Gasmaskhistoria: Vem Uppfann Den Första Gasmasken? Vem Var Zelinsky?

Innehållsförteckning:

Video: Gasmaskhistoria: Vem Uppfann Den Första Gasmasken? Vem Var Zelinsky?

Video: Gasmaskhistoria: Vem Uppfann Den Första Gasmasken? Vem Var Zelinsky?
Video: Страшные исторические фотографии из прошлого 2024, Maj
Gasmaskhistoria: Vem Uppfann Den Första Gasmasken? Vem Var Zelinsky?
Gasmaskhistoria: Vem Uppfann Den Första Gasmasken? Vem Var Zelinsky?
Anonim

En gasmask är en anordning för att skydda andningsorganen, ögonen och ansiktshuden från skador av olika ämnen som distribueras i form av gaser eller aerosoler i luften. Historien om sådana skyddsmedel går tillbaka till medeltiden, naturligtvis har det under lång tid skett betydande förändringar, och inte bara i utseende, utan främst funktionella.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från en lädermask med "näbb" och röda glasögon, som skulle skydda läkare under pestepidemier, skyddsutrustning har nått enheter som är helt isolerade från kontakt med en förorenad miljö, vilket ger luftfiltrering från eventuella föroreningar.

Bild
Bild

Nikolai Zelinskys uppfinning

Om vem som först uppfann prototypen av en modern gasmask finns det ingen entydig synvinkel i världen. Historien om skapandet av en gasmask är direkt relaterad till händelserna under första världskriget . Det akuta behovet av ett sådant skyddsmedel uppstod efter användning av kemiska vapen. För första gången användes giftiga gaser 1915 av tyska trupper.

Effektiviteten av de nya medlen för att engagera fienden överträffade alla förväntningar . Tekniken att använda giftiga gaser var förvånansvärt enkel, det var nödvändigt att vänta på vinden i riktning mot fiendens positioner och spraya ämnena från cylindrarna. Soldater lämnade skyttegravarna utan skott, de som inte hade tid dog eller var oförmögen, de flesta överlevande dog inom de närmaste två eller tre dagarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den 31 maj samma år användes också giftiga gaser på östfronten mot den ryska armén, förlusterna uppgick till mer än 5 000 soldater och officerare, cirka 2 000 fler människor dog av andningsskador och förgiftning under dagen. Frontsektorn slogs igenom utan motstånd och nästan utan ett skott från de tyska trupperna.

Bild
Bild

Alla länder som är inblandade i konflikten försökte hårt etablera produktionen av giftiga ämnen och medel som skulle utöka möjligheterna för deras användning. Projektiler som innehåller ampuller med giftiga gaser utvecklas, sprutanordningar förbättras och metoder för att använda luftfart för gasattacker utvecklas.

Samtidigt söks det efter ett universellt sätt att skydda personalen från nya massförstörelsevapen. Panik i arméernas ledarskap kan illustreras med de föreslagna metoderna. Vissa befäl beordrade att tända bränder framför skyttegravarna, strömmarna med uppvärmd luft borde enligt deras mening bära de sprutade gaserna uppåt och sedan skulle de passera över positionerna utan att skada personalen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det föreslogs att skjuta misstänkta moln med vapen för att sprida giftiga ämnen. De försökte förse varje soldat med gasvävsmaskar som blötläggts i reagens.

Prototypen av den moderna gasmasken dök upp nästan samtidigt i alla krigförande länder . Den verkliga utmaningen för forskare var att olika ämnen användes för att besegra fienden, och var och en krävde ett speciellt reagens för att neutralisera dess effekt, helt värdelös mot en annan gas. Det var inte möjligt att förse trupperna med en mängd olika neutraliserande ämnen, det var ännu svårare att förutsäga vilken typ av giftigt ämne som skulle användas igen. Intelligensdata kan vara felaktiga och ibland motsägelsefulla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lösningen föreslogs redan 1915 av den ryska kemisten Nikolai Dmitrievich Zelinsky , som med rätta kan kallas en av skaparna av den moderna gasmasken. Efter att ha varit i tjänst genom att rengöra olika ämnen med hjälp av kol, genomförde Nikolai Dmitrievich ett antal studier om dess användning för luftrening, inklusive på honom själv, och fick tillfredsställande resultat.

Bild
Bild

På grund av dess exceptionella adsorberande egenskaper kan specialtillverkat kol appliceras på alla ämnen som vid den tiden var kända som ett förstöringsmedel. Snart föreslog ND Zelinsky en metod för att producera ett ännu mer aktivt adsorbentaktivt kol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under hans ledning genomfördes också studier om användning av kol av olika träslag. Som ett resultat erkändes de bästa i fallande ordning:

  • björk;
  • bok;
  • tall;
  • kalk;
  • gran;
  • ek;
  • asp;
  • al;
  • poppel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Således visade det sig att landet har denna resurs i stora mängder, och att förse dem med armén kommer inte att vara ett stort problem. Det visade sig vara enkelt att starta produktionen, eftersom ett antal företag redan brände träkol av trä var det nödvändigt att öka deras produktivitet.

Inledningsvis föreslogs att använda ett lager kol vid tillverkning av gasvävsmasker, men deras betydande nackdel är en lös passform i ansiktet - reducerade ofta rengöringseffekten av kol till noll. Till kemisernas hjälp kom en processingenjör vid Triangle -anläggningen, som tillverkar produkter av konstgummi, eller, som vi är vana att kalla det, gummi, Kumant. Han kom med en speciell förseglad gummimask som helt täckte ansiktet, så problemet med lös passform, som var det främsta tekniska hindret för användning av aktivt kol för att rengöra luften från giftiga ämnen, löstes. Kumant anses med rätta vara den andra uppfinnaren av den moderna gasmasken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gasmasken Zelinsky-Kumant designades enligt samma princip som moderna skyddsmedel, dess utseende var något annorlunda, men det här är redan detaljer. På samma sätt förseglades en metalllåda med lager av aktivt kol till masken.

Dess massproduktion och utseendet i trupperna 1916 tvingade de tyska trupperna att helt överge användningen av giftiga gaser på östfronten på grund av deras låga effektivitet . Prover av en gasmask som skapades i Ryssland överfördes snart till de allierade, och deras produktion etablerades av Frankrike och Storbritannien. Baserat på trofékopior startades produktionen av gasmasker i Tyskland.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare utveckling

Inledningsvis, före användning av giftiga gaser på slagfältet, var andningsskydd inte ett attribut för militären. De var nödvändiga för brandmän, personer som arbetar med aggressiva miljöer (målare, arbetare i kemiska anläggningar, etc.) . Huvudfunktionen för sådana civila gasmasker var att filtrera luften från förbränningsprodukter, damm eller några giftiga ämnen som används för att späda ut lacker och färger.

Bild
Bild

Från Lewis Haslett

Redan 1847 föreslog den amerikanska uppfinnaren Lewis Halett en skyddsanordning i form av en gummimask med filtfilter. En speciell egenskap var ventilsystemet, som gjorde det möjligt att separera flödena av inandad och utandad luft . Inhalationen genomfördes genom ett filterinsats. En liten mask fästes med remmar. Denna prototyp respirator patenterades under namnet "Lung Protector".

Enheten gjorde ett bra jobb med att spara damm eller andra luftburna partiklar. Det kan användas av arbetare i "smutsiga" industrier, gruvarbetare eller bönder som arbetar med beredning och försäljning av hö.

Bild
Bild

Från Garrett Morgan

En annan amerikansk hantverkare, Garrett Morgan, erbjöd en gasmask för brandmän. Han kännetecknades av en förseglad mask med en slang som sänktes till golvet och gjorde det möjligt för brandmannen att andas renare luft under räddningsarbetet . Morgan antog med rätta att förbränningsprodukterna tillsammans med varmluften rusar uppåt, medan under luften som regel är kallare och motsvarande renare. I slutet av slangen fanns ett filterfiltelement. Den här enheten visade sig verkligen vara bra för att släcka bränder och utföra räddningsinsatser, så att brandmän kunde stanna längre i rökiga rum.

Båda dessa och ett antal andra tekniskt liknande enheter klarade sina uppgifter väl innan det akuta behovet av att skapa ett universellt filterelement uppstod efter användning av olika giftiga ämnen under första världskriget. Användningen av aktivt kol av ND Zelinsky, som har universella egenskaper, markerade en ny era i utvecklingen av personlig skyddsutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Forskares misstag

Vägen för att skapa skyddsutrustning var inte rak och smidig. Kemisernas misstag var ödesdigra. Som redan nämnts var en av de mest brådskande uppgifterna sökandet efter neutraliserande reagenser. Forskare behövde hitta ett sådant ämne så att det var:

  • effektiv mot giftiga gaser;
  • ofarligt för människor;
  • billigt att tillverka.

En mängd olika ämnen tilldelades rollen som ett universellt botemedel, och eftersom fienden inte gav tid för djup forskning, öva gasattacker vid varje tillfälle, erbjöds ofta otillräckligt studerade ämnen. Ett av huvudargumenten för detta eller det där reagenset visade sig vara den ekonomiska sidan av frågan. Ofta erkändes ett ämne som lämpligt bara för att det var lättare för dem att tillhandahålla armén.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter de första gasattackerna får soldater gasbindor. Olika, inklusive offentliga organisationer, är engagerade i sin produktion . Det fanns inga instruktioner för deras tillverkning, trupperna fick en mängd olika masker, ofta helt värdelösa, eftersom de inte gav lufttäthet vid andning. Dessa produkters filtreringsegenskaper var också tveksamma. Ett av de allvarligaste misstagen var användningen av natriumhyposulfit som ett aktivt reagens. Ämnet, vid reaktion med klor, släppte svaveldioxid, vilket inte bara orsakade kvävning, utan bränning i luftvägarna. Dessutom visade sig reagensen vara helt värdelös mot organiska giftiga ämnen som fienden använde.

Upptäckten av den neutraliserande verkan av urotropin räddade situationen något . Men även i det här fallet förblev problemet med lös passform av masken i ansiktet akut. Kämpen var tvungen att trycka hårt på masken med händerna, vilket gjorde det omöjligt att slåss.

Uppfinningen av Zelinsky-Kumant hjälpte till att lösa en hel härva av till synes olösliga problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta fakta

  • En av de första prototyperna på en gasmask i Ryssland var glaslock med flexibla slangar, som användes vid förgyllningen av kupolerna i Isakskatedralen i Sankt Petersburg 1838.
  • Under första världskriget utvecklades också gasmasker för hästar och hundar. Deras prover förbättrades aktivt fram till mitten av 1900 -talet.
  • År 1916 hade alla krigförande stater prototyper av gasmasker.

Förbättringen av instrument fortsatte samtidigt, och det konstanta flödet av krigstroféer ledde till ett snabbt, om inte avsiktligt, utbyte av idéer och teknik.

Rekommenderad: