Asklövad Lönn (26 Bilder): Hur Bli Av Med Amerikansk Lönn? Beskrivning Av Trädets Löv. Flamingo Lönn Och Andra Sorter. Hur Ser Han Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Asklövad Lönn (26 Bilder): Hur Bli Av Med Amerikansk Lönn? Beskrivning Av Trädets Löv. Flamingo Lönn Och Andra Sorter. Hur Ser Han Ut?

Video: Asklövad Lönn (26 Bilder): Hur Bli Av Med Amerikansk Lönn? Beskrivning Av Trädets Löv. Flamingo Lönn Och Andra Sorter. Hur Ser Han Ut?
Video: På landet 160. En liten film om Rönn, Lönn, Ask. 2024, April
Asklövad Lönn (26 Bilder): Hur Bli Av Med Amerikansk Lönn? Beskrivning Av Trädets Löv. Flamingo Lönn Och Andra Sorter. Hur Ser Han Ut?
Asklövad Lönn (26 Bilder): Hur Bli Av Med Amerikansk Lönn? Beskrivning Av Trädets Löv. Flamingo Lönn Och Andra Sorter. Hur Ser Han Ut?
Anonim

Asklövad lönn är ett opretentiöst träd som är utbrett i Ryssland. Därför kan du hitta det i de flesta städer och städer.

Beskrivning

Detta lövträd är också känt som den amerikanska lönnen. Växten tillhör familjen sapindaceae.

Trädet är ganska stort. På höjden kan den växa upp till 16-20 meter . Stamdiametern på en genomsnittlig lönn är 40-50 centimeter. Trädets krona är grenad, men inte symmetrisk. Dess rotsystem är ytligt. Det finns alltid mycket ung tillväxt runt mogna träd. Den växer väldigt snabbt.

Bild
Bild

Lönnbladform är komplex . Den övre delen är ljusgrön och den nedre är silvervit. Bladens yta är slät och kanterna är vassa. Eftersom den amerikanska lönnen är en tvåväxande växt kan den ha antingen hon- eller hanblommor. De förra är gulgröna, de senare är rödaktiga. Lönn blommar i början av sommaren. Den blommar i genomsnitt två veckor. Frukterna mognar i slutet av sommaren. De stannar kvar på trädet till nästa vår.

Lönn lever i genomsnitt 80-100 år. Det kännetecknas av sin höga överlevnadsförmåga. Växten sprider sig snabbt och kan mycket väl förtränga andra träd och buskar från platsen. På grund av detta kallas det ofta "ogräs" eller "mördare träd".

Bild
Bild
Bild
Bild

Spridning

Asklövad lönn är infödd i Nordamerika . Dessutom är det nu vanligt i många länder i världen. Detta är inte förvånande, eftersom det tidigare användes aktivt för landskapsarkitektur. Det planterades längs vägar och i parker. Detta berodde på att växten som helhet är opretentiös och växer bra både i staden och utanför.

I Ryssland är amerikansk lönn mycket vanlig . Trädet tål torka väl, så det växer även i heta områden.

I mittfältet blommar växten regelbundet och sprider sig mycket snabbt. Gamla lönnar kan ses i botaniska trädgårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära arter och sorter

Det finns flera huvudvarianter av asklövad lönn. Var och en av dem har sina egna karakteristiska egenskaper.

Odessa

Detta träd ser vackert ut när som helst på året. Den skiljer sig från andra i blad av en rik guld- eller bronsfärg. Trädet kan nå en höjd av 6-8 meter. Den växer väldigt snabbt. Denna lönn är helt opretentiös, tolererar både torka och frostiga vintrar bra . Därför kan den planteras i vilken region som helst.

Ett sådant träd lever i cirka 30 år. I slutet av sitt liv börjar hans krona torka ut. På grund av detta förlorar det sin attraktivitet.

Bild
Bild

Variegatum

Detta är en av de minsta lönn sorterna. Växten har en buskform. Dess genomsnittliga höjd är 4-5 meter. Sådana lönnar växer också ganska snabbt. Deras krona är tjock och mörk. Träden har god frostbeständighet.

Bild
Bild

Flamingo

Det dekorativa lönnträdet har en stor krona, bladen på det är ljusgröna. Med tiden blir de täckta med rosa fläckar, vilket gör att trädet ser ännu vackrare ut. En sådan lönn växer och utvecklas mycket snabbt . Därför, efter att ha planterat det på din webbplats, kan du räkna med det faktum att om ett par år kommer ett fullvärdigt träd att växa där.

Bild
Bild

Plantera och lämna

Du kan plantera amerikansk lönn både på våren och hösten. En ung plantas livsmiljö kan vara vad som helst, eftersom lönn är helt opretentiös. För plantering används plantor upp till 100 centimeter höga . De måste vara starka och friska.

Planter kan planteras separat från andra växter eller bildas häckar från träd. Avståndet mellan träden ska vara inom 2-3 meter.

Att förbereda en plats för att plantera en lönn är ganska enkelt . Till att börja med måste den rengöras från skräp och gammalt lövverk. Sedan måste du gräva ett hål där plantan kommer att placeras. Det måste vara tillräckligt stort.

För att göra lönnen mer bekväm att odla kan du fylla den med en blandning av kompost, humus och jord. På våren tillsätts också urea och kaliumsalt till jorden. Detta gör att trädet kan växa betydligt snabbare. Omedelbart efter plantering måste den unga växten vattnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lönn kräver lite underhåll. Men bara att plantera det och glömma det kommer inte att fungera. Ett ungt träd måste vattnas då och då . Detta görs vanligtvis en eller två gånger i månaden. Vid vattning måste du fokusera på jordens skick. Det ska varken vara torrt eller för fuktigt. I heta områden rekommenderas att mulka jorden runt stammen. I det här fallet kommer det inte att torka ut. Du kan använda sågspån eller döda löv som mulch.

För att förhindra att växten sprider sig för snabbt över platsen måste trädgårdsmästaren också regelbundet bli av med ung tillväxt . Detta rekommenderas under hösten. Dessutom bör plantans krona beskäras regelbundet. I processen tas alla torra och sjuka grenar bort. Beskärning i tid kan göra trädet starkare och friskare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

I naturen förökar lönn sig av frön och skott. Hemma kan lönn förökas på tre sätt.

Sticklingar

Det är bäst att skörda sticklingar på hösten. De huggs från ett ungt träd. Det är bäst att använda laterala årliga skott med stora knoppar för lönnutbredning. De måste klippas på morgonen. Skurna sticklingar ska placeras i en behållare med en lösning som stimulerar rotväxt. Det kommer att göra dem gott.

Omedelbart efter detta måste skotten placeras i en behållare med ett underlag . Gröna sticklingar ska rota väl. Först efter det kan du börja stiga av dem.

Bild
Bild

Frön

Denna uppfödningsmetod för lönn är ganska komplex. Processen att odla ett ungt träd tar lång tid. Det första trädgårdsmästare gör är att skörda fröna. De skördas på hösten och torkas sedan ordentligt. Därefter planteras fröna i behållare med bördig jord . Så snart en grodd dyker upp där, bör den transplanteras i en djupare behållare.

Det räcker att växten växer sig starkare bara på ett år. Redan i detta skede kan den transplanteras till en permanent tillväxtplats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Underväxt

Det enklaste och mest effektiva sättet att föröka lönn är att använda rotskott. Det är värt att gräva upp gröna plantor på våren . Den utgrävda anläggningen kan omedelbart planteras om till en ny plats. Efter transplantationen måste den vattnas väl. Skott slår rot mycket snabbt.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Den normala tillväxten och utvecklingen av det amerikanska lönnträdet kan hindras av skadedjur. Detta träd attackeras ofta av vitflugor, kalvväxter, valnötmaskar samt larver från olika fjärilar . Du kan skydda växten från dessa skadedjur genom att i tid behandla den med insekticider.

En sjukdom som korallfläckar är också en fara för lönn. Det känns igen av det röda utslaget som visas på trädets bark.

Denna sjukdom sprider sig mycket snabbt . Det påverkar inte bara lönn, utan även andra träd och buskar som växer i trädgården. Det är omöjligt att bota en sådan sjukdom. Därför måste skotten som påverkas av det klippas och förstöras.

Därefter måste trädet sprutas med en lösning av kopparsulfat. Snittplatser måste behandlas med trädgårdslack.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Det är användbart att odla lönn i ditt område. Trädet ser majestätiskt och vackert ut. Dess bark, frön och saften har helande egenskaper, och trä används aktivt i möbler och konstruktion.

Juicen

Saftet på detta träd är bra för människokroppen. Detta gäller både färsk och bearbetad mat. Den innehåller en stor mängd sackaros och näringsämnen . Juiceskörd börjar vanligtvis i mars. Du kan hämta den inom 12-20 dagar. För att göra detta måste du välja rätt träd. Stammen bör inte vara tunnare än 20 centimeter. Det är nödvändigt att göra ett hål i det med en borr eller en vass kniv. Det ska inte vara för djupt, eftersom saften rinner direkt under barken.

Ett kort rör måste sättas in i hålet . Du måste lägga en hink eller någon annan behållare under den. Den uppsamlade saften kan konserveras eller förtjockas till en sirap. Färsk produkt förvaras endast i kylskåp. Vanligtvis är det kvar där i 2-3 dagar.

Användningen av lönnjuice hjälper till att stärka immunsystemet, främjar snabb läkning av sår och rensning av blodkärl. Att dricka lönnjuice är fördelaktigt även för små barn och gravida kvinnor.

Bild
Bild

Trä

Lönnved kan inte bara användas till ved, utan kan också användas för att skapa möbler eller olika dekorativa föremål. Den är lätt och har en långvarig doft av lönn . Färgen på träet är ljus. Det lämpar sig bra för bearbetning. Därför kan den täckas med träfläck, lack eller färg. Ytan på färdiga produkter gjorda av detta trä kan också dekoreras med sniderier.

Ett stort plus med lönnträ är dess hållbarhet. Därför används det ofta för att skapa parkettgolv.

Bild
Bild

Frön och bark

En hostinfusion är gjord av lönnfrön. För dess beredning används 2 teskedar frön, som hälls i 400 ml kokande vatten. Den resulterande produkten infunderas i en halvtimme. Det rekommenderas att använda det på morgonen och på kvällen.

Lönnbarkte kan användas för att bekämpa diarré . Han hjälper till att hantera detta problem mycket snabbt.

Det finns inga kontraindikationer för användning av infusioner och avkok från frön och lönnbark.

Bild
Bild

Inom landskapsdesign

Lönnträd används ofta för att dekorera platsen. De kan planteras individuellt eller bilda en vacker häck av dem. Amerikansk lönn kommer att se bra ut bredvid ett lusthus eller damm . Kronan på ett träd, planterad ensam, är stor och sprider sig.

För att dekorera din webbplats bör du använda kompakta träd. De ser fina ut och är lätta att skörda.

Bild
Bild

Hur tar jag bort från webbplatsen?

Trots att denna växt är ganska vacker och användbar, letar många trädgårdsmästare efter ett sätt att bli av med den. Detta träiga ogräs har många nackdelar.

  1. Pollen från träd med hanblommor är ett starkt allergen.
  2. Nyklippta skott och unga lövverk har en obehaglig lukt.
  3. Fallna löv mättar jorden med ämnen som hämmar tillväxten av andra träd och buskar. Därför är lönn farligt för de flesta av sina grannar.
  4. Trädet behöver regelbunden beskärning. Annars är kronan täckt med kaotiskt växande grenar.
  5. Grenarna på detta träd är ganska ömtåliga. Därför bryter de ofta av under åskväder eller från starka vindbyar.
  6. Trädet förökar sig mycket snabbt. Om du missar ögonblicket kommer det att vara mycket svårt att hantera underväxt och unga träd.
Bild
Bild

Det finns flera sätt att ta bort asklövad lönn från din tomt eller trädgård.

Fysisk

Denna metod för att hantera träd och skott är lämplig för ägare av små områden. På så sätt kan du ta bort växter som ligger både i trädgården och i trädgården eller på gårdens kant.

Stammen på trädet skärs vanligtvis ner noggrant . Resten av lönnen grävs in, och dess rötter hackas snyggt med en yxa. Taproten förstörs genom att aktivt svänga stubben. För att göra det lättare att gräva kan jorden runt den eroderas med ett starkt vattentryck.

De flesta trädgårdsmästare föredrar också att hantera lönnskott för hand. En vass yxa och spade används för att ta bort den. Växterna grävs först in, och sedan separeras deras rötter från huvudstammen med en yxa.

Bild
Bild

Kemisk

Denna metod för att hantera lönn är också ganska effektiv. För att ta bort trädet som växer i området kan du använda preparat baserade på glyfosat . Den mest populära herbiciden som är lämplig för behandling av lönnstubbar är Roundup.

Du kan också förstöra den gamla lönnstubben för alltid med hjälp av folkmedicin . Efter att ha gjort flera hål i ytan är det nödvändigt att hälla urea, bordsalt eller saltpeter inuti. Dessa livsmedel förstör träet inifrån och ut. Detta har hänt i flera år.

Bild
Bild

Asklövad lönn är ett starkt och vackert träd som kan odlas på din webbplats. Om du tar hand om honom korrekt och inte tillåter honom att aktivt reproducera, kommer trädgårdsmästare inte att ha några problem med honom.

Rekommenderad: