Typer Och Sorter Av Euonymus (32 Bilder): Beskrivning Av Sorter För Moskva -regionen Och Andra Regioner, Dvärg Och Helig Dekorativ Typ Av Buske, Andra Gata Och Inomhusarter

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Euonymus (32 Bilder): Beskrivning Av Sorter För Moskva -regionen Och Andra Regioner, Dvärg Och Helig Dekorativ Typ Av Buske, Andra Gata Och Inomhusarter

Video: Typer Och Sorter Av Euonymus (32 Bilder): Beskrivning Av Sorter För Moskva -regionen Och Andra Regioner, Dvärg Och Helig Dekorativ Typ Av Buske, Andra Gata Och Inomhusarter
Video: How I multiply euonymus hamiltonianus. 2024, April
Typer Och Sorter Av Euonymus (32 Bilder): Beskrivning Av Sorter För Moskva -regionen Och Andra Regioner, Dvärg Och Helig Dekorativ Typ Av Buske, Andra Gata Och Inomhusarter
Typer Och Sorter Av Euonymus (32 Bilder): Beskrivning Av Sorter För Moskva -regionen Och Andra Regioner, Dvärg Och Helig Dekorativ Typ Av Buske, Andra Gata Och Inomhusarter
Anonim

Euonymus är en växt av familjen euonymus, som ofta används i landskapsdesign. Många typer av prydnadsbuskar används för att skapa häckar, staket och trädgårdstomter. I den här artikeln kommer vi att beskriva de mest populära sorterna av inomhus- och trädgårdsspindelträd, och också överväga intressanta alternativ för deras användning i landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inomhus sorter

Nästan alla typer av euonymus odlas endast utomhus, men det finns speciella sorter som kan planteras i krukor och odlas inomhus. Det finns bara två typer av inomhusbuskar - japanska och rotande . Låt oss titta närmare på beskrivningen av euonymus som är lämplig för odling inne i huset.

Japanska

Japansk brokig euonymus är en mångsidig buske som kan planteras både i krukor och utomhus. Alla sorter av japansk euonymus har en fluffig och färgstark krona, strödda med många tvåfärgade blad med ett mörkt centrum och ljusa kanter . Evergreen buskar producerar köttigt lövverk och bär frukt, men deras bär är olämpliga för mat, som i de flesta euonymus -arter.

En inomhus buske växer 15-20 centimeter om året, och i naturen når växten 7 meter i höjd och blommar mycket vackert, men i lägenheternas förhållanden kastar den blommor mycket sällan. Anledningen är att för bildandet av knoppar behöver euonymus kyla under lång tid. För att en dekorativ buske ska blomma i en lägenhet måste den vara inomhus eller utomhus vid en temperatur av 2 till 10 grader i 60 dagar.

Även utan blommor och frukter passar japanska euonymus perfekt in i inredningen i alla lägenheter. De mest populära sorterna av denna växt är Marike, Bravo och Ecstasy.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röta

Den rotfärgade euonymus eller forchuna är en frostbeständig buske som känns bekväm både utomhus och inomhus. Det är en hämmad art av vintergröna prydnadsväxter, prickade med små blad med en slät och blank yta . Lövverk kan ha en fast ljusgrön färg eller med en kontrasterande ljusram. Under vissa förhållanden producerar den rotande euonymus små gulgröna blommor.

En dvärgkrypande buske växer till högst 55-65 cm i höjd, men de spridande grenarna når ibland 3 meter i längd . Vissa rotande euonymus ändrar bladens nyans under sitt liv, till exempel producerar sorten Gratsilis initialt ljusgula blad, som gradvis blir röda med en vit kontur. En annan nyansförändrande buske är Emerald Gold, på sommaren är bladen krämiga med gula fläckar och på hösten blir de röda.

Bild
Bild

Populär gatuvy

En trädväxt av familjen euonymus används ofta i landskapsdesign, inte bara på grund av dess yttre egenskaper, utan också på grund av den stora variationen av arter. Totalt finns det 142 sorter av euonymus, varav 20-25 typer av buskar växer på Rysslands territorium . De mest populära typerna av prydnadsväxter i mittfältet är våren och den europeiska busken.

Den vanliga euonymus används oftast som en häck, men vissa sorter används också för andra ändamål, till exempel för utformning av parker, trädgårdar och sommarstugor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Prydnadsbuskar är utbredda i centrala Ryssland på grund av deras höga frostbeständighet och opretentiöshet . Till exempel behöver en lockig typ av euonymus, avsedd för fläta staket, inte skugga - det känns bra under solens strålar och växer mycket långsamt i skuggan. Den gula sorten tål torka väl, eftersom den i naturen växer i lös och torr jord. Copemans euonymus har en lång livslängd - växten kan leva från 25 till 30 år, så den används ofta för att skapa gränser och åsar.

Varje typ av prydnadsbuske har sina egna egenskaper och fördelar som kan användas för att anlägga en trädgård, park eller sommarstuga . Vi föreslår att överväga en lista över de vanligaste sorterna av euonymus som används för landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

Europeiska

Europeisk euonymus, som också ofta kallas "bruslin ", - det här är ett litet träd, i utseende mer som en tät buske. Växtens löv är vanligtvis färgat i olika nyanser av grönt - från brokiga till mörka färger. Busken avslöjar all sin skönhet på hösten, när kronan är målad i en rik lila nyans.

Frukterna av den europeiska euonymus förtjänar särskild uppmärksamhet - bären på busken blir röda när de är mogna . Den mest populära sorten av träd är "Red Cascade", vars löv blir en rik rödfärgad färg med höstens början. Den ljusa färgen skiljer busken från andra växter, så den används oftare för att dekorera trädgårdar än för att skapa en häck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Warty

Warty euonymus är en inhemsk skogsinvånare på Rysslands territorium. Ett särdrag hos växten är de många "vårtor" som täcker hela skottets yta . På våren släpper busken blomställningar med en konstig "mus" lukt, som till hösten förvandlas till rosa fröskalar. Samtidigt får lövverket, som var grönt hela sommaren, en ljusröd nyans.

Den maximala höjden på en prydnadsvårt buske är 2 meter, kronan är frodig och tätt täckt med medelstort lövverk . Under höstens färgbyte faller bladen inte från grenarna - busksorten håller dem till frost.

Dekorativ euonymus är vacker, frodig och opretentiös i vården, därför används den ofta av trädgårdsmästare för att dekorera parker och sommarstugor.

Bild
Bild

Förmögenhet

En av de mest populära typerna av euonymus, odlad i hela landet, den är lämplig både för Moskva -regionen och för de östra regionerna . Fortune är känd för en mängd olika sorter och en ovanlig kronform - buskens grenar växer inte upp, de täcker jorden. Det vintergröna spindelträdet har krypande grenar med tätt och tätt lövverk som sträcker sig flera meter runt stammen.

De flesta sorter av "Fortune" -arten har vitgröna, gulgröna eller helt gröna blad. Vissa sorter får en blekrosa nyans på vintern och står i skarp kontrast till de vita snödrivorna. De vanligaste sorterna av den underdimensionerade växten är Harlequin, Sunspot och Emerald Haiti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bevingad

Ett ljust dekorativt träd med brinnande lövverk, som fick ytterligare två namn för sin ovanliga färg - "brinnande buske" och "brinnande buske ". Den bevingade euonymus växer långsamt och når en höjd av högst 1, 9-2, 2 meter. Kronan sprider sig, men alla grenar är raka och snygga. Ett viktigt särdrag hos arten är de täta ribbade tillväxterna på barken, från vilken växten fått sitt namn.

" Eldbusken" är inte alltid målad i ljusa nyanser - den förblir grön hela sommaren, och under den första höstmånaden ändrar den bladens färg på kort tid . Den småblommiga busken har inget särskilt dekorativt värde under blomningen, men den ger trädgården ljusa färger på vintern, eftersom lila bär finns kvar på grenarna. De mest populära sorterna av bevingade euonymus är Chicago Fire, Compact, Fireball och Compactus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Semenova

En liten vintergrön buske som växer upp till högst 1 meter i höjd. Växtens krona är tät och frodig, täckt med ovala gröna blad som är cirka 5 centimeter långa. Växtens grenar sprider sig och kryper - de är perfekt sammanflätade med närliggande euonymus, därför planteras de ofta som en häck.

Semyonov -busken är inte rädd för temperaturförändringar, tolererar lätt frost och kan växa i skuggade områden i trädgården.

Bild
Bild

Dvärg

Dwarf euonymus är en sällsynt växt som finns med i den röda boken. Den växer främst i Kina och Europa, sällan i Ryssland . En liten buske når knappt 1 meter i höjd; grenarna har en ovanlig fyrsidig form. Det börjar blomma i början av sommaren, men bär mycket sällan frukt och sprider sig praktiskt taget inte av frön.

En frostbeständig växt gillar inte överskott av solljus - den måste planteras i måttligt skuggade områden i trädgården.

Bild
Bild

Maaka

Denna typ av buske anses ofta vara ett träd, eftersom dess centrala gren växer sig större än andra, som liknar en riktig stam. Maaka, till skillnad från andra sorter, är en lövväxt och växer upp till 11 meter - detta är en av de högsta tillväxthastigheterna bland familjens representanter . Dess lövverk är också stort - bladets längd når ibland 12-14 cm och bredden är från 1 till 3 cm.

Maaka älskar solljus och behöver inte skugga, varför det planteras ofta som ett separat element i trädgården

Busken trivs bäst i fuktig, låg sur jord, men den kan växa i sandjord också.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storvingad

Storvingad spindelträd tillhör lövträd-det växer upp till 8-9 meter i höjd. Ganska stora löv växer på platta lila eller mörkgröna kvistar - 5 till 15 cm i längd och 2 till 7 cm i bredd. I slutet av våren släpper trädet blomställningar, som innehåller från 10 till 22 blommor. Växten reproduceras av frön, som mognar i en kapsel med fyra öppna blad.

Den storvingade sorten är resistent mot kallt väder, därför växer den framgångsrikt i de norra delarna av landet . På träden på hösten mognar ljusa fruktlådor, som skiljer dem från andra växter. Dekorativ euonymus används oftast för anläggningsparker och stora trädgårdar.

Bild
Bild

Markskydd

En dvärgvariant av euonymus, vars höjd inte överstiger 35-40 cm. Samtidigt sprider buskens spridningskrona sig längs marken i flera meter runt stammen och täcker tätt mark, stenar och stubbar med många grenar. Den krypande busken används i landskapsdesign som ett slags "matta" som täcker marken.

Markskydd euonymus används oftast för att skapa en kontinuerlig täckning av gräsmattor och alpina kullar . Buskens grenar täcker 12-14 kvadratmeter. m jord.

Den spridande växten älskar medium nyans och fuktig jord.

Bild
Bild

Platt petiolat

Sakhalin flat-euonymus är ett litet träd eller en buske med en gles krona. Stammen och unga skott av sorten har en olivton, den släta barken är täckt med en blåaktig blomma . Växten odlades först i Kina, varifrån den spred sig över hela världen.

Prydnadsträdet når 3 meter i höjd och lämnar enormt lövverk - upp till 20 cm i längd och upp till 10 cm i bredd . Under blomningsperioden producerar den plattformade sorten blomstjälkar med upp till 30 blommor. Blomställningarna är inte bara vackra utan också stora - deras längd är upp till 17 cm. I landskapsdesign kan ett träd vara både ett fristående element och den centrala delen av en växtsammansättning.

Bild
Bild

Suberisk

En prydnadsbuske, som de flesta växter i familjen euonymus, kommer från Kina. Cork euonymus är en frostbeständig buske som växer till högst 2, 3-2, 6 m i höjd . Starka grenar bildar många skott och gafflar, så växternas krona är tjock och fluffig. Plantens namn kommer från den vackra korkbarken som bildar ett starkt skyddande lager på mogna buskar.

Korkbusken är kräsen när det gäller markfuktigheten - för bekväm tillväxt behöver den tillräckligt fuktig jord, men växten kan dö av överflödig fukt . Euonymus växer bäst i fuktig, måttligt alkalisk jord. Mängden solljus påverkar inte buskens utveckling - den växer lika bra både i solen och i skuggan.

I landskapsarkitektur ser växten bäst ut som ett fristående trädgårdselement.

Bild
Bild

Helig

En liten typ av prydnadsbuske, vars särart ligger i kronans form - den har oberoende form av en boll med en diameter på 1, 2-1, 5 meter. Den heliga euonymus är mycket tät på grund av att skotten ofta förgrenas. På sommaren har lövverket på en rund buske en brun nyans, och på hösten, under mognaden av frukterna, blir bladens yta en djupröd färg.

Växten älskar torr jord och rikligt solljus och växer mycket långsammare i skuggade områden

I landskapsdesign använder heliga trädgårdsmästare euonymus på olika sätt - de skapar en häck från den, dekorerar rabatter och planterar den som ett separat element i trädgården.

Bild
Bild

Maksimovich

En mycket stor art av euonymus, som är indelad i två sorter: träd och buske. Busken växer upp till 4 meter i höjd, och trädet kan växa upp till 8 meter. Maksimovichs euonymus är en lövfällande sort som ändrar bladens färg vid olika tider på året . Växten producerar blommor under vårens sista månad och fortsätter att blomma i 25-30 dagar. Under hela sommaren är busken täckt med ljusgrönt lövverk och ändrar sin färg till en ljusröd nyans i september. Efter att bladen fallit behåller de röda bären som täcker grenarna sitt dekorativa utseende.

För att busken ska känna sig bekväm måste den planteras i alkalisk jord . Växten gillar inte fukt - den föredrar torr och lös jord. Maksimovichs euonymus växer mycket långsamt - den första blomningen börjar 10 år efter plantering i öppen mark.

Bild
Bild

Vackra exempel på användning i landskapsarkitektur

Sortimentet av prydnadsväxter med en färgstark krona gör det möjligt att använda euonymus som ett separat element i trädgården och som en del av en rabatt. Tänk på några intressanta alternativ för att använda buskar i landskapsdesign.

" Matta" från busken . Dvärgbottnarbuskar passar perfekt i tomma rabatter.

Bild
Bild

Häck . Spindelträd med en fluffig krona och tätt lövverk gör det möjligt att skapa ett verkligt, ogenomträngligt "staket" runt ett hus eller en sommarstuga, och kan också användas för zonindelning av en park.

Bild
Bild

Gräns . Vissa underdimensionerade busksorter ser bra ut som en gräns.

Bild
Bild

Blanda med kontrasterande barrträd . Spindelträd passar bra med barrträd.

Rekommenderad: