Rotbandgips - Bruksanvisning: Förbrukning Per 1 M2 Vägg, Knauf -gipsblandning

Innehållsförteckning:

Video: Rotbandgips - Bruksanvisning: Förbrukning Per 1 M2 Vägg, Knauf -gipsblandning

Video: Rotbandgips - Bruksanvisning: Förbrukning Per 1 M2 Vägg, Knauf -gipsblandning
Video: Штукатурные работы с КНАУФ-Ротбанд: этапы ремонта, подготовка поверхности и выравнивание 2024, April
Rotbandgips - Bruksanvisning: Förbrukning Per 1 M2 Vägg, Knauf -gipsblandning
Rotbandgips - Bruksanvisning: Förbrukning Per 1 M2 Vägg, Knauf -gipsblandning
Anonim

Byggmaterial av den tyska tillverkaren Knauf har redan i flera år lett försäljningslistan på den ryska marknaden. En av de mest efterfrågade produkterna är Rotband -gipset. Instruktionerna för att använda detta material är enkla och begripliga även för en nybörjare, gipsets tekniska egenskaper är på en höjd och den tyska kvaliteten talar för sig själv.

Bild
Bild

Särdrag

Knauf "Rotband" gips har förtjänat erkännande av renoveringsproffs och nybörjare av många skäl. Det är anmärkningsvärt att tillvägagångssättet för val av råvaror för tillverkning av deras produkter från företagets grundare är rent professionellt. Bröderna Knauf är gruvbyggare av yrke. Under många år försökte de hitta ett material som skulle vara av hög kvalitet, ekonomiskt och lätt att arbeta med, och bosatte sig på gips.

Bild
Bild

En stor mängd av detta mineral i gipsets sammansättning ger alla dess unika egenskaper och fördelar:

  • Gipsblandningen "Rotband" kännetecknas av en noga genomtänkt komposition. Grunden är ett fint dispergerat pulver från stenbricksgips. Komponenter av naturligt ursprung läggs till det, vilket ökar elasticiteten, lösningens förmåga att behålla fukt längre, vidhäftning till arbetsytan och hållfasthet.
  • Fukthållande komponenter i kompositionen skyddar lagret från att spricka efter applicering på väggen eller taket.
  • Multifunktionellt material för reparation. Den klarar många uppgifter och låter dig stänga djupa mål, rikta in väggar med krökningsskillnader upp till 5 cm på en gång, förhindra värmeförlust, förbättra ljudisolering i ett rum, förbereda ytan på väggar och tak för dekorativ efterbehandling, utföra dekorativ finish själv och till och med restaureringsarbete.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bruksanvisningen är korrekt och begriplig, därför är Knauf "Rotband" lämplig för professionell användning och gör-det-själv-reparationer. Många recensioner bekräftar att reparationen med materialen från "Rotband" -linjen inte alls är svår.
  • Gipsblandningen är universell. Den passar bäst på relativt platta betong-, cement- eller cementgipsade ytor, men är också lämplig för arbete på andra underlag. I synnerhet tegelväggar och porösa material, som kännetecknas av hög fuktabsorbering, gips, DSP och OSB -skivor. Den klarar väl avjämning och efterbehandling av väggar i gamla rum och på baser som upprepade gånger har genomgått kosmetiska reparationer.
Bild
Bild
  • Tack vare arbetet med produktionsanmälan på internationell nivå överensstämmer produkterna med europeiska kvalitetsstandarder som erkänts i alla länder och är anpassade till klimatförhållandena i olika länder, inklusive det svåra ryska klimatet.
  • Gipsbeläggningen är hållbar och hållbar i torra och fuktiga rum. Den är lämplig för efterbehandling av badrum, badrum och kök, om speciella föreningar används för att skydda gipset.
  • Blandningen kan "inte kollidera" i takt med efterbehandlingsmaterial från andra tillverkare och kombineras mest effektivt med produkter inom sin egen linje.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Uppslamningen är mycket formbar men rinner inte ner på ytan. Det är bekvämt att använda när du avslutar problemområden.
  • Det finns ingen anledning att använda kitt efter applicering av Rotband -gipset.
  • Gips är mycket ekonomiskt när man dekorerar väggar och tak, det kräver inte så mycket som cement-sandblandningar. Detta sparar både ekonomi och tid för renoveringsarbete.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tjockleken på ett lager är plus eller minus 50 millimeter. Detta är vanligtvis tillräckligt för att jämna ut väggen på en gång.
  • Den härdade gipsbeläggningen är brandsäker.
  • Gips gör att väggen "andas", vilket innebär att det inte bildas kondens under efterbehandlingsmaterialet.
  • Gips är en naturlig mineralisk substans. Det orsakar inte allergiska reaktioner och släpper inte ut toxiner.
Bild
Bild

Nackdelarna är också värda att uppmärksamma . Som många experter noterar kan lösningen krympa något. Detta är viktigt att ta hänsyn till när man beräknar förbrukningen av ett ämne och späd det med vatten.

Du kan också få problem när du försöker applicera ett andra fem centimeter lager på det första utan en primer emellan. Grepp i detta fall är inte upp till par.

För nybörjare kan materialförbrukningen avsevärt överstiga de siffror som tillverkaren anger. Blandningen stelnar vid kontakt med luft på mindre än en timme. Du måste arbeta mycket snabbt.

Bild
Bild

I jämförelse med liknande produkter från andra tillverkare tillhör prissegmentet av Knauf "Rotband" -gips till premiumklassen snarare än till den ekonomiska.

Specifikationer

De förtjänar särskild uppmärksamhet, eftersom de bestämmer materialets kvalitet och livslängd.

Förutom den redan nämnda kompositionen beaktas sådana egenskaper som förpackning, lagring, skikttjocklek, hållfasthet och densitet, färg och storlek på fraktion, tidsegenskaper.

Bild
Bild

Produktionsformen för Rotband -gips är förpackade påsar med 5, 10, 25 och 30 kg . Fem kilogram förpackningar är gjorda av polyeten och papper, de tyngre är endast gjorda av papper. Sådan förpackning hjälper inte bara att hålla den torra gipsblandningen lämplig för användning, utan ger också information som är användbar för köparen. Alla förpackningar har ett varumärkes särskiljande varumärke - stämpeln”tysk standard. Testad kvalitet . Dessutom tillämpas märkningen med tidpunkten för förpackningen av varorna i formatet: år, månad, timme, sekunder. På förpackningens yttre lager finns en prägling - ränder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa enkla tecken hjälper till att skilja märkesvaror från förfalskningar av låg kvalitet.

Papper eller plastbehållare förvaras på en torr och ventilerad plats vid en temperatur som inte är lägre än 0 grader och inte högre än 25. Det är lämpligt att förhindra uppvärmning av blandningen och exponering för solljus på förpackningen.

Utanför paketet finns en informationstabell som anger de viktigaste egenskaperna . Enligt dessa data kan storleken på fraktionen inte överstiga 1,2 mm. Denna indikator är viktig för lösningens "flytbarhet". Ju mindre fraktionen, desto mer "kryper" den längs väggen. Ju större, desto bättre fäster den på väggen och desto högre vidhäftning till den behandlade ytan.

Bild
Bild

Färgen är inte specificerad, men tillverkaren hävdar att det inte påverkar gipsets prestanda. Skuggan av gips beror inte på tillsatsen av färgämnet, utan på den plats där det bryts. Den färdiga lösningen kan vara färgad vit, grå eller rosa. Vit gips kommer till marknaden från tyska och Krasnodar -fabriker, grå från Krasnogorsk, rosa från Kolpino.

Rekommenderade skikttjocklekar varierar för tak- och väggapplikationer. För horisontella ytor är minimum 5 millimeter och maximalt 15. För vertikala ytor, från 5 till 50.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tidsindikatorer läggs på varje process separat. Så lösningen "mognar" efter tillsats av vatten på 3-7 minuter, förblir flytande och lämplig för arbete i 25-35 minuter, ett tunt lager torkar på 3-5 timmar och det tjockaste-bara på 7 dagar.

Det är nästan omöjligt att själv kontrollera densitets- och hållfasthetsindikatorerna.

De reglerar den maximala belastningen på gipsskiktet, och tillverkaren anger följande siffror för Rotband -linjen:

  • Densitet - 950 kg / kubikmeter;
  • Tryckhållfasthet - inte mindre än 2,5 MPa;
  • Böjhållfasthet - inte mindre än en.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den sista men viktigaste egenskapen är blandningens förbrukning per kvadratmeter. Det förtjänar detaljerad övervägande.

Förbrukning för 1 m2

Arbetsytornas skick är annorlunda och materialförbrukningen anges som ett genomsnitt - för ett lager på 1 cm. Rollen och professionalismen hos den person som utför reparationsarbetet spelar en roll. Specialistmålare kan bestämma önskad skikttjocklek så exakt som möjligt, men amatörer tycker ofta att mer är bättre. Där det var möjligt att göra med två centimeters tjocklek, åläggs de maximalt, vilket resulterar i att flödeshastigheten ökar kraftigt.

Trots att Knauf "Rotband" -produkter inte är det mest budgetmässiga alternativet är sådant avfall överkomligt.

Bild
Bild

För att undvika onödig tid och ekonomiska kostnader måste du korrekt beräkna gipsblandningen per kvadratmeter.

Detta görs manuellt steg för steg:

" Hänger" väggarna . En perfekt plan yta är undantaget snarare än regeln, så du måste jämföra höjdskillnaderna åtminstone vid tre punkter. För att göra detta är längden på väggens bas indelad i tre lika delar, i mitten av varje segment, 20 cm från taket, spikas in en spik, en sladd med en last är bunden till spiken. Nedan, vid den punkt där lasten stannar, kör i en annan spik och fixa änden av sladden. Samma sladd kan dras längs en horisontell linje. Denna metod låter dig exakt bestämma skillnaderna i väggarnas krökning.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Beräkning av det aritmetiska medelvärdet . Denna indikator kommer att vara lika med den önskade tjockleken på gipsskiktet för att väggen ska bli så jämn som möjligt. Till exempel, om väggen är 9 meter lång, placerades tre baldakiner på den och avvikelserna var 1, 2 och 3 centimeter, de måste läggas till och divideras med antalet baldakiner. Totalt ger den totala krökning 6 centimeter och utjämningsskiktet ska vara 2 cm.
  • Beräkning av material per 1 kvadratmeter . Paketet innehåller minsta skikttjocklek per kvadratmeter. Från dessa data är det enkelt att få både max- och medelindikatorn. Till exempel, med en skikttjocklek på 2 cm, måste du multiplicera data från informationstabellen med 2. För Rotband -gips, förbrukning per 1 kvm. m vid 1 cm är 8,5 kg. Det visar sig att för 2 behöver du 17 kg per meter.
  • Beräkning av materialet för hela området . 17 kg (ytterligare ett resulterande antal) måste multipliceras med väggytan. För varje yta utförs beräkningen separat.
Bild
Bild
  • Beräkning av antalet paket av gips . Gipsets totala vikt måste divideras med 5, 10, 25 eller 30 (kg i 1 förpackning). Ju större volym desto billigare pris per kg, så det är bättre att fokusera på ett större paket.
  • Lager av gips . Även en manuell beräkning ger inte ett 100% korrekt resultat. Antalet påsar med gips som krävs för att renovera ett rum avrundas alltid. Vid 10, 5 - upp till 11, vid 12, 5 - upp till 13. Om siffran visade sig vara jämnt köps en extra påse med 5-15% av den totala massan.
Bild
Bild
Bild
Bild

För tak utförs beräkningar på ett liknande sätt, men med hänsyn tagen till att den högsta tillåtna skikttjockleken bara är 15 mm.

Torktid

För grundning och dekorativa finish efter puts, krävs en helt torr och så slät yta som möjligt.

Det tjockaste skiktet på 5 cm torkar i 7 hela dagar . Baserat på detta kan du göra en ungefärlig beräkning av tiden för torkning av ett lager på 1 cm - från 24 till 34 timmar. Den exakta siffran beror på lagrets tjocklek (1 cm torkar snabbare än 3) och typen av yta. På porösa och mycket absorberande väggar (luftbetongblock, tegel) tappar gipset snabbare fukt och torkar snabbare, på material med medelabsorbering (som gips) är indikatorerna genomsnittliga, och på täta betongbaser är väntetiden maximal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man ansöker?

Tekniken för applicering av Rotband -gips är tillgänglig för alla. Det utförs i etapper - från förberedande arbete till behandling med skyddsutrustning.

Bild
Bild

Förarbete

Målningsarbete utan förberedelse - pengar och tid i avloppet. Rummet som ska repareras måste befrias från eventuellt skräp, kemtvätt (ta bort byggdamm) och fuktig rengöring. Rena väggar eller tak måste grundas med en komposition lämplig för typen av yta i två lager efter ett intervall på flera timmar.

Det bästa alternativet är Knauf primer.

Bild
Bild

Det rekommenderas att skydda golvbeläggningen med en tät polyetenfilm fixa den med maskeringstejp. Detta kommer att eliminera behovet av att ta bort vita gipsfläckar och härdade droppar av murbruk från golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om förberedelserna inte görs är problem som sprickbildning av gipset, fjällning och uppkomsten av oegentligheter möjliga.

Instrumentförberedelse

För målningsarbete behöver du flera behållare för vatten (häll i gipsblandningen, tvätta verktygen) och en lösning, en trappstege, en färglapp för att hälla i portioner en lösning för bearbetning av djupa sprickor, en murslev, halvgitter, ett rivjärn, spatlar och ett specialverktyg som kallas en regel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En konstruktionsblandare behövs för att blanda lösningen. En borr med blandningsfäste är också lämplig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att fylla på med arbetskläder, bekväma skor, handskar. När du putsar taket, använd andningsskydd, skyddsglasögon och en hatt eller halsduk för att skydda håret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blanda lösningen

När det andra lagret med primer är torrt (efter cirka 24 timmar) är det dags att börja avsluta direkt. Gammalt tegelverk, porösa material och trä med god absorptionsförmåga kan grundas i tre tunna lager.

Blandning av lösningen utförs i en plastbehållare . Använd rent vatten vid rumstemperatur och en mixer eller borr. Det är nödvändigt att noggrant följa tillverkarens rekommendationer om temperaturen och mängden vätska och blanda gipsmassan noggrant tills den är jämn.

Lösningen infunderas i upp till 10 minuter, sedan börjar de appliceras. För tätning av djupa sprickor och bildning av pyramidfyrar på väggen bereds den i en liten mängd separat så att resten av massan inte fryser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera sätt att applicera Rotband -gips: i 1 steg, i 3 steg och på fyrar.

För applicering i ett steg måste väggen vara tillräckligt plan och inte problematisk. I det här fallet samlas den färdiga lösningen på en murslev och appliceras på väggen från botten till toppen och drar tillbaka från det ett avstånd som är lika med skiktets tjocklek. Således täcks hela området.

Den skiktade versionen är avsedd för svåra ytor som behöver ytterligare förstärkning.

Totalt tillämpas tre lager:

  • "Splash" - en flytande lösning med minsta tjocklek;
  • "Jord" - huvudskiktet, vars tjocklek är 3-4 cm. Vid behov "inbäddas" ett färgnät i det för förstärkning;
  • "Cover" är ett tunt ytskikt som jämnar ut ytan på väggen och nätet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flera alternativ är dessutom möjliga. Om väggen redan är platt, behandla locket med kitt innan dekorativ efterbehandling; om det fortfarande finns defekter grundar du locket och applicerar gipset igen med ett lager av önskad tjocklek.

Bild
Bild

Puts

Det startas när gipset redan har "tagit" men inte har härdat helt. En färgflöte appliceras på väggen och börjar bearbeta från vänster till höger i en cirkelrörelse.

Trycket ska vara litet för att inte skada det färska gipset.

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

För att utföra arbetet med hög kvalitet med gipset "Rotband", professionella råd för nybörjare hjälper:

  • det är alltid värt att köpa material med marginal;
  • späd inte ut mycket lösning på en gång;
  • tillsätt vatten till den torra blandningen, och inte tvärtom, och häll inte i hela den rekommenderade volymen på en gång;
  • arbeta i ett torrt rum, observera temperaturregimen från +5 till +25;
Bild
Bild
  • ta hänsyn till i förväg om gipset kommer att utföra en dekorativ funktion och applicera en lättnad redan i gipsprocessen;
  • använd två lager primer av hög kvalitet;
  • innan du applicerar gipset, ta bort alla metallelement från väggen eller måla över i två lager med vit emalj;
  • försök inte påskynda torkprocessen med värmefläktar och värmare - fukten avdunstar för snabbt och ytan kan spricka.

Rekommenderad: