Vem Uppfann Hörlurar? Vem Uppfann Det? Historien Om Skapandet Och Syftet Med Uppfinningen. Vilket år Dök De Första Hörlurarna I Världen Upp?

Innehållsförteckning:

Video: Vem Uppfann Hörlurar? Vem Uppfann Det? Historien Om Skapandet Och Syftet Med Uppfinningen. Vilket år Dök De Första Hörlurarna I Världen Upp?

Video: Vem Uppfann Hörlurar? Vem Uppfann Det? Historien Om Skapandet Och Syftet Med Uppfinningen. Vilket år Dök De Första Hörlurarna I Världen Upp?
Video: De svenska årstiderna 2024, April
Vem Uppfann Hörlurar? Vem Uppfann Det? Historien Om Skapandet Och Syftet Med Uppfinningen. Vilket år Dök De Första Hörlurarna I Världen Upp?
Vem Uppfann Hörlurar? Vem Uppfann Det? Historien Om Skapandet Och Syftet Med Uppfinningen. Vilket år Dök De Första Hörlurarna I Världen Upp?
Anonim

Nästan varje smartphone -användare har hörlurar i lådan idag. De har upphört att vara ett attribut för ljudinspelning, DJ -spel, spel och andra områden där du inte kan göra utan den här enheten. Men den enorma vägen som hörlurar har gjort från enheter långt ifrån komfort till miniatyr trådlösa prylar är inte mindre intressant än ny teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket år dök de upp?

Historien om skapandet av hörlurar går tillbaka till 1800 -talet. Kanske är mänskligheten skyldig den här enhetens utseende till Elektrofon .… Dess specialister skapade teknik som gjorde det möjligt för företagets kunder att lyssna på musikaliska verk, inklusive operadelar, utan att vara på teatern. Kunderna fick en massiv struktur som måste bäras över huvudet. Ljudet gick till högtalarna som fanns framför öronen.

Det är definitivt omöjligt att kalla de allra första hörlurarna i världen bekväma, men så här såg de ut . Naturligtvis hade denna uppfinning också föregångare. Till exempel hade radiooperatörer något liknande. Men det fanns bara ett hörlurar, och själva kvaliteten på dess anslutning lämnade mycket att önska. Och här ska du definitivt berätta om Bellas assistent, Ezra Gilliland. År 1881 föreslog en kvinna att montera telefondelarna på en metallstång. Och den stora strukturen på tre kilo flyttades till huvudet. Beslutet kan verka besvärligt och onödigt komplicerat, men det kan betraktas som det första telefonheadsetet.

Bild
Bild

Ungefär samma år Ernest Mercadier, fransk designer, förbättrade telefonmottagare och skapade kompakta ljudrepeterare … De passade i öronen och vägde 1 3⁄4 uns. Tja, den mest kända och närmaste den moderna förståelsen av hörlurar uppfinning var utvecklingen av Nathaniel Baldwin. En amerikan från Utah uppfann en prototyp av ett telefonheadset, och han skickade sina egna mönster till statens militär. Baldwins uppfinning uppskattades inte omedelbart av militären. De medel som kunde gå till att skapa arbetsmodeller tilldelades honom inte. Och först började en driftig uppfinnare göra detta för sina egna pengar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Snart uppmärksammade dock flottan det Baldwin hade skapat, flera ändringar gjordes i hans ritningar och den uppdaterade versionen blev grunden för att beställa hörlurar. Ingenjören blev inbjuden till ett militärt laboratorium. Men av vissa skäl (Baldwin var en mormon) kunde han inte flytta från staten, och ett stort företag måste bygga en fabrik i Utah. Så, hörlurar började produceras inte bara för militära ändamål, utan också för civil användning.

Bild
Bild

Evolution

På 30 -talet av förra seklet används hörlurar redan i stor utsträckning för kommunikation, enheter dyker upp i hemmen hos invånare i stora städer. Och allt oftare bestämmer lyssnaren att ta emot program på radion med hörlurar. Självklart var själva designen och den tekniska profilen fortfarande långt ifrån bekväm användning . Dessutom var det fortfarande ett test att lyssna på musik i dem, men den revolutionära början kändes och människor ville vara vittnen och konsumenter av den.

Denna begäran kändes av Eugen Bayer, en 18-årig svensk, vid den tidpunkten "Elon Musk" för ljudutrustning . 1926 grundade han företaget Elektotechnische Fabrik Eugen Beyer, som först specialiserade sig på tillverkning av mikrofoner, men 1937 började produktionen av hörlurar. Det är fortfarande omöjligt att säga att allt detta var hörlurar för masskonsumenten. Teknikens värld i detta avseende rördes upp av ett annat företag först efter ett par decennier.

Bild
Bild

Men nästa utvecklingsrunda av hörlurar fick vänta länge, först 1957 lyckades Koss Corporation skapa ett stereohörlurar. D Jaune Koss, företagets grundare, insåg att uppfinningen måste betonas och lyckades rikta sina ansträngningar mot att skapa ett privat musiklyssningssystem . Det var en fonograf, en högtalare och ett hörlursuttag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men ett sådant system var fortfarande inte direkt hörlurar, så Koss instruerade ljudingenjörer att förbättra designen. OCH begåvade uppfinnare kom tillsammans med en design av två plastkoppar, inuti vilka det finns 3-tums högtalare . Denna design blev känd som Koss SP-3, och "prylen" uppskattades mycket av musikälskare.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktiga stadierna i utvecklingen av hörlurar är följande

  • 1964 år . Vid denna tidpunkt dök ett ljuduttag på 3,5 mm upp. Sony släppte en bärbar radio, det var inget speciellt med ljudleverans, men minijacket var ett revolutionerande tekniskt steg.
  • 1979 år . Det var sant att massproduktionen med den här kontakten släpptes bara 15 år senare - Sony släppte Walkman TPS -L2 stereospelare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Och vidare i historien om utvecklingen av hörlurar fanns det många grenar och utseendet på enheter, som dock var baserade på gamla principer. Men om den brusreducerande funktionen, som lanserades i designen för luftfart, dök upp 1986, kom den inte på marknaden för masskonsumenten förrän år 2000.

Förresten, de första trådlösa hörlurarna dök upp i början av 90 -talet av förra seklet . Samma Koss-företag utvecklade en modell som gjorde att en infraröd stråle kunde anslutas till en ljudkälla eller en förstärkare med hjälp av en digitalbox (den kom i paketet). Och 1998 såg Recoton en ny möjlighet i utvecklingen av trådlös teknik - Bluetooth. 2004 släpptes ett system baserat på denna teknik för första gången.

Och 2005 dök det upp hörlurar på marknaden som använde det trådlösa Wi-Fi-nätverkets funktioner.

Bild
Bild

Hörlurar i den moderna världen

Idag, enligt experter, finns det en högkonjunktur inom teknikområdet som hörlurar. Så, 2018 uppskattades marknaden för denna elektronik (det vill säga det som konsumenten redan har köpt) till mer än 10 miljarder dollar . Och prognosen att dessa värden kommer att öka har redan gjorts - om 7 år kommer de att fördubblas. Apple anses vara flaggskeppet i denna bransch. De släppte standard 3,5 mm ljudutgång. Och detta beslut tvingade konkurrenterna att följa samma väg. Och sedan släpptes de berömda AirPods - en banbrytande enhet i sitt segment, det som idag med rätta kallas "smart" teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hörlurar prissätts i olika segment idag. Fitnessprylar och spelsystem produceras separat. Musik, underhållning, virtuell verklighet provocerar också ut släpp av hörlurar enligt deras krav. Här är de viktigaste trenderna på den moderna hörlursmarknaden.

  • Apples inte alla nya produkter visar sig vara 100% framgångsrika , men det är detta företag som driver marknaden framåt idag - det är de som introducerade helt trådlösa "öron", och det är företrädarna för detta företag som gör nya enheter för verkligt bruk, och inte för en uppdaterad design eller mindre förbättringar.
  • Tyngdpunkten ligger på brusreducerande hörlurar . De lyckas fånga omgivande ljud, skapa en spegelkopia av dem och skicka dem till hörselanalysatorn. När två vågor har en överlappning finns det en känsla av tystnad. Aktiv brusreduceringsteknik utvecklas, och de kommer bland annat i de in-ear-hörlurar som är särskilt efterfrågade idag.
  • Tillverkaren förlitar sig på ljudkvalitet . Detta innebär att tävlingen om inga ledningar fortfarande kan bli sekundär. Tillväxten av kvaliteten på musiken som spelas är det viktigaste riktmärket på marknaden.
Bild
Bild

Och ännu viktigare idag är hastigheten på åtkomst till röstassistenter, den maximala aktiva batteritiden, samt minsta ljudfördröjning från ljudkällan till den mottagna enheten. Jag skulle vilja tro att de mest intressanta utvecklingen av hörlurar kommer att äga rum under de kommande åren.

Rekommenderad: