Bi -ramtråd: Hur Man Drar Den? Anordningar För Spänning Av Rostfria Och Andra Trådar, Metoder För Fastsättning På Ramen

Innehållsförteckning:

Video: Bi -ramtråd: Hur Man Drar Den? Anordningar För Spänning Av Rostfria Och Andra Trådar, Metoder För Fastsättning På Ramen

Video: Bi -ramtråd: Hur Man Drar Den? Anordningar För Spänning Av Rostfria Och Andra Trådar, Metoder För Fastsättning På Ramen
Video: Швейные премудрости и хитрости, чтобы шить аккуратно и быстро/sewing tricks 2024, April
Bi -ramtråd: Hur Man Drar Den? Anordningar För Spänning Av Rostfria Och Andra Trådar, Metoder För Fastsättning På Ramen
Bi -ramtråd: Hur Man Drar Den? Anordningar För Spänning Av Rostfria Och Andra Trådar, Metoder För Fastsättning På Ramen
Anonim

Biodling är en fascinerande och lönsam aktivitet, och honungsbi är en unik produkt, välsmakande och hälsosam. Utan undantag vet alla att honung i en bikupa finns i kammar, men inte alla vet att dessa kammar kan väga upp till fem kilo. Träramar förstärkta med tunn stark tråd håller denna vikt. Egenskaperna hos materialen för att sträcka ramarna, metoderna för att sträcka dem, kommer att diskuteras i denna artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En speciell tråd dras på bi -ramen, på vilken fundamentet kommer att fästas i framtiden. Sådant material kan ha en annan sammansättning och tjocklek. De skiljer sig både i material och egenskaper.

Tråden måste uppfylla vissa krav:

  • det måste vara särskilt hållbart;
  • har hög korrosionsbeständighet;
  • har förmågan att motstå stretching, vilket innebär att det sjunker när temperaturen stiger;
  • vara lämplig för mat.

Egenskaperna hos detta material inkluderar det faktum att det rekommenderas att sträcka en sådan tråd vid temperaturer över 20 grader, annars kan den sjunka i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Syfte och enhet

Trådens huvudsyfte är förstärkning. Det tjänar till att stärka och ge ytterligare styrka hos bikakan, och skapar också ett stöd för fundamenten när de häckar ramar för biodlingsbo. Vaxningsprocessen är komplex och tidskrävande och kräver användning av speciella enheter, enheter och verktyg.

För små amatör bigårdar är det tillräckligt att använda de enklaste verktygen:

  • träram;
  • tråd;
  • syl - för håltagning av hål i sidremsorna av bi -ramar;
  • tång - de fixerar trådens ändar;
  • nejlikor - fungerar direkt som klämmor;
  • hammare - för att slå dem.

För att undvika nedskärningar under arbetet är det värt att använda speciella fingerlösa handskar.

Det bör noteras att stora bigårdar kräver användning av specialverktyg och enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Tråden som används för bi -ramar finns i många olika typer. Detta material kan variera i vikt, sammansättning.

Vanligtvis säljs bi -ramtråd i spolar. Spolens storlek och vikt kan variera:

  • för stora - upp till flera tiotals kilo;
  • små eller vanliga - från 500 till 400 och till och med 250 gram.

Många biodlare försöker spara pengar, köper stora rullar och spolar sedan tillbaka dem till mindre rullar.

Biodlaren borde veta att att köpa stora spolar eller att köpa små spolar i bulk kommer att kosta honom mindre (ibland halva priset).

Bild
Bild

Efter material

Tråd tillverkad av olika material kan användas för att spänna bi -ramarna

  • Rostfria produkter . Den vanligaste användningen av just detta alternativ. Det erbjuds biodlare av inhemska och utländska tillverkare. Skillnaden ligger inte så mycket i kvalitet som i priset på produkten. Till exempel är produkter från Indien eller Kina ofta billigare. Rostfritt stål fungerar länge. Den är lämplig för mat och oxiderar inte.
  • Fekraltråd . Den är tillverkad av en legering av ett antal metaller och, vilket är viktigt, är billigare än rostfritt stål, samtidigt som den överträffar den i ett antal indikatorer. Biodlare har bara positiva recensioner om denna tråd.
  • Nikromtråd . Det är ett kvalitetsmaterial med goda egenskaper. Det kostar mer än andra alternativ, och det är inte alltid lätt att hitta det.
  • Den billigaste, men också mindre kvaliteten, är järn (eller svart) tråd . Det är inte resistent mot erosion, håller inte länge, fläckar händer och ofta honung.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av material beror på biodlarens personliga preferenser. Pris och tillgänglighet för produkter spelar en viktig roll här.

Efter egenskaper

När du väljer en nystan måste du vara uppmärksam på dess diameter. Ofta beror draghållfastheten på tjockleken . Först och främst gäller detta rostfritt stål. Dess tjocklek bör inte vara mindre än 0,5 mm. Den inhemska industrin producerar dessa produkter med en diameter på 0,56 mm. Rostfritt stål från Indien och Kina produceras som regel i diametrar på 0,5 mm, 0,4 mm, 0,33 mm.

Nichromtråd har också hög draghållfasthet . Dess diameter kan vara 0,37 mm. Denna tjocklek gör det möjligt att mer exakt utföra vaxningen av ramarna, och bina på en sådan grund bygger snabbt upp bikakan.

Produkter gjorda av fechral töjer inte heller, vilket gör det möjligt att använda en liten diameter för att dra åt ramarna

Men järnet ska vara tjockt - inte mindre än 0,55 mm i diameter, eftersom det är mest mottagligt för töjning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spänningsmetoder

För närvarande finns det olika alternativ för att dra åt bågramar. Det mest använda alternativet är med fyra rader, mindre ofta - fem eller tre. Det finns också en sicksacksträcka, W-formad.

I amatörstorlekar, där det finns en liten mängd binramar, kan tråden dras även på knäna . Många biodlare utför denna typ av arbete med en syl, genomträngande hål i sidremsorna av bi -ramar. I detta fall sätts tråden in i hålen som regel i fyra rader, och dess ände fixeras av den övre studsen.

Sedan, med en tång, spänns den och fixeras sedan av den nedre spiken.

Bild
Bild

Med stora arbetsmängder finns det ett behov av mekanisering, vilket kommer att påskynda monteringen av själva ramarna och trådens spänning. Så, istället för en hammare, rekommenderas det att använda en häftapparat. En enkel anordning - hålslagaren kommer att påskynda stansningen - av trådhålen i ramens sidolister . Dessutom gör en sådan anordning avståndet mellan hålen lika. En speciell maskin hjälper till att dra åt ramarna snabbare, och spänningen på den kommer att vara av bättre kvalitet.

Rekommenderad: