Hur Sätter Man In En Borr I En Borr? Hur Drar Man Ut Och Byter Borren Utan Nyckel För Att Använda Borren? Hur Skruvar Du Loss Och Tar Bort Den Om Den Fastnar?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Sätter Man In En Borr I En Borr? Hur Drar Man Ut Och Byter Borren Utan Nyckel För Att Använda Borren? Hur Skruvar Du Loss Och Tar Bort Den Om Den Fastnar?

Video: Hur Sätter Man In En Borr I En Borr? Hur Drar Man Ut Och Byter Borren Utan Nyckel För Att Använda Borren? Hur Skruvar Du Loss Och Tar Bort Den Om Den Fastnar?
Video: Hur man byter borr i borrmaskinen 2024, April
Hur Sätter Man In En Borr I En Borr? Hur Drar Man Ut Och Byter Borren Utan Nyckel För Att Använda Borren? Hur Skruvar Du Loss Och Tar Bort Den Om Den Fastnar?
Hur Sätter Man In En Borr I En Borr? Hur Drar Man Ut Och Byter Borren Utan Nyckel För Att Använda Borren? Hur Skruvar Du Loss Och Tar Bort Den Om Den Fastnar?
Anonim

I alla bostadsutrymmen, förr eller senare, uppstår en situation när något måste göras om: häng en bild, skruva på hyllor eller gör kablar. Men de flesta betong- och tegelväggar kan inte enkelt genomborras med en spik och en skruv kan inte skruvas i dem. Därför måste du använda en elektrisk borrmaskin. Detta är en praktisk enhet som gör att du kan göra ett hål i väggen med önskad diameter tack vare en mängd olika borrar: för betong, metall, glas, plast, kakel eller trä. Men för en lyckad användning av en elektrisk borr bör du känna till de grundläggande reglerna för att använda detta verktyg.

Bild
Bild

Driftfunktioner

Elektriska borrar började dyka upp i slutet av 1800 -talet nästan omedelbart efter uppfinningen av elmotorer. Huvuduppgiften för det introducerade hammarverktyget var att borra olika hål i material med el och roterande borrar med hög hastighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Redan från beskrivningen är det klart: för att använda ett sådant verktyg måste du följa vissa säkerhetsregler

  1. Innan arbetet påbörjas är det absolut nödvändigt att inspektera: en borr så att det inte finns några öppna elektroniska (strömförande) delar; kabeln går till nätverket så att den inte skadas; en plugg så att den är fast och fungerar; uttaget så att det kan användas och sitter tätt i väggen. I detta fall måste kontakten sättas ordentligt i uttaget och det får inte finnas gnistor.
  2. Sätt in borren i borren så tätt som möjligt.
  3. Välj önskat läge: borrning (vridning av borren med hög hastighet) eller borrning (borrning med slagverk).
  4. Borrens maximala hastighet väljs.
  5. Efter att ha gjort ett hål med önskad diameter och längd, tryck på avstängningsknappen och ta sedan ut kontakten ur uttaget för att inte starta verktyget av misstag när det inte behövs.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att det finns funktionella borrar som känner igen borrens diameter, har stopp för att fixa önskat borrdjup, har handtag för större fixering av verktyget i handen och automatiskt ändrar borrhastigheten. Sådana funktionella övningar kräver ytterligare inställningar så att automatiseringen inte misslyckas i det mest olämpliga ögonblicket.

Övningarna väljs i enlighet med kraven för det arbete som utförs. Men det måste komma ihåg att de är olika, och vissa övningar passar inte en viss borr.

Här spelas verktygshållarens huvudroll, vilket är:

  • nyckel;
  • snabbklämning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det första alternativet förutsätter att användaren har en speciell nyckel som kan användas för att lossa patronen. För att göra detta måste du använda hålet på borren och vrida nyckeln moturs eller vrida den medsols och därmed klämma fast den. Ofta är denna nyckel fäst på borren, vilket minskar sannolikheten för att förlora den och låter dig ta bort nyckeln från fästet och använda den när som helst.

Det andra alternativet är något annat, eftersom snabbsläppet kan vara:

  • enkelsits;
  • tvåkoppling.

Om du använder en chuck med en ärm behöver du bara ena handen för att klämma fast, och det andra alternativet är lite mer komplicerat: du måste klämma fast ena hylsan, och med den andra handen vrider du den andra hylsan. Båda alternativen sparar tid, men behållningen är mycket värre än att använda en nyckelchuck.

Bild
Bild

Hur sätter man in en borr i en borr?

Denna operation är enkel och snabb, men vissa regler måste följas. Steg-för-steg-instruktioner håller dig säker när du sätter in borren i borren.

  1. Koppla bort instrumentet från elnätet.
  2. Välj sedan en lämplig borr, med hänsyn till arbetets art, materialet i vilket hålet ska göras och borrens kompatibilitet med borrmaskinen.
  3. Placera borren i chucken med skaftet inåt.
  4. Då bör du fixa patronen, med hänsyn till dess utseende. Om det är nyckeln, fixa det sedan med en speciell nyckel med tänder, om det är snabbspänning, fixa det sedan med dina händer.
  5. När borren är säkrad, se till att den inte vinglar i chucken och att det inte finns något spel.
  6. Då kan du börja jobba.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att valet av borrar beror på din elektriska borrmaskin . Det finns olika modeller med en mängd teknisk utrustning och kapacitet. Vissa borrar kan till exempel inte användas för metallarbeten. Andra - tillåter installation av borrar med en diameter på 0,8 till 10 mm eller 1,5 till 13 mm. Det rekommenderas inte att köpa billiga borrar av lågkvalitativ metall, det är bättre att betala för mycket, men se till att verktyget fungerar korrekt och länge.

Hur tar man bort borren från borren?

Om du behöver byta en borr som har blivit oanvändbar, eller på grund av en förändring i arbetets art, måste du installera en annan, då är processen ännu enklare än när du ställer in borrmaskinen.

Det finns också steg-för-steg-instruktioner för detta fall

  1. Stäng av och koppla bort den elektriska borrmaskinen.
  2. Beroende på chucken, använd en skiftnyckel eller vrid hylsan för hand, vrid den moturs och lossa därigenom chucken. Undvik att vidröra borren eftersom den kan förbli varm ett tag efter användning.
  3. När du har tagit bort den tidigare borren från chucken, byt den till en annan och fortsätt arbeta eller lägg verktyget för förvaring.

Om du inte kan vrida chucken första gången ska du inte skynda dig till verkstäderna, oftast räcker det bara med att anstränga sig mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Felsökning

I situationer där borren endast används för snävt riktade ändamål och då och då tenderar användarna att skicka den för reparation vid de första problemen som uppstår. I de flesta fall är det dock tillräckligt för att kunna kringgå de icke-standardiserade situationer som har uppstått. För att felsöka mindre problem måste du veta hur du byter borr, om det kan göras utan en nyckel och hur du ska agera om det fastnar.

Bild
Bild

Byte av borren

För att utföra denna procedur måste du först skaffa den gamla borren enligt schemat som beskrivs ovan och sedan lägga en ny. Elektriska borrar med nyckelfria chuckar har ofta problem på grund av att borren sitter stadigt och det inte går att skruva loss kopplingen. I det här fallet kan du använda en tygbit som ger mer grepp om kopplingen och försöker skruva loss den. Om den här metoden inte hjälpte måste du fixera borren med handen och slå chucken tangentiellt i riktning för att varva ner med handflatan och fortsätta fixa verktyget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyckelfri borttagning av borr

Nyckelchuckar har en klar fördel - fixeringen av borren är mycket kraftfull, men det finns också en nackdel - det är nödvändigt att ha en nyckel till hands. Om nyckeln inte är på plats är det ganska lätt att kompensera för denna brist. Du måste hitta ett föremål som kan fixa patronen på ena sidan. Detta kan vara en spik, Phillips -skruvmejsel, skruv, sexkant av lämplig storlek. Till den andra halvan måste du anstränga dig med händerna och försöka ta bort den - på så sätt är det möjligt att dra ut borren utan nyckel. Men om du inte kan hantera det med händerna kan du använda ett skruvstycke eller en stor gasnyckel av lämplig storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borren har fastnat

Det finns situationer när det efter arbetets slut inte är möjligt att ta bort borren. Varken avrullning av kopplingarna för hand, om chucken är nyckelfri, eller nyckeln, om chucken är nyckel, hjälper. Du försökte slå på borrmaskinen och med hjälp av baksidan försökte du nå objektet, men det fungerade inte. Vi fixerade borren ordentligt och försökte lossa patronen med tangentiella slag, men det gav inte heller önskat resultat. Så det är dags att vända sig till mer massiv utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns inte så många sätt att ta bort borren från borren:

  • Vise och gasnyckel . Metoden innebär användning av två gasnycklar eller en skiftnyckel och ett skruvstycke. Det är nödvändigt att ordentligt fixa ena halvan och försöka flytta den andra med en nyckel.
  • Vise och hammare . Ena halvan är fixerad i en skruvstång, och den andra - med tangentiella slag av en hammare, rör sig från en dödpunkt. Med hjälp av de genererade vibrationerna och skarpa punkteffekter är det möjligt att lösa problemet.

Om metoderna ovan inte fungerade kan du helt skruva loss chucken tillsammans med borren, fixa den i en skruvmejsel och ta upp en skruvmejsel eller någon metallstav med önskad diameter och slå ut borren ur chucken.

Rekommenderad: