Rostfria Skruvar: För Metall Och Trä, Tips För Val Av Rostfria Skruvar

Innehållsförteckning:

Video: Rostfria Skruvar: För Metall Och Trä, Tips För Val Av Rostfria Skruvar

Video: Rostfria Skruvar: För Metall Och Trä, Tips För Val Av Rostfria Skruvar
Video: VERKSTAD 3 TIPS OCH TRICKS 3 ANVÄND RÄTT BORR 2024, April
Rostfria Skruvar: För Metall Och Trä, Tips För Val Av Rostfria Skruvar
Rostfria Skruvar: För Metall Och Trä, Tips För Val Av Rostfria Skruvar
Anonim

Självgängande skruvar av rostfritt stål är en typ av fästelement som inte kräver ytterligare korrosionsskydd mot atmosfäriska faktorer. Det finns specialprover för metall och trä, för betong och för fixering av wellpapp, samt universella alternativ för alla typer av material.

För att förstå deras egenskaper och syfte är det värt att studera mer i detalj tipsen för att välja rostfria skruvar och klassificeringen av denna hårdvara

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Rostfria självgängande skruvar är en typ av fästelement med ett huvud och ett stavelement med en yttre skarp gänga. De är gjorda av stål med en kromhalt på mer än 10, 5%. Självgängande skruvar av rostfritt stål kännetecknas av en ökad styrka, är korrosionsbeständiga och hållbara . Dessa typer av fästelement har ingen oxidation, de är lämpliga för användning inom medicin och andra typer av aktiviteter där ökade hygienkrav fastställs.

Ett särdrag hos självgängande skruvar i rostfritt stål är deras förmåga att samtidigt borra igenom materialet och fixera i det . De är tunnare än skruvar och har en annan gänga som är skarpare. För tillverkning av detta fästelement används stål A2, A4, enligt produktens hållfasthetsklass har de en gradering från 4 till 12. Rostfria självgängande skruvar klarar värmeeffekter upp till +600 grader Celsius utan deformation.

Visuellt är de mer estetiskt tilltalande än motsvarigheter gjorda av andra typer av obestruket stål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Rostfria självgängande skruvar används i stor utsträckning inom olika verksamhetsområden. De används i byggbranschen, i byggandet av byggnader och strukturer . Används vid tillverkning och montering av skåpmöbler. Kemisk neutralitet och värmebeständighet gör dessa fästelement oumbärliga inom livsmedelsindustrin, vetenskap och medicin. För korrosionsbeständighet väljs de för användning i olika maskiner och mekanismer, som används på varv och varv.

Bekräftelse rostfria självgängande skruvar används endast i möbelprodukter - både i fabriker och i privat produktion . Med deras hjälp skapas hemliga förbindelser i skrovstrukturer. Confirmate är lämplig för fastsättning av massivt trä, MDF, spånskiva till varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och storlekar

Storleksintervallet för självgängande skruvar av rostfritt stål bestäms vanligtvis genom att markera med två nummer genom en bråkdel. Den första motsvarar yttergängans diameter, den andra med stångens längd. Parametrar och längdintervall, diameter varierar vanligtvis beroende på standarden för vilken fästelementet är tillverkat.

Bild
Bild

Klassificeringen av rostfria självgängande skruvar inkluderar ett ganska stort antal typer av sådana produkter

För metall . Varianter med en spetsig spets och en frekvent trådhöjd produceras, beroende på huvudets form (halvcirkelformad, försänkt) uppfyller de standarderna DIN 7981, DIN 7982. Sådana självgängande skruvar är lämpliga för kombination med pluggar. Versioner med borr produceras enligt DIN 7504, med Phillips- eller Torix -slits. Huvudet för denna kategori av självgängande skruvar för metall är halvcirkelformat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä . Fästdon av denna typ har en spetsig spets och en mindre trådhöjd, standardlängden varierar från 11 till 200 mm. Det finns en korsfördjupning på huvudet. Denna självgängande skruv kan installeras utan att förborra hålen.

Bild
Bild

Takläggning . Produkter av denna typ har en borrkrona, ett sexkantigt huvud och en gummibricka som tätningselement. Längdintervallet kan variera från 19 till 100 mm, tråddiametern är 4, 8-6, 3 mm. Takskruvar har en dekorativ färg- och lackbeläggning för att matcha överlappningen, de används vid installation av metallplattor och liknande takmaterial.

Bild
Bild

Bekräftande . De är gjorda utan en slits, men med ett spår för en sexkant används de vid montering av möbler på ett speciellt fäste. Axeln kompletteras med ett platt huvud, standardstorleken är 7/50 mm. Installation av självgängande skruvar utförs med preliminär borrning av ett hål för det i materialet, dekorativa pluggar placeras i det sexkantiga spåret i slutet av arbetet.

Bild
Bild

Med en pressbricka . Denna typ av fästelement har en stång med en spetsig spets och ett halvcirkelformat huvud med en ökad diameter. Kontaktytan här är större än för konventionella alternativ, vilket gör den självgängande skruven oumbärlig vid sammanfogning av material i ark. Det finns också en version med en borrkrona enligt DIN 7504. Den är konstruerad för sammanfogning av plåt upp till 4 mm tjock.

Bild
Bild

Med sexkantigt huvud . Spetsen på dessa fästelement är något vässad, gängningen är gles. Den speciella huvudtypen och stångtjockleken gör att de ser ut som bultar. Sådana självgängande skruvar används för att fästa tunga delar på massivt trä; i kombination med pluggar ger de en stark fixering i tegel och betong. När du skruvar in, använd skiftnycklar på 10, 13, 17 mm eller motsvarande bitar för skruvmejslar.

Bild
Bild

Vandalsäker . Huvudskillnaden mellan denna grupp är huvudets icke-standardiserade form med ett stjärnformat, mångfacetterat eller parat spår. Du kan bara ta bort en sådan skruv med lämpligt verktyg till hands.

Rostfria skruvar har sin egen klassificering enligt andra parametrar. Till exempel kan produktens huvud vara vanligt och försänkt, ha minskade och ökade dimensioner. I form skiljer sig hemisfäriska trattformade alternativ, liksom en sexkant.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer rostfria skruvar är det viktigt att uppmärksamma viktiga egenskaper och parametrar

  • Trådtäthet . Ofta, dubbelgängad används för tunn plåt, medium anses vara universellt. Fiskbensprofilen i skruvgängan innebär att skruven är fäst vid pluggen. En sällsynt gänghöjd är typisk för träskruvar, asymmetrisk - för möbelskruvar och bekräftelser används variabel med ett snäpp vid fastsättning i betong och tegel utan att använda inbäddade element och ankare.
  • Huvudtyp . Hemisfäriskt fokuserar på att arbeta med plåtmaterial: både mjuka och ganska styva. Hexagonal används där hög densitet och hållfasthet krävs. Försänkt används för arbeten där spolningsfördjupning krävs, oftast vid möbelproduktion.
  • Slot -typ . Korsformversionen finns oftast; den används vid arbete med trä och metall. En invändig sexkantig plats används i en möbelbekräftelse, en extern - i band för olika ändamål, stjärna eller Torix - om du behöver skapa en antivandalanslutning, uteslut dess överträdelse eller komplicera denna möjlighet.
  • Tips typ . Trubbiga ändar används för att skruva i mjuka material. Spetsar används främst för trä och metall av liten tjocklek. Borrkronan är praktisk för arbete med tjock metall och hårt träslag.
  • Porositeten hos det material som ska bindas . Ju högre den är, desto längre ska fästelementet vara.
  • Utnämning av fästelement . Universella självgängande skruvar är alltid utrustade med en skarp spets och ett försänkt huvud, har inga restriktioner för användning i och utanför byggnader, i vissa fall kräver de förborring av ett hål. Specialiserade - för trä, metall, bekräftelse - är utformade för att utföra specifika typer av arbete. Takskruvar betraktas separat - bara de har en gummitätning som inte förstör den dekorativa beläggningen.
  • Färgspektrum . I en sats måste alla skruvar ha samma nyans. Eventuella ändringar i denna egenskap kan indikera en annan kvalitet eller låg kvalitet på produkterna.
  • Utförande . Det ska inte finnas några grader på spetsen på den självgängande borrmaskinen. Pekad ska verkligen vara så, utan tecken på tråkighet, avbrutna områden. Hålet i spåret är också värt att undersöka noggrant. Alla tecken på asymmetri eller brist på djup kommer att skapa driftsproblem.

Med tanke på alla dessa punkter är det möjligt utan onödiga komplikationer att välja rätt fästelement för alla material och driftsförhållanden.

Rekommenderad: