Arbeta Med En Bakåtgående Traktor: Enheten Och Egenskaperna Hos Den Bakomliggande Traktorn Och Färdigheterna Att Arbeta Med Den. Hur Man Börjar? Hur Byter Man Ljus Och Hur Fungerar

Innehållsförteckning:

Video: Arbeta Med En Bakåtgående Traktor: Enheten Och Egenskaperna Hos Den Bakomliggande Traktorn Och Färdigheterna Att Arbeta Med Den. Hur Man Börjar? Hur Byter Man Ljus Och Hur Fungerar

Video: Arbeta Med En Bakåtgående Traktor: Enheten Och Egenskaperna Hos Den Bakomliggande Traktorn Och Färdigheterna Att Arbeta Med Den. Hur Man Börjar? Hur Byter Man Ljus Och Hur Fungerar
Video: Ladda batteriet rätt 2024, April
Arbeta Med En Bakåtgående Traktor: Enheten Och Egenskaperna Hos Den Bakomliggande Traktorn Och Färdigheterna Att Arbeta Med Den. Hur Man Börjar? Hur Byter Man Ljus Och Hur Fungerar
Arbeta Med En Bakåtgående Traktor: Enheten Och Egenskaperna Hos Den Bakomliggande Traktorn Och Färdigheterna Att Arbeta Med Den. Hur Man Börjar? Hur Byter Man Ljus Och Hur Fungerar
Anonim

Motorblocket är den mest kända och efterfrågade typen av små jordbruksmaskiner och används ofta för att lösa olika agrotekniska uppgifter. Enhetens popularitet beror på dess mångsidighet, användarvänlighet och höga prestanda.

Bild
Bild

Specifikationer

De viktigaste tekniska parametrarna för motoblock är effekt, motortyp, arbetsbredd, plöjningsdjup och bränsleförbrukning.

Motoreffekten hos moderna modeller varierar från 3,5 till 15 liter. med … Lågeffektprover med motorer från fyra till sex hästkrafter används för säsongsarbete på små hushållstomter från 10 till 50 tunnland. I små lantgårdar med en yta på 6 hektar används vanligtvis inte gående traktorer och ger vika för motorodlare. Modeller med motoreffekt 6-7 hk med. gör ett utmärkt jobb med åkrar från 40 tunnland till 1 hektar, och prover av den tunga klassen med motorer på 8-15 liter. med. används på plantager från 1 till 4 hektar.

Vid bearbetning av större områden anses användningen av bakomliggande traktorer vara ineffektiv, och i sådana fall krävs hjälp av en minitraktor.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Nästa viktiga driftsparameter är motortypen .… Som nämnts ovan är bensinmodeller installerade på motoblock med en kapacitet på upp till 10 liter. med., och diesel - från 8 till 15 liter. med. Samtidigt har dieselenheter en betydligt större motorresurs och används för att utföra tunga markarbeten.
  • En lika viktig teknisk indikator är redskapets arbetsbredd , vilket direkt påverkar den bakomliggande traktorns övergripande prestanda. Så modeller med en kapacitet på 2,57 kW kan fånga 60 cm yta, prover med en motor 2, 94-3, 6 kW - 80 cm, enheter 3, 68-4, 41 kW - upp till 90 cm, och tungviktare med motorer från 6, 62 till 8, 83 kW - fånga 100 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fånga djup beror också på motoreffekten och varierar från 20 cm för modeller med låg effekt till 35 cm för seriösa modeller.
  • Bränsleförbrukning varierar beroende på modell och i genomsnitt 0, 9-1, 5 kg / timme.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

En walk-behind traktor är en mobil hjulanordning baserad på ett enaxlat chassi, jämförbar i funktionalitet med en minitraktor. Namnet på den bakomliggande traktorn fick han i mitten av 80-talet av förra seklet, medan tekniken innan dess kallades en enaxig gångtraktor. Den gamla termen berodde på den särdrag att styra enheten, under vilken operatören tvingas följa honom och hålla maskinen i de speciella handtagen.

Under sin existens har enheten inte genomgått några större förändringar och blivit en mellanliggande länk mellan en minitraktor och en motorodlare, som innehåller de bästa prestandaegenskaperna för båda typerna.

Bild
Bild

Den moderna marknaden presenterar ett brett utbud av motoblock från olika tillverkare, men deras design har inga grundläggande skillnader. Alla enheter är ungefär lika strukturerade och inkluderar motor, chassi, växellåda och styrsystem.

Motor … Moderna walk-behind traktorer är utrustade med förbränningsmotorer, och i lättare modeller använder de bensin fyrtaktsmotorer, medan prover av den tunga klassen är utrustade med kraftfulla dieselmotorer. Tvåtaktsmotorer kan dock också hittas på tidigare modeller, men på grund av deras ålder är sådana prover ganska sällsynta. Motorerna är i sin tur utrustade med luftkylningssystem, tändning, bränslefilter, förgasare och smörjsystem.

Startmekanismen i nästan alla modeller representeras av två typer av starter - manuell och elektrisk. Detta gör att du kan starta motorn under alla temperaturförhållanden, såväl som efter en längre driftstopp för enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföring , som överför vridmoment till hjulen, tjänar till att ändra enhetens hastighet och består av en växellåda, differential, koppling och växellåda. Den senare kan i sin tur ha upp till sex växlar framåt och två bakåt. Nästan alla maskiner är utrustade med en kraftuttagsaxel, med hjälp av vilket vridmomentet överförs till de roterande elementen i redskapet. Differentialen installeras huvudsakligen på tunga maskiner och ger rotation av vänster och höger hjul i olika hastigheter. Detta är ofta nödvändigt vid bearbetning av svåra områden och plöjning av jungfruliga marker.

Axeldifferentialer är ofta utrustade med ett låssystem, när de är aktiverade roterar båda hjulen med samma hastighet. Detta gör att den bakomliggande traktorn kan övervinna höga hinder och transportera gods off-road.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Chassi motoblock representeras av en stark stålram på vilken huvudenheterna och hjulskivorna är fästa. De flesta enheterna är utrustade med breda pneumatiska hjul och är dessutom utrustade med klackar. De senare är metallfälgar med ett djupt aggressivt mönster. Klackarna är utformade för att öka vikten på den bakomliggande traktorn, samt för att förbättra greppet på marken vid tunga grävarbeten, till exempel plogning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Styrande organ representeras av en uppsättning system som gör att du kan ändra rörelseriktningen och hastigheten för den bakomliggande traktorn, och inkluderar en ratt med växelspaken placerad på den, koppling och gasreglage samt en nödbroms knapp. Manöverspakarna för förgasargas och kraftuttag är placerade på motsvarande enheter och är också lätt åtkomliga. Själva ratten i många modeller kan justeras i höjd och skaftdjup, vilket gör att du kan justera den bakomliggande traktorn till din höjd.

Bild
Bild

Hur förbereder man sig för arbetet?

Omedelbart efter köpet behöver den bakomliggande traktorn kompetent förberedelse, på vilket det korrekta genomförandet beror på hur framgångsrik den fortsatta driften av enheten är. Innan enheten startas måste du noga läsa bruksanvisningen. Vanligtvis föreskrivs varje steg i förberedelserna för lanseringen och själva sjösättningen steg för steg där. Men om enheten köpts handhållen och det inte finns någon medföljande dokumentation för den, bör du använda ett antal enkla rekommendationer för att göra det.

Bild
Bild

Så innan den första starten är det nödvändigt att sträcka ut alla enhetens gängade anslutningar, kontrollera oljenivån i tanken och häll bensin i bränsletanken. Trots att de flesta moderna modeller av motoblock körs på A-92 bensin, hälls också 95: e bensinen in i dem. Undantaget är tvåtakts bensinmotorer installerade på gamla walk-behind traktorer. De använder bensin utspädd med motorolja i förhållandet 4: 1 som bränsle.

Bild
Bild

När det gäller dieselmotorer, under sommarperioden, bör du fylla i sommarens dieselbränsle och på vintern - vinter.

Om detta krav försummas och motorn startas vid negativa temperaturer på sommardiesel, kommer bränslet efter en kort tid att tjockna och täppa till bränsleledningen. Om den bakomliggande traktorn inte längre är ny är det inte överflödigt att kontrollera tändstiftens skick och om utbrända kopior hittas bör de bytas ut omedelbart. Efter att de förberedande åtgärderna har slutförts installeras den bakomliggande traktorn på en plan yta, rattens höjd och spindel justeras och gasreglage- och kopplingsspakarnas jämnhet kontrolleras.

Bild
Bild

Hur får man det rätt?

Att starta bensin- och dieselmotorer görs på olika sätt, så innan du startar den måste du bekanta dig med några regler.

Bensin gående traktor starta på följande sätt: chokespaken är i läge "Choke", bensinkranen öppnas och pumpas 3-5 gånger med en manuell start. Slå sedan på tändningen och dra i startsnöret igen. Så snart motorn är igång sätts chokespaken i körläge. Om den bakomliggande traktorn är utrustad med en elektrisk startmotor behöver du bara slå på tändningen för att starta den. Elstartaren börjar automatiskt pumpa bensin till förgasaren och kräver inga ytterligare åtgärder från operatören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dieselmotorer de startar lite svårare, på grund av systemets tendens att lufta, och dieselbränsle till frysning. Därför, när dieselmotorn startas på vintern, bör bränslet med lämplig densitet hällas i tanken. Det finns två sätt att ta bort luft från systemet. I det första fallet kan du arbeta med den manuella startaren 5-7 gånger och pumpa systemet på ett liknande sätt. Om detta inte hjälper, bör du tillgripa den andra, mer tidskrävande, men effektiva metoden.

Bild
Bild

För att göra detta, öppna dieselbränsleförsörjningsventilen och skruva sedan loss alla bränsleledningens anslutningar en efter en. Så snart dieselbränsle dyker upp i den snurrade anslutningen vrids det och flyttas till själva munstycket. Sedan öppnar de alla bränslekranar, ställer gasen i mittläge och håller i dekompressorn med fingrarna, klämmer ut den och pumpar den ett par gånger. Därefter dras dekompressorn tillbaka lite och återgår gradvis till sin ursprungliga position. Sedan trycker de på den igen och drar direkt i den manuella startmotorn.

Om det görs korrekt ska motorn starta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användarmanual

För att den bakomliggande traktorn ska fungera så länge som möjligt och arbeta med den var enkel och bekväm är det nödvändigt att följa ett antal rekommendationer.

  • Inkörningen av en ny bakomliggande traktor genomförs inom 25 timmar, varefter olja läggs till växellådan och smörjmedlet i vevhuset ändras helt. Nästa oljebyte utförs var 50: e drifttimme.
  • Var 100: e drifttimme rengörs den bakomliggande traktorn för smuts och damm, oljan i växellådan byts och nya remmar installeras och var 300: e timme smörjas gas- och kopplingskablarna.
  • Installera ytterligare moduler som en plog, pump, fräs, potatisgrävare eller gräsklippare bör göras med motorn avstängd och på plan mark.
  • När hjulen glider på tung jord och lerjord är det nödvändigt att fästa ytterligare vikter på enheten, och när du arbetar med en plog på jungfrulig jord - en motvikt.
Bild
Bild
  • Det är strängt förbjudet att köra en bakomliggande traktor till personer under 18 år.
  • För att förlänga livslängden på det bakomliggande traktorbatteriet måste du förvara det vid en temperatur på minst 10 grader. Annars minskar elektrolytens densitet medan plattornas slitage tvärtom ökar.
  • Kontrollera regelbundet luftfiltret och drivremens spänning, och dra åt muttrarna som försvagas av vibrationer.
  • Om det kommer en främmande knackning i motorn eller om andra funktionsstörningar upptäcks är det förbjudet att använda den bakomliggande traktorn.

I avsaknad av vissa tekniska kunskaper och färdigheter rekommenderas det inte att utföra oberoende reparation av komplexa komponenter och enheter.

Rekommenderad: