Rostfria Bultar: GOST Rostfria Bultar, M6 Och M8, M10 Och Andra, Hjul- Och Ankarbultar

Innehållsförteckning:

Video: Rostfria Bultar: GOST Rostfria Bultar, M6 Och M8, M10 Och Andra, Hjul- Och Ankarbultar

Video: Rostfria Bultar: GOST Rostfria Bultar, M6 Och M8, M10 Och Andra, Hjul- Och Ankarbultar
Video: Как обрезать болт в домашних условиях | Укоротить болт | Сделай сам | Лайфхак с болтом 2024, April
Rostfria Bultar: GOST Rostfria Bultar, M6 Och M8, M10 Och Andra, Hjul- Och Ankarbultar
Rostfria Bultar: GOST Rostfria Bultar, M6 Och M8, M10 Och Andra, Hjul- Och Ankarbultar
Anonim

Att veta allt om bultar i rostfritt stål, inklusive GOST -rostfria bultar, är mycket viktigt för alla nybörjare. Därför bör man vara uppmärksam på bultarna M6, M8, M10 och andra kategorier. Det är lika viktigt att förstå skillnaden mellan hjul- och ankarbultar, deras material, storlekar och valfunktioner.

Bild
Bild

Särdrag

Begreppet "rostfria bultar" i sig innebär ett brett sortiment av metallprodukter tillverkade av rostfritt stål … Deras utseende är enkelt - det är en cylindrisk stång med en speciell tråd. En kant av strukturen är utrustad med ett speciellt huvud. Bultens huvuduppgift är att fixera de delar som ska anslutas. Tillsammans med fixering i delens inre volym kan fixering med en mutter också utföras.

Den löstagbara karaktären hos skruvförband kan vara både en fördel och en nackdel, beroende på den specifika situationen . Olika stålkvaliteter används för tillverkning av bultar. Beprövade legeringskomponenter läggs till, vilket ökar korrosionsbeständigheten och tekniska och operativa parametrar.

Det är användningen av rostfritt stål som garanterar högsta strukturella tillförlitlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

GOST 7798-70 har tidigare applicerats på rostfria bultar … Nu har den ersatts av GOST R ISO 3506-1-2009. Enligt den nuvarande standarden utförs tester för överensstämmelse med deklarerade egenskaperna vid temperaturer som inte är lägre än -15 och inte högre än +25 grader. En signifikant skillnad i mekaniska parametrar är tillåten när temperaturen överskrider dessa gränser. Korrosionsbeständighet, oxidationshastighet och mekaniska parametrar under icke-standardförhållanden måste godkännas av tillverkare och mottagare.

Testprocedurerna utförs på specialanordningar med automatiskt centrerande klämmor. Detta förhindrar effekterna av böjande laster. Felet vid mätning av dimensionerna får inte överstiga 0,05 mm. Sträckgränsen ställs in med förmonterade skruvar och bultar. Själva proceduren innefattar bestämning av bultens förlängningsgrad under axiell dragbelastning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Rostfria hjulbultar används ofta. Som namnet antyder är det huvudsakliga användningsområdet för fixering av skivor i bilhjul. Skillnaden mellan specifika modeller kan uttryckas:

  • i huvudets storlek;
  • i trådens dimensioner;
  • i klämytans egenskaper.

Det är den sista aspekten - tryckytan - som är viktigast . Möjligheten att trycka skivan stadigt mot navet eller bromsdelen beror på den och blockerar förskjutningen. Oftast används avsmalnande element med en vinkel på 60 grader framför huvudet. Sådana mönster kan utrustas med ett nackstöd på 0,13 cm, även om detta inte är nödvändigt.

Ett antal bultar använder en excentrisk tolerans på 0, 24 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana konstruktioner är lämpliga för montering av skivor från en mängd olika bilar. Men i detta fall bör navens och skivornas dimensioner begränsas till samma 0, 24 cm. För att trycka stabilt på hjulet smörjs alla ytor med en grafitbaserad förening. Det rekommenderas att följa tillverkarens instruktioner. För tillförlitlighet är det värt att använda bultar med "hemliga" huvuden.

Uppmärksamhet bör ägnas åt förankringsfästen. Sådana produkter används främst inom industriell och civil konstruktion, inom inredning. Med hjälp av en ankarbult kan du fixa dekorativa produkter och hushållsapparater i situationer där vanliga spikar, skruvar eller skruvar inte hjälper. De passar perfekt även i hård betong. Detta fästelement är också lämpligt för arbete på tegel, skumblock, luftat block och en vägg av natursten.

Den nödvändiga fixeringen beror på:

  • friktionskraft;
  • limningseffekten av lim;
  • interaktionen mellan distansblocket och passageväggarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De allra flesta ankare är till kil- eller distanstyp . Sådana lösningar hjälper till att öka den yttre delen av arbetsdelarna. Samtidigt ökar friktionsintensiteten. Den speciella beläggningen blockerar den frätande effekten och förlänger livslängden. Storleken på en specifik produkt bestäms i märkningen.

Ankarbult anses vara en universell typ av fästelement. På grund av dess ganska höga kostnad är det dock opraktiskt att använda sådana strukturer i hus med träväggar. Med rätt användning garanteras följande:

  • ökat lastmotstånd;
  • tydlig överensstämmelse med uppgiften (eftersom intervallet är mycket brett);
  • förmågan att öka styrkan hos en redan monterad struktur;
  • enkel installation;
  • lång livslängd;
  • utmärkt vibrationsmotstånd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med ankarbulten kan dock inte bara betraktas som dess höga kostnad, men också behovet av tidig borrning, och behovet av att välja fästelement enligt materialet som bearbetas.

Ankarbulten kan fästas både mekaniskt och med en limblandning. Det andra alternativet är lämpligt för arbete i en ömtålig vägg, som är gjord av luftbetong. Kilkonstruktionen, eller en stålbult med tillägg av en spännhylsa, innebär en ökning av diametern under vridningen av stången och dess kilning inuti hålrummet. Efter att ha infört ett sådant element i hålet måste muttern dras åt med en nyckel.

När tappen skruvas fast kommer konbussningen att röra spännhylsan. Samtidigt kommer han själv att släcka och genomgå kilning. Denna lösning garanterar ökat motståndskraft mot stress. Men mirakel händer inte - enligt mekanikens lagar är stress helt enkelt fördelad över hela kontaktområdet.

Därför är det oacceptabelt att skruva fast sådana fästelement i cellbetong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Å andra sidan är ett hylseankar med mutter idealiskt för denna uppgift .… Spännhylsa med distans - dess ytterligare modernisering. Bärförmågan är densamma som kilprodukten. Designen är lämplig för användning i ihåliga tegelstenar och lättbetong. Den enda nackdelen är det höga priset.

Hexbult kan göras för olika nyckelstorlekar. Undertyp - lockbultar med infälld sexkant. Endast det speciella Torx -verktyget hjälper till att arbeta med dem. Sådana fästelement är efterfrågade i bilindustrin, men de används sällan i onödan.

Slutet av undersökningen är lämpligt på de gångjärnsbultar . Förutom huvudgost måste de också uppfylla DIN 444. Sådana fästelement är lämpliga för fall då det är nödvändigt att periodiskt demontera (demontera) strukturen. Eller för situationer där det är kritiskt att sticka i bulten.

Denna produkt används i kroppsdelar av alla typer av utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

A2

Denna typ av stål kallas också "rostfritt stål av livsmedelskvalitet". Det är giftfritt och icke-magnetiskt som standard. Denna legering är inte härdad. Styrkan ökar genom kall deformation. Utländska likheter - AISI 304, AISI 304L.

Bild
Bild
Bild
Bild

A4

Detta är en modifiering av A2 -stål … Den skiljer sig från austenitisk legering av livsmedelskvalitet genom införandet av molybden. Tillsatsen av legeringsmetall är inte mindre än 2% och inte mer än 3% (avvikelser är sällsynta). Bultarna som erhålls på detta sätt fungerar länge i miljön för olja och oljeprodukter, i havsvatten.

De korroderar inte och är inte giftiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Bultstorleken bestäms av det nominella tvärsnittet. Så för M6 kan längden variera från 12 till 50 mm; M6x40 används ofta. M5-fästelement utförs vanligtvis i enlighet med GOST 7805-70. I detta fall kan huvudhöjden nå 0,35 cm. Tråden är gjord med en stigning på 0,8 mm (de gör den inte mindre).

140 mm -dimensionen kan bara ha en 24 mm gängad bult. Dess längd varierar från 5 till 20 cm. Bultar är också ganska efterfrågade:

  • М8 (huvudstorlek 0, 53 cm, spåravstånd från 1 till 1, 25 mm);
  • M10 (0, 64 cm; 1, 25/1, 5 mm, respektive);
  • M12 (alltid med hög DIN -noggrannhetskategori);
  • M16 (fina snitt 1,5 mm, grov - 2 mm, längd - från 3 till 12 cm).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det är inte svårt att förstå det Att välja rätt bultar är svårt . Du måste vara uppmärksam på villkoren för framtida användning och konstruktionsbelastningen vid fogen. Samtidigt skiljer sig draghållfasthet och rivhållfasthet tydligt. Den obligatoriska märkningen ska finnas både i medföljande dokumentation och på huvudet på själva metallprodukten. Dessutom är det vanligt att dela in bultar i följande kategorier:

  • teknik;
  • möbel;
  • väg;
  • plogdel (jordbruks);
  • hiss (för transportörer av bulkmaterial).

Och det finns ett antal högspecialiserade exempel.

De flesta konsumenter väljer traditionella sexkantiga fästelement. Men det kan finnas produkter med ett försänkt huvud. Halvcirkelhuvudet skiljer sig genom att "mustaschen" eller nackstödet inte tillåter att rotera i normalt läge. Produkter för särskilt svåra användningsförhållanden är utrustade med en pressbricka.

Det dämpar starka vibrationer mycket mer effektivt än enkla brickor.

Rekommenderad: