Hur Skiljer Sig En Balkong Från En Loggia (92 Bilder): Vad är Skillnaden, Skillnader, Vilket är Bättre

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skiljer Sig En Balkong Från En Loggia (92 Bilder): Vad är Skillnaden, Skillnader, Vilket är Bättre

Video: Hur Skiljer Sig En Balkong Från En Loggia (92 Bilder): Vad är Skillnaden, Skillnader, Vilket är Bättre
Video: Hur du gör dina möten och presentationer mer intressanta med hjälp av förväntansteorin 2024, Mars
Hur Skiljer Sig En Balkong Från En Loggia (92 Bilder): Vad är Skillnaden, Skillnader, Vilket är Bättre
Hur Skiljer Sig En Balkong Från En Loggia (92 Bilder): Vad är Skillnaden, Skillnader, Vilket är Bättre
Anonim

Det är omöjligt att föreställa sig ett modernt hyreshus utan en rymlig loggia eller en mysig balkong. Många användbara och inte särskilt nödvändiga saker lagras där, linne torkas, burkar med hemlagade preparat lagras.

Ibland används detta utrymme som en fullfjädrad fortsättning på bostadsutrymmet. De inrättade en arbetsplats, en lekplats, en liten verkstad. Mycket ofta är begreppen "loggia" och "balkong" förvirrade och tror att de är identiska. Detta är dock inte alls fallet. Dessa två strukturer har flera designskillnader, som kommer att diskuteras i vår artikel.

Bild
Bild

Vad är en balkong och vad är en loggia?

Det är mycket enkelt att visuellt skilja dessa strukturer. Balkongen är en avsats nära fönstren, som har en tillräcklig yta för att rymma möbler, förvara saker eller använda den för andra ändamål.

Loggia är en nisch, ett urtag i väggen . Från gatans sida ser det ut i linje med fasaden, medan balkongen i stort sett sticker ut från den. Detta är skillnaden på filistinsk nivå. För att korrekt avgöra vad varje struktur är, hjälper SNiP (byggkoder och regler).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt byggkoder är en balkong en befäst plattform som sticker ut från väggplanet . Beroende på form, storlek, konstruktionstyp och andra parametrar kan balkonger skilja sig från varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt konstruktionstypen är balkongen:

  1. Typisk. Det vanligaste alternativet som finns i alla typiska byggnader idag. Sådana strukturer skiljer sig från varandra genom närvaron av glasrutor, olika ytbehandlingar, typ av staket och andra element.
  2. Bifogad. Denna typ finns oftast på de två första våningarna i en byggnad. Denna design har ledigt utrymme under, där balkongstödet finns.
  3. Bifogad. En sådan balkong är som regel redan monterad på en befintlig struktur. Strukturen har nödvändigtvis utombordare fribärare för att fästa strukturen på väggen och främre stöd för att minska belastningen på byggnadens fasad.
  4. Gångjärn. Denna design är fixerad på fasaden med fästelement. Det skiljer sig från andra typer genom att inga ytterligare stöd krävs för fixering. Tack vare detta kan den gångjärniga balkongen monteras på vilket golv som helst. Har flera typer av utseende.
  5. Smidd. Balkong, som har element av smidd metall i konstruktionen. Dessa kan vara stöd, räcken, ett staket eller alla tillsammans.
  6. Franska. Dess grundläggande skillnad är den fullständiga frånvaron av webbplatsen. Det används oftast som ett dekorativt fönsterskydd. Skiljer sig i kompakta dimensioner och designnåd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En typisk balkong är en armerad betongplatta som sticker ut från byggnadsväggen och stängs av med ett metallgaller . Gitteret kan vara öppet, stängt med dekorativa plattor eller platta skiffer. Plattan fästs endast från ingångens sida, så det rekommenderas inte att överbelasta balkongen med för massiva strukturer och tunga efterbehandlingsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom närvaro av glas kan balkonger glasas och öppnas . Idag är det det första designalternativet som kan hittas allt oftare. Människor, i ett försök att skydda sig själva och sina hem från buller, damm, insekter, nederbörd, täcker balkongen med genomskinligt glas. Denna metod låter dig utöka ditt bostadsutrymme lite.

Glasrutor kan vara partiella när balkongens botten förblir stängd och full när balkongutrymmet är täckt med glas från golv till tak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Loggian sticker inte ut utanför husets fasad och är som regel inhägnad från tre eller två sidor, medan balkongen bara är från en . Djupet av dess drunkning i väggen beror på normerna för naturligt ljus för rummet som ligger intill denna vägg. Betongplattan, som fungerar som bas för den, vilar på husets bärande eller halvbärande väggar.

Den öppna delen av loggian är begränsad av metall, betong, sten, trä, glas eller annan parapet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på loggiens designfunktioner händer det:

  1. Inbyggt. Med det här alternativet har loggian bara en öppen sida. Stödet utförs på husets bärande vägg.
  2. Bärbar. Bottenplattan vilar på väggkonsolerna som är fästa på huset.
  3. Hörn. Med det här alternativet stängs två sidor av loggian och två är öppna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Loggian kan täckas med glas eller förbli öppen . Visst kan inglasningen vara partiell i alla fall. Den nedre delen av loggian måste stängas med ett staket av tegel, betong eller metall.

Loggiens inre utrymme kan också användas som ett fullvärdigt vardagsrum utan att ens behöva utnyttja dess expansion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Man tror att loggierna inte kan värmas upp, men så är inte fallet. Dessutom används loggior i vissa administrativa byggnader som rekreationsområden för anställda. Följaktligen tillhandahålls radiatorvärme där för att säkerställa bekväma villkor för vila. Vissa loggior har på grund av sina designfunktioner fönster i sidoväggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste skillnaderna

Balkong och loggia skiljer sig åt i flera parametrar:

  1. Efter konstruktiv typ. Balkongen är ett avlägset element i byggnaden, loggian är infälld.
  2. Antalet stängda sidor. På balkongen är endast en vägg stängd från ingångens sida, och vid loggian finns det två (i fallet med en hörnstruktur) eller tre.
  3. Styrka. Stödplattan fungerar som ett stöd för balkongen, därför har den betydande viktbegränsningar. Det vill säga, det rekommenderas inte att göra en betongbeläggning på golvet, installera massiva möbler eller använda tungt efterbehandlingsmaterial för beklädnad. Stödet för loggian är byggnadens stödstruktur, därför är det ur denna synvinkel en mer pålitlig och stark struktur.
  4. Fyrkant. Vanligtvis har balkongen ett mycket mindre övergripande mått. Dess längd begränsas av basplattans storlek, och loggiens längd begränsas av storleken på det intilliggande rummet. Detta beror på alla samma designfunktioner. Balkongen är en stödbenstruktur, så den kan inte vara för rymlig.
  5. Skillnader enligt SNiP. Enligt byggregler är balkongen en inhägnad fribärande platta som sticker ut från fasaden och är stängd endast på ena sidan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Balkongen begränsas av vikten på möblerna på den. Balkongen är mindre funktionell än loggian. Eftersom det finns viktbegränsningar rekommenderas det att välja lätta aluminiumramar för balkongglas. För inglasning av loggian kan dubbelglasade fönster användas. Loggian kan öka ytorna i rummet intill, men balkongen kan inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnaden i funktionalitet och arrangemang

När det gäller funktionaliteten hos dessa strukturer vinner loggian . Till exempel redan i renoveringsstadiet investeras fler medel i balkongutrymmet. Den måste isoleras och glasas på tre sidor, medan loggian bara har en eller i sällsynta fall två. Å andra sidan kräver en balkong som tar upp ett mindre område mindre ekonomiska investeringar för golv och tak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Loggian är en del av lägenheten, medan balkongen är en stödbenstruktur . Den har mindre funktionalitet för att ordna den under en studie- eller lekplats. Den begränsade belastningen och den lilla bredden minskar dess potential avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Loggian kan förvandlas till nästan alla rum för sitt avsedda ändamål . Fritt utrymme och bra naturligt ljus gör att det kan användas som en studie. För att ställa in det behöver du inte mycket möbler: ett skrivbord, nödvändig kontorsutrustning, hyllor eller sängbord för dokument räcker. Vid behov kan naturlig belysning alltid förbättras med konstgjord belysning (inbyggda lampor, ljuskronor, lampor).

Ett litet tebord, solstol eller gungstol gör loggian till en mysig plats att koppla av med en kopp kaffe eller din favoritbok.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett rack eller byrå för barnleksaker, en mjuk, fleecig matta på golvet, ett ritbord och andra små saker kommer att göra loggian till en lekplats för barn i alla åldrar. I det här fallet är det naturligtvis nödvändigt att säkra utrymmet så mycket som möjligt: att utesluta förekomsten av vassa hörn och farliga föremål, att installera klämmor på tvåglasfönstren.

Bild
Bild
Bild
Bild

En vinterträdgård eller ett växthus är ett "grönt" hörn som kan ordnas både på loggian och på balkongen. Planters eller blomkrukor kan placeras runt omkretsen av parapet, på utsidan eller på golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En rymlig loggia blir ofta en förlängning av matsalen eller köket . Här kan du installera ett rektangulärt eller runt bord, bordsskiva eller till och med en bardisk. Balkongen är begränsad i dessa möjligheter, eftersom det är omöjligt att isolera den med centralvärme radiatorer, och det är inte alltid bekvämt att använda bärbara värmare, och det är ganska dyrt.

Loggian låter dig installera en värmare, luftkonditionering, isolera golvet, använda en mängd olika finish och dekorelement, ordna massiva, tunga möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom exemplen ovan är en loggia ett idealiskt utrymme för att skapa ett hemmabibliotek, garderob, vardagsrum, sommarkök, verkstad och andra lokaler. Det räcker bara för att visa din fantasi och den vanliga loggian kommer att förvandlas till ett extra, funktionellt betydande rum.

Valet av rummet till vilket loggia eller balkong ska konverteras beror på deras yta, dimensioner, designfunktioner och möjligheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

En balkong kan också vara ett bra ställe att koppla av, odla växter och lagra många användbara saker . För att göra detta är det fullt möjligt att placera ljusa hyllor, små sängbord eller ställ där. De kan vidare användas för att placera sportutrustning, kläder, sängkläder, leksaker, husgeråd, sömnad, verktyg.

Förresten, balkongen kan vara ett utmärkt växthus för att odla vissa typer av grönsaker, frukter eller blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är bättre?

Naturligtvis är det omöjligt att ge ett entydigt svar på denna fråga. Båda strukturen har många fördelar och nackdelar. Vissa människor gillar känslan av öppet utrymme som en balkong ger. Tack vare panoramautsikten kan du observera allt som händer runt omkring. Loggian ger inte en sådan effekt, eftersom den är stängd på tre sidor av fyra möjliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rummet intill balkongen är mycket ljusare än det intill loggian, tack vare det naturliga ljusflödet, men det är svalare på vintern . En balkong är ett idealiskt alternativ för dem som gillar kompakta och snygga strukturer för att tillhandahålla de mest nödvändiga funktionerna - torka kläder, lagra användbara småsaker och ha en öppen källa till frisk luft i sin lägenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Balkongen är också idealisk för de människor som föredrar ett funktionellt betydande rum, ett vackert, elegant inslag i fasadinredningen. I detta avseende är loggian avsevärt sämre än balkongen, i huvudsak en fortsättning på väggen och inte bär något estetiskt värde. Mängden balkonggaller och räcken, former och mönster är fantastisk. Speciellt när det gäller balkonger inredda med konstnärligt smide.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fasaden, dekorerad med runda och krökta smidesjärngaller med dekorativa metallelement, liknar snarare ett kungligt palats än ett bostadshus. Den franska balkongen har absolut ingen funktionell belastning, men det är ett magnifikt exempel på inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

De som vill bygga ut sina bostäder genom att lägga till ytterligare ett fullvärdigt rum, föredrar förstås rymliga balkonger . De är mycket säkrare ur en konstruktiv synvinkel, är större och erbjuder fler alternativ. De ger mindre ljus, men de fryser igenom på vintern mycket mindre, och det finns praktiskt taget inga drag från dem, vilket inte kan sägas om balkonger. Även om det till stor del beror på kvaliteten på reparationen som utförs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så, både balkongen och loggian har sina fördelar och nackdelar. Men om du vill, med lite fantasi, kan du förvandla någon av dem till ett fullvärdigt, bekvämt och mysigt rum för hushålls- och hushållsbehov.

Rekommenderad: