Grammofoner: Hur Fungerar Moderna Modeller Med Grammofonskivor? Vem Uppfann Dem? När Dök Den Första Grammofonen Upp?

Innehållsförteckning:

Video: Grammofoner: Hur Fungerar Moderna Modeller Med Grammofonskivor? Vem Uppfann Dem? När Dök Den Första Grammofonen Upp?

Video: Grammofoner: Hur Fungerar Moderna Modeller Med Grammofonskivor? Vem Uppfann Dem? När Dök Den Första Grammofonen Upp?
Video: Grammofon och Vinyl-örhangen 2024, Maj
Grammofoner: Hur Fungerar Moderna Modeller Med Grammofonskivor? Vem Uppfann Dem? När Dök Den Första Grammofonen Upp?
Grammofoner: Hur Fungerar Moderna Modeller Med Grammofonskivor? Vem Uppfann Dem? När Dök Den Första Grammofonen Upp?
Anonim

Fjäderbelastade och elektriska grammofoner är fortfarande populära bland finsmakare av sällsynta föremål. Vi kommer att berätta hur moderna modeller med grammofonskivor fungerar, vem som uppfann dem och vad du ska leta efter när du väljer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skapelsens historia

Länge har mänskligheten försökt bevara information om materialbärare. Till sist, i slutet av 1800 -talet dök det upp en apparat för inspelning och återgivning av ljud.

Grammofonens historia börjar 1877, då dess förfader, fonografen, uppfanns.

Denna enhet uppfanns oberoende av Charles Cros och Thomas Edison. Det var extremt ofullkomligt.

Informationsbäraren var en tennfoliecylinder, som fixerades på en träbotten . Ljudspåret spelades in på folien. Tyvärr var uppspelningskvaliteten mycket låg. Och det kunde bara spelas en gång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Thomas Edison avsåg att använda den nya enheten som ljudböcker för blinda, en ersättare för stenografer och till och med en väckarklocka .… Han tänkte inte på att lyssna på musik.

Charles Cros hittade inte investerare för sin uppfinning. Men arbetet som publicerades av honom ledde till ytterligare förbättringar i designen.

Dessa tidiga utvecklingar följdes av grafofon Alexander Graham Bell … Vaxvalsar användes för att lagra ljudet. På dem kunde inspelningen raderas och återanvändas. Men ljudkvaliteten var fortfarande låg. Och priset var högt, eftersom det var omöjligt att massproducera nyheten.

Bild
Bild

Slutligen, den 26 september (8 november), 1887, patenterades det första framgångsrika ljudinspelnings- och reproduktionssystemet. Uppfinnaren är en tysk immigrant som arbetar i Washington DC vid namn Emil Berliner . Denna dag anses vara grammofonens födelsedag.

Han presenterade nyheten på Franklin Institute -utställningen i Philadelphia.

Den största förändringen är att platta plattor användes istället för rullar.

Den nya enheten hade stora fördelar - uppspelningskvaliteten var mycket högre, distorsionen var lägre och ljudvolymen ökade 16 gånger (eller 24 dB).

Bild
Bild
Bild
Bild

Världens första grammofonskiva var zink. Men snart dök fler framgångsrika alternativ för ebenholt och shellack upp.

Shellac är ett naturligt harts . I uppvärmt tillstånd är den mycket plast, vilket gör det möjligt att tillverka plattor genom stämpling. Vid rumstemperatur är detta material mycket starkt och hållbart.

Vid tillverkning av shellack tillsattes lera eller annat fyllmedel. Det användes fram till 1930 -talet då det gradvis ersattes av syntetiska hartser. Vinyl används nu för att göra skivor.

Emil Berliner grundade 1895 sitt eget företag för produktion av grammofoner - Berliner's Gramophone Company. Grammofonen blev utbredd 1902, efter att låtar av Enrico Caruso och Nelly Melba spelades in på skivan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populariteten för den nya enheten underlättades av dess skapares kompetenta handlingar . Först betalade han royalties till artister som spelade in sina låtar på skivor. För det andra använde han en bra logotyp för sitt företag. Det visade en hund som satt bredvid en grammofon.

Designen förbättrades gradvis. En fjädermotor introducerades, vilket eliminerade behovet av att snurra grammofonen manuellt. Johnson var dess uppfinnare.

Ett stort antal grammofoner producerades i Sovjetunionen och i världen, och alla kunde köpa det . Lådorna för de dyraste exemplaren var gjorda av rent silver och mahogny. Men priset var också lämpligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grammofonen förblev populär fram till 1980 -talet . Sedan ersattes den av rulle-till-rulle- och kassettinspelare. Men fram till nu är antika kopior föremål för ägarens status.

Dessutom har han sina fans. Dessa människor tror rimligen att analogt ljud från en vinylskiva är mer omfattande och rikt än digitalt ljud från en modern smartphone. Därför produceras fortfarande skivor, och deras produktion ökar till och med.

Enhet och driftsprincip

Grammofonen består av flera noder som är oberoende av varandra.

Bild
Bild

Drivenhet

Dess uppgift är att omvandla fjäderns energi till en enhetlig rotation av skivan. Antalet fjädrar i olika modeller kan vara från 1 till 3. Och för att skivan ska rotera endast i en riktning används en spärrmekanism. Energi överförs av växlar.

En centrifugalregulator används för att erhålla en konstant hastighet.

Det fungerar på det här sättet

Regulatorn tar emot rotation från en fjädertrumma. På dess axel finns det 2 bussningar, varav en rör sig fritt längs axeln, och den andra drivs. Bussningarna är sammankopplade med fjädrar på vilka blyvikter placeras.

Vid rotering tenderar vikterna att röra sig bort från axeln, men detta förhindras av fjädrarna. En friktionskraft uppstår, vilket minskar rotationshastigheten.

För att ändra varvtalets frekvens har grammofonen en inbyggd manuell hastighetskontroll, som är 78 varv per minut (för mekaniska modeller).

Bild
Bild
Bild
Bild

Membran eller ljudlåda

Inuti är det en 0,25 mm tjock platta, som vanligtvis är gjord av glimmer. På ena sidan är pennan fäst på plattan. På den andra är ett horn eller klocka.

Det bör inte finnas några mellanrum mellan plattans kanter och lådans väggar, annars leder de till ljudförvrängning. Gummiringar används för tätning.

Nålen är tillverkad av diamant eller massivt stål, vilket är ett budgetalternativ . Det fästs på membranet genom en nålhållare. Ibland läggs ett spaksystem till för att öka ljudkvaliteten.

Nålen glider längs skivans ljudspår och överför vibrationer till den. Dessa rörelser omvandlas till ljud av membranet.

En tonarm används för att flytta ljudlådan över skivans yta. Det ger ett enhetligt tryck på skivan och ljudkvaliteten beror på hur exakt den fungerar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skrika

Det ökar ljudvolymen. Dess prestanda beror på tillverkningens form och material. Inga graveringar är tillåtna på hornet, och materialet måste reflektera ljudet väl.

I tidiga grammofoner var hornet ett stort, krökt rör . I senare modeller började det byggas in i ljudlådan. Volymen bibehölls samtidigt.

Bild
Bild

Ram

Alla element är monterade i den. Den är utformad i form av en låda, som är tillverkad av trä- och metalldelar. Till en början var fallen rektangulära och sedan dök runda och mångfacetterade upp.

I dyra modeller är fodralet målat, lackerat och polerat . Som ett resultat ser enheten väldigt presentabel ut.

Veven, reglagen och andra "gränssnitt" placeras på fodralet. En platta som anger företaget, modellen, tillverkningsåret och tekniska egenskaper sitter på den.

Ytterligare utrustning: lift, automatisk plattbyte, volym- och tonreglage (elektrogrammoner) och andra enheter.

Trots samma inre struktur skiljer sig grammofoner från varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Enheterna skiljer sig åt i vissa designfunktioner.

Efter enhetstyp

  • Mekanisk . En kraftfull stålfjäder används som motor. Fördelar - inget behov av el. Nackdelar - dålig ljudkvalitet och inspelningstid.
  • Elektrisk . De kallas grammofoner. Fördelar - användarvänlighet. Nackdelar - överflödet av "konkurrenter" för att spela ljud.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom installationsalternativ

  • Skrivbord . Kompakt bärbar version. Vissa modeller tillverkade i Sovjetunionen hade en kropp i form av en resväska med handtag.
  • På benen . Stationärt alternativ. Har ett mer presentabelt utseende, men mindre bärbarhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter version

  • Inhemsk . Den används inomhus.
  • Gata . Mer opretentiös design.
Bild
Bild

Efter kroppsmaterial

  • mahogny;
  • av metall;
  • från billiga träslag;
  • plast (senmodeller).
Bild
Bild

Efter den typ av ljud som spelas

  • Monofonisk . Enkel inspelning av ett spår.
  • Stereo . Kan spela upp vänster och höger ljudkanaler separat. För detta används tvåspåriga skivor och en dubbel ljudbox. Det finns också två nålar.

En väl vald grammofon visar ägarens status.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det största problemet med att köpa är överflödet av billiga (och dyra) förfalskningar. De ser solida ut och kanske till och med spelar, men ljudkvaliteten blir dålig. Det är dock tillräckligt för den kravlösa musikälskaren. Men när du köper en prestigefylld vara, var uppmärksam på ett antal punkter.

  • Uttaget får inte vara hopfällbart och avtagbart. Det ska inte finnas några reliefer eller graveringar på den.
  • Den gamla grammofonens originalhöljen var nästan uteslutande rektangulära.
  • Benet som håller röret måste vara av god kvalitet. Det går inte att stryka billigt.
  • Om strukturen har ett uttag bör ljudlådan inte ha främmande avstängningar för ljud.
  • Fodralets färg ska vara mättad och själva ytan ska lackeras.
  • Ljudet på en ny skiva ska vara klart, utan väsande eller skramlande.
Bild
Bild
Bild
Bild

Och viktigast av allt, användaren borde gilla den nya enheten.

Du hittar retro grammofoner till salu på flera ställen:

  • restauratörer och privata samlare;
  • antikvitetsaffärer;
  • utländska handelsplattformar med privata annonser;
  • E-handel.

Det viktigaste är att noggrant undersöka enheten för att inte stöta på en falsk. Det är lämpligt att lyssna på den innan du köper. Teknisk dokumentation uppmuntras.

Bild
Bild

Intressanta fakta

Det finns flera intressanta berättelser förknippade med grammofonen.

  1. Under arbetet med telefonen började Thomas Edison sjunga, vilket resulterade i att membranet med nålen började vibrera och sticka honom. Detta gav honom idén om en ljudlåda.
  2. Emil Berliner fortsatte att perfektionera sin uppfinning. Han kom på idén att använda en elmotor för att rotera skivan.
  3. Berliner betalade royalties till musiker som spelade in sina låtar på grammofonskivor.

Hur skivspelaren fungerar, se videon.

Rekommenderad: