Alder (21 Bilder): Hur Ser Träd Och Deras Löv Ut? Svartal Och Andra Arter. Var Växer Den Och Hur Definieras Den? Hur Blommar Al? Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Video: Alder (21 Bilder): Hur Ser Träd Och Deras Löv Ut? Svartal Och Andra Arter. Var Växer Den Och Hur Definieras Den? Hur Blommar Al? Vad Det är?

Video: Alder (21 Bilder): Hur Ser Träd Och Deras Löv Ut? Svartal Och Andra Arter. Var Växer Den Och Hur Definieras Den? Hur Blommar Al? Vad Det är?
Video: Varför tappar träden löven på hösten? NATURSPANARNA 2024, April
Alder (21 Bilder): Hur Ser Träd Och Deras Löv Ut? Svartal Och Andra Arter. Var Växer Den Och Hur Definieras Den? Hur Blommar Al? Vad Det är?
Alder (21 Bilder): Hur Ser Träd Och Deras Löv Ut? Svartal Och Andra Arter. Var Växer Den Och Hur Definieras Den? Hur Blommar Al? Vad Det är?
Anonim

Alder är ett vackert grönt träd som finns i många parker och skogar. Det är fullt möjligt att odla det på din webbplats. Det viktigaste är att studera informationen om denna växt i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Enligt den botaniska beskrivningen är al ett stort lövträd som tillhör björkfamiljen. Växternas höjd kan vara olika. Vissa sorter växer upp till flera tiotals meter i höjd, men det finns också mycket små växter . Deras rotsystem är mycket kraftfullt. Därför slår träd snabbt rot efter plantering och kan växa på olika typer av jord. Albladen är mörkgröna, bladarrangemanget är omväxlande. Den blommar väldigt tidigt. Blomningsperioden börjar på våren, omedelbart efter värmen. Bokstavligen ett par dagar efter bildandet av örhängen på grenarna förlängs de. Vindbyar vid denna tidpunkt slipper lätt pollen ur dem. Hon pollinerar honblommor, som så småningom blir stela.

Alfrukter ser ut som små knölar . De har frön inuti. När de är fullt mogna kommer de ut i luften och sprider sig runt omgivningen. Därmed multipliceras al. Detta händer runt det tionde året av trädets liv. Det är värt att notera att al inte är ett särskilt konfliktträd. Därför kan den planteras bredvid de flesta växter. Det gäller både träd och buskar.

Alen mår bäst när den ligger bredvid en gran, lind eller björk. Runt trädstammen, liksom direkt på den, växer ofta olika svampar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spridning

I naturen växer al oftast i områden med fuktig jord. Därför kan det vanligtvis ses bredvid olika vattendrag. Alders livsmiljö i världen är ganska stor . Detta träd växer bra på norra halvklotet. Flera arter av al finns i såväl Sydamerika som Asien.

I Ryssland är de vanligaste trädsorterna svartal och gråal . Östal kan ses på Transkaukasiens territorium. Grön al finns i Sibirien. Detta träd växer också i norra Europas berg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner av trä

Över hela världen är alved högt värderat. Detta material har många fördelar.

  • Resistent mot fukt . Trä har en ganska tät struktur. Därför tål den fukt bra.
  • Mångsidighet . Träet är lätt att måla och behåller färgen väl. Detta material med hög densitet används ofta för att simulera mer värdefulla stenar.
  • Styrka . Alder deformeras inte ens när den utsätts för höga temperaturer. Därför används detta material ofta för att skapa ett foder eller timmerhus.
  • Låg värmeledningsförmåga . Denna egenskap gör att materialet kan användas för klädsel i bastur.
  • Attraktivitet . Det behandlade träet ser väldigt vackert ut. Därför är möbler gjorda av al mycket populära.

Nackdelarna med detta trä inkluderar dess låga flexibilitet och elasticitet. Det är inte heller mycket resistent mot svampar. Därför behandlas materialet alltid med ett antiseptiskt medel före användning.

I allmänhet gör alens egenskaper det till ett lämpligt material för inredning av hus, bastur och andra lokaler, samt för att skapa ljusa och hållbara möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över populära arter

Nu över hela världen finns det flera dussin arter av al. De mest populära är följande.

  • Svart . Denna al är också känd som klibbig lime. Det är denna typ av träd som är vanligast i Ryssland. De mest populära sorterna av svartal är Imperialis och Laciniata. Vuxna av denna art växer upp till 35 meter i höjd. Svartal utvecklas snabbt, därför, bokstavligen om ett par år efter plantering, blir växten stor och vacker. Svartal lever mycket länge. I naturen finns representanter för denna art i åldern 200-300 år. Växten ger riklig tillväxt, så det blir mycket lätt att föröka den om så önskas. Svartal älskar fuktig jord. Den växer bäst nära olika vattendrag. Svart alved har en behaglig ljus färg med en rosa nyans. Det används aktivt i produktionen. Måla är gjord av barken på detta träd.
  • Grå . Denna typ av al skiljer sig från andra i sin storlek. Växter är mer som korta buskar. Stammen på den grå alen är krökt. Den är mörkgrå i färgen. Bladen utmärks också av en gråaktig nyans. Ett stort plus med denna typ av al är att den är helt opretentiös. Växten växer bra i skuggan och är inte heller rädd för vind och frost. Gråal kan växa även på ganska dålig jord.
  • Fast . Detta är ett annat kort träd. Denna al växer upp till 2-3 meter i höjd. Hon har mycket flexibla grenar. Skotten har en behaglig gråbrun färg. Trädets löv är avlånga. Oftast växer den bredvid floder eller sjöar.
  • Dinglar . I naturen finns denna växt i Japan. Det är inte heller särskilt högt. Medelhöjden på en sådan al är 8 meter. Bladen är långsträckta, skotten är flexibla och mörka. I Ryssland är denna växt sällsynt.
  • Grön . Denna typ av träd är vanlig i Västeuropa. Medelhöjden för en vuxen al är 20 meter. Grenarna på en ung växt är grågröna. De mörknar med tiden. Lövverket har en vacker oval form med rundade ändar.
  • Buske . Denna växt är frosthärdig och kan växa i kalla områden i landet. Busken växer upp till 5-6 meter i höjd. Bladen är mörka. Kronan på en ung buske ser väldigt vacker ut. Därför används det ofta för att dekorera olika områden.
  • Manchu . I naturen växer trädet i Japan och Fjärran Östern. Växten har god vinterhärdighet. Den når en höjd av 15 meter. I detta fall förblir stammen ganska tunn. Trädets bark är mörkgrå; bladen är ovala och något spetsiga vid kanterna.
  • Maksimovich . Denna art har fått sitt namn efter en berömd botaniker som studerade floran i Japan och Fjärran Östern. Alder Maksimovich kan växa både ensam och i grupp. Varje växt växer upp till 10 meter i höjd. Trädets bark är grå och skotten är flexibla.
  • Kamchatka . En liten buske växer upp till 1-3 meter i höjd. Stammen är tjock och kronan tjock. Barken är mörkgrå i färgen. Alblad är också ganska mörka. I naturen växer den i Fjärran Östern. Växten växer bra i underväxt och på bergssluttningar.
  • Skära ut . Huvudskillnaden mellan denna art är en smal dekorativ krona. Denna al ser vacker ut när som helst på året. Den växer bra både i kalla områden och på kärriga jordar. Växten är opretentiös och utvecklas mycket snabbt under nästan alla förhållanden.
  • Hjärtformad . Det är ett termofilt träd som finns naturligt endast i Italien. Anläggningen når vanligtvis en höjd av 13-15 meter. Unga skott är klibbiga. Med tiden mörknar de och blir stela.
  • Röd . Detta träd är också vanligt i Ryssland. Det ser väldigt vackert ut och växer upp till 20 meter i höjd. Grenarna och stammen är täckta med slät ljus bark. Bladen är mörkgröna och har snygga spetsiga kanter. Rödal är en riktig dekoration av vilken plats som helst.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsnyanser

Eftersom al är en opretentiös växt kan även upptagen trädgårdsmästare plantera den på din webbplats. Varje jord är lämplig för plantering . På tal om växtens förhållande till ljus är det värt att notera att al är fotofil. Men samtidigt kan det mycket väl utvecklas i skuggorna. I allmänhet kan al planteras på vardera sidan av platsen. För att växten ska rota väl är det mycket viktigt att välja en kvalitetsplanta. Han måste vara ung och stark. Du kan avgöra hur snabbt växten kommer att slå rot genom att undersöka plantans grundstam. Det är viktigt att det är kraftfullt och starkt. När du väljer en växt måste du också vara uppmärksam på rotkragen. Det borde finnas en vaccinationsplats på den.

Planteringsprocessen för den valda plantan tar inte mycket tid . Du kan plantera en växt på sommaren eller hösten. Den optimala månaden för plantering är september. Efter att ha valt en lämplig plats måste du gräva ett stort hål i marken. Hela växtens rhizom ska lätt passa in i den. Ett dräneringsskikt måste läggas i botten av gropen. Efter det placeras en ung planta i hålet. Ovanifrån är rötterna täckta med jord.

Efter plantering måste plantan vattnas. Alder älskar fukt, så det kommer definitivt att göra henne gott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Liksom andra växter måste al vårdas efter plantering. Ägarna till platsen där detta träd växer bör komma ihåg följande punkter.

  • Vattning . Eftersom al är en fuktälskande växt rekommenderas att vattna den under torra perioder. Varmt vatten används för bevattning. Om trädet växer i landet kan det vattnas med fukt som samlats i fat under regnet.
  • Lossar . I allmänhet är det mycket sällsynt att lossa jorden i stamcirkeln. Detta görs vanligtvis i samband med att förbereda platsen för vintern. Dessutom lossas jorden även om det finns många ogräs i stamcirkeln. Vissa trädgårdsmästare föredrar att täcka jorden med träflis eller torv. Detta gör att du kan lägga mycket mindre tid på att ta hand om trädet.
  • Skydd mot skadedjur och sjukdomar . Svampsjukdomar är farliga för al. Du måste bli av med dem med hjälp av speciella läkemedel. Det rekommenderas att skära och bränna de infekterade områdena. Olika skadedjur kan också störa den normala utvecklingen av al. Det kan vara träd, mal, skopa, lansett eller alcorydalis. Det är ganska svårt att hantera dessa insekter. Först och främst måste stammarna grävas upp för vintern. Trädgårdslimfällor bör sättas runt träd. Olika kemikalier hjälper också till i kampen. Ett integrerat tillvägagångssätt för att lösa problemet gör att du på ett tillförlitligt sätt kan skydda trädgården från skadedjur.
  • En frisyr . Alder behöver inte regelbunden beskärning. Som regel trimmas endast de växter som används för att dekorera platsen permanent. Beskärning rekommenderas efter att bladen har fallit helt. Du måste avsluta denna procedur innan frost börjar. Vissa grenar som har skadats eller infekterats med någon form av sjukdom kan tas bort på sommaren.

Minimal vård av al gör att du kan växa ett starkt och vackert träd på din webbplats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Alder är inte bara ett vackert, utan också ett mycket användbart träd. Ofta planterar trädgårdsmästare det på platsen och försöker förbättra jordens skick. Dessutom används dessa växter aktivt i landskapsdesign. Enskilda delar av al kan också användas i vardagen.

Trä

Massivt trä används aktivt för att skapa möbler. Detta material är lätt att bearbeta . Därför kan almöbler dekoreras med sniderier eller målningar efter eget gottfinnande. Dessutom är al bra för att imitera värdefulla trädslag. Högkvalitativa efterbehandlingsmaterial erhålls också från alved. Aldersfoder håller formen perfekt. Hon är inte rädd för exponering för fukt eller höga temperaturer. Därför trimmas bad och kök ofta med en sådan plåt.

Materialet är också lämpligt för att skapa kvalitetsgolv, hyllor och dörrar . Dessutom görs underbara musikinstrument av den. Avverkade träd kan också användas för att skörda ved. De är populära bland sommarboende och bybor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lövverk

Ungt och torrt lövverk kan användas för en mängd olika ändamål

  • Att göra kvastar . Alkvastar är nästan lika populära som björkkvastar. De tar perfekt bort toxiner från kroppen, hjälper till att göra huden mjukare och mjukare. Alkvastar är gjorda av unga skott. Du kan skörda dem själv.
  • Mulching växter . Lövverket på detta träd innehåller mycket kväve, liksom användbara mineraler. Därför kan den användas för höstmullning av buskar och träd. Dessutom producerar det unga lövverket utmärkt kompost. Det kan också användas som mulch.
  • Förberedelse av avkok . Doftande avkok från älblad hjälper till att normalisera matsmältningen. För att förbereda en så enkel medicin behöver du bara kokande vatten och torrt lövverk.

För beredning av avkok och infusioner rekommenderas att använda lövverk som växer bort från vägen. I detta fall kommer råvarorna att vara riktigt miljövänliga.

Bild
Bild

Bark

Färgen är gjord av barken av svartal. Detta material kan användas för färgning av läder eller tyg och hemma . För att göra detta är det tillräckligt att blöta barken i vatten i ett par dagar och sedan sila denna vätska. I den resulterande infusionen ska tyget lämnas i 20-25 minuter. Under denna tid får den önskad färg.

Genom att veta all denna information kan man förstå att al är långt ifrån ett ogräs . Det är mycket lönsamt att odla det på din webbplats. Därför, när du planerar arrangemanget av territoriet bredvid huset, bör du vara uppmärksam på opretentiösa alträd.

Rekommenderad: