Kaliumpermanganat För Gurkor: Kan Jag Hälla Det över Gurkor? Toppdressing I Växthuset Och I Det öppna Fältet, Sprutning Med Brist På Mangan

Innehållsförteckning:

Video: Kaliumpermanganat För Gurkor: Kan Jag Hälla Det över Gurkor? Toppdressing I Växthuset Och I Det öppna Fältet, Sprutning Med Brist På Mangan

Video: Kaliumpermanganat För Gurkor: Kan Jag Hälla Det över Gurkor? Toppdressing I Växthuset Och I Det öppna Fältet, Sprutning Med Brist På Mangan
Video: Fyra tips till seniorgolfare 2024, Maj
Kaliumpermanganat För Gurkor: Kan Jag Hälla Det över Gurkor? Toppdressing I Växthuset Och I Det öppna Fältet, Sprutning Med Brist På Mangan
Kaliumpermanganat För Gurkor: Kan Jag Hälla Det över Gurkor? Toppdressing I Växthuset Och I Det öppna Fältet, Sprutning Med Brist På Mangan
Anonim

I processen att odla gurkor används olika medel och preparat för att skydda, mata växter. Ett sådant exempel är kaliumpermanganat (kaliumpermanganat, kaliumsalt av permanganat eller helt enkelt "kaliumpermanganat"). Det är möjligt och nödvändigt att vattna gurkor med en lösning av kaliumpermanganat. Det är ett billigt effektivt preparat som hjälper till att odla gurkor. Med dess hjälp kan du bekämpa sjukdomar, desinficera utsädesmaterial och mata grödan.

Bild
Bild

Varför behöver du det?

Kaliumpermanganat är kaliumsaltet av mangansyra. Den innehåller kalium, mangan och syre. I torr form är det svartvioletta kristaller med stålglans, perfekt lösliga i vatten och andra organiska lösningsmedel.

Vattenhaltiga lösningar av kaliumpermanganat är ett kraftfullt oxidationsmedel. Vid interaktion med organiska föreningar frigörs fritt syre. Därför, när lösningen träffar ytan, tas alla ljuspartiklar bort:

  • damm;
  • smuts;
  • mikroorganismer och svampsporer;
  • död vävnad.

Denna fördelaktiga egenskap har gjort det möjligt att i stor utsträckning använda kaliumpermanganat i medicin och hemma.

Bild
Bild

Desinfektion

Vid växtodling krävs desinfektion i följande fall:

  • vid bearbetning av utsäde;
  • för att ta bort patogena mikroorganismer och sporer som provocerar svampsjukdomar, övervintrande insekts skadedjur från jordblandningar;
  • för rengöring av inre delar av växthus från föroreningar, koncentration av mikrober på trä- och stålkonstruktioner;
  • för bearbetningsverktyg (sekatörer, saxar, knivar) från patogena medel.

Applicera en svag rosa lösning. För olika uppgifter bereds formuleringar av olika koncentrationer. Lös upp i en hink med vatten:

  • 3 g för blötläggning av fröet;
  • 3-5 g för desinfektion av växthus, jord och vattenhål under plantering.

Desinfektionsprocessen är en integrerad förebyggande åtgärd vid odling av jordbruksgrödor, inte bara gurkor. Genom att utföra sådana fyndiga åtgärder kan många problem under säsongen förebyggas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bekämpa växtsjukdomar och skadedjur

Kaliumpermanganat bidrar till kampen mot följande sjukdomar hos gurkor:

  • mjöldagg (dunmögel);
  • antraknos;
  • rotröta;
  • cladosporios.

Sprutning av buskar i den inledande fasen av sjukdomen bromsar avsevärt eller stoppar den efterföljande spridningen av sporer, vilket leder till läkning av växterna.

För bladbearbetning av gurkor i öppna sängar görs en mer koncentrerad komposition, eftersom avdunstning är starkare precis på gatan än i ett växthus. I 10 liter vatten späds 2-3 g kristaller ut (1 g räcker för ett växthus). Buskarna bearbetas med en hastighet av 0,5 liter per planta. Spraya bladen från 2 sidor.

Detta botemedel utövas inte mer än 5 gånger per sommar. När sjukdomar behandlas används fungicider mellan sprutning av gurkor med kaliumpermanganat.

Innan gurkor bearbetas med kaliumpermanganat avlägsnas onödiga skott och löv, bundna till spaljéer, och området gräs. Efter bearbetning under roten görs lossningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter behandling med kaliumpermanganat dör skadedjur av gurkor som ett resultat av tre exponeringsmetoder:

  • mekaniskt avlägsnande av insekter från löv och skott;
  • kemisk förbränning av yttre vävnader;
  • förgiftning när man äter löv och suger dess juice.

Av denna anledning bör bearbetningen av gurka lämnas i början av frukten och under hela utvecklingsperioden. Genom val av koncentration av kompositionen förvärras en eller annan exponeringsmetod.

Kaliumpermanganat är effektivt utomhus när man slåss med svarta och gröna bladlössorter , i växthuset - med vitfluga, spindelkvalster, bladlöss … Ofta blir insekter bärare av sjukdomar, därför är behandling med mangan dubbelt effektiv.

Bild
Bild

Kaliumpermanganat används för att mata gurkor och andra grönsaksgrödor med brist på mangan och kalium. Bevattning av marken runt buskarna och bearbetning av ark är effektiva.

För att bekämpa bladlöss praktiseras följande komposition:

  • 10 liter vatten;
  • 3 g kaliumpermanganat;
  • 30 g kaliumsalt;
  • 1 liter infunderat verbascum (mullein).

Den resulterande kompositionen fuktas med gurkablad, cirka 100 ml av ämnet används per planta. De bekämpar andra insekter på samma sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröbehandling och växtgödsling

För profylax löses 0,5 g kaliumpermanganat i 1 liter förberedt sedimenterat vatten. Fröna blötläggs i 20-30 minuter. Denna tid är tillräckligt för att förstöra patogener och undertrycka aktiviteten hos svampsporer.

Eftersom kaliumpermanganat är ett utmärkt medel för växtnäring, används dess lösning för att bearbeta gurkor för att fylla bristen på kalium och mangan.

Gödsling med kaliumpermanganat av gurkor har ett antal fördelar:

  • förbättra grönsakets smak, form, saftighet;
  • mognad accelereras;
  • den metaboliska processen aktiveras;
  • antalet äggstockar ökar.
Bild
Bild

Gödsel kan kombineras med sjukdomsförebyggande. För detta ändamål tillsätts lysande grön, ortoborsyra eller väteperoxid till en svag lösning av kaliumpermanganat. Kaliumpermanganat tas i små volymer. Koncentrerade formuleringar kan bränna vegetation.

För att mata växten, ta 3 g kaliumpermanganat och lös upp i en hink (10 l) vatten . Varje buske bevattnas runt roten på ett avstånd av 6-7 cm från stammen. Efter applicering av toppdressing (när jorden torkar) lossas jorden. För varje 1 m2 används cirka 5 liter av den beredda lösningen. Utför inte mer än 5 förband med en paus på 20 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur odlar man rätt?

Kaliumsalt av mangansyra bör användas i små doser, en liten mängd kaliumpermanganat löses i vatten. Det rekommenderas att kombinera utfodring, blanda mineral- och organiskt gödningsmedel.

I denna utföringsform tillsätts några droppar kaliumsalt av mangansyra till kycklingspillning eller utspätt mullein.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man ansöker?

En lösning av kaliumpermanganat är mycket användbar för gurkor både i växthuset och i det öppna fältet. Att öva på ett sådant botemedel är enkelt på grund av dess låga kostnad och tillgänglighet, men det måste göras mycket noggrant . Om du inte följer instruktionerna och förbereder en högkoncentrerad lösning kan du enkelt bränna växten och inte göra den starkare.

I växthuset

När växter odlas i ett växthus bör väggarna utanför och jorden runt växthuset behandlas flera gånger per säsong med en 0,5% lösning av kaliumpermanganat.

Dessutom behandlas växter mot skadedjur och svampsjukdomar.

Bild
Bild

I det öppna fältet

Den allra första fasen av applicering av kaliumsalt av mangansyra är blötläggning av frön före plantering. 3 g per 10 liter vatten. Fröet sänks i 20 minuter, därefter måste det avlägsnas och torkas. Denna händelse kommer att hjälpa den framtida växten, göra den mer robust och förstöra alla mikroorganismer som kan provocera sjukdomen.

  • Bevattning av jorden . Ta 3-5 g kaliumpermanganat per 10 liter vatten. Vattna jorden precis innan du planterar fröna. Skyddar mot sjukdomar.
  • Bevattning av hål . Samma lösning används för att bevattna hålet avsett för plantering av plantor.
  • Spraya gurkor . En lösning av 3 g kaliumsalt av mangansyra och 10 liter vatten. Det är nödvändigt att spraya 3 gånger var 2-3 dagar.

Man måste komma ihåg att matning eller bearbetning av anläggningen på bara ett sätt inte kommer att ge någon effekt. Det viktigaste är att kombinera metoderna korrekt. Och då visas det önskade resultatet snabbt.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Kaliumpermanganat används i medicin, men du måste arbeta med det noggrant, annars kan du bli förgiftad. Vi talar om fall av säkerhetsöverträdelser vid användning av ett ämne.

För att förhindra sådana ögonblick är det nödvändigt att skydda de öppna delarna av händerna med handskar och luftvägarna med en speciell mask. Experter rekommenderar också att bära glasögon så att kaliumsaltet av mangansyra inte kommer in i ögonen.

Det är också nödvändigt att ta hand om barns och husdjurs säkerhet, i detta avseende är det nödvändigt att förvara produkten på en plats som är otillgänglig för dem.

Bearbetning av gurkor med kaliumpermanganat är ett effektivt sätt att bekämpa sjukdomar och skadedjur . Det viktigaste är att noggrant observera förhållandet mellan proportioner och säkerhetsåtgärder. Koncentrerade formuleringar kan skada växten. Doserad bevattning är ofarlig, men frekvent utfodring leder till ackumulering av ämnet i växten. Även om du bara strö över buskarna, kommer det säkert att falla i marken och sedan i frukterna. Allt ska ligga inom vissa gränser.

Rekommenderad: