som har en kornig struktur. De tas också för att stärka bärande strukturer. Distanser tillverkas ofta av kolstål med en zinkbeläggning för att skydda mot korrosion.

Om du kommer att använda ankare för installation av lätta strukturer, rekommenderas det att använda dem tillsammans med självgängande skruvar . Ofta fixas de i kombination med främre fästelement. Sådana modeller av fästelement är ganska enkla att installera, om det behövs kan de enkelt tas bort från strukturen. Hållare av denna typ kan skryta med en speciell nivå av motståndskraft mot nästan alla mekaniska och kemiska skador. De är tillverkade uteslutande av höghållfasta metaller och deras legeringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Expansionsankare har också ökat slagmotstånd . Under installationen är de nästan omöjliga att böja eller bryta. Under tillverkningen är de täckta med speciella skyddande beläggningar som inte tillåter dem att kollapsa på grund av en stor mängd fukt. Mekaniska ankare kan användas tillsammans med speciella kemikalier som är konstruerade för att producera sammansatta fogar i material som har sprickor eller stora luckor.

Produktserien för detta märke innehåller också speciella mekaniska fästelement (HILTI HST) . De kan användas för alla material som kommer att utsättas för tung belastning under drift.

Så de tas ofta för att skapa hållbara golv, takläggning. I dessa fall är det inte möjligt att använda kemiska sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kilfästen har en hög styrka och slitstyrka. De monteras bara i materialet med det speciella HS-SC-verktyget . Om du behöver utföra installationen på kortast möjliga tid är det inte tillåtet att använda andra enheter. Dessa ankare klarar alla negativa väderförhållanden. De finns i olika diametrar (M10, M16, M30, M12).

Varumärket producerar också speciella HILTI HSA -ankare . De är också utformade för att ansluta massiva strukturer med stor vikt. Dessa produkter finns i diametrarna M6 och M20. Fästelement är ofta tillverkade av rostfritt stål med en galvaniserad yta för skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varumärket är specialiserat på tillverkning av drop-in ankare (HKD) . Dessa fästelement är tillverkade av starkt förzinkat kolstål. Ofta används dessa modeller för betong med luckor eller sprickor.

Drop-in ankare av detta märke kan ha en längd från 25 till 80 millimeter.

Dessa anslutningar används bäst för hårda och hållbara tjocka betongsubstrat. Storleken på den inre tråden kan vara från 6 till 25 millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Ankerskruvar tillverkade av Hilti erbjuder ett antal viktiga och betydande fördelar

  • Hög kvalitet . Med detta företags produkter kan du skapa starka och hållbara anslutningar. Dessutom kommer de inte att kollapsa under kemisk, mekanisk eller atmosfärisk påverkan.
  • Bekväm transport . Sådana ankare är små och lätta. De är lätta att transportera, öppna behållare med kemiska kompositioner kan lagras i denna form i ett år, för transport kan de helt enkelt täckas något med lock.
  • Bekväm installation . Vem som helst kan fixa detta fästelement. Deras installation kräver ingen särskild kunskap. Dessutom, tillsammans med sådana ankarbultar i en uppsättning, finns det nödvändigtvis en detaljerad bruksanvisning, som beskriver hur man utför installationen steg för steg.
  • Pålitlighet . Med kraftiga temperaturförändringar kommer kemiska modeller inte att expandera eller dra ihop sig, de behåller sin konsistens, förlorar inte sina egenskaper och kommer att kunna tillhandahålla en pålitlig anslutning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men produkterna från detta tillverkningsföretag har också några nackdelar. Så många lyfter fram den för höga kostnaden för dessa ankare. Först och främst gäller detta kemiska kapslar med lim. Men samtidigt kan vi också säga att kvaliteten på lederna som skapats med deras hjälp helt motsvarar produktens pris.

Som en nackdel kan man också peka ut för lång härdningstid . Denna nackdel gäller för kemiska prover. Det tar ibland för lång tid för dem att bli helt solida, vilket leder till betydande installationstid.

Dessutom tar det en betydande tid att lösa upp härdaren med självhäftande blandning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du köper ankare bör du ta hänsyn till några viktiga urvalskriterier. Så, det är nödvändigt att ta hänsyn till vilket material de utvalda modellerna är avsedda för . För att ansluta luftbetong, betong, tegel är det bättre att föredra starka mekaniska prover som tål betydande belastningar. Sådana element gör fästelementet tillräckligt starkt. För lättare och större element kan olika typer av kemiska vätskeankare användas.

När du väljer sådana klämmor spelar deras kostnad också en viktig roll . Kemiska kapslar är de dyraste. Injektionerna kostar mycket mindre, men samtidigt, för att använda dem, behöver du en speciell pistol med en dispenser, som måste köpas separat. Mekaniska sorter är de mest prisvärda alternativen. Dessutom kräver de inte ytterligare monteringsdelar (bortsett från vissa studmodeller).

Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper ankarbultar är det bättre att titta på materialet från vilket de är gjorda. Det bästa alternativet skulle vara stål (kol eller legering). Delar av denna metall har en hög hållfasthet, motståndskraft mot kemisk och mekanisk belastning.

Kontrollera beläggningen på varje ankare . Traditionellt är de belagda med en speciell zinkförening. Om fästelementet släpps utan ett skyddande material kan det snabbt förlora alla sina viktiga egenskaper, bli täckt med ett korrosionsskikt, vilket kommer att leda till ytterligare förstörelse av anslutningen. Innan du köper, gör en avkodning av märkningen av ankarna.

Det bör innehålla värdena för den maximala tjockleken på det material som ska fästas, graden av korrosionsbeständighet. Här kan du också hitta ankarbultens diameter, produktens totala längd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användande

För att ankarfästena ska kunna ge den mest hållbara och pålitliga anslutningen av materialet bör du följa några viktiga installationsregler. Varje enskild modell har sin egen monteringsteknik . Om du planerar att arbeta med underlag som har porösa strukturer, bör installationen börja med att fylla näthylsan i den förborrade urtagningen. I detta fall rekommenderas att borra med en diamantspets. Detta kommer att göra ytan slät och även efter bearbetning.

Sedan ska ett litet bindemedel appliceras på hylsans yta . I detta fall måste hålet fyllas 2/3. Det pressas in något tillsammans med att vrida på gängstången (då skruvas det nödvändiga elementet fast på det). Efter att ämnet har stelnat kommer kompositionen att ge en stark förbindelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla hål i vilka clipsen ska sättas in rengörs noggrant från olika skräp i förväg. Ytan måste vara helt ren. Därefter måste urtaget också blåsa ut med tryckluft; för detta kan du använda en speciell pump.

Om du använder en kemisk kapsel för sammanfogning måste den placeras i en färdig fördjupning . En behållare är utformad för att bara rymma en bit.

Sådana alternativ kan användas för material med hög styrka och hårdhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kapseln pressas kraftigt med en speciell hårnål, varefter härdaren börjar hälla ut ur behållaren . Det kommer att ingå i en kemisk reaktion med själva limmet. För att göra förbrukningen av ämnet i patronen mer ekonomisk kan du använda miniräknaren för den önskade mängden injektionsmassa. Detta möjliggör en liten minskning av installationskostnaderna.

Bild
Bild

Recension av Hilti HFX -modellen i videon.

Rekommenderad: