Vem Uppfann Diskmaskinen? Vilket år Uppfanns Den Första Diskmaskinen Och Vem Var Uppfinnaren? Historien Om Uppfinningen Av Den Automatiska Modellen

Innehållsförteckning:

Video: Vem Uppfann Diskmaskinen? Vilket år Uppfanns Den Första Diskmaskinen Och Vem Var Uppfinnaren? Historien Om Uppfinningen Av Den Automatiska Modellen

Video: Vem Uppfann Diskmaskinen? Vilket år Uppfanns Den Första Diskmaskinen Och Vem Var Uppfinnaren? Historien Om Uppfinningen Av Den Automatiska Modellen
Video: Test: Hur får du bästa resultatet i diskmaskinen? 2024, Maj
Vem Uppfann Diskmaskinen? Vilket år Uppfanns Den Första Diskmaskinen Och Vem Var Uppfinnaren? Historien Om Uppfinningen Av Den Automatiska Modellen
Vem Uppfann Diskmaskinen? Vilket år Uppfanns Den Första Diskmaskinen Och Vem Var Uppfinnaren? Historien Om Uppfinningen Av Den Automatiska Modellen
Anonim

Det kommer att vara användbart för nyfikna människor att ta reda på vem som uppfann diskmaskinen, samt att ta reda på vilket år detta hände. Historien om uppfinningen av den automatiska modellen och andra milstolpar i utvecklingen av tvättteknik är också ganska anmärkningsvärd.

Bild
Bild

Vilket år dök den första diskmaskinen upp?

Det är märkligt att de försökte förenkla diskningen först på 1800 -talet . Under många århundraden och till och med årtusenden fanns det inget sådant behov. Alla människor var klart uppdelade i två grupper: den ena behövde inte tänka på vem och hur som skulle diska, och den andra hade inte tid och energi att hitta på något. Vi kan lugnt säga att en sådan teknik har blivit hjärnbarnet till demokratisering.

Enligt en av versionerna var den första som kom med en diskmaskin en amerikansk medborgare - en viss Joel Goughton.

Bild
Bild

Patentet tilldelades honom den 14 maj 1850 i New York. Behovet av en sådan utveckling känns redan ganska akut vid den tiden. Det finns tråkiga omnämnanden att tidigare uppfinnare också provat liknande projekt. Men saken gick inte längre än prototyper, och inga detaljer eller ens namn bevarades. Houghtons modell såg ut som en cylinder med en vertikal axel inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vatten måste hällas i gruvan. Hon rann in i speciella hinkar; dessa skopor fick lyftas med ett handtag och tömmas igen. Du behöver inte vara ingenjör för att förstå - en sådan design var extremt ineffektiv och snarare en nyfikenhet; ingen information har bevarats om försök att använda den i praktiken. Nästa berömda modell uppfanns av Josephine Cochrane ; hon var medlem i en framstående familj av teknik och teknik, bland vars medlemmar finns den berömda designern av de första modellerna av ångbåten och skaparen av en version av vattenpumpen.

Den nya designen demonstrerades 1885.

Bild
Bild

Historien om skapandet av en arbetsmaskin

Josephine var ingen vanlig hemmafru, dessutom strävade hon efter att bli en sekulär lejoninna. Men det var det som fick henne att tänka på att skapa en bra tvättmaskin. Så här var det:

  • en gång upptäckte Cochrane att tjänarna hade brutit flera samlarplattor av porslin;
  • hon försökte göra sitt arbete på egen hand;
  • och kom fram till att det var nödvändigt att anförtro denna funktion åt mekaniker.

En ytterligare drivkraft var det faktum att Josephine vid något tillfälle bara stod kvar med skulder och en envis önskan att uppnå något. Flera månaders hårt arbete i ladan tillät oss att skapa en mekanism som kan diska. Korgen med köksredskap i denna design roterade kontinuerligt. Strukturen var en hink av antingen trä eller metall. Reservoaren delades upp i ett par delar på längden; samma delning hittades i den nedre delen - ett par kolvpumpar installerades där.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppens topp var utrustad med en rörlig bas. Dess uppgift var att separera skummet från vattnet. En gitterkorg var uppspänd på denna bas. Inuti korgen, i en cirkel, lade de det som behövde tvättas. Måtten på korgen och dess individuella ställningar anpassades till storleken på servicekomponenterna.

Vattenledningar var placerade mellan kolvpumparna och arbetsfacket. Logiskt för en uppfinning från 1800 -talet var ånga drivkraften bakom diskmaskinen. Den nedre behållaren skulle värmas med en ugn. Expansionen av vattnet drev kolvarna på pumparna. Ångdriften gav också rörelse av andra delar av mekanismen.

Som uppfinnaren antog skulle ingen specialtorkning behövas - alla rätter skulle torka ut av sig själva på grund av uppvärmning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna förväntan gick inte i uppfyllelse. Efter tvättning i en sådan maskin var det nödvändigt att tömma vattnet och torka allt torrt. Detta hindrade dock inte den utbredda populariteten för den nya utvecklingen - dock inte bland hushållen, utan på hotell och restauranger. Även välbärgade hushåll förstod inte vad de ombads betala 4500 dollar (i moderna priser) för om samma jobb utfördes av tjänare mycket billigare. Tjänaren själv, av uppenbara skäl, uttryckte också missnöje; företrädare för prästerskapet uttryckte också sin förargelse.

Ingen kritik kunde stoppa Josephine Cochrane . När hon väl lyckades fortsatte hon att förfina designen . Den sista av modellerna hon personligen uppfann kunde redan skölja disken och tömma vattnet genom slangen. Företaget skapades av uppfinnaren och blev en del av Whirlpool Corporation 1940. Ganska snart började diskmaskinstekniken utvecklas i Europa, eller snarare, hos Miele.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppfinningen av den automatiska modellen och dess popularitet

Vägen till en automatisk diskmaskin var knepig. Både tyska och amerikanska fabriker har producerat handhållna apparater i årtionden . Även den elektriska drivenheten användes bara för första gången i utvecklingen av Miele 1929; 1930 dök det amerikanska märket KitchenAid upp. Men köpare var coola om sådana modeller. Förutom deras uppenbara ofullkomligheter på den tiden var den stora depressionen allvarligt hämmad; om någon köpte nya vitvaror för köket, så var ett kylskåp, som också precis började användas, mer nödvändigt i vardagen.

En komplett automatisk diskmaskin utvecklades av företagets ingenjörer Miele och presenterades för allmänheten 1960. Vid den tiden hade efterkrigstidens tillväxt i massvälfärd äntligen skapat gynnsamma förutsättningar för försäljning av sådana enheter. Deras första prov såg helt oförutsägbart ut och såg mer ut som en ståltank med ben. Vatten sprayades med en rocker. Trots behovet att manuellt fylla på varmt vatten ökade efterfrågan gradvis.

Företag från andra länder började erbjuda liknande utrustning på 1960 -talet .… På 1970-talet, på det kalla krigets höjdpunkt, nådde naturligtvis också trivseln i de europeiska länderna och USA en topp. Det var då som tvättmaskinens triumfprocess började.

År 1978 tog Miele återigen ledningen - den erbjöd en hel serie med sensorkomponenter och mikroprocessorer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken typ av diskmedel användes?

Den tidigaste utvecklingen, inklusive Goughton -modellen, innebar enbart användning av rent varmt vatten. Men det blev snart klart att det var omöjligt att klara det. Redan modellen av Josephine Cochrane, enligt patentbeskrivningen, var utformad för att fungera med både vatten och tjock tvål. Länge var det tvål som var det enda tvättmedlet. Det användes även i tidiga automatiska konstruktioner.

Av denna anledning var distributionen av diskmaskiner fram till mitten av 1980-talet något begränsad. I början av 1900 -talet föreslog kemisten Fritz Ponter användning av alkylsulfonat, ett ämne som erhölls genom växelverkan mellan naftalen och butylalkohol. Naturligtvis var det ingen fråga om några säkerhetstester just nu. Det var först 1984 som det första normala "kaskad" tvättmedlet dök upp.

Under de senaste 37 åren har många andra recept skapats, men alla fungerar på samma sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modernitet

Diskmaskiner har utvecklats avsevärt under de senaste 50 åren och har gått ännu längre från de allra första alternativen. Användare måste:

  • lägg disken i arbetskammaren;
  • fyll på kemiska reserver om det behövs;
  • välj ett program;
  • ge ett startkommando.

Typiska körtider är mellan 30 och 180 minuter . I slutet av sessionen återstår helt rena, torra rätter. Även om vi pratar om utrustning med en svagare torkningsklass är mängden kvarvarande vatten liten. De allra flesta diskmaskiner har ett försköljningsalternativ.

Det förbättrar tvättens kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna diskmaskiner förbrukar betydligt mindre vatten än handtvätt . Det är värt att notera att deras användning efter behov, och inte med ackumulering av rätter för en full volym, vilket är mycket mer praktiskt. Detta eliminerar torkning av föroreningar, bildning av skorpor - på grund av vilket du måste slå på intensiva lägen. Avancerade prover kan anpassa sig till nivån av vattenföroreningar och därmed aktivera eller inaktivera ytterligare sköljning automatiskt.

Produkterna från moderna företag kan hantera rengöring av olika typer av rätter, inklusive glas, kristall och andra sköra material. Färdiga automatiska program tar hänsyn till alla finesser och nyanser. Deras användning gör att du klarar både nästan rena och extremt smutsiga diskar - i båda fallen kommer relativt lite vatten och ström att spenderas. Automatisering garanterar erkännande av brist på reagenser och en påminnelse om deras påfyllning.

Halvlastfunktionen passar dig som ofta behöver tvätta 2-3 koppar eller tallrikar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna enheter är läckagesäkra. Skyddsnivån är annorlunda - den kan bara täcka kroppen eller kroppen och slangar tillsammans … Full säkerhet garanteras endast i modeller i mitten och höga prisklasser. Designers kan tillhandahålla användning av olika typer av tvättmedel. Det billigaste bland dem är pulver; geler är mindre fördelaktiga, men säkra och leder inte till avsättning av partiklar på ytan.

Diskmaskiner är indelade i separata och inbyggda prover .… Den första typen kan levereras när som helst. Det andra är att föredra för att ordna ett kök från grunden. Kompakt teknik hanterar 6 till 8 maträttssatser, i full storlek - från 12 till 16 uppsättningar. Typisk funktionalitet för diskmaskiner inkluderar också standardtvätt - det här läget tillämpas på diskarna som lämnas efter en vanlig måltid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska noteras att löften från ett antal tillverkare om möjligheterna i ekonomiläget uppfylls inte … Oberoende forskning har funnit att det ibland är liten eller ingen skillnad mellan det och ett vanligt program. Skillnader kan relatera till torkmetoden. Den traditionella kondenseringstekniken sparar el och genererar inte onormalt buller, men det tar mycket tid. Ytterligare användbara alternativ:

  • AirDry (dörröppning);
  • automatisk rengöring av systemet;
  • närvaron av ett nattläge (maximalt tyst);
  • biotvätt (användning av ämnen som effektivt undertrycker fett);
  • extra lastning under arbetets gång.

Rekommenderad: