Sax (67 Bilder): Vad är Det Och Vem Uppfann Dem? Hur Ser Moderna Saxar Ut? Verktygstyper För Vänsterhänta Och Kombinerade, Elektrisk Stansning Och Plåt

Innehållsförteckning:

Video: Sax (67 Bilder): Vad är Det Och Vem Uppfann Dem? Hur Ser Moderna Saxar Ut? Verktygstyper För Vänsterhänta Och Kombinerade, Elektrisk Stansning Och Plåt

Video: Sax (67 Bilder): Vad är Det Och Vem Uppfann Dem? Hur Ser Moderna Saxar Ut? Verktygstyper För Vänsterhänta Och Kombinerade, Elektrisk Stansning Och Plåt
Video: How To Play A Right Handed Guitar As A Left Handed Guitarists -- Jimi Hendrix Style 2024, Maj
Sax (67 Bilder): Vad är Det Och Vem Uppfann Dem? Hur Ser Moderna Saxar Ut? Verktygstyper För Vänsterhänta Och Kombinerade, Elektrisk Stansning Och Plåt
Sax (67 Bilder): Vad är Det Och Vem Uppfann Dem? Hur Ser Moderna Saxar Ut? Verktygstyper För Vänsterhänta Och Kombinerade, Elektrisk Stansning Och Plåt
Anonim

Sax är ett objekt som finns i alla hem och på alla kontor, och ofta inte i ett enda exemplar. De är en så naturlig del av vår vardag att vi inte ens tänker på vem som uppfann detta elementära, men geniala i sitt enkelhetsverktyg, som nu används aktivt på olika livssfärer: frisör, trädgård, industriproduktion, matlagning och andra. områden. Hur och när sax dök upp, och vad de är, kommer vi att berätta i den här artikeln.

Bild
Bild

Vad det är?

Klassisk sax är ett verktyg som består av två blad som är anslutna i mitten med en skruv, dess huvudsakliga syfte är att klippa. Vad exakt ska klippas? Nästan vad som helst: papper, tyg, mat, metall, beroende på applikation.

Bild
Bild

Ursprungshistoria

Saxens historia började för mer än fyra tusen år sedan: de dök upp under II-I århundradena f. Kr. NS. "Utseendet" på den allra första saxen som hittades på det antika Roms territorium var fortfarande väldigt långt ifrån modern, eftersom de liknade en pincett i form. Objektet bestod av 2 blad, som måste anslutas genom att trycka hårt på dem. Den var avsedd för att klippa får.

Denna design existerade i ungefär två årtusenden, tills spaken uppfanns av Archimedes. Detta blev utgångspunkten för en betydande modifiering av saxen. Det tillskrivs Leonardo da Vinci, som gav skärverktyget den form vi är vana vid genom att ansluta knivarna med en spik och för enkelhets skull göra handtagen i form av två ringar. Även om vissa forskare kallar författaren till modern sax för en okänd hantverkare från Mellanöstern, som tillskriver dessa förändringar hans konto.

Det råder fortfarande kontroverser om saxens hemland. Alla håller inte med om deras gamla ursprung. Vissa forskare tror att de har sitt ursprung i Kina. Andra kallar Egypten landet för den första saxen - där upptäcktes ett föremål som liknade trådklippare, tillverkat av en massiv metallbit.

Bild
Bild
Bild
Bild

På medeltiden fick saxen inte bara praktiskt utan också estetiskt värde. Hantverkarna tävlade om att ta reda på vem som skulle skapa ett vackrare och originalverk. Sax var gjord av järn, och deras handtag var dekorerade med element av stål, silver och förgyllning, täckta med gravyr och olika prydnadsföremål. Deras bisarra former skakade fantasin: handtagen gjordes i form av växter, främmande djur och fåglar. Vid den tiden var sax verkligen verkliga konstverk, men ibland på bekostnad av deras praktiska funktion. Sedan XIV -talet har sax förvandlats till en kvinnas tillbehör - de gavs ofta av en man till hans hjärtans dam och lade dem i ett vackert läderfodral.

I Ryssland hittades den äldsta saxen vid utgrävningarna av Gnezdovskys gravhögar (Gnezdovo är en by nära Smolensk). Deras ålder går tillbaka till 900 -talet. Ungefär samtidigt visade de sig i Europa, och det är intressant att varje land är en "producent" av sin egen typ av instrument. Så, nagelklippare uppfanns i Mellanöstern, de gjordes av en hantverkare för hustrun till en mycket rik shejk. Uppfinningen av trädgårdssaxar tillhör England, för första gången började fransmännen använda dem för kulinariska ändamål, och tyskarna skapade sax för skärning av metall, som ursprungligen användes för att demontera maskindelar vid en olycka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och egenskaper

Låt oss titta närmare på hur exakt sax fungerar i vår tid.

Material

Ryggraden i modern sax är gjord av stål. Den har alla nödvändiga egenskaper för ett föremål vars syfte är att skära: stålprodukter är starka, hårda och slitstarka, kan motstå höga termiska och mekaniska belastningar. För tillverkning av sax används högkolhaltiga, krom-nickel-, kromvanadinföreningar. Ju tätare ämnet saxen måste arbeta med, desto starkare material för tillverkning. Handtagskåpor är gjorda av plast, silikon och gummi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Form

Saxens form bestäms också av den specifika uppgift som de kommer att utföra. Blad kan vara raka eller böjda, med vassa eller rundade ändar, korta eller långa, med en plan eller tandad skäryta, och de kan också utrustas med ytterligare snitt och spår för olika ändamål. När det gäller handtagets form är det oftast antingen 2 ringar eller enkla raka handtag. Elverktyg har en speciell design som skiljer sig från andra typer. Vi kommer att prata om dem nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Sax kommer i olika storlekar. Förmodligen är de minsta representanterna för släktet manikyrprodukter, deras längd är mycket liten - cirka 10 cm. Detta beror på att uppgiften för en sax är att noggrant klippa naglarna, vars storlek också är liten. Den medelstora saxen (ca 50 cm) inkluderar kök, brevpapper och skräddarsax. Och slutligen är de största dimensionerna trädgårdssaxar och verktyg som är konstruerade för att skära metall (deras längd är cirka 1 meter, de väger betydligt mer än resten).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka typer finns det?

Beroende på omfattning och syfte är moderna saxar av följande typer.

Hushåll (eller hushåll)

Dessa är en klassisk sax med raka, släta blad. De kallas också universella, eftersom saxar av denna design används för de flesta hushållsbehov: skärpapper, tråd, tyg, mat. Kanske, bara för att klippa naglar, är de inte lämpliga, även om det finns människor som använder dem som manikyr.

Det är bättre att ta hushållssaxar av rostfritt stål - deras livslängd är mycket högre, slitstyrkan är också.

På rea finns det alternativ inte bara för högerhänta, utan också för vänsterhänta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frisörer

Dessa saxar används för att klippa hår och ansiktshår hos män. Det finns fyra underarter.

Rak sax … De liknar hushållen, de har släta blad med vassa ändar. Deras skärpningsvinkel är standard - 50 grader, skärytornas längd är annorlunda: det finns långa, medelstora och korta sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tunnare sax … De skiljer sig från raka genom att bladens inre kant inte är jämn, utan tandad. Skåror kan finnas på en skäryta, eller på båda samtidigt. Tack vare denna funktion kan tunnare saxar ge håret form och volym - de används för korta hårklippningar och klippning av lugg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kryssrutor kombinera två funktioner samtidigt: hårklippning och gallring. Det ena bladet är slätt och det andra är försett med ett munstycke med glesa tänder i olika former.

Hårets ändar avskurna med en sax har olika längd, på grund av vilka de ser tjockare och mer omfattande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varm saxen ser rakt utåt. De är dock elektriska och kan värmas upp till önskad temperatur.

När vi klipper hår med en varm sax täpper vi ändarna och hindrar dem från att splittras och torka.

Bild
Bild

Kök

Deras syfte är att skära mat. I sin tur är köksaxen indelad i universell, multifunktionell och specialiserad. Låt oss överväga varje typ separat.

Universell - det här är en vanlig hushållssax som värdinnorna själva har anpassat för kulinariska ändamål.

De kan dock inte längre användas för andra uppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Multifunktionell Saxen är utrustad med ett brett handtag och ytterligare delar som tillåter till exempel sprickor i muttrar eller öppning av flaskor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specialiserad är utformade för ett specifikt syfte. Bland dem finns sax för slaktning av kött och fisk, tillverkat av hållbart stål. De har lätt krökta blad och vidvinkelhandtag och volymetriska ringar, ofta utrustade med en fjäder. Utformningen av en sax låter dig klippa kött tillsammans med ben. Det finns också en sax för att klippa grönska. De består av flera blad, som gör det möjligt att få många identiska bitar av persilja, lök, sallad eller selleri med ett klick på handtaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Manikyr

Sådana saxar är små i storlek och tunna, spetsiga i ändarna, blad. De är indelade i 4 underarter.

Att trimma naglar … Det finns raka och böjda alternativ. Den första används bäst för dem med tjocka naglar, och den andra är mer lämplig för att forma tunna och spröda tallrikar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att trimma nagelbanden (transparent hud längst ner på nagelplattan). De har vassare och vässade blad för känslig hudborttagning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Universell … Kan trimma både naglar och nagelband.

Bild
Bild

Säker . De skiljer sig från sina "motsvarigheter" med trubbiga ändar, som å ena sidan gör dem mer lämpliga för att klippa barns naglar, och å andra sidan mindre effektiva och praktiska att arbeta med.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skräddare och skräddare

Dessa saxar används för att klippa och sy, och har ett antal specifika funktioner.

  • En av ringarna på handtaget är nästan 2 gånger större än den andra. Detta görs så att du kan sätta 3 eller till och med 4 fingrar i en stor ring, vilket är nödvändigt, till exempel för att arbeta med läder och andra täta material när ytterligare ansträngning krävs.
  • De är gjorda av mer hållbart stål än hushåll eller brevpapper.
  • Vinkeln mellan bladen och handtaget på vissa modeller är 90 grader.

På grund av detta kommer tyget inte att hängas upp under skärningen, utan det kommer att ligga på bordet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I arsenalen för en professionell klädare finns det alltid olika typer av saxar

  • För att klippa mönstren används samma sax som för att klippa papper, deras längd är 25 cm.
  • För trådtrimning (trådklippare). Deras blad är spetsiga i ändarna i ett öppet tillstånd, verktygets form liknar pincett. Det är mycket bekvämt för dem att öppna sömmarna. Standardlängden på nipporna är 10 cm.
  • För broderi används sax, som kallas "hägrar". På grund av den ovanliga krökning av handtaget, de liknar verkligen en häger. Med deras hjälp gör de applikationer på tyger och olika broderier.
  • Sicksack (taggiga kanter). Dessa saxar används för att klippa kanter på tyger som inte kan fållas.
  • För siden och chiffong används en speciell sax med mikroslipning som förhindrar att tyget glider under skärprocessen.
  • Det är bekvämt att klippa komplexa mönster med många välvda linjer med sax med rundade ändar, samt arbete med flerskiktade tyger.
  • Fällsax är en oumbärlig resekamrat för en klädmakare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Brevpapper (eller kontor)

Klippning av papper, inklusive kartong, är huvuduppgiften för en sax. De bör vara gjorda av rostfritt stål (sådana exemplar är de mest hållbara och hållbara), men på kontor föredrar de att använda verktyg med plast- eller silikonhandtag i olika färger och former. Anledningen ligger i den större estetiken och komforten hos sådana modeller.

Kontorsaxen måste vara med rundade ändar - detta minskar risken för skada och skärning . De kan vara olika i storlek, den optimala längden är 150-220 mm. Observera att längre sax är bättre för att klippa raka remsor, medan korta är mer praktiska för att göra olika former.

Därför köps dessa ofta för barn för att skapa applikationer i skolan eller dagis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgård

Sådana saxar används i trädgården eller närområdet för olika typer av arbete.

Skjut beskärningssax sekatörer kallas. De klarar bra av grenar upp till 40 mm i diameter. De har en egen form av skärblad: krökta kraftfulla blad när de öppnas liknar en fågelns näbb, och den övre är större än den nedre.

Denna "design" av vassa plan gör att du enkelt och snabbt kan klippa av även de tätaste grenarna.

Bild
Bild

För beskärning av lövverk och buskar använd sax med långa, raka armar och 35 cm långa blad. Det är den här enheten som används för att ge buskarna önskad form och skapa alla slags intressanta gröna former.

Bild
Bild

För klippning av gräs , särskilt på ett stort område används gräsklippare oftast. Men speciella trädgårdssaxar används för att klippa vegetation i svåråtkomliga områden. De liknar den tidigare typen, men vinkeln mellan handtagen och arbetsytan på den "handhållna gräsklipparen" är cirka 120 grader. Detta gör att bladet kan vara i horisontellt läge under drift och glida mjukt på gräset.

Bild
Bild

För metallskärning

Denna sax är avsedd för skärning av metallblad av olika tjocklek och densitet. De är indelade i 2 stora grupper, inom vilka det finns många underarter.

Manuell

Manuella är monolitiska, det vill säga de är en integrerad struktur och sammansatta, vars delar är bultade ihop. Det finns flera sorter av dessa saxar.

Regelbunden … Skär metall- och stålplåtar upp till 1,5 mm.

Bild
Bild

Spak … Skär metallen upp till 2,5 mm.

Bild
Bild

Takläggning . Designad för skärning av wellpapp.

Bild
Bild

Hydraulisk … Det finns manuella och mekaniska. Den förstnämnda används för att kapa kablar och metallstavar upp till 25 mm tjocka, medan de senare används för att demontera stora metallkonstruktioner som bilar eller flygplan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dielektrisk . De används för att klippa elektriska ledningar under spänning upp till 1000 V. De har höga elektriska isolerande egenskaper.

Bild
Bild

Rulle eller skiva … Metallen skärs genom att rotera de cirkulära knivarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pneumatisk . De använder energin från tryckluft, gör ett utmärkt jobb med lockig skärning av metallplåtar utan att deformera dem, och skär också takmaterial, gummi och plastprodukter väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självgående … Detta är en uppfinning av Tula -mästare. De är inte självförsörjande verktyg, utan en extra löstagbar del för en skruvmejsel eller borr. De arbetar med ark upp till 1 mm tjocka.

Bild
Bild

Elektrisk

Elektriska (elektriska saxar) utför mycket mer arbete än manuella saxar, vilket kraftigt sparar mästarens tid och ökar hans produktivitet. Sådana saxar kan laddas från elnätet eller ha ett uppladdningsbart batteri. De är indelade i följande huvudtyper.

Lummig … De kan skära metallplåtar upp till 5 mm tjocka, men arbetet kan bara startas från arkets kant.

Bild
Bild

Slitsad … Även om den maximala plåttjockleken de kan hantera bara är 2 mm, är fördelen med dessa saxar att de har flera knivar, så att de kan börja klippa från valfri punkt och arbeta även i de svåraste områdena.

Bild
Bild

Skärande (eller stansade) modeller. De består av två grundläggande delar: en matris och en stans, vars princip liknar ett hålslag. Tack vare denna design kan de göra snitt i alla former och på vilken yta som helst - både slät och vågig.

Bild
Bild

Saks (kombinerad)

De används i industriföretag i olika storlekar - från små till stora, till exempel maskinbyggande. De bearbetar stora volymer metallprodukter effektivt och på kort tid. Funktionsprincipen liknar giljotinen, detta förklarar ett annat namn för dem - giljotin. Sådana verktyg utsätts för ark upp till 35 mm tjocka . Saxar är indelade i skiv-, hydraulik- och behållarsaxar.

En intressant typ av pressax är vev (med en lutande kniv). Deras design gör det möjligt att göra både längsgående och tvärgående snitt av en metallplåt upp till 8 mm tjock, vilket ändrar knivens rörelsevinkel. Alligatorsax är en annan "tungviktare". De fick sitt namn för sin yttre likhet med en krokodil: deras arbetsytor liknar en alligators öppna mun.

Ett sådant verktyg är främst avsett för skärning av metallskrot.

Bild
Bild

Medicinsk

De används av kirurger under operationer när det är nödvändigt att dissekera mjuka vävnader, brosk eller ben. Medicinsk sax är indelad i tre typer:

  • ledade - de skär av människokroppens mjuka vävnader;
  • giljotin - används för att arbeta med brosk och ben;
  • mikrokirurgisk - utformad för att utföra fler "smycken" snitt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje art är indelad i många fler underarter.

Subtletter av val

Naturligtvis har varje typ av sax sina egna personliga urvalskriterier. Det finns dock en lista över universella regler som är lämpliga för nästan alla typer som anges i artikeln. Vilka parametrar bör du vara uppmärksam på när du köper sax?

  • Först och främst tittar de på material från vilka de är gjorda. Det ska vara av rostfritt stål av god kvalitet. Denna indikator är särskilt viktig för professionella verktyg, till exempel skräddarsax. Det är bättre att föredra japanska modeller: de är gjorda av högkvalitativt stål, vars tillverkning har en hundraårig tradition. Ta en närmare titt på verktyget du vill köpa. Det ska vara fritt från skador eller skador, särskilt på arbetsytan.
  • Slipning och skärpa av blad - det näst viktigaste kriteriet. Om saxen lätt kan skära igenom plastpåsen, är den tillräckligt skarp. Denna parameter kan dock alltid justeras av en professionell. Tänk bara på att ju mer kol som finns i saxen, desto bättre skärper de.
  • Smidig löpning av saxen är också av stor betydelse. Skärplanen ska öppna och stänga inte för långsamt, men inte för snabbt - i genomsnittlig takt. Bladens rörelse är enhetlig, utan plötsliga ryck, ryck och stopp. Det ska finnas ett litet gap mellan bladen i stängt tillstånd - endast spetsarna sitter tätt mot varandra.
  • När du stänger saxen, då en skärbladet måste passa exakt på det andra , kanterna på de två bladen bör helst sammanfalla, endast en liten avvikelse från normen är tillåten.
Bild
Bild

Villkor

Med all enkelhet i designen är sax ett traumatiskt verktyg, och om du hanterar det slarvigt kan du antingen skada dig själv eller skada en person som är i närheten. Använd därför detta verktyg med största försiktighet! Ta inte saxen i ett blad - du kan klippa dig på dess vassa kant. Du kan bara överföra verktyget till en annan person med handtagen framåt och hålla fast vid de stängda arbetsytorna.

Separat bör det sägas om reglerna för hantering av metallsaxar, särskilt elektriska. När du arbetar med dem måste du vara extremt fokuserad på processen utan att bli distraherad av främmande saker. Kläderna ska inte vara lösa och inte ha några delar att ta tag i. Det är också nödvändigt att bära ett speciellt huvudbonad och skyddsglasögon. Glöm inte att stänga av apparaten när du har arbetat med den elektriska saxen. För att verktyget ska ha en lång livslängd, använd det endast för det avsedda syftet.

Det vill säga att du inte ska klippa papper med nagelsax och tyg med kökssax.

Bild
Bild

Skötsel och förvaring

Låt oss ta en titt på några regler för hur du korrekt förvarar och sköter din sax.

  • Saxen ska rengöras regelbundet. Detta gäller särskilt för professionella verktyg, till exempel manikyr eller frisörsalonger - naglar och hårpartiklar finns kvar på dem. Du kan torka dem med en våt trasa eller tvätta dem med varmt vatten och sedan torka dem med en hårtork. Om detta inte görs, bildas rost på instrumentet med tiden.
  • En gång i månaden måste mittzonen, där skruven sitter, och där bladen är anslutna, smörjas med en speciell olja. Detta bör göras genom att sprida blad och ringar till sidorna. Detta förfarande är obligatoriskt för frisörsaxar.
  • När skruven lossas och bladanslutningen lossas är det nödvändigt att dra åt den med en skruvmejsel.
  • Du måste förvara saxen i ett slutet läge med knivarna anslutna, det är lämpligt att sätta dem i ett fodral.
  • Låt inte saxen bli tråkig. För att förhindra detta, eller om knivarna redan har blivit dåligt skurna, är det nödvändigt att slipa dem. Försök att utföra denna procedur regelbundet, gör det själv hemma eller i verkstaden.

Många århundraden har gått sedan den första saxen dök upp. Under denna tid har världen förändrats dramatiskt - idag lever vi i en tid med hög informationsteknik. Men under 2000 -talet har sax inte tappat sin relevans och efter att ha rest en lång väg i utvecklingen fortsätter att förbättra och tränga in i nya områden av mänsklig existens.

Rekommenderad: