Användningen Av Kaliumpermanganat För Trädgården Och Trädgården: Hur Man Använder Det För Att Mata Växter? Befruktning Av Morötter Med Kaliumpermanganat Med Borsyra Och Grönsaker

Innehållsförteckning:

Video: Användningen Av Kaliumpermanganat För Trädgården Och Trädgården: Hur Man Använder Det För Att Mata Växter? Befruktning Av Morötter Med Kaliumpermanganat Med Borsyra Och Grönsaker

Video: Användningen Av Kaliumpermanganat För Trädgården Och Trädgården: Hur Man Använder Det För Att Mata Växter? Befruktning Av Morötter Med Kaliumpermanganat Med Borsyra Och Grönsaker
Video: Skörda majs och invintra bäddar. Vattna med eget näringsvatten av vallört 2024, Maj
Användningen Av Kaliumpermanganat För Trädgården Och Trädgården: Hur Man Använder Det För Att Mata Växter? Befruktning Av Morötter Med Kaliumpermanganat Med Borsyra Och Grönsaker
Användningen Av Kaliumpermanganat För Trädgården Och Trädgården: Hur Man Använder Det För Att Mata Växter? Befruktning Av Morötter Med Kaliumpermanganat Med Borsyra Och Grönsaker
Anonim

Vanligt kaliumpermanganat i trädgården kan utföra många viktiga funktioner: från att desinficera utsäde till skadedjursbekämpning. För att uppnå önskat resultat krävs alltid användning av detta läkemedel i enlighet med instruktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Kaliumpermanganat ser ut som miniatyrkristaller med en djup lila nyans. När det tillsätts i vatten, löses ämnet omedelbart och färgar vätskan rosa eller lila. Kaliumpermanganatets sammansättning innehåller kalium, syre och mangan i sig. Förekomsten av dessa komponenter förklarar varför läkemedlet används så ofta inom trädgårdsodling och trädgårdsodling. Kaliumpermanganat är användbart eftersom det gör att du effektivt kan desinficera mark, frön, lokaler och till och med de enheter som används i trädgården.

Det förstör svampsporer och gör det möjligt att aktivera bildandet av unga plantor, vilket bidrar till tillväxten av grön massa. Fördelen är att användningen av ämnet inte på något sätt påverkar växtens smakegenskaper eller människors hälsa. Den resulterande lösningen är ekonomisk att använda. Det ger skydd mot bladlöss, trådmaskar och andra skadedjur, samt dödar mögel och mögel. Kaliumpermanganat matar kulturen med askorbinsyra, vilket som ett resultat aktiverar produktionen av klorofyll och påskyndar mognaden av grödan.

Ändå kan användningen av kaliumpermanganat i trädgården vara skadlig, särskilt om den används fel eller odlas. Ett överskott av mangan kan förstöra produktens smakegenskaper, och felaktig utspädning leder till brännskador både på växten och på människans hud .… När man vattnar marken med en högkoncentrerad lösning kan de fördelaktiga bakterierna i den förstöras, dess struktur kommer att förändras och processerna för vattenutbyte och gasutbyte kommer att störas.

Slutligen kommer överdriven bevattning av planteringarna med en stark lösning att leda till att innehållet av magnesium och kalium i jorden når den nivå där plantorna redan dör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man lösningen?

En infusion baserad på kaliumpermanganat används även i fasen för att förbereda grödor för plantering.

Frö dressing

De flesta trädgårdsmästare, trots uppkomsten av nya läkemedel, föredrar att desinficera fröet i kaliumpermanganat . För detta förfarande bereds en koncentrerad lösning, vars nyans kan betecknas som rödbrun, varefter fröna doppas i den. Som regel tas bara 1 gram kristaller i ett glas vatten. I förväg rengörs naturligtvis kornen från växtskräp och undersöks noggrant för ruttna eller deformerade prover. Desinfektion varar i 20-30 minuter, varefter fröet tvättas i flera minuter under rent rinnande vatten. Det är bättre att blötlägga fröna före plantering i öppen mark eller så plantor.

Bearbetningen av knölar och lökar av blomsterodlingar, sticklingar och rotgrödor är liknande. Som ett resultat förstörs alla skadliga mikrober och sporer och plantmaterialet gror snabbare. Koncentrationen i detta fall väljs beroende på växtens typ. Så för att blötlägga potatisknölar måste du späda ett gram av ämnet i 5 liter och sedan låta dem ligga i vatten i nästan 8 timmar. Vissa trädgårdsmästare tror dock att en halvtimme räcker för detta om lösningen skapas av 10 gram kaliumpermanganat och 10 liter vätska. För att öka läkemedlets effekt kan du lägga till 2 gram kopparsulfat till det. Det räcker att desinficera lökarna i en timme i en blandning skapad av 3 gram av ämnet och en liter vatten.

Om symptom på sjukdomar finns på plantmaterialet blir lösningen mer koncentrerad - 20 gram kristaller späds ut i en liter och bearbetningen reduceras till 20 minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hantering av lådor, verktyg och växthus

I slutet av säsongen är det rimligt att bearbeta all arbetsutrustning med kaliumpermanganat: hushållshandskar, gummistövlar, spader, krattor och andra verktyg. Beskärare, knivar, saxar och andra föremål som används för beskärning desinficeras före varje användning. För att förbereda lösningen späds en tesked av läkemedlet i varje liter vatten. På senhösten tvättas också ramarna av växthus och växthus med en lösning, ställ med lådor i källare och källare torkas. Detta bör göras med en högkoncentrerad vätska, för beredning av vilken 3 teskedar späds ut i 10 liter vätska.

Alla metalldelar kan enkelt tvättas med kaliumpermanganat, och träelement blötläggs i det i flera timmar, om möjligt, och torkas sedan naturligt i solen. Det räcker att skölja väggarna i strukturen med vanligt vatten. Arbeta i trånga utrymmen rekommenderas när du bär långärmade kläder, gummihandskar och ansiktsskydd. För enkelhets skull är det vettigt att använda en svamp. Efter avslutad bearbetning av växthuset rekommenderas att öppna alla fönster och dörrar i det och lämna det i denna form i ett par dagar. Det bör nämnas att vid bearbetning av lokalerna där skörden ska lagras är det viktigt att torka inte bara hyllorna utan också väggarna i dem. Källaren eller källaren rensas preliminärt från skräp och spindelnät.

Innan du planterar plantor bör du bearbeta behållaren som tidigare användes för odling av plantor . Det räcker att skölja behållare och krukor av plast med ett antiseptiskt medel, och trälådor måste blötläggas i flera timmar. För engångstorvkrukor är sprutning med en stark lösning lämplig. Det är värt att nämna det om möjligt bör dessa procedurer utföras både i början och i slutet av säsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till marken innan du planterar

Kaliumpermanganat är idealiskt för desinfektion av jord för sådd av plantor … I en liknande situation värms vätskan upp till +65 - +70 grader, rosa kristaller läggs till den. Skuggan på antiseptiken ska vara ljusrosa. Efter att ha blandat rikligt med jordblandningen måste du vänta tills jorden har svalnat och torkat något, varefter det är dags att gå vidare till plantering. Marken behandlas på ett liknande sätt i ett växthus och i det fria innan du planterar plantor och frön. En het lösning är också lämplig för att desinficera cirklar nära stammen och gångar av stauder.

För jordetsning späds 0,5 g kaliumpermanganat i en liter varm vätska. Det är mer bekvämt att vattna sängarna med en vanlig vattenkanna, även om det är värt att spraya för bättre smältbarhet.

Det är viktigt att inse att införandet av mangansyrasalter i jorden kommer att öka syrahalten avsevärt och för att normalisera det måste du använda kalk och gräva upp ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan mot skadedjur och sjukdomar

Manganlösning hjälper till att bekämpa svampen som provocerar utseendet av svartben på plantor . Medan plantorna är hemma kan de vattnas 1-2 gånger med en beredning av svag koncentration, som kännetecknas av en blekrosa nyans. För att skapa det späds 3-5 gram kristaller i 10 liter vatten. Vattning bör utföras strikt vid roten. Om svampen ändå tränger in i plantlådan måste de förstörda skotten snabbt avlägsnas tillsammans med jordklumpen. Hålet som visas är fyllt med färsk jord, och hela innehållet i behållaren spills med ljusrosa medicin.

Solanaceous grödor som paprika och potatis lider ofta av senblåsa . För att förebygga denna sjukdom används också en lösning baserad på kaliumpermanganat. För att förbereda det måste du späda ut 10 liter av en lite rosa vätska, tillsätt sedan 200 gram hackade vitlöksklyftor till det och låt blandningen bryggas i cirka 30 minuter. Ett par matskedar flytande tvål eller schampo tillsätts till den silade lösningen. Växter kan behandlas med denna blandning varannan vecka.

Om du märker symptomen på mjöldagg på hortensior eller rosor måste du omedelbart spraya kulturerna med ett rikt rosa preparat . Antennen av de drabbade växterna behandlas i genomsnitt tre gånger med ett intervall på 4-5 dagar. Användningen av kaliumpermanganat före blommande jordgubbar skyddar buskarna från gråröta. Behandlingen upprepas igen efter ett par veckor, men med en redan mättad komposition. Läkningslösningen skapas genom att späd 2 teskedar av ämnet i 10 liter vatten. Klickbaggarnas larver älskar att skada trädgårdsrötter: rödbetor, potatis och morötter. Men desinfektion av frön före plantering, liksom bevattning av jorden efter spiring av plantor gör det möjligt för dem att klara … Kaliumpermanganat gör det möjligt att bli av med bladlöss, och i kombination med borsyra - och från myror.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Kaliumpermanganat är ett prisvärt gödningsmedel som de flesta grödor svarar positivt på . Bristen på mangan i jorden leder till det faktum att växterna har minskad immunitet och avkastningsfall. Som regel är det möjligt att gissa om mangansvält genom unga blad: deras vener förblir gröna och huvudvävnaden får en obehaglig smutsig gul nyans. Kål, rödbetor, morötter och andra grönsaker bör matas med kaliumpermanganat mitt på sommaren. För varje 10 liter vatten tillsätts 3 gram kristaller och denna mängd räcker för att bearbeta 3-4 kvadratmeter planteringar. Krusbär, hallon och vinbär vattnas med en rosa lösning på våren för att stimulera fruktsättningen.

På våren kan många grödor också besprutas med en universallösning bestående av 3 gram borsyra, samma mängd kaliumpermanganat och 10 liter vatten . För att bearbeta jordgubbar tillsätts ett glas träaska till komponenterna ovan. I allmänhet är det inte förbjudet att införa mangan före sådd, omedelbart efter plantering och under aktiv utveckling. Gödningstomater, kaliumpermanganat bör appliceras för första gången när plantorna når tre veckors ålder. Lösningen bör beredas genom att lösa 2 gram av ämnet i 10 liter vatten. Blandningen kan antingen bevattnas med plantor eller sprutas. Detta läkemedel används ett par gånger per säsong för att förhindra utveckling av senblåsa.

Det är mest effektivt att befrukta gurkor med en manganlösning vid aktiv fruktning, det vill säga under blommans utseende och bildandet av äggstockar. Blandningen bereds på samma sätt som tomat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Det är tillåtet att späda kaliumpermanganat endast i en glasbehållare .… Kristallerna bör också förvaras i ett glaskärl med ett hermetiskt tillslutet lock. Den färdiga lösningen får inte lämnas varm eller under solens strålar. Arbetet bör utföras i gummihandskar för att skydda huden, och det är också nödvändigt att noggrant övervaka att ämnet inte kommer på slemhinnorna.

Tips för sommarboende

När du förbereder en lösning av kaliumpermanganat bör du alltid ta varmvatten , eftersom kristallerna löser sig snabbare i den uppvärmda vätskan. Efter fyllning av ämnet måste blandningen omröras tills den är helt upplöst. Det är bättre att organisera bevattning på kvällen, när solens strålar inte faller på bladen, vilket innebär att det inte finns någon risk för brännskador. Vätskan sprutas inte bara på själva växten, utan också delvis på jorden mellan raderna. Förresten måste själva vattnet ha en neutral pH -nivå. Koncentrationen av lösningen bestäms inte bara beroende på syftet med läkemedlet, utan också på odlingens särdrag.

Desinfektion av växthus och växthus med kaliumpermanganat trädgårdsmästare rekommenderas att genomföra ett tydligt schema . Efter att ha förberett en hetrosa lösning måste du också förbereda en mjuk trasa eller svamp för att applicera den. Först och främst är rummet fritt från växtskräp, ruttna rep, grenar, växtrester och andra onödiga föremål. All utrustning tas omedelbart ut därifrån, eftersom dess desinfektion måste utföras separat i frisk luft. Efter att ha rengjort ramen och väggarna från smuts är det nödvändigt att skölja alla element i byggnaderna med en manganlösning. Efter slutförandet rengörs dörrarna och tröskeln, liksom byggnadens utsida torkas.

Rekommenderad: